Brieven van lezers -- november 1994


Zijn ogen waren zo doordringend, zo mooi.....

Geachte redactie,

Ik wil u vertellen over twee ervaringen van een jaar of 10, 12 geleden. Beide staan nog altijd helder in mijn geheugen gegrift, als iets dat je onmogelijk kunt vergeten.

De eerste ervaring was toen ik op een nacht wakker werd en een kruis in een cirkel van wit licht, met een diameter van ongeveer 60 cm, op de muur van mijn slaapkamer zag. Het was onbeweeglijk, helder en stabiel en bleef de hele nacht zichtbaar; ’s morgens was het verdwenen.

De tweede ervaring speelde zich af in diezelfde periode. Mijn man en ik waren naar het Guy’s ziekenhuis in Londen geweest; ook hadden we al een paar maanden last van allerlei merkwaardige verschijnselen in ons huis. Om onszelf wat op te vrolijken besloten we in het Hilton hotel een kopje koffie te drinken, wat we normaal nooit doen. We zaten zachtjes te praten over al die vervelende gebeurtenissen, toen ik plotseling merkte (of liever gezegd het gevoel kreeg) dat iemand achter ons naar ons zat te kijken.

Ik zat in een hoge leunstoel en toen ik me omdraaide en door de spijlen van de rugleuning keek, zag ik een man zitten van tussen de 30 en 33 jaar die ons onverstoorbaar bleef aankijken. Zijn ogen zal ik nooit vergeten: zelfs van die afstand (ongeveer 5 meter) waren zijn ogen zo doordringend, zo mooi en alwetend. We zetten ons gesprek nog even heel zachtjes voort, terwijl ik me steeds intens bewust was van zijn aanwezigheid achter ons, alhoewel ik er niets over tegen mijn man had gezegd. Hij had zo’n sterke uitstraling, en telkens wanneer ik deemoedig achterom keek, zat hij daar en keek ons liefdevol aan.

We besloten te vertrekken en betaalden de rekening. Toen we hem passeerden, vroeg hij of we even bij hem kwamen zitten omdat hij ons gesprek had opgevangen en ons iets wilde zeggen. We wisten dat hij ons op die afstand onmogelijk had kunnen horen, maar op de een of andere manier konden we de aandrang om bij hem plaats te nemen niet weerstaan.

Zijn ogen, waarvan ik ergens het gevoel had dat ik ze herkende, waren zó vol mededogen, zo liefdevol en alwetend. Hij had een blanke huid, droeg een kostuum en sprak zachtjes, in het Engels.

Plotseling begon hij over ons leven te praten, over de verschijnselen die zich bij ons thuis voordeden, en hij zei dat dit met onze dochter te maken had, maar dat we niet bang moesten zijn, dat het bijna voorbij was en dat onze angst het terug zou brengen. Hij sprak zo’n 5 à 7 minuten met ons, terwijl hij ons bleef troosten en ons aanmoedigde om zonder angst door te gaan, zijn ogen vol van liefde en alwetendheid. Daarop zei hij dat hij moest gaan. Toen hij van de tafel wegliep, bleek hij ongeveer 1,80m lang te zijn. We keken elkaar verbluft aan, onthutst hoe hij dit allemaal kon weten. We zaten naast de deur en hij moest, om naar buiten te gaan eerst een flink aantal treden omhoog. Op het moment dat hij de hoek om was stond ik op van de tafel om hem te zien weglopen. Maar hij was verdwenen.

We hebben ons altijd afgevraagd wie dit was. Een engel, een boodschapper van God in een van onze moeilijkste uren?

Janet Talty, Rochester (Kent, GB)

(De meester van Benjamin Creme heeft bevestigd dat deze man Maitreya was en dat Hij ook verantwoordelijk was voor het kruis van licht op de muur van de slaapkamer.)


Dubbel geschenk: Geef Share cadeau aan een vriend(in)

Geachte redactie,

Onlangs bedacht ik dat ik een vriend van mij misschien een goede dienst kon bewijzen. Verschillende van mijn vrienden zijn geïnteresseerd in de eeuwenoude wijsheid en in het leven in de nieuwe-tijd, maar hebben tot nog toe geen kennis gemaakt met Share. Daarom sluit ik hierbij een cheque in ter waarde van 20 pond (50 gulden, Red.) voor een jaarabonnement op Share voor een vriendin van mij. Ik zal mijn vriendin schrijven en haar op de hoogte stellen van dit cadeau. Ik zal haar ook schrijven dat als zij Share op prijs stelt, ze haar dankbaarheid kan tonen door op dezelfde manier een abonnement te geven aan een eventueel geïnteresseerde vriend(in) van haar. Als deze trend voortgezet wordt, kunnen veel meer mensen kennis nemen van de waardevolle inhoud van Share. De feestdagen van december komen eraan en een jaarabonnement op Share voor een vriend is een geschenk dat dubbel nuttig is.

