Vragen en antwoorden -- mei 1995


V. Is Maitreya nog ergens verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. De verschijning van Maitreya 5 maart op Sicilië vond plaats in Palermo. Op 12 maart verscheen hij aan 300-400 grieks-orthodoxe christenen in Ioánnina (spreek uit: Jannina) in Griekenland. Hij sprak er 18 minuten. In de omgeving is water opgeladen. Op 26 maart verscheen hij aan een groep van ongeveer 300 rooms-katholieken in Frankrijk.

 

V. Sai Baba is op de gebruikelijke manier ter wereld gekomen. Waarom heeft Maitreya het anders gedaan?

A. Maitreya had het lichaam van een discipel kunnen gebruiken (de gebruikelijke methode voor de wereldleraar) zoals hij ook via Jezus werkte, maar hij heeft dit keer een andere bedoeling. Hij is hier als het hoofd van onze planetaire Hiërarchie en als de leider van zijn groep, die ook verschijnt, vandaar dat hij nu zelf komt. Bovendien zal hij 2500 jaar onder de mensheid verkeren. Hiervoor is een zeer bijzonder voertuig nodig, een voertuig dat bestand is tegen de druk van het leven op ons niveau in een lichaam dat niettemin gevoelig genoeg is voor zijn geestelijke (kosmische) bewustzijn om zijn werk als de Christus te kunnen doen, en ons ervan te kunnen overtuigen dat hij is wie hij is. Hiertoe heeft hij het mayavirupa moeten creëren waarin hij nu verschijnt. Sai Baba zal op de gebruikelijke manier sterven en begin volgende eeuw terugkeren in een derde incarnatie.

 

V. Heeft de meester Jezus in de circa 650 jaar dat hij in incarnatie is op het stoffelijk gebied ooit werk gedaan dat bekend geworden is in de wereld, of is Hij relatief verborgen gebleven al die jaren?

A. De vraag geeft blijk van enig misverstand. Het lichaam waarin de meester Jezus nu verschijnt is al het derde sinds zijn incarnatie als Jezus. Die andere waren ook stoffelijke manifestaties. Evenals de andere meesters werkt hij door zijn discipelen te inspireren tot het teweegbrengen van veranderingen. Een zeer goed voorbeeld hiervan is de opkomst van de oecumenische beweging die hij via paus Johannes XXIII initieerde. Hij is ook de meester die A Course in Miracles doorgaf aan een discipel op de innerlijke gebieden, die het werk vervolgens dicteerde aan dr. Helen Schueman.

 

V. In het Oostenrijkse stadje Eisenberg, bij de Hongaarse grens, is een kruis zichtbaar op een grasveld in de tuin bij de boerderij van Aloisa Lex en haar man. Het bevindt zich daar sinds 6 september 1956. De armen van het kruis zijn ongeveer een meter lang. Aloisa had op deze plek een visioen van Jezus en er is ook een vreemd, onverklaarbaar licht op de plek. Kerkautoriteiten en wetenschappelijk onderzoek, zowel chemisch als biologisch, konden geen natuurlijke oorzaak vinden voor de ongewone helderheid ervan. Er vinden wonderen plaats. De kerk heeft dit geval nog niet officieel erkend.

Aloisa heeft tot aan haar dood in 1984 visioenen gehad van Jezus en de Maagd Maria. Nu krijgt ook een van haar dochters, Anna Maria, visioenen. Aloisa sprak alleen in het plaatselijke dialect maar de boodschappen van Jezus en Maria werden door Aloisa in vloeiend Duits gesproken en meteen neergeschreven. Volgens Aloisa werd het kruis door een engel gemaakt. Nu, 40 jaar nadat het verscheen, is het kruis nog steeds duidelijk zichtbaar in het gras.

1) Werd het kruis door een engel gemaakt? 2) Wat is de functie van dit soort verschijnselen? 3) Waren de visioenen en de boodschappen van de meester Jezus? 4) Heeft het kruis genezende krachten?

