Artikel van de meester -- oktober 1995


De discipelen en het Plan

door de meester – –, via Benjamin Creme

In het leven van ieder land komt er een moment dat de ziel van dat land naar uitdrukking streeft. Dit doet zij op cyclische wijze naarmate de ingewijden en discipelen reageren op de stimulans van de ziel. Het is hun taak om het achterliggende doel van de nationale ziel te openbaren en dat in dienst te stellen van het ras. Elk land, groot of klein, speelt zijn rol in een harmonieus samenspel dat, op zijn hoogtepunt, de mensheid voorwaarts brengt op haar evolutionaire pad.

Zo is het ook nu de wereld klaarstaat voor verandering. Hoe weinig zichtbaar ook, de discipelen in ieder land reageren op de innerlijke oproep en maken zich gereed voor grotere dienstbaarheid. Die grotere dienstbaarheid wacht hen in haar volle omvang. De aspiratie in hun hart zal weerklinken in Maitreya’s stem en in antwoord daarop zullen zij snel de wereld veranderen.

Raad

Elk gebied van het leven zal de aanraking voelen van Maitreya’s hand. Wanneer mensen zijn raad vragen, zal men zien hoe bovenmatig gul zijn hand is; waar ook zijn hulp van dienst kan zijn, zal zij nooit ontbreken.

Steeds meer mensen worden zich bewust van de noodzaak van verandering. Zij voelen dat de oude orde haar tijd heeft gehad en wachten slechts op een teken om de juiste richting in te slaan. Wanneer Maitreya zich aan de wereld bekendmaakt, zal hij de blik en het denken van de mensen richten op de hoofdzaken: samen delen, rechtvaardigheid en vrede; zonder deze bestaat er geen toekomst voor de mensheid.

Dan zullen de discipelen in de landen hun karakter tonen. Dan zullen zij naar voren komen, hun ogen en harten stralend van vurige aspiratie. Met scherpzinnige onzelfzuchtigheid zullen zij hun visie aan de landen presenteren. Met Maitreya zullen zij zich scharen aan de zijde van verandering en tonen hoe die het best bereikt kan worden. Rond hem samenstromend, zullen zij zijn raad en leiding aan de mensen doorgeven. Eenmaal gekozen op hun posten van gezag en vertrouwen, zullen zij de wil van de volken uitvoeren.

Zo zal het zijn. Zo zal de oude orde vervagen en afsterven en in het hart en het denken van de mens overvleugeld worden door een getrouwere weerspiegeling van Gods wil voor het ras. Rechtvaardigheid en samen delen, juiste verhoudingen en vrede; dat zijn de eeuwige waarden, de goddelijke kenmerken die voor elke blijvende vooruitgang nodig zijn.

Drempel

De mens staat nu op de drempel van dat inzicht. Een nieuwe toekomst wenkt en wacht zijn verheerlijkte blik. Door die toekomst binnen te gaan en te scheppen zal de mens aan zichzelf en zijn broeders een goddelijkheid onthullen die lang verborgen en niet erkend, maar wezenlijk ongeschonden en eeuwig waar is.