Vragen en antwoorden -- november 1994


V. Is Maitreya sinds het vorige nummer nog ergens verschenen?

A. De verschijning in Nieuw-Zeeland op 11 september was in Wellington. Op 9 oktober verscheen Maitreya in Griekenland aan 800-900 Grieks-orthodoxe christenen voor wie hij ongeveer 18 minuten sprak. Zes weken eerder werd water in de buurt opgeladen.

 

V. U zegt dat Maitreya in verschillende delen van de wereld verschijnt en geneeskrachtige bronnen creëert. Waarom is hij niet verschenen in Rwanda waar de strijd en de verschrikkelijke vluchtelingencrisis voortduren?

A. Dat heeft hij gedaan en dat doet hij nog steeds. Hij begeeft zich onder de vluchtelingen en geneest en helpt voortdurend, maar de Wet van karma (de Wet van oorzaak en gevolg) bepaalt in hoeverre een meester, zelfs van Maitreya’s status, tussenbeide mag komen in door ons zelf gecreëerde ellende en andere problemen.

 

V. Wat vindt Maitreya van de wereldbevolking in het licht van de conferentie in Caïro?

A. Het voornaamste probleem is de armoede: het probleem van de overbevolking komt voort uit de armoede in de Derde Wereld. De ontwikkelde wereld heeft een gemiddeld kinderaantal van 2,3 per gezin; in de ontwikkelingslanden, waar de mensen dus het armst zijn en het minst in staat om hun kinderen te onderhouden, hebben ze vijf of zes, soms zelfs 12 of 14 kinderen. Waarom? Omdat de mensen in de ontwikkelingslanden weten dat als ze op hun oude dag twee of drie volwassen kinderen over willen hebben om voor hen te zorgen, ze meer kinderen moeten nemen omdat de meeste kinderen voortijdig sterven. De grondoorzaak van de enorme gezinnen in de Derde Wereld is daarom armoede; kinderen betekenen zekerheid. Andere oorzaken zijn gebrek aan kennis over anti-conceptie en tradities.

Zodra deze situatie is vervangen door zekerheid, zodra mensen uit de Derde Wereld naar de ontwikkelde wereld komen, merken dat ze een baan, zekerheid, verzekeringen hebben, verdwijnt de noodzaak van grote gezinnen opeens — in één generatie daalt het kindertal naar het gemiddelde van 2,3 à 2,5 van het gastland. Dit is in de gehele wereld de realiteit en dit is de manier waarop de wereldbevolking zal afnemen.

 

V. Wat vindt Maitreya van anti-conceptie en abortus?

A. De meesters zijn voor het leven, maar wanneer het resultaat van één bepaald seksueel contact een ongewild en onbemind kind zou zijn (voor de meesters staat elk geval op zich), zien ze abortus vaak als de minste van twee kwaden, indien tijdig uitgevoerd. Alle abortussen zouden, voor zover mogelijk, moeten plaatsvinden vòòr de vierde of vijfde week; in de vierde week begint de ziel ‘greep’ te krijgen op haar voertuig en legt zij de bewustzijnsdraad aan. Daarna is abortus niet aan te raden, tenzij er natuurlijk sprake is van gevaarlijke medische omstandigheden die niet alleen het leven van de foetus maar ook dat van de moeder bedreigen.

Het antwoord ligt in de beëindiging van armoede in de Derde Wereld; op korte termijn is het de verkrijgbaarheid van goedkope anti-conceptiemiddelen met toereikende instructies voor een juist gebruik die nu nog vaak ontbreken, zoals het geval is bij de experimenten in India momenteel. Er is dus een uitgebreid voorlichtingsprogramma nodig.

 

V. Is Maitreya de zoon van Jahweh?

A. Nee.

 

V. Zal de gezinsstructuur verdwijnen in het nieuwe tijdperk? Zo ja, wat komt er dan voor in de plaats?

A. Nee. Het gezin is de basiseenheid die de beste voorwaarden en karmische omstandigheden biedt voor juiste evolutie. Die kan niet ongestraft worden afgeschaft.

 

V. (1) Wanneer u zegt dat Maitreya er sinds 19 juli 1977 is en dat de meester Jezus in Rome is, bedoelt u dan in een stoffelijk lichaam? (2) Worden de meesters echt beschouwd als mensen?

