Vragen en antwoorden -- oktober 1994


V. Is Maitreya sinds het vorige nummer van Share Nederland nog voor groepen verschenen?

A. Op 31 juli verscheen Maitreya aan 300 à 400 christenen in Zuid- Londen. Hij sprak er ongeveer 17 minuten.

Op 14 augustus verscheen Maitreya aan circa 300 orthodoxe christenen in Kopenhagen, Denemarken, waar hij 15 minuten sprak. Eerder werd in de omgeving water opgeladen.

Op 21 augustus verscheen Maitreya aan ongeveer 600 katholieken in Krakau, Polen, en sprak ongeveer 16 minuten. De respons was bijzonder enthousiast. Er werd geen water opgeladen.

Op 28 augustus verscheen Maitreya aan circa 700 boeddhistische priesters in Seoel, Zuid-Korea, waar hij 16 minuten sprak. Er werd geen water opgeladen.

Op 11 september verscheen Maitreya aan ongeveer 600 orthodoxe christenen in Nieuw-Zeeland en sprak daar 18 minuten. Eerder was in de buurt water opgeladen.

 

V. Besefte Maitreya toen hij Jezus overschaduwde dat hij een nieuwe religie zou creëren?

A. Ik denk niet dat Jezus een nieuwe religie heeft gecreëerd. Zijn volgelingen deden dat. Ik weet zeker dat Maitreya uit ervaring wist dat dit waarschijnlijk zou gebeuren. Maar de hoop is altijd dat de lering wordt gevolgd — en natuurlijk zijn vele verlichte mensen, binnen de christelijke traditie, discipelen en daarna ingewijden geworden en inmiddels meesters. Religie is niet ‘verkeerd’. Niet religie maar fanatisme, exclusiviteit, veroorzaakt oorlogen: het geloof dat jouw ideologie, jouw religie, jouw opvatting van het leven, jouw idee van God, het enige ware is voor de hele wereld.

 

V. Wilt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van professor Jan Tinbergen, wiskundige en in 1969 de eerste winnaar van de Nobelprijs voor de economie? Vanaf zijn studententijd tot aan het eind van zijn leven werkte hij voor een nieuwe wereldorde, zowel in zijn wetenschappelijke carrière als in diverse comités.

A. Ziel 3; persoonlijkheid 6, sub-straal 6; mentaal lichaam 4, sub-straal 7; astraal lichaam 2, sub-straal 6; stoffelijk lichaam 3, sub-straal 7. Zijn graad van inwijding was 1,6.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van Lindsay Anderson (1922-1994), de Britse film- en toneelregisseur die op 30 augustus 1994 is overleden?

A. Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; stoffelijk lichaam 7, sub-straal 3. Zijn graad van inwijding was 1,5.

 

V. Welk effect zal de inslag van komeetfragmenten in het oppervlak van Jupiter op de aarde hebben?

A. Geen effect dat voor ons meetbaar is.

 

V. Zullen de meesters die Sri Krishna, Mozes en Mohammed waren na Verklaringsdag mensen stimuleren om het hindoeïsme, het jodendom en de islam te hervormen?

A. Nee, niet persoonlijk. Er is al een meester aan het werk in de islamitische wereld om te proberen de islam te hervormen.

 

V. Er wordt algemeen van uitgegaan dat de meester Jezus en Apollonius van Tyana tijdgenoten waren, of op z’n minst vlak na elkaar hebben geleefd. Is dit waar?

A. Nee, Jezus ging uit incarnatie bij de kruisiging en kwam zeven jaar later terug als Apollonius van Tyana. In dat leven als Apollonius werd hij een meester.

 

V. Krishnamurti heeft het over het beperken van gedachten: door aan een gedachte geen aandacht te schenken zal die verdwijnen. Geldt dit ook voor onze herinneringen?

A. Ja.

 

V. Waarom laat de Hiërarchie, na er eerst voor te hebben gezorgd dat de Geallieerden de toepassing van atoomenergie ontdekten vòòr de As-mogendheden, het huidige misbruik ervan ongehinderd voortgaan?

