Artikel van de meester -- december 1995


De dag van bevrijding

door de meester – –, via Benjamin Creme

Met elke maand die verstrijkt komt de wereld dichter bij de dag van bevrijding. Miljoenen mensen zien uit naar die dag met verlangen en hoop. Zij zoeken naar tekenen om die hoop levend te houden en vinden ze in groeiende aantallen. Overal voelen mensen aan dat de oude tijd ten einde loopt, dat iets vreemds, iets nieuws in de wereld gaande is. De oude orde trekt zich terug en laat haar wrakhout achter, haar zeedrift van lijden en hartzeer, verdeeldheid en strijd.

In dit strijdperk komt de Christus. Wat, kunnen we ons afvragen, zal hij als eerste doen? Zijn eerste taak, dat staat vast, zal zijn het vertrouwen van de mens te winnen, geloof te wekken in zijn raadgeving en kennis, zijn inzicht en wijsheid. Dat is geen gemakkelijke taak, want velen zullen zijn zienswijzen bestrijden; zijn aanwezigheid alleen al is hen een gruwel en hun ijdele hoop is dat hij de moed verliest en terugkeert vanwaar hij gekomen is.

Afzijdig

Vele anderen zullen zich afzijdig houden, totdat het tij krachtig ten gunste van Maitreya keert. Dan zullen zij zich aansluiten bij de groeiende massa’s die aandringen op verandering, die de waarachtige stem van waarheid in Maitreya’s woorden herkennen, die hem zien als hun woordvoerder en leider, hun goddelijke bezieler en vriend.

Zo zal het zijn. Zo zullen de mensen een leider vinden, die hun vertrouwen waardig is, één, die hen zal leren hun wereld te vernieuwen, hun broeders in liefde te omarmen, zichzelf te kennen als de goden die ze in werkelijkheid zijn.

Geleidelijk zal de weerstand tegen de Christus en zijn ideeën afnemen en ten slotte verdwijnen. Uiteindelijk zullen zelfs de meest onverzoenlijken inzien dat de liefde en wijsheid van Maitreya goddelijke gaven zijn voor de wereld, dat zijn komst onder ons de grootste zegen is, dat het ras zonder die zegening zeker ten onder zou gaan.

Verzoening

Van alle groepen hebben de religieuze de zwaarste taak van verzoening. Diep verschanst achter hun eeuwenoude dogma’s, hun scheidende leringen die gedachteloos uit het hoofd geleerd en opgedreund worden, wacht hen een zware en bittere strijd om deze halve waarheden op te geven en zich achter de nieuwe te scharen. Toch zullen mettertijd zelfs deze oprechte maar kortzichtige dwepers niets in de leringen van de Christus vinden dat hen angst aanjaagt. Eén voor één zullen ze, al of niet aarzelend, het licht van het nieuwe bestel binnengaan.

Nieuw licht

In dat nieuwe licht zullen de mensen zichzelf vinden. In die straling zullen ze hun eigen weerspiegeling zien en hun goddelijkheid herkennen. Zo zullen de mensenzonen in het voetspoor treden van de Zonen van God. Zo zal de onwetende de wijze worden, de woeste en gewelddadige tam, die lijdt herboren worden in geluk en hoop. Zo, zo zal het zijn.