G. Gibbs, Groot-Brittannië


Er was slechts aanvaarding en liefde

Geachte redactie,

Dit is wat mij augustus jl. in Parijs overkwam: Het was vrijdagavond en ik stapte bij het Odéon op lijn 4 van de metro naar het Gare de l’Est. Ik ging een weekend op stap en had een rugzak en twee tassen bij me waardoor ik maar moeilijk in de metro kon komen, die op dat tijdstip erg vol is. Gelukkig vond ik een plaatsje bij de deuren en ik zette mijn bagage op de grond. Een jongeman op de plaats naast me hielp me te gaan zitten. Ik kon zijn gezicht niet zien toen ik ging zitten, maar er was iets in zijn stem of gewoon iets dat van hem uitging dat mij diep raakte en mij met een gevoel van blijdschap en liefde vervulde. Ik dacht — en eigenlijk was het meer een bevestiging dan een gedachte: "Zou het niet mooi zijn als alle mensen zo met elkaar omgaan". Het was een omgang op basis van menselijkheid, zonder dat je van de ander verwacht iets te doen of te zijn. Er was slechts aanvaarding en liefde.

De jongeman zei geen woord totdat hij de metro verliet, en hij zich omdraaide, mij recht aankeek en zei: "Merci". Daarna verdween hij in de drukte. Ik ben, nu nog steeds, diep ontroerd door deze ervaring, en vervuld van blijdschap en licht. Kunt u mij vertellen of deze jongeman Maitreya was?

Saskia Dreiser, Parijs (F)

(De meester van Benjamin Creme bevestigt dat de "jongeman" in de metro inderdaad Maitreya was.)


"...net als Sai Baba"

Geachte redactie,

Een paar maanden geleden liep ik in de wijk Muswell Hill in het noorden van Londen, op weg naar de bushalte. Ik was die dag erg neerslachtig en depressief, iets dat maar zelden gebeurt.

Ik stond tegen het hek van de bushalte op de bus te wachten. Plotseling kwam er een jongeman de heuvel af naar de bushalte toe. Toen ik hem zag was ik perplex: hij deed me onmiddellijk denken aan een jong uitziende Sai Baba. Mijn eerste gedachte was: "Ik lees teveel in Share International!" Hij liep vlak voor me langs en ik kon alleen maar naar hem staren. Hij droeg een ruime, handgebreide lichtblauwe trui, plastic sandalen en een wijde broek en zijn haar zag eruit als dat van Sai Baba. Hij zag er tamelijk jong uit, een jaar of 20, en zeer fris, schoon en zuiver. Ik schaamde me dat ik hem zo aanstaarde maar ik kon het niet laten. Toen hij langs me liep, draaide hij zijn hoofd om en keek me recht aan. Hij glimlachte een beetje en keek me kalm en vriendelijk aan, alsof hij me gerust wilde stellen. Hij leek zich niet te storen aan mijn starende blik.

Zwierig sprong hij naast me op het hek, als een kind, en liet speels zijn benen heen en weer bungelen. Terwijl we op de bus wachtten, keek ik af en toe naar hem, en probeerde erachter te komen wie hij kon zijn. Af en toe keek hij terug, maar leek er zich niet aan te storen dat ik zo naar hem zat te kijken. Hij straalde kracht en rust uit en zijn aura was beslist "anders". Hij had niets bij zich — geen jas, geen tas, geen horloge, niets.

Ik dacht: "Dit is belachelijk"; zijn kleding klopte eigenlijk ook niet en bovendien bedacht ik me dat er in een stad als Londen allerlei vreemde figuren rondlopen.

Er kwam echter een vrouw bij de bushalte en toen ik zag hoe ook zij naar het gezicht van deze jongeman staarde terwijl ze langs hem liep dacht ik dat hij wellicht niet "zomaar" iemand was. Kunt u mij zeggen wie hij was?

Britta Landt, Londen (GB)

(De meester van Benjamin Creme bevestigt dat deze "jongeman" Maitreya was.)


Chinese meester geeft ‘visitekaartje’ af

Geachte redactie,

Afgelopen september ben ik naar China geweest en heb ik op veel plaatsen langs de "Zijde-route" foto’s genomen. Bij terugkeer ontdekte ik een lichteffect op drie van de foto’s die ik in een tempel had gemaakt. Het deed me direct denken aan een aantal soortgelijke foto’s die ik bij een vriend van mij in Share International had gezien. Ik weet weinig over Maitreya’s missie en gaf de foto’s aan mijn vriend. Is dit interessant voor uw lezers?

G.M., Muswell Hill, Londen (GB)

(De meester van Benjamin Creme verklaart dat de kolommen van licht op de foto’s zijn geplaatst door de (Chinese) meester, die sinds 17 maanden in Peking verblijft.)


