Artikel van de meester -- jul/aug 1995


Het Plan ontvouwt zich

door de meester – –, via Benjamin Creme

We naderen een tijd van grote verandering in de wereld: weldra zal de transformatie van alle structuren een aanvang nemen, te beginnen met de ontbinding van de aandelenbeurzen zoals die nu functioneren. Dit zal de druk wegnemen die nu door valutaspeculatie op regeringen wordt uitgeoefend en staat de ontwikkeling toe van een eerlijk en gelijkwaardig handelssysteem. Korte-termijn maatregelen moeten rekening houden met de bijzondere en dringende behoefte van armere landen aan hulp. Met name de problemen van honger en ziekte moeten zonder uitstel worden aangepakt. Nieuwe methoden voor de distributie van hulpbronnen, gebaseerd op samen delen en behoefte, zullen de chaotische werkwijzen vervangen die de wereld momenteel zo verdelen. De blinde gehoorzaamheid aan de heerschappij van het kortzichtige marktmechanisme dat tegenwoordig zoveel ellende veroorzaakt, zal wijken voor een verstandige en billijke aandacht voor de behoeften van allen.

Eerste stappen

Zeer spoedig zullen de eerste stappen worden genomen. Wanneer de volkeren van de wereld, in antwoord op Maitreya’s oproep, hun verlangen naar rechtvaardigheid en vrede kenbaar maken, zullen de muren van onwetendheid en hebzucht, die de landen nu nog van elkaar scheiden, instorten. In koor verheven, zullen de stemmen van de mensen de oude bolwerken van privileges en macht doen schudden en tot stof verpulveren. Zo zal het zijn. Zo zal het nieuwe denken tevoorschijn komen uit de bedompte beperkingen van het verleden.

Wanneer die tijd komt, zullen ook de meesters hun stem voegen bij de roep om vrijheid en rechtvaardigheid. Niet langer gescheiden door de muur van stilte die door de Wet werd opgelegd, zullen meesters en mensen samen de wateren van de nieuwe tijd in kaart brengen en een blauwdruk voor verandering maken, die voor iedereen aanvaardbaar is.

Consensus zal de leidraad zijn, en elke stap op de weg zal door de mensheid zelf worden ingeluid en goedgekeurd.

Op deze wijze zullen de nieuwe structuren gesmeed en allerlei experimenten ondernomen worden. Door een nieuwe en frisse benadering van elk probleem zullen talloze ideeën opkomen die, als ze worden uitgevoerd, het aanzicht van de aarde zullen veranderen.

Vreedzame transformatie

Ogenblikkelijke en volledige verandering is mogelijk noch gewenst; het denken van de mens is nog te zeer in het verleden geworteld. Vreedzame en geleidelijke transformatie zal het gewenste resultaat opleveren: bevrijding van de mens uit zijn boeien van weleer, de aanvang van een tijdperk waarin vrede de boventoon voert, rechtvaardigheid zichtbaar zal zijn, opgewekt en bereidwillig samen delen aan de orde van de dag zal zijn.

Dan zullen de mensen de waarheid kennen die lange tijd achter egoïstische hebzucht schuilging: dat de mensenzonen één zijn, dat de Vader van allen zorgt voor het welzijn van iedereen en voorziet in voldoende middelen, dat door de nevelen van onwetendheid en dwaasheid altijd de innerlijke goedheid van de mensen schijnt.

Aldus gesteund en gesterkt in de geest, zal de mens opnieuw beginnen aan de lange reis naar volmaaktheid, maar nu verzekerd van de voortdurende hulp en begeleiding van hun oudere broeders. Wij verwelkomen deze gelegenheid om het Plan dat zich ontvouwt te dienen.