Vragen en antwoorden -- jan/feb 1996


V. Is Maitreya nog voor groepen verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. De verschijning in Canada op 5 november 1995 vond plaats in Vancouver.

Op 19 november 1995 verscheen Maitreya aan 200 à 300 moslims in Kazachstan. Hij sprak er 18 minuten. Er was een "zeer goede reactie". In de omgeving was water opgeladen.

Op 26 november verscheen Maitreya aan ongeveer 600 katholieken op een seminarie in Oporto, Portugal. Tijdens de 20 minuten die hij sprak, heerste er "een eerbiedige stilte". In de omgeving was water opgeladen.

Op 17 december verscheen Maitreya aan ongeveer 300 moslims in Zanzibar (Tanzania). Hij sprak er 16-17 minuten en de aandacht was "stille vervoering". "Goede respons." In de omgeving was water opgeladen.

Op 7 januari 1996 verscheen Maitreya in Italië aan ongeveer 300 katholieken (onder wie vele kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders). Hij sprak er 17 minuten en men luisterde "met stomheid geslagen".

 

V. Begin november 1995 had een groep Australiërs een gesprek met Sai Baba. Zij meldden dat hij hun verschillende dingen verteld had en dat zij die bekend moesten maken. Er komen zo veel geruchten van devotees dat ik me afvraag of uw meester deze voorspellingen bevestigt: 1) De aandelenmarkt zal ineenstorten. 2) Er zullen watertekorten ontstaan in de wereld. 3) Er zullen nog ergere ziekten dan Aids verschijnen. 4) Eet geen produkten uit Nieuw-Zeeland. 5) Eet hoofdzakelijk bladgroente. 6) Eet geen vis; die is besmet.

A. 1) Opnieuw wordt Sai Baba gebruikt om de vooroordelen en ‘innerlijke informatie’ van groepen en individuen te bevestigen. Ik kreeg een ander verhaal toegezonden, namelijk dat dezelfde groep Australiërs van Sai Baba te horen kreeg dat de beurzen op 6 of 8 januari 1996 zouden instorten. Maar dat heeft Sai Baba niet gezegd — en het is ook niet gebeurd. Lezers van Share Nederland zullen weten dat Maitreya sinds 1988 een mondiale beurskrach aankondigt en dat Sai Baba enige maanden geleden aan een Japanse groep heeft gezegd dat het "spoedig" zou gebeuren. Bepaald geen ‘heet’ nieuws, dus.

2) Mensen zijn graag de eerste met sensationele informatie. Er zal inderdaad relatief minder water zijn in gebieden in de wereld die zelden zonder toereikende waterreserves geweest zijn. Echter, andere gebieden — nu woestijnen of bijna woestijnen — zullen relatief meer water hebben dan tot nu toe. 3) Mijn informatie is dat Sai Baba dat niet heeft gezegd. 4) Uit welk Australisch vooroordeel komt dit soort onzin voort? Volgens mijn informatie heeft Sai Baba dat nooit gezegd. 5) Het is algemeen bekend dat het gezond is om voldoende groene groenten te eten — maar Sai Baba heeft dit niet gezegd. 6) Sommige vis, in de buurt van bepaalde vervuilde kusten, is besmet — evenals de meeste landbouw- en vleesprodukten — maar zeker niet alle vis. Opnieuw, Sai Baba heeft zoiets nooit gezegd.

Ik raad mensen aan om de nodige voorzichtigheid in acht te nemen als het gaat om geruchten die van devotees afkomstig zijn, en om hun eigen onderscheidingsvermogen te gebruiken plus een flinke korrel zout. Arme Sai Baba — de onzin die in zijn naam rondgaat.

 

V. Toen ik het artikel over de hindoese ‘melkmirakels’ (Share Nederland, november 1995) had gelezen, vroeg ik me af of er geen nuttiger wonder mogelijk was geweest. Hoewel, als er een totaal nutteloos wonder plaatsvindt, zal het op zijn minst duidelijk zijn dat niemand er belang bij heeft. Waarom was voor dit verschijnsel gekozen?

