Brieven van lezers -- jul/aug 1995


Het gevoel van liefde was overweldigend

Geachte redactie,

In de zomer van 1980 bezocht ik de "Edgewood Fair" in Brits-Columbia, Canada. Het was een mooie zomerdag en terwijl ik zo over de markt liep, zag ik een man van rond de 35 met een donkere huidskleur (mogelijk Indiaas) en intense donkere ogen, die uit het niets leek te zijn gekomen. Hij stond temidden van de menigte en keek mij recht aan. Zijn glimlach en zijn blik waren zo sterk, zo vol liefde en mededogen dat ik met tranen in mijn ogen mijn handen samenvouwde als in de traditionele Indiase groet en zijn lach beantwoordde. De liefde die ik voelde van deze man was zo overweldigend; ik merkte ook dat mijn gewaarwording door deze ene blik enorm vergroot was. Enkele ogenblikken later, ik had even opzij gekeken, keek ik weer naar waar hij had gestaan, maar hij leek te zijn verdwenen.

Gaandeweg vergat ik de ervaring totdat Share een paar jaar geleden een foto van Maitreya publiceerde. De overeenkomsten waren zo groot dat ik mij nu afvraag of de man die ik in 1980 heb gezien Maitreya was. Kunt u mij hierover duidelijkheid geven?

Barrie Nighswander, Edmonton (Alberta, Canada).

De meester van Benjamin Creme bevestigt dat deze man Maitreya was.


Een man met een hond

Geachte redactie,

Ik denk dat iemand die ik ken misschien Maitreya heeft ervaren. Het gebeurde tijdens een meditatie-cursus in oktober 1993 in Nova Gorica waar ook een oudere vrouw aan deelnam. Zij had onlangs haar man verloren en was depressief. Tijdens mijn lezing over het belang van aandacht realiseerde zij zich opeens dat het leven veel mooier geweest zou zijn als mensen meer in staat waren om de kleine dingen op te merken en te waarderen en als ze aardiger tegen elkaar waren. Ze zei erbij dat ze zich nog steeds twee betrekkelijk onbelangrijke momenten uit haar leven kon herinneren waarbij iemand haar zei dat ze er die dag heel goed uitzag, zodat ze zich de hele dag fijn had gevoeld.

Op de laatste dag van de cursus kwam ze me met grote verbaasde ogen vertellen wat haar de vorige dag overkomen was. Het gebeurde was op zich niks bijzonders, maar omdat ik de hele context kende, raakte ik onder de indruk: Tijdens haar wandeling in het park kwam er een man van middelbare leeftijd met een hond naar haar toe en zei: "Wat een mooie dag is het vandaag, vindt u niet? Mijn lieve mevrouw, ik wens u alle geluk in uw leven." Zij besloot haar verhaal met de volgende woorden: "Ik zal dit aan andere mensen overbrengen. Ik zal dit zelfde voor anderen blijven doen."

Mijn vraag is nu, was deze man van middelbare leeftijd Maitreya? Als dit zo is, zal ik het deze mevrouw vertellen. Zo niet, dan heeft het verhaal toch zijn waarde voor mij, want iedereen heeft toch immers de mogelijkheden van de Christus in zich.

Tomaz Flajs, Ljubljana (Slovenië).

De meester van Benjamin Creme verklaart dat de man met de hond de meester Jezus was.


Ik ontmoette een zigeuner

Geachte redactie,

Op 18 juni 1991 ontmoette ik een Europees geklede zigeunerin die zich voorstelde als mevrouw De Wit. Zij deed voorspellingen over mijn bedrijf, dus nodigde ik haar uit in mijn flat. Ze zei dingen over (levende en reeds overleden) vrienden van mij, over mijn gezondheid en zo, die redelijk klopten, hoewel ik haar niet om haar mening had gevraagd. Tot slot zei ze dat ik erg bofte omdat ze voor mij zou bidden in Lourdes. Ze kon genezen en was bij toeval in onze straat terecht gekomen. Na haar "verschijning" gebeurden er plotseling allerlei dingen in mijn leven, in een nieuwe en positieve zin, zodat ik nu graag zou willen weten of deze ontmoeting van enig belang was.

M. Przybylski, Dorsten (Duitsland).

De meester van Benjamin Creme verklaart dat deze "mevrouw De Wit" eigenlijk Maitreya was.


Hij omhelsde me

Geachte redactie,

Ongeveer drie jaar geleden zag ik op straat voor het huis van mijn nichtje een jongeman met een rugzak en een gitaar. Hij was erg mager en zag er uit als een soort Jezus-figuur. Hij vroeg aan twee buurjongens of zij iets te eten voor hem hadden, want hij had al drie dagen niets gegeten.

Ik sprak hem aan en zei dat ik hem naar de Hare Krishna’s kon brengen waar hij een gratis maaltijd kon krijgen. Hij zei dat hij Matthew heette, dat hij werkzaam was in de bouw en dat hij uit Engeland kwam. Hij zocht nu een baan in Nederland.