A. (1) Ja. (2) Ja.

 

V. Raadt Maitreya een bepaalde oefening aan om God te kennen?

A. Maitreya raadt aan de volgende drie dingen te beoefenen: eerlijkheid in denken; oprechtheid van geest; en onthechting — dat wil zeggen onthechting van de identifatie met het lichaam, de emoties en zintuiglijke gewaarwording, en met het denkvermogen. Deze zijn de voertuigen van het Zelf en moeten niet verward worden met het Zelf. Hij raadt ook aan het ‘Gebed voor de nieuwe tijd’ te gebruiken om Zelf-bewustzijn te bereiken.

 

V. Wat veroorzaakt de opkomst van de oude religies, zoals Wicca, de leer der druïden, de godinnen- en de inheemse religies? Zijn ze aan elkaar verwant? Waarom worden ze door de gevestigde religies gevreesd en belasterd?

A. Onder de invloed van nieuwe en krachtige energieën die onze planeet binnenstromen, vindt er in de hele wereld een grote geestelijke opleving plaats. Dit uit zich niet alleen op religieus gebied, maar op elk terrein van het leven. Op het religieuze vlak brokkelen, evenals elders, de oude structuren en vormen af onder de invloed van deze energieën en miljoenen mensen hebben, vooral in het Westen, de gekristalliseerde kerken van hun jeugd verlaten. Op zoek naar een diepere betekenis dan die welke de gevestigde religies van nu bieden hebben ze, nogal romantiserend als je het mij vraagt, teruggegrepen op oudere vormen van verering. Al deze oude vormen van verering kenmerken zich door een directe gewaarwording van, en vereenzelviging met, de aarde en ‘de natuur’; een gewaarwording die in het komende tijdperk hard nodig is willen we de gezondheid van de planeet herstellen en in juiste verhouding met elkaar en met het milieu kunnen leven.

De gevestigde religies vrezen deze oudere vormen omdat ze ouder zijn en vinden ze daarom inferieur; omdat hun godsdienstoefeningen in de ogen van de kerken weinig minder zijn dan duivelsverering; en omdat ze veel mensen aantrekken uit de ‘ware’ kerk, hun eigen kerk. En ze belasteren die natuurlijk omdat ze er bang voor zijn.

 

V. Weet u of er een verband is tussen de Witte Broederschap, UFO-mensen en Maitreya?

A. Maitreya is het hoofd van de Geestelijke of Esoterische Hiërarchie van onze planeet, die onderdeel is van de kosmische Grote Witte Broederschap. De Hiërarchieën van alle planeten in ons zonnestelsel staan in voortdurend contact met elkaar. De "UFO-mensen" komen hoofdzakelijk van Mars en Venus, met volledig medeweten van en in samenwerking met onze Hiërarchie.

 

V. (1) Moet de Grote Aanroep altijd in het Engels gezegd worden of kunnen de verschillende groepen in de wereld hem in hun eigen taal vertalen? (2) Zijn er ‘officiële’ vertalingen van? (3) Zo ja, in welke talen en wie heeft die vertalingen gemaakt? (4) Wordt de aanroepende kracht ervan verminderd door andere vertalingen dan die van een meester?

A. De Grote Aanroep is reeds vertaald in vele talen en wordt in verschillende talen door groepen en individuen over de hele wereld gebruikt. Het is niet nodig om de Engelse versie te gebruiken. Ik weet dat er in sommige talen verschillende vertalingen bestaan, en volgens mijn informatie verschillen die iets in hoedanigheid en ‘stijl’ — vertaald door devotionele mensen bijvoorbeeld, is de aanroep devotioneler, maar wat de Hiërarchie betreft, werkt hij dan nog steeds prima, en daar gaat het uiteindelijk om.

Belangrijker is dat veel groepen de formulering veranderen, en daarmee de betekenis, om deze bij hun eigen vooroordelen en overtuigingen te laten aansluiten. Dit is volgens mij een ernstige fout en een verkeerd gebruik van de Aanroep. Vele ‘nieuwe-tijds’ mensen geloven bijvoorbeeld niet in het bestaan van kwaad op de planeet en veranderen de regel: "En moge het de deur verzegelen waarachter het kwaad verblijft", of laten die helemaal weg, alsof het kwaad, door het bestaan ervan te ontkennen, zich niet zal manifesteren. Het ‘kwaad’ dat in deze regel wordt bedoeld, is dat wat gesmeed wordt door de Heren van stoffelijkheid wier rol het is om het materie-aspect van de planeet in stand te houden — dat is hun domein. "De deur verzegelen" zorgt ervoor dat deze Heren van stoffelijkheid zich beperken tot dat domein alleen. Dit is het "ketenen van het Beest" (in het Boek Openbaringen) "voor een tijd en een halve tijd".