A. Als de vraagsteller meer weet over de meesters en hun werkmethoden, zal hij/zij zich realiseren dat niets dat zij in werking stellen ooit zou kunnen worden omschreven als nutteloos of slecht bedacht. Niets, hoe triviaal een handeling vanuit ons onwetende gezichtspunt ook mag lijken, wordt door hen ondernomen zonder uitvoerige overweging en genuanceerd oordeel. Dat wil niet zeggen dat alles wat zij in gang zetten en inspireren onvermijdelijk slaagt; ze zijn afhankelijk van de reactie en daden van de mensheid voor de uitvoering van hun inspanningen en vele prachtige initiatieven zijn op niets uitgelopen door ons falen.

Het "melkmirakel" wordt echter door de meesters gezien als een van hun succesvolste pogingen om de moderne mensheid attent te maken op het belangrijkste verschijnsel in ons midden: de aanwezigheid van Maitreya. Voor hindoes betekenen dergelijke wonderen dat er een grote Ziel, een Leraar of Avatar onder ons is of nu "nederdaalt". Vele miljoenen hindoes over de hele wereld zijn derhalve op de hoogte en hun verwachting is gewekt, terwijl miljoenen anderen, niet-hindoes, via de media van deze belangrijke manifestatie hebben gehoord en op deze manier zijn voorbereid om het met Maitreya in verband te brengen wanneer ze hem zien.

 

V. Kunt u de stralen en het punt in evolutie geven van François Mitterrand (1917-1996), ex-president van Frankrijk, die onlangs is overleden?

A. Ziel 3; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 1, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 1. Zijn inwijdingsgraad was 1,6.

 

V. 1) Is het nuttig om A Course in Miracles te volgen wanneer je aan transmissie-meditatie doet en 2) is het ook nuttig als je nog geen eerstegraads ingewijde bent?

A. 1) Ja. 2) Ja.

 

V. Wat was het punt in evolutie van Kwame N’krumah (1909-1972), de eerste president van de republiek Ghana? Zijn regering werd in 1966 omvergeworpen door een staatsgreep terwijl hij voor de Verenigde Naties op een vredesmissie was in Indo-China. Hij stierf in ballingschap in Guinea in 1972.

A. Zijn inwijdingsgraad was 1,8.

 

V. Hoe kunnen we weten of het onze ziel is of een meester die contact maakt met ons denkvermogen?

A. Het is in feite een kwestie van ervaring en onderscheidingsvermogen. Contact met een meester is betrekkelijk zeldzaam en laat, wanneer het echt is, bij de discipel geen enkele twijfel bestaan over de werkelijkheid en de bron ervan. De ziel kan het denkvermogen van haar weerspiegeling een impressie geven zonder dat dat met een bijzondere ervaring gepaard gaat.

 

V. Is het noodzakelijk om er een dagelijks geestelijke oefening op na te houden?

A. Dat hangt grotendeels van het individu af en van zijn punt van ontwikkeling. Voor de meeste aspiranten en discipelen zijn een vorm van meditatie en een bepaalde vorm van dienstbaarheid gewoonlijk noodzakelijk.

 

V. Waarom wordt het bestaan van de Geestelijke Hiërarchie alleen genoemd in de esoterische leringen van het Westen en niet in de leringen van alle grote wijzen en avatars van India (Ramakrishna, Vivekananda, Sri Aurobindo, Premananda, Sai Baba)?

A. Omdat juist in het Westen het idee van het bestaan van grote geestelijke leraren verloren is gegaan of is verlaten. Daarbij zijn avatars niet echt leden van de Geestelijke Hiërarchie van onze planeet. Zij komen van buiten deze planeet.

De groep van meesters die bij het Westen betrokken zijn behoren tot de TransHimalaya-loge. In tegenstelling tot de leden van de afzonderlijke Zuid-India-loge werken deze meesters niet openlijk, vandaar de noodzaak van leringen over hen.

