Vragen en antwoorden -- november 1995


V. Is Maitreya nog ergens verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. Maitreya’s verschijning in Pakistan op 27 augustus was in Lahore.

Op 17 september verscheen hij in Durban, Zuid-Afrika. Hij sprak daar 18 minuten voor 300-400 christelijke fundamentalisten. De ontvangst was tamelijk goed. In de omgeving was eerder water opgeladen.

Op 24 september verscheen Maitreya voor ongeveer 300 fundamentalistische katholieken in La Coruña, Noord-Spanje. Hij sprak er ongeveer 17 minuten. De aanwezigen reageerden nogal angstig. In de omgeving was water opgeladen.

Op 1 oktober verscheen Maitreya aan ongeveer 200 fundamentalistische christenen in Saskatchewan, Canada. Hij sprak er 17-18 minuten. De reactie was onverwacht open. In de omgeving was water opgeladen.

 

V. Maitreya heeft gezegd dat ondergrondse kernproeven het evenwicht in de schepping verstoren en leiden tot aardbevingen (Share Nederland nr. 8, 1988). Is er een verband tussen de recente aardbevingen in Turkije, Peru en Japan en het hervatten van de Franse ondergrondse kernproeven in de Stille Oceaan?

A. Tot nu toe niet. Dat wil niet zeggen dat toekomstige proeven niet zullen leiden tot aardbevingen.

 

V. Dronken de godenbeelden van het melkwonder in de hindoe-tempels de melk echt op?

A. Nee. Maitreya en een groep meesters die zich specialiseren in dit soort verschijnselen lieten de melk verdwijnen.

V. Kent de mensheid de naam van Maitreya uit de tijd dat hij een gewoon mens was zoals wij?

A. Nee, hij heeft natuurlijk een reeks namen gehad tijdens zijn diverse incarnaties. Dat is zó lang geleden dat ze verloren zijn gegaan.

 

V. Kunt u ons de naam geven van de profeet die zich nu in Madrid bevindt?

A. Hij is geen profeet, maar een van de meesters. Zijn naam wordt nog niet onthuld.

 

V. Ik begrijp niet goed wat de rol van Maitreya zal zijn na zijn verschijning. Zal hij op televisie en voor grote mensenmassa’s verschijnen?

A. Na Verklaringsdag zal Maitreya beginnen met een tournee rond de wereld, waarbij hij in alle landen op televisie en voor grote menigten zal verschijnen. Daarna zal hij werken via groepen discipelen in het openbare leven, die Maitreya’s ideeën en advies aan de bevolking zullen onthullen en uitleggen. Op deze manier zullen de noodzakelijke veranderingen langs democratische weg plaatsvinden, zonder aantasting van de menselijke vrije wil.

 

V. Maitreya verschijnt aan groepen mensen en aan individuen. Als dit zo is, hoe kunnen we hem dan aanroepen?

A. Naar mijn weten verschijnt hij wereldwijd aan groepen (meestal orthodoxe religieuze groeperingen die hem wellicht zullen afwijzen) en ook aan individuen, van wie sommigen met mijn werk verbonden zijn. Maar hij neemt altijd het initiatief tot contact. Ik denk niet dat we het kunnen oproepen. Je kunt er natuurlijk wel om bidden.

 

V. Hoe kunnen we met Maitreya in contact komen voor een persoonlijk gesprek?

A. Dat kan niet. Hij geeft zulke interviews niet.

 

V. Waarom hebben zoveel mannen van boven de 45 jaar last van een vergrote prostaatklier? Heeft dat vooral met stress te maken?

A. Nee. De belangrijkste oorzaak voor de toenemende frequentie van deze klacht is watervervuiling. Het gebruik van gefilterd water is daarom sterk aan te raden.

 

V. Welk leesmateriaal zou u met name aanbevelen aan iemand voor wie deze informatie nieuw is, zoals ikzelf, om ermee vertrouwd te raken en het op zinvolle wijze door te geven?

