Brieven van lezers -- mei 1995


Het Lam Gods

Geachte redactie,

Jaren geleden bezocht ik in Gent (België) de St Bavo-kathedraal waar een schilderij van Jan van Eyck hangt. Dit drieluik laat Jezus zien als het Lam Gods voor de in tweeën verdeelde mensheid: de goeden en de slechten. Ik keek hoofdzakelijk naar de ogen en werd gewaar dat deze ongelooflijk diep waren, verheffend, en macht en majesteit uitstraalden. Enige jaren later werd ik deze ogen innerlijk weer gewaar. Ik dacht dat ik de Logos van de aarde, de Koning had gezien, maar nu vraag ik me af of het misschien Maitreya was?

Wellicht is het voor andere lezers inspirerend er ook eens heen te gaan. Met veel dank voor het maandblad Share.

A. G. Kortman-Drosterij, Heelsum.

De meester van Benjamin Creme verklaart dat dit de meester Jezus was.


Als door de bliksem getroffen

Geachte redactie,

Aangemoedigd door het toenemende aantal "confessies" van Share-lezers betreffende waarnemingen van hetzij een meester, hetzij Maitreya, trek ik de stoute schoenen aan, omdat ik een paar ervaringen heb gehad waarvan ik me afvraag of ik toen wellicht een meester heb gezien.

De eerste maal was 35 jaar geleden, ik was net 17, toen ik met de man die 17 jaar mijn leven zou delen onbezorgd in Amsterdam wandelde. Op een stille brug zag ik twee mannen aan de brugleuning staan, waarvan één een lichtblauw pak en een lichtblauwe tulband droeg, zeer stijlvol. Toen wij eraan kwamen, maakte hij zich een ogenblik los uit het gesprek en deed een paar stappen naar het midden van de straat en keek me met koolzwarte ogen aan, met zo’n doordringende, onderzoekende en schijnbaar alles wetende blik dat ik ter plekke, als door de bliksem getroffen, stil stond. Daarna was het alsof er een ogenblik uit de tijd geknipt werd, alsof dit niet had plaatsgevonden.

De tweede maal, nu een aantal jaren geleden, keek ik op de televisie naar de opening van een tentoonstelling in het Van Gogh Museum waar ook koningin Beatrix zou komen. Misschien maar voor één seconde zag ik links in beeld een man, in het wit gekleed, die met zo’n onverdeelde aanwezigheid keek naar de mensen die de zaal in kwamen, dat ik er nooit aan heb getwijfeld dat hij een meester van wijsheid is...

Van beide voorvallen zou ik heel graag weten of zij al dan niet een Meester van wijsheid betroffen, zeker nu ik een paar weken geleden in mijn hoofd een naam hoorde, die de naam zou zijn van degeen in het museum.

Rita Bolman, Amsterdam.

De meester van Benjamin Creme verklaart dat de man op de brug de meester Jezus was. De man in het museum was Maitreya.


Een onzichtbare hand dekte me toe

Geachte redactie,

Op 1 oktober 1992 was ik bezig onze nieuwe woning schoon te maken, toen ik plotseling kwam te vallen en mijn rechter bovenarm brak. Mijn man hielp mij opstaan en zette mij tegen een deur aan. De pijn was goed te verdragen, maar toch raakte ik telkens met tussenpozen min of meer buiten bewustzijn. Ik voelde me dan wegglijden; terwijl ik mij er niettemin volledig van bewust was, verdween de stoffelijke wereld tot drie keer toe. Telkens zag ik heel dichtbij prachtige witte stralen, het leek wel zonlicht, in een blauw uitspansel. Het drong van mij uit gezien door de muur heen en het was heel mooi en zacht. Ik dacht dat ik werd "gehaald" en vroeg diep in mijzelf om nog wat op deze wereld te mogen blijven.

Toen mijn arm in het ziekenhuis was behandeld en ik ’s avonds in mijn bed lag, was het alsof ik door een onzichtbare hand werd toegedekt. Dit ging gepaard met zo’n diep gevoel van vrede en blijdschap dat ik God dankte dat ik dit had mogen meemaken. Ik heb mijn arm niet laten opereren, ook al zei de dokter dat ik hem nooit meer zou kunnen gebruiken. Nu is hij zover genezen dat ik er praktisch alles mee kan doen. Ik heb, geheel tegen mijn natuur in, nooit gevraagd om genezing voor mijn arm, omdat het voorval voor mij onbeschrijflijk waardevol was, waarbij alle pijn en ongemak in het niet vielen! Het is inmiddels een paar jaar geleden, maar het is altijd in mijn gedachten gebleven en ik ben er beslist door veranderd.