 

V. Wat is uw mening over mediamieke boodschappen? Belemmeren of helpen ze de geestelijke ontwikkeling van het medium?

A. Mediums staan in contact met de astrale gebieden, meestal het vijfde, soms het zesde. Dit zijn de gebieden van illusie, dus is alles wat van deze gebieden afkomstig is illusoir. Elke langdurige betrokkenheid bij dit soort activiteiten moet daarom wel de geestelijke ontwikkeling van het medium in de weg staan. Naar mijn mening is het mediumschap een overgeërfde, op het verleden gerichte activiteit; zulke mensen zouden zich moeten richten op de hogere telepathie die voortspruit uit zielecontact en -polarisatie.

 

V. Wie is de Maagd Maria die aan zoveel mensen verschijnt?

A. De visioenen van de Maagd Maria worden gecreëerd door de meester die de moeder van Jezus was in Palestina. Dit Wezen, toen een tweedegraads ingewijde, is nu een zesdegraads meester.

 

V. 1) Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van de Amerikaanse dichter Alfred Joyce Kilmer (1886-1918)? 2) Is hij momenteel in incarnatie? 3) Kunt u iets over zijn huidige werk vertellen?

A. 1) Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn evolutiepunt was 1,36. 2) Nee. 3) Nee.

 

V. Kunt u uitleggen hoe we prana opnemen? 1) Is het via de ademhaling, of direct en automatisch via het etherisch lichaam? 2) Kunnen we onze gezondheid verbeteren door te leren meer prana op te nemen, of juist door het goed te absorberen? 3) Gaat prana verloren door koken of een bepaalde wijze van koken (bijvoorbeeld in een magnetron)? 4) Zijn er plaatsen die rijker zijn aan prana dan andere — bijvoorbeeld in de bergen, aan zee en in het bos? 5) Kan de juiste inname van prana worden verhinderd door negatieve gevoelstoestanden?

A. 1) Via het etherisch lichaam en ook via ademhaling. 2) Ja. 3) Ja. Prana is de levenskracht in "vitaminen" en veel ervan gaat door het koken verloren. 4) In de bergen. 5) Ja.

 

V. Het hormoon melatonine, dat gebruikt wordt als voedingssupplement, wordt in Amerika en elders momenteel geafficheerd als middel dat kanker kan voorkomen, het leven kan verlengen en het immuunsysteem versterkt. Melatonine wordt aangemaakt door de pijnappelklier, die in verbinding staat met het etherisch lichaam. Is het innemen van melatonine dan niet schadelijk voor het grofstoffelijke en het etherische lichaam?

A. Nee, het zal het etherisch of grofstoffelijk lichaam niet snel schade berokkenen. Anderzijds moeten beweringen dat het kanker voorkomt niet zomaar geaccepteerd worden. In individuele gevallen kan dit wel of niet het geval zijn.

 

V. Ik heb een versie van de Grote Aanroep gehoord die was uitgebreid met een verwijzing naar het vrouwelijke aspect. Is dat goed?

A. Nee, dat is niet goed. De Grote Aanroep is door de meesters precies geformuleerd zoals hij bedoeld is. Het is niet zomaar een reeks ideeën; het zijn ideeën in een mantrische vorm. Als je de Aanroep opzegt zoals hij bedoeld is, dan werkt de mantram. Als je hem gaat verwateren met allerlei veranderingen, zoals zoveel groepen doen om eenvoudige, persoonlijke redenen — hun eigen vooroordelen, dan verander je wat op het hoogste niveau door de Hiërarchie gegeven is en verminder je de effectiviteit van de mantram. De boodschappen die Maitreya via mij heeft doorgegeven hebben eveneens een mantrisch effect. Steeds weer zegt Maitreya "broeders" en "vrienden"; hij zegt niet: "vrienden en vriendinnen". Dat had hij kunnen doen, maar dan zou het mantrische ritme van de tekst verloren zijn gegaan. Dus men doet er beter aan deze dingen niet te veranderen.

