Vragen en antwoorden -- april 1996


V. Is Maitreya nog ergens verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. Rectificatie: De verschijning van Maitreya in Elko op 28 januari moet luiden: Elko, Nevada, in plaats van Utah (VS). Elko ligt ongeveer 160 km van de grens met Utah. Mijn verontschuldigingen.

Maitreya’s verschijning in Slovenië op 4 februari was in Ljubljana.

Op 25 februari verscheen Maitreya in Denver, Colorado (VS), aan 200 tot 300 fundamentalistische christenen; hij sprak gedurende 17 minuten (weifelende reactie). In de omgeving was water opgeladen.

Op 10 maart verscheen Maitreya voor zo’n 250 christenen (katholieken) in Frankrijk. Hij sprak gedurende 17 minuten (redelijk open respons). In de omgeving was water opgeladen.

 

V. Tijdens de geboorte van Jezus verscheen een heldere ster die de drie wijzen de weg wees. Recenter, een week voor Maitreya’s wonderbaarlijke verschijning in Nairobi, berichtte Job Mutungi in de Kenya Times dat een "grote heldere ster zichtbaar was boven de stad". 1) Waren dit echt sterren en zo niet, wat waren het dan? 2) Vindt dit plaats bij de komst van elke nieuwe leraar? 3) Wie waren de drie wijzen? 4) Is Jezus werkelijk in een stal geboren?

A. 1) Het waren Ufo’s. 2) Nee. 3) Zij waren drie ingewijden. 4) Nee. Hij werd in een huis geboren, "klein, maar toereikend", aldus mijn meester.

 

V. Het lijkt haast wel of je je wil moet onderwerpen en Maitreya blind moet volgen?

A. In het geheel niet; het tegendeel is het geval. Tenzij de mensheid, uit eigen vrije wil, bereidwillig de noodzaak tot verandering accepteert, zal de transformatie niet plaatsvinden. Niets wordt ooit door de Hiërarchie aan de mensheid opgelegd; voor hun is onze vrije wil heilig. Wij tasten voortdurend elkaars vrije wil aan, maar de meesters doen dat nooit.

 

V. Kunt u iets zeggen over de Nieuwe groep van werelddienaren?

A. Voor een volledig verslag over het werk en doel van deze zeer belangrijke groep wil ik de lezer verwijzen naar Het naar buiten treden van de Geestelijke Hiërarchie en De wederverschijning van de Christus van Alice A. Bailey (Mirananda). Op deze plaats is alleen een korte samenvatting mogelijk.

Toen de Christus zich eerder via Jezus manifesteerde, zag hij dat er niet genoeg discipelen in de wereld waren die de weg voor hem hadden kunnen voorbereiden of door wie hij had kunnen werken. Daarom stelde Maitreya in 1922 een nieuwe groep in waarvan de leden zich in ieder land bevinden, zonder uitzondering, genaamd de Nieuwe groep van werelddienaren. Ze zijn afkomstig van elk niveau en gebied van het leven. Er is een kleine innerlijke kern die direct onder de leiding van de meesters staan: zij weten wie ze zijn, werken bewust en voeren de plannen van de meesters uit. Er is een veel grotere groep die deze innerlijke, subjectieve band heeft, maar zich daar op het uiterlijke, stoffelijke gebied totaal niet van bewust hoeft te zijn en onder impressie van de meesters werkt. Zij zijn mannen en vrouwen van uitgesproken goede wil en altruïsme, die louter de wereld willen dienen.

Deze groep telt nu ongeveer 4,5 miljoen leden die hun verschillende werkzaamheden verrichten zonder uiterlijke organisatie of naam. Zij zijn de voorhoede van de naar buiten tredende Hiërarchie en ze hebben de mensheid, met uitzondering van de oorlogsjaren, sinds 1922 op elk gebied onderwezen en voorbereid — politiek, economisch, religieus, wetenschappelijk en cultureel.

 

V. Kunt u zeggen of Swami Muktananda (1908-1982) en Bhagavan Nityananda (?- 1961) de vijfde inwijding al hebben genomen? Zo ja, maken ze dan deel uit van de groep meesters die met Maitreya naar buiten treden?

A. Ze zijn niet in incarnatie. Inwijding kan alleen genomen worden op het stoffelijke gebied.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van Andrew Lees (1955-1995), de Britse milieu-activist en directeur van de milieubeweging "Friends of the Earth", die een jaar geleden omkwam tijdens de filmopnamen op Madagascar voor een campagne tegen de vernietiging van de bossen?

