Vragen en antwoorden -- jul/aug 1995


V. Is Maitreya nog ergens verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. Zoals vorige keer gemeld verscheen Maitreya op 30 april in Rusland. De stad was, opnieuw, Moskou. De reacties waren goed. Op 14 mei verscheen Maitreya aan 600-700 katholieken in Santander (Spanje). Hij sprak er 15 minuten. In de omgeving was water opgeladen. De reacties waren gemengd.

Op 21 mei verscheen Maitreya in Volsk (Rusland) en sprak er 17-18 minuten tot 300-400 orthodoxe christenen. In de buurt was water opgeladen. De reacties waren gemengd.

Op 28 mei verscheen Maitreya in Sydney (Australië) aan circa 300 fundamentalistische christenen en sprak er 18 minuten. Er zijn foto’s genomen. In de buurt was water opgeladen. De mensen reageerden zeer angstig.

Op 4 juni verscheen Maitreya in de VS.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van Harold (Lord) Wilson (1916-1995), de voormalige socialistische premier van Groot-Brittannië, die vier opeenvolgende verkiezingen heeft gewonnen en de Britse Open Universiteit heeft ingevoerd?

A. Ziel 3; persoonlijkheid 4, sub-straal 3; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn evolutiepunt was 1,6.

 

V. Heb ik goed begrepen dat het op Verklaringsdag mogelijk zal zijn om Maitreya op de televisie te zien, zelfs als die uit staat?

A. Verklaringsdag zal een dag zijn van vele wonderen, maar dit is daar niet een van. Als je televisietoestel niet aanstaat, zul je natuurlijk niets zien, maar je zult niettemin innerlijk, op telepathische wijze, Maitreya’s oproep aan de wereld horen, in je eigen taal.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van de Duitse schilder Matthias Grünewald (1475/80-1528/31)?

A. Ziel 4; persoonlijkheid 6, sub-straal 4; mentaal lichaam 7, sub-straal 4; astraal lichaam 6, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 1. Zijn inwijdingsgraad was 3,0 en hij is nu een meester. Hij werkt hoofdzakelijk met de deva-evolutie.

 

V. Indien, zoals de esoterische literatuur stelt, energie gedachte volgt, waar ligt dan de oorsprong van die gedachte? Is het een ziele-activiteit die we mentaal opvangen en dan via de taal uitdrukken?

A. Het hangt af van de aard van de gedachte en het bereikte punt in evolutie. Voor de meeste mensen zijn gedachten afkomstig van het laagste van de vier mentale gebieden en via het mentale lichaam komen ze tot uitdrukking via de hersenen. Meer geëvolueerde mensen maken contact met steeds abstractere gedachten afkomstig van het manasische niveau van de ziel. Deze komen op dezelfde wijze tot uitdrukking via het brein. Op een nog hoger niveau komt intuïtie of intuïtief denken, gedachten zonder denken, van het buddhische bewustzijnsniveau van de ziel.

De gedachtengordel van de wereld is vol van gedachtenvormen van een of ander niveau waar mensen op reageren, afhankelijk van hun evolutiepunt.

 

V. Ik volg momenteel het meditatie-systeem van Sahaj Marg (de natuurlijke weg). Daarover heb ik twee vragen met betrekking tot de vroegere meesters: 1) Shri Ram Chandraji uit Fatehgarh (1873-1931), die Lalaji genoemd werd, en 2) Shri Ram Chandraji uit Shahjahanpur (1899-1983). Weet u hun punt in evolutie en hun stralenstructuur?

A. 1) Shri Ram Chandraji uit Fatehgarh: Ziel 2; persoonlijkheid 6, sub-straal 3; mentaal lichaam 6, sub-straal 4; astraal lichaam 2, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 7. Zijn punt in evolutie was 1,75.

2) Shri Ram Chandraji uit Shahjahanpur: Ziel 6; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn punt in evolutie was 2,6.

 

V. Zijn er chakra’s boven het hoofd? Kunt u hier iets meer over vertellen?

A. De chakra’s bevinden zich in etherische stof en derhalve in de aura. De afbeeldingen van chakra’s boven het hoofd, die men bijvoorbeeld vaak ziet in handboeken over yoga, verwijzen naar de geestelijke niveaus van de ziel: manas, buddhi en atma.