A. Er zijn boeken, een nieuwskrant, een maandblad, een boekje met een samenvatting van de leringen van de Oude Wijsheid. Als je de denkbeelden snel op grote schaal wilt verspreiden onder een totaal ongeïnformeerd publiek, zou ik zeggen dat ons nieuwsblad, De Wederverschijning, waarschijnlijk het meest toegankelijk is. In de derde wereld is de Engelstalige versie (The Emergence Quarterly) gratis beschikbaar en hier is het heel goedkoop verkrijgbaar. Het bevat artikelen uit het maandblad (Share Nederland) en presenteert het verhaal op een eenvoudige, maar bondige wijze. Indien op grote schaal verspreid, kan met elk nummer van De Wederverschijning een groot aantal mensen op de hoogte gebracht worden van wat er zich in de wereld afspeelt. Of ze het geloven is een andere zaak, maar ze zouden ervan weten — niet per se diepgaand, maar wel zodanig dat misschien hun belangstelling gewekt wordt voor meer informatie of voor een abonnement op Share Nederland om maandelijks de laatste informatie te ontvangen; daarna misschien voor een van de boeken — het beste boek vanuit het oogpunt van Maitreya’s leringen, opvattingen en ideeën is het laatste boek, Maitreya’s missie, deel 2. Maar je eigen overtuiging zegt het meeste van alles.

 

V. Er wordt veel gesproken over vergeving en geëist dat voormalige vijanden verontschuldiging aanbieden voor misdaden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn begaan. 1) Zouden we moeten vergeven en vergeten? 2) Mag men van voormalige vijanden verwachten dat ze zich verontschuldigen? 3) Wat is een passende houding ten opzichte van landen die nu vaak economische bondgenoten zijn, maar eens dodelijke vijanden waren? 4) Is het mogelijk om een deel van de mensheid de schuld te geven? 5) Delen we als nog evoluerende wezens niet in onze eer en oneer?

A. 1) Ja. 2) Nee. 3) Vergeven en vergeten. 4) Nee. 5) Ja.

 

V. Hebben de huidige paus en andere religieuze leiders Maitreya ontmoet?

A. Volgens mijn informatie heeft de huidige paus Maitreya niet ontmoet, maar hij kent het nieuws over het bestaan van Maitreya. Vele andere, christelijke, boeddhistische, islamitische en hindoeïstische religieuze leiders hebben Maitreya ontmoet, sommige van hen meerdere keren. Maitreya werkt bijvoorbeeld met een grote groep (hindoe) swami’s en moslimleiders in Londen. Hij is jaren geleden ook verschenen aan paus Johannes XXIII.

 

V. Wie komt er eerst, de meester Jezus of Maitreya?

A. Maitreya en de meester Jezus zijn al in de wereld: Maitreya in Londen en de meester Jezus in Rome. De meester Jezus en de andere meesters (er zijn er op dit moment dertien in de wereld) zullen zichzelf pas na Verklaringsdag bekend maken.

 

V. 1) Zijn er wereldleiders die uw lezing gehoord hebben? 2) Zijn er die begrijpen welke bewustwording momenteel plaatsvindt?

A. 1) Nee. 2) Ja, verscheidene wereldleiders, inclusief Gorbatsjow en Nelson Mandela, zijn zich terdege bewust van de huidige gebeurtenissen.

 

V. Wat zal er met mensen gebeuren die het niet eens zijn met Maitreya’s leringen wanneer hij naar buiten treedt?

A. Er ligt een groot misverstand aan deze vraag ten grondslag. Maitreya’s leringen zullen ter overweging aan de mensheid voorgelegd worden en kunnen naar believen door de mensen geaccepteerd of verworpen worden. Maitreya en zijn groep van meesters zullen nooit inbreuk maken op onze vrije wil. Er zal niets "gebeuren" met mensen die Maitreya’s ideeën en advies niet zien zitten of het er niet mee eens zijn — behalve dat ze waarschijnlijk hun eigen evolutie vertragen door hun onvermogen om de vereiste transformatie in bewustzijn te maken om samen te kunnen delen en daarmee rechtvaardigheid en vrede in de wereld te creëren.

 

V. In het boek Als de zon spreekt heeft de schrijver, Surya Green, een interview met iemand die beweert Maitreya te zijn. Alhoewel mijn intuïtie mij zegt dat hij het niet is, zegt hij wel de juiste dingen. Als hij een valse christus is, heeft hij in tegenstelling tot anderen de sympathieke boodschap dat de kloof tussen Noord en Zuid niet toelaatbaar is en dat samen delen de huidige financiële dictatuur zou moeten vervangen, enz. Is deze man werkelijk Maitreya?

A. Ik heb het boek in kwestie niet gelezen, maar de schrijver, Surya Green, kent mijn boeken en heeft mijn lezingen bezocht. De ideeën van samen delen en rechtvaardigheid zijn inmiddels natuurlijk doorgedrongen tot de meeste verenigingen en groeperingen en niemand die zichzelf tot "de Christus" uitroept kan er onderuit om ze te steunen. Maar daarom is deze meneer nog niet de Christus. Ik heb er niet de geringste twijfel aan dat Maitreya niet door mevrouw Green geïnterviewd is.