Tijdens zijn maaltijd bij de Hare Krishna’s zei ik tegen hem: "Je lijkt precies op Jezus." Hij lachte een beetje, maar bleef onverstoorbaar dooreten. De mensen van het Hare Krishna-centrum reserveerden voor hem een slaapplaats bij het Leger des Heils. Na zijn maaltijd bracht ik hem daar naar toe. Onderweg vertelde ik hem over de lezingen van Benjamin Creme en Maitreya, waarop hij zei: "Hm, interessant. Daar kan ik weleens heen gaan." Ik nam afscheid van hem en gaf hem wat geld. Hij omhelsde me en zei: "Er zouden meer mensen als jij op de wereld moeten zijn." Ik keek hem na, maar hij was plotseling verdwenen. Toen ik later thuis kwam, belde ik het Leger des Heils, maar daar is hij nooit aangekomen.

Was hij gewoon een aardige jongeman of toch...?

Nancy de Graaf, Amsterdam.

De meester van Benjamin Creme verklaart dat de jongeman de meester Jezus was.


Bent u Maitreya?

Geachte redactie,

In een droom op 2 januari jl. was ik in een supermarkt en ik had net een onverwacht probleem gehad, toen ik een lange man zag die op me af kwam. Toen ik hem voorbij wilde lopen stak hij zijn armen uit alsof hij me wilde tegenhouden. Omdat ik het gevoel had dat ik hem herkende vroeg ik: "Bent u Maitreya?" Ik lachte naar hem en opende ook mijn armen om hem te omhelzen.

Ik liep naar hem toe en zei huilend en diep ontroerd tegen hem: "U bent gekomen? U bent gekomen?" Hij knikte en met een heel vriendelijke lach boog hij zich naar mij toe en opende zijn armen opnieuw. We omhelsden elkaar heel innig.

Toen werd ik wakker. Het was 6.40 uur ’s ochtends. Was hij Maitreya?

Anita Matteau, Grand-Mčre (Quebec, Canada).

De meester van Benjamin Creme bevestigt dat de man in de droom Maitreya was.


Waarom zou je zo ver reizen als ik hier ben!

Geachte redactie,

Drie weken geleden zat ik met een vriend van mij die net uit school kwam in de bus. Ik was op weg naar huis. Het was ongeveer half vier ’s middags. Ik ging naast mijn vriend zitten en tegenover ons zat een fragiele man met lichtbruin, lang haar en blauwe ogen. Hij droeg eenvoudige kleding. Ik was mijn vriend aan het vertellen over een artikel dat ik had gelezen in het tijdschrift L’Illustré over christenen die naar Toronto gaan "om de Christus te ontmoeten".

Plotseling zei de man tegenover ons: "Waarom zou je zo ver reizen als ik hier ben!" Ik herinner me dat mijn vriend niet reageerde en dat ik zelf ook niets bijzonders antwoordde, alleen: "Ja, ja, oké." Nadien zei de man niets meer tot ik uitstapte. Kunt u mij zeggen wie deze man was?

Yoan Cocchia, Lausanne (Zwitserland).

De meester van Benjamin Creme verklaart dat deze man Maitreya was.


"Een prettige dag nog!"

Geachte redactie,

Op 20 februari 1995 reed ik om half drie ’s middags met mijn vriendin over de snelweg van Zürich naar Chur toen we besloten om even te stoppen. Vlak voordat we het wegrestaurant binnen gingen, kwam er een man op ons af. Zijn stralende gezicht en vooral zijn ogen maakten grote indruk op ons.

Het was net alsof zijn gezicht steeds stralender werd en zijn ogen steeds sprekender. Hij zag eruit als een toerist. Hij begroette ons lachend en zei:"Een prettige dag nog!" We lachten terug alsof we oude bekenden waren, maar we konden hem in onze vriendenkring niet plaatsen.

Zijn stralende, lachende gezicht met die sprekende ogen is ons nog altijd bijgebleven. We vragen ons dan ook af of wij Maitreya misschien ontmoet hebben. Is ons gevoel juist?

Josef Good, Birmendsdorf (Zwitserland).

De meester van Benjamin Creme bevestigt dat deze man inderdaad Maitreya was.


Zijn stralende lach was een geschenk

Geachte redactie,

Toen ik op vakantie was in Cauterets ben ik een dagje naar Lourdes gegaan. Het was woensdag 14 september 1994, het regende en ik voelde me somber, net als het weer.

Toen ik ’s ochtends vroeg op het voorplein aankwam, haastte ik mij naar de basiliek, ik was al laat, om de mis in het Frans bij te wonen. Ik liep langs een groep pelgrims en mijn blik kruiste die van een jonge Indiase ziekendrager.

Wat een geschenk, zijn blik te zien vol warmte en liefde! Wat een geschenk was zijn stralende glimlach! Ik zal me altijd de gracieuze uitdrukking van dit jonge gezicht herinneren, en het licht dat ik toen ontving schijnt nog steeds in mijn hart. Het is de mooiste herinnering die ik aan die dag heb.

Was dit het gezicht van Maitreya of van een gewone Indiase ziekendrager?

B. R., St Nazaire (Frankrijk).

De meester van Benjamin Creme verklaart dat de "ziekendrager" inderdaad Maitreya was.