A. 1) Nee, door de meester Jezus. 2) Om het geloof te sterken. 3) Ja. 4) Nee.

 

V. Wat hebben de Verenigde Naties verkeerd gedaan in hun streven naar een oplossing voor de crisis in Bosnië? Hoe zou de Hiërarchie het oplossen?

A. Mijn meester heeft hierover een artikel geschreven (Share Nederland juni 1993, blz. 3) dat we als persbericht gestuurd hebben naar de media in de wereld. Hij deed een oproep om de Verenigde Naties ‘tanden’ te geven, een militair potentieel dat is opgewassen tegen situaties als in Bosnië, Rwanda en zoals die de kop opsteken in de voormalige Sowjet-Unie. Zonder sterke VN zullen er meer van zulke oorlogen uitbreken.

Mannen als Milosevic in Joegoslavië en Karadjic in Servië zijn avonturiers die gebruikmaken van de zwakheid van de VN en de diverse onevenwichtige machtsverhoudingen in de wereld om een situatie te creëren waarin ze land en macht kunnen veroveren — ze zijn op macht belust. Ze hebben misbruik gemaakt van de ineenstorting van de Sowjet-Unie, die in de verschillende volken een golf van nationalisme en een aspiratie tot zelf-expressie heeft losgemaakt. Zij zijn autoritaire, fascistoïde dictators die niet geïnteresseerd zijn in de feitelijke nationale aspiraties van hun volk.

Dat kun je alleen tegengaan met een VN die beschikt over een krachtige legermacht, die door alle landen gesteund wordt met voldoende manschappen en genoeg wapens. Dat leger hoeft geen oorlog te voeren; dat moet alleen maar aanwezig zijn en klaar staan om in te grijpen en zodoende voorkomen dat de gegeven omstandigheden zich voordoen, omdat die zich anders in de wereld zullen blijven voordoen.

Het zegt genoeg dat toen de VN dreigden om de Servische legers op de heuvels rond Sarajewo te bombarderen de Serviërs zich terugtrokken en Sarajewo plotseling een "veilig" gebied werd. Dat had in heel Bosnië kunnen gebeuren, maar de regeringen, vooral de Britse, de Franse en de Duitse, zijn veel te ongerust over hun eigen onbetekenende, politieke problemen, hun eigen economie. Het laatste waartoe ze bereid zijn is wel met geld en troepen over de brug te komen om een juiste reactie op het avontuur van de Serviërs in Bosnië mogelijk te maken.

De VN moeten krachtig genoeg zijn om in de naam van de mensheid op te treden. De gevaren zijn tegenwoordig te groot; een van deze avonturiers hoeft maar een atoombom te hebben, die goedkoop gekocht kan worden in de voormalige Sowjet-Unie, en de situatie wordt wel heel erg gevaarlijk.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van James Grant (1922-1995), onvermoeibaar strijder voor de mensenrechten en in het bijzonder de rechten van kinderen? Hij was vast een van de discipelen die binnen de Verenigde Naties (al of niet bewust) actief werkte aan de uitvoering van de ideeën die de Hiërarchie zo na aan het hart liggen.

A. Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 3. Zijn inwijdingsgraad was 1,5.

 

V. Wat is uw mening over genentherapie?

A. Het huidige onderzoek naar genen en genetische manipulatie, zoals we dat tegenwoordig noemen, staat nog maar in zijn kinderschoenen, maar maakt ook heel grote vorderingen, waarvan enkele in de verkeerde richting. Bijvoorbeeld het maken van babies door middel van gentherapie of het implanteren van reageerbuisbabies bij vrouwen die niet op de gebruikelijke wijze zwanger kunnen worden, en dan vooral als die van onbekende of willekeurig gekozen donors afkomstig zijn, is onverstandig. We incarneren in groepen — een vader wordt zoon, neef, dochter, moeder, tante, steeds maar weer. We zijn in onze incarnatiecyclus mannen en vrouwen geweest, echtgenoten en echtgenotes, kinderen en ouders van onze kinderen en ouders. Op deze wijze incarneren zulke groepen en delen ze in een gezamenlijk karma. Door via genetische manipulatie de genen uit een andere groep in te brengen die geen incarnatiebanden heeft met jouw groep, verstoor je de Wet van oorzaak en gevolg die ten grondslag ligt aan onze evolutie. De Wet van wedergeboorte beheerst samen met de Wet van oorzaak en gevolg het leven op deze planeet, en dergelijke ingrepen bemoeilijken het werk van de Heren van karma aanzienlijk.

