Artikel van de meester -- juni 1994


Het tijdperk van licht

door de meester – –, via Benjamin Creme

Door de eeuwen heen heeft de mens steeds het licht gezocht dat hij achter zijn onwetendheid en angst bespeurt. Bedreigd door donkere en ontzagwekkende rampspoed, werkelijk of verbeeld, keert hij zich instinctief naar binnen, roept hij het licht aan van zijn ziel en zoekt daar zijn leiding. Zulk handelen is enkel natuurlijk, want diep in het bewustzijn van iedere man, vrouw en kind ligt het besef een ziel te zijn. Naarmate vooruitgang wordt geboekt op het evolutionaire pad verdiept die zekerheid zich, versterkt zich de bewuste verbinding tussen de ziel en haar voertuig, en wordt het licht van de ziel sneller gevonden en gekend. Zo groeit het licht van inzicht.

De mensheid staat nu op de drempel van een tijdperk waarin dat licht van bewustzijn zich in toenemende mate zal manifesteren, zich op elk gebied van het menselijk streven zal uitdrukken als een groeiend besef van de betekenis en het doel van het leven op de planeet Aarde. Velen zijn zich nu bewust van een almaar hogere stimulans die hen steeds nader brengt tot inzicht in zichzelf en hun omgeving.

Velen ontwaken tot een nieuwe vrijheid in de bovenaardse rijken en experimenteren, vol vertrouwen, op tot nu toe onbekend gebied. Ook al schuilt er gevaar in zulke ongetrainde inspanningen, langzaam maar zeker wordt de aard van de werkelijkheid onthuld aan het onderzoekende publiek, worden de nieuwe ontdekkingen verwerkt en is op grote schaal een gestage voortgang gaande.

Wij die toezien van de innerlijke zijde van het leven worden bemoedigd door deze tekenen van weerklank op ons werk. Onze taak is het de mens veilig door deze uiterst moeilijke overgangstijd te leiden, hem te helpen de hindernissen op te ruimen die elk volgend stadium oplevert en hem zo voor te bereiden onze medewerker te worden.

Vooruitgang

Ondanks alle schijn van het tegendeel: ondanks de vele karikaturen van rechtvaardigheid, de onbillijkheden en barbaarse wreedheden die zich voordoen, heeft de mens wezenlijke vooruitgang geboekt op zijn pad voorwaarts. Met onze komst zal de stuwkracht van die vooruitgang zich verduizendvoudigen en, met stijgende verbazing, zal de mens leren scheppen in het volle licht van zijn ziel. Zo zal het zijn. Zo zal de mens dat bereiken wat is voorbestemd: deelgenoot zijn van het Goddelijke en zo ook zal de mens zijn verlangen bevredigen naar licht, naar de directe uitdrukking van zijn aard als ziel.

Alles dat de volledige uitdrukking van die aard verhindert zal geleidelijk wegvallen en overtroffen worden. De sleutel tot die vooruitgang ligt in juiste verhoudingen en dat begint, beetje bij beetje, te dagen in het onderzoekende denken van de mensen. Velen zien nu duidelijk het enige pad vooruit. Zij, de voorhoede, zullen de anderen de weg wijzen en zo de aanvang inluiden van het tijdperk van licht.