Mijn vragen zijn: 1) Door wie werd ik bijgestaan? 2) Waar was dat prachtige licht van afkomstig? 3) Indien mogelijk zou ik willen weten of het ongeluk karmisch was, want in een bestek van vier jaren (ongeveer elke twee jaar) kwam ik vier maal te vallen en brak ik achtereenvolgens mijn rechterpols, mijn linkerpols, mijn linkerbovenarm en, hopelijk, de laatste keer mijn rechterbovenarm. Daarna ben ik wel vaker gevallen, maar kwam ik er met kneuzingen van af. Volgens de dokter heb ik geen slechte botten.

Bij voorbaat heel veel dank.

M. M-V., (Limburg).

De meester van Benjamin Creme antwoordt: 1) De meester Jezus. 2) Het oorzakelijk gebied. 3) Ja.


Ik heb zoveel geld verloren...

Geachte redactie,

Hiermee wil ik reageren op de steeds herhaalde voorspelling van een internationale beurskrach die in Japan zou beginnen.

Ik weet dat verschillende van de voorspellingen van Benjamin Creme zijn uitgekomen en ik waardeer zijn werk zeer. Hij geeft de voorspellingen gewoon door. Wanneer hij deze met zoveel overtuiging steeds herhaald, gaan mensen er geloof aan hechten.

Ik ben zelf werkzaam in de financiële wereld en heb ook meer dan gewone belangstelling voor de geestelijke wereld. De voorspelling van de heer Creme omtrent de ‘krach’ heeft mij zeer veel financiële ellende berokkend. In plaats van te "crashen" zijn, behalve in Japan en enkele andere landen, de grote beurzen als Wall Street, Londen en Amsterdam de laatste jaren tot recordhoogte gestegen. Dit was niet voorspeld. Mede door de vooralsnog niet uitgekomen voorspelling zijn volkomen verkeerde beleggingen gedaan. Privé heb ik een groot deel van mijn vermogen verloren door steeds weer "short" te gaan (speculeren op een koersdaling, Red.) U zult misschien denken dat dit uit hebzucht en voor persoonlijk gewin was, maar het tegendeel is waar. Ik heb mijn hele leven veel donaties gedaan aan Auroville, waar ik altijd het grootste deel van mijn spaargeld naar heb overgemaakt. Eventuele winst zou ik aan Auroville hebben overgemaakt. Dit had ik al tevoren aan bekenden verteld; Auroville heeft veel geld nodig voor grondaankopen.

Vorig jaar nog werd in uw blad aangekondigd dat de krach op zéér korte termijn zou plaats hebben. Nu weet ik niet wat voor ù een zeer korte termijn is, maar ik denk dan aan een paar maanden. Kortom, ik heb zoveel geld verloren dat ik geen geld meer aan goede doelen kan besteden. Dat is niet alleen jammer voor mij.

Ik hoop dat u deze informatie doorgeeft aan de meester en dat zij geen voorspellingen meer doen die zoveel ellende kunnen veroorzaken. Ik weet dat ik niet had moeten speculeren, maar was zó overtuigd van de voorspelling, mede door de bevesting hiervan door Koen Hofgeest, die in zijn beursrubriek op Teletekst ook een krach voorspelde, dat ik steeds weer probeerde mijn verlies terug te verdienen. Ik heb zelf altijd met een minimum aan luxe geleefd, zodat mijn levensstandaard niet al te veel terug hoeft, maar geestelijk ben ik afgeknapt en afgegaan voor mijn gezin en familieleden die ik geadviseerd heb.

De voorspelling zal ongetwijfeld wel een keer uitkomen, maar heeft dan al voor een grote ravage gezorgd, want over een krach naar boven zoals in 1993 heb ik niets gelezen.

Ik hoop dat u begrijpt dat ik liever anoniem blijf.

Met vriendelijke groet, ....

Benjamin Creme antwoordt: De voorspelling van Maitreya (uit 1988) luidde slechts dat de wereldwijde beurskrach in Japan zou beginnen. Dat is ook precies wat er gebeurd is, zoals deze lezer bekend zal zijn. Sinds Maitreya deze voorspelling deed, is de Japanse aandelenmarkt 60 procent in waarde gedaald en verkeert nu in ernstige problemen. Wat de meesters betreft heeft de krach al plaatsgevonden. Maitreya heeft niet gezegd (evenmin als Share International) dat de andere beurzen direct zouden volgen en noch Maitreya, noch Share International zijn verantwoordelijk voor de hebzuchtige goklust van deze lezer. Maitreya vergelijkt de aandelenmarkten met "casino’s", en dat zijn ze ook. De meesters zien speculatie als een ernstige ziekte van de mensheid.