A. Ziel 2; persoonlijkheid 3, sub-straal 6; mentaal lichaam 2, sub-straal 4; astraal lichaam 6, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 3. Zijn inwijdingsgraad was 1,3.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van de volgende personen: Pierre Monnier (1891-1914), Roland de Jouvenal (?- 1946) en Georges Morrannier (1945-1973) die ons, via hun vele communicaties en de daarop gebaseerde boeken, er op hebben gewezen dat er leven is na de dood?

A. Pierre Monnier: Ziel 3; persoonlijkheid 6, sub-straal 3; mentaal lichaam 3, sub-straal 6; astraal lichaam 6, sub-straal 2; fysiek lichaam 3, sub-straal 3. Zijn inwijdingsgraad was 1,3.

Roland de Jouvenal: Ziel 3; persoonlijkheid 6, sub-straal 3; mentaal lichaam 6, sub-straal 3; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,4.

George Morrannier: Ziel 4; persoonlijkheid 6, sub-straal 2; mentaal lichaam 4, sub-straal 6; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 3. Zijn inwijdingsgraad was 1,4.

 

V. Op blz. 420 van Esoterische genezing door Alice Bailey stelt de meester DK dat rheuma "het gevolg is van de onmacht der ziel een uitdrukking van ‘het ware’ teweeg te brengen in de mens, het instrument van de ziel in de drie werelden". 1) Kunt u dit toelichten? 2) Geldt dit ook voor rheumatische artritis? 3) Waarom hebben vooral vrouwen last van rheumatische artritis?
4) Kan meditatie deze toestand verergeren? 5) Ligt er enige hoop op genezing in het verschiet voor de miljoenen mensen die lijden onder deze meedogenloze ziekte?

A. 1) Deze uitspraak van DK geldt voor bijna elke ziekte. De specifieke toepasselijkheid ervan voor rheuma komt voort uit de relatie van deze ziekte met het astraal-emotionele lichaam. Rheuma is hoofdzakelijk het gevolg van egoïsme en afgescheidenheid. Deze fundamentele begoochelingen verhinderen de uitdrukking van "het ware", dat wil zeggen, de betrokkenheid en het altruïsme van de ziel op het stoffelijke gebied.

2) Ja. 3) In het algemeen zijn vrouwen meer emotioneel gericht dan mannen, minder geneigd tot abstract mentaal denken en dus vatbaarder voor ziekten met een onderliggende emotionele oorzaak. 4) Nee — integendeel, het zou moeten helpen. 5) Er zullen verschillende soorten verlichting voor deze kwaal komen, van geneesmiddelen en vaccins tot gemagnetiseerd water. Genezing zal resulteren uit het geleidelijk loskomen van misbruik van ziele-energie, naarmate mensen meer mentaal gepolariseerd raken.

 

V. Als men tijdens transmissie-meditatie geregeld sterke en onaangename emoties ervaart, is het dan beter om een tijdje met transmissie-meditatie te stoppen totdat misschien de emoties een beetje tot rust komen, of moet men zo goed als mogelijk proberen door te gaan ondanks de emoties? Is het normaal dat transmissie-meditatie sterke emoties stimuleert?

A. 1) Probeer door te gaan totdat het emotionele evenwicht is herwonnen. 2) Als het goed wordt gedaan, dat wil zeggen met de aandacht gericht op het ajna-centrum (tussen de wenkbrauwen), zullen nauwelijks sterke emoties opwellen.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van koning Alfred de Grote (849-ca.900 na Chr.), die algemeen als de eerste koning van Engeland wordt beschouwd?

A. Ziel 4; persoonlijkheid 7, sub-straal 1; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 6, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 3. Zijn inwijdingsgraad was 1,3.

 

V. Op pagina 413 van Maitreya’s missie, deel 2 wijst u erop dat in de lijst van ingewijden in Maitreya’s missie (deel 1) bijna geen derde-straals zielen te vinden zijn boven het niveau van de derde inwijding, die naar verluidt voor de derde-straals ziel de moeilijkste is. Hoe evolueert een derde-straals ziel na de tweede inwijding (als ze al evolueert...)? Heeft ze veel meer levens nodig om de derde inwijding te nemen dan andere straaltypes?