Wanneer we de wereld op orde hebben en samenleven in vrede en harmonie, zal de technologie van het licht aan de mensheid gegeven worden. Door middel hiervan zal al onze energie direct van de zon komen. Deze technologie kan ook toegepast worden voor gentechnologie en het creëren van nieuwe organen. Dit zal niet morgen, maar wel in de nabije toekomst gebeuren. Genetische manipulatie maakt deel uit van deze wetenschap, maar het wordt vooralsnog op een verkeerde manier gebruikt, vooral waar het gaat om experimenten met het kruisen van verschillende soorten, bijvoorbeeld tussen het mensen- en het dierenrijk. Dat is monsterlijk, maar het vindt achter gesloten deuren in veel klinieken plaats tegenwoordig.

 

V. U zegt dat mensen in groepen reïncarneren. Kunt u een ruwe schatting geven van de omvang van deze groepen? Ik begrijp dat die omvang zal variëren, maar gaat het om honderden, duizenden of tienduizenden mensen?

A. Duizenden.

 

V. Er zijn mensen die geloven dat het oefenen van asana’s in hatha yoga mogelijk gevaarlijk is vanwege kristallisatie van de ijle lichamen en plotselinge veranderingen in de klieren, het zenuwstelsel en het bloed. Wat is uw mening hierover? Zouden zulke oefeningen vermeden moeten worden?

A. Hatha yoga is ontzettend oud, de oudste van alle yoga’s. Voor moderne discipelen (die de eerste inwijding hebben genomen) vertegenwoordigt het een lager (en potentieel gevaarlijker) pad. Dit geldt vooral voor discipelen in Westerse lichamen.

 

V. 1) Zouden mensen die transmissie-meditatie doen ook hatha yoga, asana’s en andere ademhalingsoefeningen kunnen doen? 2) Kunnen ze "aan hun chakra’s werken" of "de chakra’s in evenwicht brengen"?

A. 1) In het algemeen niet. 2) Nee, bij voorkeur niet.

 

V. 1) Als psychiatrisch patiënt die met uw werk in aanraking is gekomen, vraag ik me af of het voor mij goed zou zijn om me bij een transmissie-meditatiegroep aan te sluiten? 2) Ik zou graag een of andere vorm van dienstbaarheid vinden, zodat ik mij toch nuttig kan maken ten behoeve van het geheel. Ik gebruik medicijnen om mijn toestand onder controle te houden. Heeft u een algemeen advies voor mensen die aan soortgelijke psychiatrische aandoeningen lijden?

A. 1) Nee, want het zou overstimulatie en problemen kunnen veroorzaken. 2) Zoek een meer exoterisch veld van dienstbaarheid, waar geen krachtige energieën aan te pas komen, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op het gebied van milieubescherming, mensenrechten, enzovoort.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van Andrew Carnegie (1835-1919), de bekende Amerikaanse industrieel en filantroop?

A. Ziel 3; persoonlijkheid 3, sub-straal 6; mentaal lichaam 6, sub-straal 4; astraal lichaam 6, substraal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,6.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van Alexandra David-Neel (1868-1969), de mystica en schrijfster en de eerste Europese vrouw die in Lhasa (Tibet) is geweest?

A. Ziel 4; persoonlijkheid 6, sub-straal 4; mentaal lichaam 6, sub-straal 6; astraal lichaam 4, substraal 2; stoffelijk lichaam 7, sub-straal 7. Haar inwijdingsgraad was 1,7.

 

V. Ik zou graag de stralenstructuur en het punt in evolutie weten van de filmregisseur Pier Paulo Pasolini (1922-1975)?

A. Ziel 4; persoonlijkheid 4, sub-straal 4; mentaal lichaam 3, sub-straal 6; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn graad van inwijding was 1,53.