Afgezien van de eerste Engelse versie die werd doorgegeven aan Alice Bailey, maken de meesters zelf geen vertalingen van de Aanroep.

 

V. In Isis ontsluierd heeft H.P. Blavatsky het over een maagd Mariana (Sint Maria) die verloofd is met een jongeman genaamd Iohanan, en zwanger raakte van een andere man, Jozef Panthera. Toen Iohanan hoorde dat zij zwanger was, verliet hij haar volgens het oude Kabbalistisch geschrift Sepher Toldos (of Toledoth) Jeshu. Het kind dat werd geboren, Joshua (of Jezus), werd meegenomen door zijn oom rabbi Jehozua en werd ingewijd in de Geheime Leer, eerst door rabbi Elhanan, een kabbalist, en daarna door de Egyptische priesters, die hem om zijn grote mystieke gaven gewijd hebben tot hogepriester van de universele Geheime Leer.

(1) Kan het zijn dat Iohanan weliswaar niet Maria’s minnaar was, maar haar verloofde? (2) Was Jezus hogepriester van de Geheime Leer (Eeuwenoude wijsheid)?

A. (1) Ja. (2) Ja.

 

V. (1) Hebben leden van de engelen- of deva-evolutie hun eigen technologieën ontwikkeld, bijvoorbeeld op het gebied van natuurkunde, wiskunde, enzovoort? (2) Gebruiken zij de lichttechnologie?

A. (1) Nee. (2) Nee. Zij evolueren door de ontwikkeling van gevoel.

 

V. U zegt in Maitreya’s missie, deel II, dat Melchizedek een andere naam is voor de Christus. Dit is echter in tegenspraak met wat er wordt gezegd in De bestemming der volkeren van Alice Bailey, waarin duidelijk staat dat dit een andere naam is voor de Oude der dagen, Sanat Koemara, de Bestuurder van de Heilige Stad, ofwel Shamballa. Kunt u dit uitleggen?

A. Ik zou de laatste zijn om de meester DK (die De bestemming der volkeren via Alice Bailey heeft doorgegeven) tegen te spreken, dus laat me, ter meerdere verwarring van ‘haarklovers’, zeggen dat onze twee verklaringen niet in tegenspraak zijn. De Hiërarchie, waarvan Maitreya het hoofd en de vertegenwoordiger is, is de vertegenwoordiger van Shamballa en van Sanat Koemara, de Heer der wereld. Maitreya werd gedurende vele eeuwen gezien als de vertegenwoordiger van Shamballa en werd daarom Melchizedek genoemd.

 

V. Kunt u zeggen in welke periode Memnon heeft geleefd, die werd overschaduwd door de Boeddha en die wordt genoemd in verband met de Trojaanse oorlog?

A. Rond 6000 voor Christus. De Trojaanse oorlog vond plaats rond 2500 voor Christus en ik ken geen verband tussen Memnon en deze gebeurtenis. Misschien dat u koning Agamemnon in gedachten heeft, die wel veel met deze oorlog te maken had.

 

V. Wat zou Maitreya zeggen over het eten van vlees?

A. Hij zou zeggen dat als je vlees eet je niet werkelijk in juiste relatie staat tot het dierenrijk. Maar als het iedereen bij wet verboden zou zijn vlees te eten (er zijn mensen die een wettelijk verbod voorstaan) dan zouden gehele volken uitsterven, zoals Eskimo’s bijvoorbeeld. Maar voor de vorderende ingewijde is het eten van vlees werkelijk onverstandig, omdat het zijn evolutie vertraagd. Dus Maitreya zou waarschijnlijk zeggen: het is afhankelijk van je punt in evolutie. Voor de gemiddelde mens is het niet echt schadelijk, maar op het moment dat je het pad van discipelschap betreedt en daarna het pad van inwijding, vertraagt het eten van vlees je evolutie. De trilling van het vlees, vooral van het bloed, trekt je omlaag, terwijl je bezig bent (althans, zou moeten zijn) de kwaliteit van je trilling te verhogen. Maar je zult zien dat Maitreya het minst fanatiek is van iedereen die je kent; geen van de meesters is fanatiek — het zijn de fanatiekelingen die schadelijk zijn.