Hij zag er uit als een Arabier

Geachte redactie,

Op 1 maart van dit jaar reed ik op mijn fiets door het Amsterdamse Vondelpark. Het was mooi weer, maar ik was wat depressief en in mezelf gekeerd. Plotseling reed ik iemand tegemoet van wie ik meteen aannam dat het ‘een soort gek’ was. Hij zag eruit als een rijke Arabier, met een smetteloos wit kleed om z’n hoofd. Het enige wat ik me van zijn kleding kan herinneren is dat die er keurig en voornaam uitzag. Ik fietste hem voorbij en het viel me op dat dat hij niet bepaald een arabisch gezicht had. Het was een gezond, fris-bruin gezicht van iemand van een jaar of veertig. Twee heldere ogen ontmoetten uit zijn ooghoeken mijn blik. Dit was niet het soort "gek" dat ik had verwacht en de gedachte schoot door me heen (bij wijze van grap) dat ik nu Maitreya had gezien, maar hem niet als zodanig herkend had... Geen golven van liefde of liefdevolle ogen, alleen een korte blik in mijn richting. Door deze gedachten in beslag genomen, besloot ik al fietsende iets later toch om te kijken, maar net te laat om hem nog te zien.

Pas een week later schoot mij het voorval ineens te binnen als een ietwat zonderlinge, doch niet onwaarschijnlijke gebeurtenis. Desalniettemin vraag ik me toch af of dit misschien Maitreya was, of gewoon een oliesjeik die genoot van een wandeling door het Vondelpark in de maartse zon?

A., Amsterdam.

De meester van Benjamin Creme bevestigt dat de man inderdaad Maitreya was.


Warme herkenning

Geachte redactie,

Nu ik zoveel mooie verhalen lees over Maitreya’s verschijnen aan mensen, wil ik jullie graag het volgende voorleggen:

In augustus 1991 plaatste ik een advertentie in een regionaal blad, zoals toen door Share Nederland was aanbevolen. Daarin had ik het telefoonnummer van Share in Amsterdam vermeld en dat van mijzelf. Eind november werd ik gebeld door een journalist. Hij had de advertentie gelezen en in een la gelegd om er iets mee te doen. Inmiddels had hij een eigen radioprogramma gekregen bij Radio Drenthe, over mensen met een bijzondere levensovertuiging.

De zin "Deel samen en red de wereld" uit de advertentie had zo’n indruk gemaakt op de journalist dat hij graag meer wilde weten over Maitreya. We maakten een afspraak voor een interview op 5 december bij mij thuis. Tijdens het interview, waarin ik zo objectief mogelijk verteld heb over Maitreya’s aanwezigheid en zijn werk als wereldleraar, las ik ook een gedeelte voor uit een van Maitreya’s boodschappen. Alles werd op de band opgenomen. De journalist was onder de indruk en beloofde mij te zullen bellen wanneer dit interview zou worden uitgezonden.

Een week later, op vrijdag 13 december, liep ik met mijn zoon in Utrecht naar de Oude Gracht. In de menigte van het winkelende publiek zagen we een man in onze richting lopen. Hij was gekleed in een lang wit gewaad, met daaronder een witte broek. Het leek een Marokkaanse dracht. Hij droeg een wit hoofddeksel. Hij liep met vrolijke, vastberaden tred. Ik keek naar hem, naar zijn gezicht en zag alleen zijn vriendelijke, donkere ogen, en ik voelde een warme herkenning. Het leek of hij mij toelachte. Ik bleef stomverbaasd staan en keek hem na toen hij langs ons liep. Hij verdween weer in de menigte. Mijn zoon zei: "Mam, was dat soms Maitreya...?"

’s Avonds werd ik thuis opgebeld door een mevrouw naar aanleiding van het interview dat ze die ochtend op de radio had gehoord! De journalist had mij niet gebeld...

Was deze vrolijke man Maitreya, of is dit een wensdroom?

J.H., Rolde.

De meester van Benjamin Creme bevestigt dat de "vrolijke man" inderdaad Maitreya was.


Een indrukwekkende man van in de 30

Geachte redactie,

Ik vraag me af of ik Maitreya eind jaren ’70 op tv heb gezien? Het programma ging over de Aziatische gemeenschap in oost-Londen, ik denk in Brick Lane, en de interviewer ondervroeg een lange, indrukwekkende man van in de 30 of 40. Hij sprak met zo’n rustige eenvoud en logica dat het mij zeer trof. De camera kreeg hem niet frontaal in beeld, maar alleen vanuit verschillende hoeken. Het programma werd ’s middags uitgezonden. Helaas kan ik me de datum niet meer herinneren. Dit gebeurde lang voordat ik ooit van de heer Creme en zijn boodschap had gehoord.

Ruth Mah, Mitcham (Surrey, Engeland).

De meester van Benjamin Creme bevestigt dat de geïnterviewde man Maitreya was.