 

V. Zullen we toegroeien naar een groter contact met de overledenen?

A. Ja. Er is geen enkele twijfel dat het ‘web’ tussen het fysieke gebied en de astrale gebieden steeds dunner wordt. Dat begon pas echt grote vormen aan te nemen in de oorlog tussen 1914 en 1918 door de enorme bombardementen en het kanongebulder, en opnieuw van 1939 tot 1945, en onlangs weer in Irak. Hierdoor breekt het web dat de gebieden van elkaar scheidt en waarlangs de informatie van alle mediums wordt "gekanaliseerd".

Veel mensen die als medium werken, denken dat hun informatie afkomstig is van de meesters, maar in werkelijkheid is die afkomstig van entiteiten op de astrale gebieden (als het al niet uit hun eigen onderbewustzijn is). De gevoeligheid van de mensheid is groeiende, waardoor velen ontvankelijk worden voor de verschillende niveaus van deze gebieden, meestal het vijfde niveau. Te zijner tijd zal de relatie tussen degenen die zijn overgegaan en degenen die nog op het fysieke niveau leven hechter worden. We zullen (volgens de meester DK via Alice Bailey) niet alleen in staat zijn om via mediums te communiceren, maar zelfs via dieren. We zullen ook met de doden kunnen communiceren via de radio, dat is al gaande.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van George Fox (1624-1691), oprichter van de Quaker-beweging?

A. Ziel 6; persoonlijkheid 6, sub-straal 6; mentaal lichaam 6, sub-straal 6; astraal lichaam 2, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,4.

 

V. Is de meester die St. Franciscus van Assisi was (en nu in de Italiaanse Alpen leeft) verantwoordelijk voor de inspiratie en het ontwerp van een enorm ondergronds tempelcomplex in het noorden van Italië aan de voet van de Alpen, in de buurt van Turijn? Wat zou de functie van zo’n tempel zijn?

A. Nee.

 

V. Kunt u de stralen en het geestelijk niveau geven van de Britse toneelschrijver John Osborne (1929-1994)?

A. Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,4.

 

V. Is het van belang om je persoonlijke meditatie elke dag op dezelfde tijd te doen?

A. Het is niet van wezenlijk belang, maar wel erg bevorderlijk als dat lukt. Het denkvermogen en het lichaam reageren op het regelmatige ritme en raken ingesteld op de naar binnen gerichte aandacht die nodig is bij meditatie. Het is ook gemakkelijker om een regelmatig ritme vol te houden.

 

V. In Discipelschap in het nieuwe tijdperk, deel 2 (blz. 19) van Alice A. Bailey beschrijft de meester DK een vorm van meditatie die tijdens volle maan gebruikt kan worden. Is het nuttig om deze meditatie elke maand te doen?

A. Ja.

 

V. Het speet me zeer te horen dat de schrijver en natuurkenner Gerald Durrell (1925-1995) onlangs is overleden. Zou uw meester zijn stralenstructuur en zijn evolutiepunt kunnen geven?

A. Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 6, sub-straal 4; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,46.

 

V. Toen Alice Bailey de Lucis Trust oprichtte, heette die aanvankelijk de Lucifer Trust. Wat bedoelde zij met ‘Lucifer’?

A. Lucifer is de naam van een grote engel, en geen parvenu in de hemel die in opstand kwam tegen God en die als de duivel in de onderwereld geworpen werd. Dat is een geheel verkeerde interpretatie. Lucifer betekent licht, en komt van het Latijnse lux, lucis, dat licht betekent. Het is de naam van de engel die het mensenrijk bezielt; ieder mens is daarom een fragment van Lucifer. Volgens de esoterische lering zijn de menselijke zielen 18,5 miljoen jaar geleden geïndividualiseerd doordat Lucifer, de Alziel, zichzelf opsplitste in individuele fragmenten.

Deze geïndividualiseerde menselijke zielen daalden vanaf het zieleniveau neer in incarnatie. De ‘verdrijving’ van Adam en Eva uit het paradijs is de symbolische weergave van deze gebeurtenis; het heeft niets te maken met de duivel of met Lucifer als een kwade entiteit, maar met de goddelijke aard van de mensen zelf als zielen.