Artikel van de meester -- april 1994


Een wereld in verandering

door de meester – –, via Benjamin Creme

Telkens wanneer grote veranderingen aan de horizon opdoemen, vertoont de mensheid twee reacties: angst en verwachtingsvolle opgetogenheid. Afhankelijk van vele factoren — leeftijd, opvoeding, sociale status en persoonlijke aard — ligt de menselijke reactie op verandering in grote lijnen in deze richtingen. Voor sommigen is verandering, zelfs omwille van verandering zelf, de nectar van het leven; anderen vervult zij met angstige anticipatie.

Momenteel zijn deze beide reacties op een wereld in verandering overal zichtbaar. Vele miljoenen voelen en vrezen het eind van alles dat hen dierbaar is. Miljoenen meer wachten hoopvol op de mogelijkheid van een nieuw leven en kijken reikhalzend uit naar nieuwe vrijheden in een rechtvaardiger wereld. Verandering, de voorbode van het nieuwe, klopt luid aan de deuren van allen en roept hen op zich voor te bereiden om een nieuwe wereld te bouwen en te kennen, een betere dispensatie dan die welke de mens thans onteert. Ieder beantwoordt de oproep op zijn eigen manier: met angst, bang om status, bezittingen en trots te verliezen; en hoopvol, in verwelkoming van een eind aan de oude beperkingen en afgescheidenheid.

Lawine

Maitreya staat gereed om naar voren te treden. Zijn verschijnen alleen zal een lawine van verandering in beweging zetten, die, met toenemende stuwkracht, het landschap van het moderne leven zal transformeren.

Voor altijd zullen de ongelijkheden van het verleden verdwijnen: miljoenen ontheemden, arm en verhongerend in een wereld van overvloed; mensen, ontwikkeld en trots, die in de grote steden van de wereld bedelen om stuivers; massa’s, gemarteld en kreupel, die worden achtergelaten in straten die eens door vriend en vijand werden gedeeld.

Ondeelbaar

Velen strijden om vrijheid, maar ontzeggen deze aan anderen, vergetend dat vrijheid zelf, net als rechtvaardigheid, ondeelbaar is. Velen zoeken naar oplossingen voor hun eigen gevoelde behoeften en vergeten dat alleen door onderlinge afhankelijkheid de noden van allen kunnen worden vervuld.

Maitreya’s oproep zal weerklinken in de oren van de mensen: deel samen en red de wereld. Werk samen en ken ware vrijheid. "Neem je broeders hand en ken hem als jezelf." Zo zal het zijn. Zo zal de grote Heer de veranderingen inspireren die zo nodig zijn in de wereld, een wereld die kreunt van pijn tussen het oude en het nieuwe.

Wanneer de mensen de noodzaak tot verandering inzien, dan zullen zij graag datgene aanvaarden wat hen thans beangstigt; begrip en moed gaan hand in hand. Een nieuw gevonden tolerantie zal het oude wantrouwen wegvagen, oude schulden zullen worden vergeven en het opkomende licht van wijsheid zal het denken en handelen van de mens binnenstromen. Wanneer de mensen beseffen dat zij één zijn en naar dat inzicht handelen, wordt alles mogelijk. Dan zullen de gedachten en handelingen van de mens het Plan van de Schepper luister bijzetten.