De man met de fiets (1)

Geachte redactie,

Vorig jaar september, op een zomerse zaterdagmiddag in de Newyorkse wijk Manhattan, liep ik op West 78th Street van Broadway naar een vriend die ik zou helpen zijn auto te repareren. Net nadat ik de hoek om was van Broadway zag ik in de verte een slanke jongeman (van een jaar of 20) met een lichtbruine huid die, met een fiets aan zijn hand, in mijn richting liep. Hij zag er leuk uit, netjes gekleed en kort zwart haar; hij droeg een korte broek en een t-shirt en hij had een tas in zijn hand. Toen we elkaar bijna passeerden kwam hij op me af en vroeg beleefd: "Pardon, mag ik je iets vragen?" Ik dacht dat hij de weg wilde weten of, wat in New York vaak gebeurt, om wat kleingeld wilde vragen en zei: "Ja?". Maar in plaats daarvan vroeg hij: "Zou je iemand herkennen als je hem tegenkwam?" (Volgens mij is dit letterlijk wat hij zei.) Hij glimlachte, maar gaf niet de indruk dat het als grap bedoeld was; het klonk meer als een soort aankondiging. Verward, maar onverklaarbaar onder de indruk van zijn voorkomen, antwoordde ik snel "Ja", alsof ik hem begreep, terwijl ik dacht: "Hè?" Hij bedankte me, schudde me de hand en liep weg. Op de hoek van de straat sloeg hij linksaf Broadway in. Een ogenblik later liep ik hem achterna, maar zag hem nergens meer.

Plotseling, in een flits, kwam het bij me op dat de persoon die ik ontmoet had misschien wel heel bijzonder was — een meester of misschien zelfs Maitreya. Daarna rationaliseerde ik, als een echte New Yorker, de gebeurtenis door te denken dat dit typisch iets is dat je alleen in New York meemaakt en dat ik het gewoon maar moest vergeten en niet mijn fantasie de vrije loop laten. Maar zelfs na al die maanden kan ik deze gebeurtenis niet van me afzetten. Was dit werkelijk Maitreya?

Gretchen Berger, New York City (NY, VS)

(De meester van Benjamin Creme bevestigt dat de jongeman met de fiets inderdaad Maitreya was.)


De man met de fiets (2)

Toen ik de ingezonden brieven las van drie dames uit Zwitserland (in Share Nederland nr. 7, 1993), waarin zij hun ervaring van Maitreya op de trap van het Casino in Bern beschreven, dacht ik: als zij Maitreya hebben gezien dan heb ik hem misschien ook gezien op precies dezelfde plek, de brug die naar het Casino leidt.

Het gebeurde ongeveer zeven jaar geleden. Destijds stond ik vaak vroeg op om een wandeling te maken en de zon te zien opkomen in de buurt van mijn flat in het oude gedeelte van Bern. Toen ik die dag de heuvel afliep vanaf het Casino naar de andere kant van de Kirchenfeldbrug realiseerde ik me dat het eigenlijk nog te vroeg was omdat de zon nog niet opkwam. Ik liep verder en een aantal mensen, op weg naar hun werk, passeerden mij in tegenovergestelde richting (richting stad). Toen zag ik een man die met de fiets aan zijn linkerhand liep. Ik keek naar zijn hand die heel lichtjes het stuur vasthield, zonder enige inspanning, prachtig. Ik dacht: " Hoe kan deze man die fiets zo tegen de berg op krijgen terwijl hij hem maar zo lichtjes vasthoudt?" Toen keek ik naar zijn gezicht. Hele donkere ogen keken mij recht aan. De oprechtheid en de rust raakten me diep. Toen zag ik dat hij gekleed ging in een mooi pak, als een zakenman. Hij zag er jong uit, ongeveer 40 jaar. Toen ik hem passeerde dacht ik: "Als iedereen was zoals hij zouden we geen problemen meer hebben op aarde. Als Jezus op bezoek zou komen in Bern, zou hij er zo uitzien."

Agathe Merz, Lausanne (Zwitserland)

(De meester van Benjamin Creme bevestigt dat de man met de fiets inderdaad Maitreya was.)


Hij had een mooi, vriendelijk gezicht

Geachte redactie,

Ik lag te slapen en droomde. Plotseling werd de droom ‘anders’ en helder. Ik stond op een trottoir. Ik zag een lange, slanke man in Aziatische stijl gekleed en geheel in het wit die heen en weer de straat overstak. Hij liep op een hele specifieke manier, langzaam en gracieus. Ik had het idee dat hij boeken overbracht van de ene plaats naar de andere (hoewel ik er geeneen zag). Ik wilde per se zijn gezicht zien.

Een ogenblik later was ik alleen en praatte met mijn kleindochter toen ik voelde dat er iemand achter me stond. Ik draaide me om en diezelfde man stond nu naast me. Hij had een mooi, vriendelijk gezicht en ogen met een doordringende blik. Hij lachte naar me en golven van liefde, goedheid, zachtaardigheid en nederigheid gingen van hem uit. Ik lachte terug naar hem. De droom vervaagde, en ik werd wakker met een gevoel van totale vrede over me. Zou deze persoon Maitreya geweest kunnen zijn?

Betty Farajallah, lid van de Camberley Transmissie-meditatiegroep (Surrey, GB)

(De meester van Benjamin Creme heeft bevestigd dat de man in deze droom Maitreya was.)