 

V. Ik draag al jarenlang een donorcodicil. Nu lees ik (in de boeken van de heer Creme) dat orgaantransplantaties karmische gevolgen hebben voor de ontvanger. Ik zou graag willen weten of orgaandonatie (direct na het overlijden) karmische gevolgen heeft voor de donor, die meestal zo snel mogelijk geopereerd moet worden nadat hij klinisch dood is verklaard?

A. Nee, geen enkel.

 

V. Hoe werkt genezing?

A. Er is geen eenvoudig antwoord mogelijk op een potentieel zo onuitputtelijke vraag.

Kort gezegd: in het etherisch lichaam (het lichaam van fijnere, maar nog steeds stoffelijke, materie) bevindt zich een groep chakra’s, energiecentra, waaronder de zeven belangrijkste langs de ruggegraat, waar onze energieën doorheen stromen. De energie die we ontvangen stroomt het systeem dat we ‘onszelf’ noemen binnen vanuit de kosmos, het zonnestelsel, onze eigen planeet en uit onze ziel. Als de chakra’s evenwichtig werken, is ons energiesysteem in balans. Als we door een verkeerd gebruik van ziele-energie (dat de voornaamste oorzaak is van ziekte) een blokkade hebben gecreëerd of een ontwrichting van de energiestroom, werken sommige chakra’s niet zoals het hoort. Dit leidt tot onevenwichtigheid van de energie die door het lichaam stroomt.

Ons endocriene stelsel, de klieren van het fysieke lichaam, staat met de chakra’s in verband. De gezondheidstoestand van de klieren is volledig afhankelijk van een juiste energiestroom door de chakra’s in het etherische lichaam, terwijl het welzijn van het fysieke lichaam afhankelijk is van de juiste onderlinge werking van de klieren.

Wij zijn een ziel in incarnatie. De energie die ons leven galvaniseert is afkomstig van de ziel. Naarmate we evolueren kunnen we steeds meer in contact komen met de ziel, maar als we de energie niet op de juiste wijze gebruiken, creëren we on-gemak, onevenwichtigheid. Voor genezing is een hogere of sterkere energie vereist om evenwicht tot stand te brengen. Dit kan volledig en blijvend zijn of in de meeste gevallen tijdelijk.

De beste manier om gezond te blijven is (a) het lichaam met respect te behandelen en (b) de energie van de ziel te gebruiken in dienstbaarheid. De ziel kent alleen maar dienstbaarheid, zij wil alleen maar dienen; daarvoor is ze in incarnatie gekomen. Als iemand bijvoorbeeld mediteert en energie inbrengt van de ziel, maar die niet dienstbaar gebruikt, dan kun je problemen krijgen in de vorm van ziekte, neurose, emotionele onevenwichtigheid, enzovoort.

 

V. In 1990 werd in Dokkum (Friesland) een kind genezen van kinkhoest toen het in het water werd gedompeld van de bron van St. Bonifatius, die van oudsher een pelgrimsoord is. Boven de bron staat een kapel voor de pelgrims. Volgens de legende zou op plaatsen waar St. Bonifatius met zijn staf op de grond tikte een bron opwellen. Sinds 1990 zijn er meer dan 60 gedocumenteerde gevallen geweest van genezing in verband met de bron in Dokkum. Is het water opgeladen door Maitreya of de meester Jezus, waarmee de genezingen zouden kunnen worden verklaard? (De pastoor die hier meer dan zes jaar heeft gediend, is in retraîte gegaan om een boek te schrijven over zijn ervaringen in de kapel van St. Bonifatius. Hij gelooft niet zozeer dat het water, maar dat de plek bijzondere krachten heeft.)

A. Door de meester Jezus.

 

V. Kunt u zeggen of het gebruik van anti-conceptiepillen (voor vrouwen) 1) een nadelige invloed heeft op hun gezondheid? en 2) a: of het onevenwichtheid of verstoring kan veroorzaken in het endocriene stelsel, en b: zodoende, esoterisch gezien, de toestand van de chakra’s in het etherische lichaam kan beïnvloeden? 3) Is het beter om het gebruik van ‘de pil’ en andere medicijnen die de hormoon-huishouding beïnvloeden te vermijden? 4) Zouden jonge, nog onvolwassen meisjes in hun vroege tienerjaren het gebruik van de pil om gezondheidsredenen moeten vermijden? 5) Houdt het pilgebruik verband met borst- en baarmoederhalskanker? 6) Zou het operatief verwijderen van de baarmoeder om dezelfde redenen vermeden moeten worden? 7) Dergelijke medisch ingrepen (chemisch of operatief) hebben toch allemaal een verwoestende uitwerking op het endocriene stelsel?