 

V. 1) Zullen de Verenigde Naties de besturende instantie van de wereld worden of 2) zal er een andere organisatie komen en 3) zal Maitreya het ‘hoofd’ van deze organisatie worden?

A. 1) Er zijn geen plannen voor één wereldregering. De VN zullen een forum worden voor het bespreken en oplossen van internationale problemen, zoals nu al in zekere mate het geval is. 2) Er is geen nieuwe, soortgelijke organisatie gepland. 3) Maitreya zal van geen enkele organisatie het ‘hoofd’ worden maar zal alleen optreden in zijn hoedanigheid van wereldleraar.

 

V. Kunt u aangeven hoe het individuele recht op ziele-ontplooiing zich verhoudt tot het feit dat we elkaar toebehoren?

A. Je hebt hier met twee dingen te maken. Je hebt het individu dat een evoluerende eenheid is van het mensenrijk en je hebt de mensheid die het mensenrijk is. Het probleem tot nu toe is dat individuen zichzelf niet gezien hebben als deel van een geheel, maar als afzonderlijke, afgescheiden individuele vertegenwoordigers in een wereld die gebaseerd is op wedijver, bevrediging van hebzucht, enzovoort. Het altruïsme van de ziel heeft zich nauwelijks in het individu gemanifesteerd, op de meer geëvolueerde mensen na die geïncarneerd zijn om te dienen. Tot nu toe waren alleen de meer ontwikkelde eenheden van de mensheid in staat om uitdrukking te geven aan de hoedanigheid van de ziel. Tenzij de mensheid dit kan, dreigt er grote rampspoed. Als we de ziele-hoedanigheid van altruïsme — het besef dat we allen deel uitmaken van één groep — niet kunnen openbaren als één geheel, zullen we de wereld vernietigen.

We maken een geestelijke crisis door en die crisis komt in deze tijd tot uiting op het economische en politieke vlak: we delen samen en leven allemaal in vrede of we komen allemaal om. Maitreya is nu gekomen om ons te inspireren om samen te delen en in voorspoed te leven; hij is ervan overtuigd dat we samen zullen delen en ons zullen ontwikkelen door uitdrukking te geven aan de ingeboren ziele-hoedanigheden die ons één maken.

 

V. In een recente nieuwsbrief van het Ramala-centrum in Glastonbury (Engeland) staat dat iemand aan Sai Baba vragen heeft gesteld over "die mensen die zeggen dat er Christus(sen) verschenen in Toronto en Jeruzalem". Er werd beweerd dat Sai Baba had gezegd dat dit niet authentiek is. 1) Zegt Sai Baba met opzet dat zulke verschijningen niet echt zijn om onze vrije wil niet aan te tasten of 2) heeft de vraagsteller zijn vraag niet goed gesteld zodat Sai Baba het kan ontkennen? Sommige volgelingen van Sai Baba beschouwen deze informatie als het bewijs dat Sai Baba uw informatie niet bevestigt.

A. 1) Volgens mij heeft Sai Baba nooit iets gezegd over verschijningen van Christus(sen) in Toronto of Jeruzalem. Ik denk dat dit bericht, net als vele andere, verzonnen is in een poging om mijn informatie in diskrediet te brengen. Sai Baba heeft mensen uit Groot-Brittannië die zijn ashram bezochten zelfs aangeraden om mijn lezingen bij te wonen. Ik heb in elk geval nooit gezegd dat Maitreya in Toronto of Jeruzalem verschenen is. Mogelijk dat hij dat in de toekomst wel doet, maar volgens mijn informatie is dat tot nu toe nog niet gebeurd. 2) Waarschijnlijk.

 

V. Kunt u iets zeggen over de "verschuiving van de polen" die, naar men beweert, volgens Sai Baba zal plaatsvinden?

A. Enkele jaren geleden heeft Sai Baba een verklaring uitgegeven waarin hij ontkent dat hij zoals was beweerd een "verschuiving van de polen" en een daaropvolgende catastrofe had voorspeld. Ik zie geen reden waarom hij zijn standpunt in dezen zou veranderen en ik geloof dit verhaal niet. Mensen komen altijd met Sai Baba aanzetten om hun eigen specifieke angsten of verwachtingen te bevestigen.