A. Omdat de mensheid een vrije wil heeft die nooit door de Hiërarchie wordt aangetast.

 

V. Kan ik pleiten voor gelijke behandeling van Noord-Korea (ten aanzien van haar nucleaire potentieel), en me niets aantrekken van de (Amerikaanse) media die speculeren over een raketaanval op hun opwekkingscentrale?

A. Daar kunt u voor pleiten. In een democratie ligt de verantwoordelijkheid bij het volk.

 

V. Volgens de lijst van ingewijden in Maitreya’s missie deel I (eerste Nederlandse editie,1988) regeerde Salomon van 1015 tot 977 vòòr Christus en David van 1000 tot 960 v. Chr. Als dit juist is, kan Salomon niet Davids zoon en opvolger zijn geweest. Kunt u dit verklaren?

A. Ik weet niet waar de gepubliceerde data op gebaseerd zijn. Volgens mijn informatie regeerde David van 1090 tot 1059 v. Chr. en Salomon van 1059 tot 1013 v. Chr.

 

V. Waar zijn Rama, Hercules en Hermes en wat is hun huidige missie?

A. Over hun respectievelijke missies kan ik niets zeggen, maar Rama en Hercules zijn op Sirius en Hermes heeft zitting in de Raad van de Heer der Wereld in Shamballa.

 

V. Volgens de lijst van ingewijden in het boek Maitreya’s missie deel I had Mozes een inwijdingsgraad van 2,3. Dat lijkt heel vergevorderd voor de 12de eeuw v. Chr. Betekent dit dat (1) hij werkelijk in staat was om de Rode Zee te laten splijten, (2) hij regelmatig met God sprak, en (3) hij de Tien Geboden op twee stenen tafelen van God ontving op de berg Sinaï?

A. Een inwijdingsgraad van 2,3 was inderdaad ongewoon vergevorderd voor die tijd. Mozes was echter geen gewoon mens maar een (menselijke) avatar. Desondanks heeft hij de Rode Zee niet in tweeën gespleten, niet met God gesproken (maar met zijn meester), noch op de berg Sinaï stenen tafelen ontvangen van God of wie dan ook. Hij heeft gewoon doorgegeven wat hij innerlijk had gehoord. Het Oude Testament moet net zo min letterlijk worden genomen als het Nieuwe Testament; beide zijn in symbolische taal vervat.

 

V. Kunt u uw meester vragen naar de stralenstructuur en het evolutiepunt van (1) wijlen Dr R. Swineburn Clymer uit Quakertown, Pennsylvanië VS, voormalig Grootmeester van de Rozekruisers en (2) van zijn zoon, wijlen Emerson Clymer, ook voormalig Grootmeester van dezelfde loge?

A (1) R. Swineburn Clymer: Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; stoffelijk lichaam 3, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,5.

(2) Emerson Clymer: Ziel 2; persoonlijkheid 7, sub-straal 4; mentaal lichaam 3, sub-straal 6; astraal lichaam 4, sub-straal 6; stoffelijk lichaam 3, sub-straal 7. Zijn punt in evolutie was 1,5.

 

V. Als Maitreya zoveel aandacht heeft voor de honger in de wereld, wat deed hij dan toen er zes miljoen joden omkwamen in de gaskamers?

A. Gedurende de hele oorlog van 1914-1945 (vanuit de Hiërarchie gezien was dit één oorlog die in 1918 ondergronds ging en in 1939 weer boven kwam) hielpen Maitreya en zijn groep van meesters, binnen de wet die de menselijke vrije wil regeert, op elke mogelijke wijze de Geallieerden tegen de As-mogendheden. Zijn beslissing om in de wereld terug te keren werd genomen en aangekondigd in 1945, juist omdat de As-mogendheden met zijn hulp waren verslagen.

 

V. (1) Was Jezus tussen zijn twaalfde en zijn dertigste jaar in India? (2) Of slechts gedurende enkele jaren?

A. (1) Nee.(2) Nee. In die tijd is hij steeds in Palestina gebleven. In zijn volgende incarnatie, als Apollonius van Tyana, ging hij inderdaad wel naar India en daar werd hij ook begraven.

 

V. Kunt u de stralen en het punt in evolutie geven van de "Moeder" (1878-1973), de vrouw van Sri Aurobindo?

A. Ziel 4; persoonlijkheid 6, sub-straal 6; mentaal lichaam 6, sub-straal 6; astraal lichaam 4, sub-straal 2; fysiek lichaam 3, sub-straal 3. Haar graad van inwijding was 2,6.