A. De derde straal heerst over het scheppen van de vorm. Het probleem voor het derde-straals type is dat hij betrekkelijk veel moeite heeft om het belang van het Leven in de vorm te herkennen. De derde inwijding duidt de eenwording met de ziel aan, met de bron van het leven in de vorm, en vormt daarom een grotere hindernis dan voor andere stralen. De derde-straals ziel heeft er vaak meer levens voor nodig. Wanneer echter het innerlijk besef van het levensaspect overheersend is geworden, vordert het derde-straals type gewoonlijk sneller dan anderen.

 

V. Ik zou zeer graag willen weten waarom er, uitgaande van een goedaardige en doelbewuste schepping, slechte dingen bestaan. Waarom bestaat er gevaar en kwaad op de planeet, buiten de mensheid?

A. Wat bestaat is volmaaktheid en onvolmaaktheid. Kwaad is de uitdrukking van dat aspect van de schepping dat nog niet volmaakt is. Maar alles beweegt zich in de richting van volmaaktheid.

De aarde is geen hooggeëvolueerde planeet; er zijn planeten in ons zonnestelsel die veel verder geëvolueerd zijn, zoals Venus, Jupiter, Mercurius, Vulcanus, Saturnus, Uranus en Neptunus. Elke planeet kent wat we noemen een ‘ronde’, een incarnatie-ervaring, ongeveer zoals de menselijke incarnatie (maar dan veel langer), en incarneert zeven keer. Onze planeet bevindt zich op de helft van de vierde incarnatie, of ronde, dus zijn we nog maar halverwege de gang naar volmaaktheid. Als we ver genoeg geëvolueerd waren om bijvoorbeeld op Venus te leven, zou er geen kwaad bestaan; we zouden ons bewust zijn van kosmisch kwaad en in staat zijn om het tegen te gaan, maar er zou geen uitdrukking van het kwaad zijn op onze planeet.

De meesters zijn zich bewust van kosmisch kwaad en neutraliseren het, maar de planeet zelf, die onvolmaakt is, geeft natuurlijk uitdrukking aan bepaalde aspecten van dat kwaad. Ieder mens evolueert, van de laagste tot de hoogste.

Wij zijn geestelijke wezens, letterlijk goden, die zichzelf op het zieleniveau weerspiegelen als de menselijke ziel, die als bemiddelaar fungeert tussen die godheid en de persoonlijkheid op het stoffelijke gebied. De ziel fungeert op die manier voor zo lang als dat nodig is en geleidelijk komt steeds meer van de goddelijke ziel tot uitdrukking via de betrokken man of vrouw. Totdat volmaaktheid is bereikt, zal die man of vrouw uitdrukking geven aan onvolmaaktheid, of wat u ‘het kwaad’ noemt.

 

V. Steeds meer mensen berichten over ontmoetingen met ‘engelen’, waarvan sommigen in deze ‘engelen’ meesters herkennen in verschillende gedaanten. Kunt u een ruwe schatting geven van hoeveel mensen in de wereld het geluk hebben gehad een dergelijke ontmoeting te ervaren (in levende lijve of in een droom)?

A. Ongeveer 80 procent.

 

V. Wat ervaren mensen als ze hun laatste adem uitblazen (net voor ze sterven), wanneer een uitdrukking van pijn en/of angst op hun vertrokken gezicht verschijnt?

A. Niet iedereen heeft een uitdrukking van pijn of angst op het gezicht tijdens het sterven. Het gebeurt even vaak dat mensen "vredig heengaan", zoals dat heet. Als het gezicht vertrokken is en er ogenschijnlijk sprake is van pijn, komt dit door de schok waarmee het verbreken van de levensdraad (door de ziel) in het hart gepaard gaat.

 

V. Terminale en stervende patiënten die pijn hebben krijgen nu meestal morfine-achtige produkten. Volgens mij hebben deze produkten echter ook, mogelijk zelfs hallucinatoire, bijwerkingen? Zo ja, is er dan een andere werkzame pijnstiller met minder negatieve gevolgen?

A. Op dit moment niet. Volgens mijn informatie zal er weldra een vervangend middel voor morfine ontdekt worden —binnen ten hoogste twee jaar.

 

V. De bekende Engelse geestelijke leraar, schrijver en stichter van de Wrekin Trust, Sir George Trevelyan (1906-1996) is onlangs overleden. Kunt u misschien zijn stralenstructuur en zijn punt in evolutie geven?

A. Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 6, sub-straal 2; astraal lichaam 4, sub-straal 2; fysiek lichaam 7, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,5.