A. 1) Het is vaak (maar niet altijd) van invloed. 2) a: Ja. b: Nee, de chakra’s hebben invloed op het endocriene stelsel, niet andersom. 3) In het algemeen, ja. 4) Ja. 5) Ja, dikwijls. 6) Niet per se. Soms is een operatie onvermijdelijk. 7) Ja, maar de wereld is (nog) niet volmaakt.

 

V. 1) Bestaat er een ‘juiste’ leeftijd voor tieners om met geslachtsgemeenschap te beginnen? Hoewel er in de meeste landen een wettelijke minimumleeftijd geldt, lijkt er sprake te zijn van enerzijds de druk van leeftijdsgenoten en anderzijds van aan onverschilligheid grenzende maatschappelijke tolerantie die vroege seksuele ervaringen bijna onontkoombaar maken. Ouders van tieners zijn zich terdege bewust van de gevaren van Aids, maar ze vragen zich af hoe ze hun kroost met raad kunnen bijstaan. Vrije wil en het recht om je eigen fouten te maken staan voorop, maar ouders zijn wel moreel en wettelijk verantwoordelijk voor het welzijn van hun kinderen. 2) Wat is de visie of het advies van de Hiërarchie ten aanzien van dit probleem nu de dreiging van Aids (en niet alleen ongewenste zwangerschappen) boven zulke jonge levens hangt? 3) Zal het toekomstige onderwijs deze onderwerpen behandelen? 4) Kan de innerlijke aspiratie, die tijdens de puberteit vaak opbloeit, zo gestimuleerd worden dat het de tiener helpt om zijn/haar energie creatief in andere richtingen aan te wenden?

A. 1) Nee, het hangt van het kind af, zijn of haar achtergrond, opvoeding, fysiek lichaam, ras, karma. 2) Deze vraag is te complex om in dit bestek afdoende te kunnen worden beantwoord. Maitreya zal deze kwestie te zijner tijd zelf aan de orde stellen. 3) Ja. 4) Ja, beslist.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van geheim agente en oorlogsheldin Odette Hallowes (geboren in april 1912, gestorven in maart 1995), de eerste vrouw die werd onderscheiden met het George Cross, dat haar werd toegekend vanwege de buitengewone moed die zij tijdens martelingen toonde?

A. Ziel 1; persoonlijkheid 1, sub-straal 4; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 6, sub-straal 2; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Haar inwijdingsgraad was 1,4.

 

V. 1) Kunt u de relatie tussen de monade en de ziel uitleggen? Ik lees dat de ziel perfect is, maar toch verder evolueert om te worden verrijkt door de incarnatie-ervaringen van haar voertuig. 2) Kunt u iets meer zeggen over Atma en Jiva; is het de ervaring van Jiva (ziel in incarnatie; het Worden) die de hoedanigheid van Atma (ziel uit incarnatie en daarboven, het Zijn) verrijkt? 3) Waarom is het de ziel die zich in de stof wikkelt en niet de monade, die ook bewustzijn moet hebben en een reservoir is van ervaring?

A. 1) De ziel is de weerspiegeling van de monade op een lager niveau. 2) Ja, deze voegt de hoedanigheid van individualiteit toe, van differentiatie. 3) De ziel is de "Goddelijke middelaar" tussen geest en stof (monade en persoonlijkheid) omdat zij geïndividualiseerd is. De monade wikkelt zichzelf in de stof door middel van zijn weerspiegeling, de ziel, totdat het ziele-aspect de persoonlijkheid op occulte wijze tot haar eigen niveau heeft verheven. Dan is de relatie tussen de monade en de persoonlijkheid direct.

 

V. 1) Kunt u uitleggen waarom meesters nog steeds een astraal lichaam hebben? 2) Wat is het nut van een astraal lichaam na de tweede inwijding? 3) Wat is het verband tussen het astrale lichaam en de scheppende verbeelding?

A. 1) Bij de meester werkt het astrale lichaam als een sensitief gevoelsapparaat en een spiegel voor buddhi. 2) Het is het sensitieve gevoelsapparaat van de gehele mensheid. Het begint slechts te worden beheerst wanneer de tweede inwijding genomen kan worden. 3) De astrale verbeelding draagt gewoonlijk een grote hoeveelheid energie bij aan de scheppende activiteit. Hoe verder de persoon geëvolueerd is, hoe minder dit het geval is.