 

V. Is Transmissie-meditatie in deze tijd nog van belang?

A. Transmissie-meditatie is altijd belangrijk. Het is de belangrijkste activiteit van dienstbaarheid, enorm krachtig en met een wetenschappelijke doeltreffendheid, die discipelen met een zo geringe investering van tijd en energie kunnen doen.

 

V. Weet u waar de entiteit is die Krishna was?

A. Krishna is op Sirius. Hij werd in zijn incarnatie als Krishna overschaduwd door de Heer Maitreya.

 

V. Waar is Lao-tse nu?

A. Op Sirius.

 

V. Hoe kun je zien hoe spiritueel iemand is?

A. Aan de mate waarin zijn handelen altruïstisch is of niet. De meesters kunnen het bereikte punt van evolutie exact afmeten aan het licht dat de chakra’s uitstralen. Met enige ervaring kan de discipel dat op vergelijkbare wijze afmeten bij mensen die minder ver zijn geëvolueerd dan hijzelf.

 

V. In Maitreya’s missie deel I zegt u op pagina 141 dat: "liefde het bouwende aspect is, de magnetische, samenhangende kracht die de stofdeeltjes bijeenhoudt". Is de zwaartekracht hetzelfde als de energie van liefde in één van haar manifestaties?

A. Zwaartekracht is het resultaat van de werking van de Wet van liefde op de etherische gebieden.

 

V. U hebt uitgelegd dat tweelingzielen zich op monadisch niveau weer verenigen. Behouden ze elk hun afzonderlijke identiteit wanneer dit gebeurt of verenigen ze zich in één Zelf?

A. Ze gaan op in het ene Zelf.

 

V. Wat zijn de stralen en het punt in evolutie van René Lévasque (1922-1987), voormalig premier van de staat Quebec (Canada)?

A. Ziel 4; persoonlijkheid 6, sub-straal 1; mentaal lichaam 4, sub-straal 6; astraal lichaam 4, sub-straal 2; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn graad van inwijding was 1,6.

 

V. In antwoord op een vraag in april 1988 over White Eagle, in Maitreya’s missie deel II, zegt u dat hij "geen meester is, maar een 1,5de graads ingewijde" (pag. 566). In Share Nederland, maart 1993, zegt u in antwoord op een vergelijkbare vraag dat hij een derdegraads ingewijde is. Kunt u dit punt ophelderen, of is het een foutieve opgave?

A. Maitreya’s missie deel II heeft het bij het rechte eind. Zijn graad van inwijding is 1,5.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van Dorothy Hodgkin (1910-1994), de Britse biochemicus en Nobelprijswinnares in 1964?

A. Ziel 3; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 6, sub-straal 4; stoffelijk lichaam 3, sub-straal 7. Haar graad van inwijding was 1,7.

 

V. Het is binnen de Mormonenkerk algemeen bekend, hoewel niet gepubliceerd, dat de Christus eind jaren zeventig is verschenen aan de voorzitter van de kerk, in het portaal van de tempel in Washington (DC). Was dit Maitreya?

A. Nee, dat was de meester Jezus.

 

V. Maakt vergeving deel uit van Maitreya’s leringen?

A. Ja. De basis van zijn lering is, zou ik zeggen, het aankweken van onthechting. Vergeving wordt alleen mogelijk door een groeiende onthechting en een juiste identificatie.

 

V. Is er gewoonlijk één bepaalde meester met wie we nauwer verbonden zijn en die we het beste kunnen helpen op zijn speciale terrein van dienstbaarheid? Zo ja, wordt dit dan bepaald door onze stralenstructuur in een bepaalde incarnatie?

A. De Hiërarchie is onderverdeeld in 7 maal 7 onderling verbonden ashrams en elke groep van zeven staat op een van de zeven stralen. De straal van onze ziel bepaalt tot welke groep we worden aangetrokken wanneer we voldoende gevorderd zijn om in de groep van een meester te kunnen worden toegelaten.

 

V. (1) Is Jezus echt gekruisigd? (2) En is hij werkelijk aan het kruis gestorven?

A. (1) Ja. (2) Ja.