Artikel van de meester -- september 1994


Opnieuw te dienen

door de meester – –, via Benjamin Creme

Daar het werkelijk niet lang meer duurt voor de mensheid de Christus ziet, is het verstandig even stil te staan bij de waarschijnlijke weerslag van die gewichtige gebeurtenis. Ten eerste zal de mens ontwaken tot een nieuwe situatie, één die geheel onbekend en vreemd is; iets dergelijks heeft nog geen levende ziel ervaren; niemand, waar dan ook, heeft ooit de gedachten gehoord die op die dag der dagen worden uitgezonden. Nooit eerder hoorden mensen de oproep tot hun goddelijkheid, de uitdaging van hun bestaan hier op aarde. Ieder voor zich, in plechtige afzondering, zal gedurende die tijd het doel en de betekenis van zijn leven kennen, opnieuw de onschuld van de kindertijd ervaren, de zuiverheid van aspiratie gereinigd van het zelf. In die kostbare minuten zullen de mensen weer de vreugde kennen van volledige deelname aan de werkelijkheden van het Leven, zich met elkaar verbonden voelen, als de herinnering uit een ver verleden. Plotseling zullen de mensen beseffen dat hun leven tot nu toe oppervlakkig was, voor de meesten verstoken van alles dat het leven dierbaar maakt: broederschap en gerechtigheid, creativiteit en liefde. Velen zullen voor het eerst weten dat ze meetellen, dat ze een plaats hebben in het wereldplan. Een onbekend gevoel van zelfrespect zal hun huidige hopeloosheid vervangen: allerhande drugs zullen hun greep op de mens verliezen. Zachtjes zullen de tranen van de mensen vloeien in nederige dankbaarheid en verlangend naar het goede.

Eerbied

Vanaf die tijd zal op aarde een nieuwe geest van eerbied heersen: de mensen zullen een tijdje op hun tenen lopen. Spoedig echter, zal de mens beseffen dat de benodigde veranderingen in de wereld veelomvattend, veelvoudig zijn en geduld en toewijding, verbeeldingskracht en vertrouwen vereisen. Weldra zullen mensen overal zich inzetten voor het werk van wederopbouw, het herstel van de wereld. Hulp aan de armen en hongerenden zal voorop staan en zo zal voor altijd een einde komen aan een godslastering onder de mensen: miljoenen zullen voor het eerst de stille vreugde kennen van vervulde behoefte — niet langer zullen de stervende vormen van hongerenden de beeldbuizen van de rijken onteren; niet langer zullen de mensen hun broeders voor hun ogen zien sterven. Zo zal een einde komen aan een donker hoofdstuk uit de geschiedenis van het ras.

Veranderingen van ongeëvenaarde omvang zullen het denken en het hart van de mens in beslag nemen: alleen het beste uit het verleden zal standhouden tegen de aanval van het nieuwe. Dagelijks zullen de mensen de transformaties die geregistreerd worden kunnen vergelijken en bewonderen: in het verblindende daglicht zal een nieuwe wereld worden opgebouwd. Allen zullen op hun manier deelnemen, ieder zal zijn visie toevoegen en bijdragen aan het geheel.

Probleem

Voor velen zal juist de aanwezigheid van de Christus een probleem vormen: hun lang gekoesterde overtuigingen zullen op hun grondvesten schudden. Voor hen zal een periode van zelfonderzoek onvermijdelijk zijn als ze ernaar streven de betekenis van de nieuwe dispensatie te begrijpen; oude overtuigingen zijn moeilijk op te geven en dat proces is bitter pijnlijk. Niettemin zullen miljoenen met een blij hart reageren, verheugd de Leraar in hun midden accepteren. Weinigen zullen zich mettertijd keren tegen de algemene erkenning dat de Christus, in de persoon van Maitreya, wederom de aarde bewandelt.

Educatief

Die relatief weinigen die voorop liepen bij de voorbereiding op deze tijd zal een nieuw terrein van dienstbaarheid geboden worden; een educatieve onderneming van enorme omvang. Van alle kanten zullen de vragen komen; een lang gevoelde honger naar kennis zal als een afgedamde rivier overstromen en buiten haar oevers treden. Velen zullen de achtergrond en geschiedenis van deze gebeurtenis willen weten; voor anderen zal de onmiddellijke toekomst de voornaamste zorg zijn. Weer anderen zullen de behoefte voelen tot analyseren en elke verklaring in twijfel trekken, uiteindelijk ontevreden met alles behalve hun eigen geloof. Overtuigingskracht en tact moeten daarom aan de orde van de dag zijn, teneinde de beschuldiging van dweperij en hoogmoed te vermijden.

Over de hele wereld zullen verenigingen hun rol vervullen en zorgen voor grootschalige verspreiding van de benodigde leringen. Er moet nog veel verstrekt worden, maar er is veel dat de mens nog ongeopend en ongelezen al in handen heeft. Tracht er een gewoonte van te maken, luidt het advies, om veel te lezen en zo de zoekenden op het pad te informeren en de weg te wijzen. Systematische bestudering van de leringen en oprechte pogingen om te leven naar de voorschriften van Maitreya bieden het nodige evenwicht en gezag om te onderrichten. Ieder die op deze wijze is toegerust kan deze kans benutten om opnieuw te dienen. Grijp die kans, luidt het advies, met enthousiasme en nederige trots.