Iedereen moet weten dat de meesters mensen zijn die, net als wij, man en vrouw zijn geweest tijdens hun evolutie. Voor hen bestaat er geen afscheiding, geen verschil tussen mannen en vrouwen. Het is absoluut noodzakelijk dat vrouwen in alle aspecten van het leven hun rechtmatige plaats opeisen in het komende tijdperk, het tijdperk van Tara, of de Moeder, waarin het moeder-, het voedende aspect op de voorgrond treedt. Dat wil niet zeggen dat de vrouw de man moet overheersen, integendeel. Het is een volmaakt evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke, waarin beide een even grote bijdrage leveren, en ieder in gedachte moet houden dat men tijdens de evolutionaire ervaring talloze keren man en vrouw is geweest. Dus aan de onderdrukking die vrouwen nu ervaren hebben zij in het verleden ook zelf bijgedragen.

 

V. 1) Is koningin Nuth van Egypte, die 5000 jaar geleden leefde, in incarnatie? 2) Zo niet, wat was haar stralenstructuur en evolutiepunt?

A. 1) Nee. 2) Ziel 1; persoonlijkheid 6, sub-straal 3; mentaal lichaam 4, sub-straal 7; astraal lichaam 6, sub-straal 2; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Haar inwijdingsgraad was 1,36.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van Joseph Campbell, de bekende filosoof en leraar?

A. Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 2; fysiek lichaam 7, sub-straal 3. Zijn inwijdingsgraad was 1,6.

 

V. Bent u het ermee eens dat we gezien vanuit het standpunt van de mens een vrije wil hebben, maar vanuit het goddelijke gezichtspunt niet?

A. Zelfs vanuit het goddelijke gezichtspunt hebben we een beperkte vrije wil. De vrije wil hebben we eigenlijk te danken aan de wet van oorzaak en gevolg, die al het leven op de planeet bestuurt. Elk van onze gedachten en daden zet een reeks oorzaken in gang. De gevolgen van deze oorzaken bepalen ons leven, ten goede of ten kwade.

Alles wat ons overkomt, is het gevolg van onze respons op uiterlijke prikkels. We kunnen de prikkels niet veranderen, maar we kunnen onze reactie op die prikkels veranderen. Dus de aard van onze respons bepaalt de aard van ons leven — we hebben het echt zelf in de hand. In de ruimere, bredere, kosmische zin bestaat er een soort voorbestemming omdat er een Plan is. Dat plan is niet gemaakt door bekrompen wiskundigen maar door super-wiskundigen, die kleine leemtes toestaan in het plan. Deze leemtes kunnen door de mensheid worden ingevuld, want het is geen doods, onbuigzaam plan maar een creatief plan. Wij maken deel uit van dat plan, dus onze creatieve bijdrage vormt ook deel van dat plan. In die zin hebben we een vrije wil.

Zodra we ingewijde zijn, komen we in zekere mate in contact met het denkvermogen van de Logos en naarmate we vorderen in het inwijdingsproces komen we steeds nauwer in aanraking met het denkvermogen van de Logos en daarmee met zijn plan van evolutie. Wanneer we weten en begrijpen, hebben we de leiding. Bewustzijn geeft ons uiteindelijk beheersing over de gebeurtenissen in ons leven en dan hebben we werkelijk een vrije wil. Tot die tijd is het een potentiële vrije wil, maar niet minder werkelijk.

 

V. Als er gedurende de hele geschiedenis meesters aanwezig zijn geweest, hoe hebben zij dan werkeloos kunnen toezien bij gebeurtenissen zoals de holocaust, oorlogen, de Inquisitie, de decimering van de mensheid op diverse manieren, zonder te helpen?

A. Ze hebben niet werkeloos toegezien. Er is nog nooit een oorlog, holocaust, pijn of lijden geweest waarbij de betrokken groep niet tot het uiterste door de meesters werd geholpen in zoverre de Wet van karma dit toestond. Het is hen niet toegestaan om de gevolgen van het handelen van de mensheid weg te nemen. De meesters zijn net zo goed als wij gebonden aan de Wet van oorzaak en gevolg, die de Wet van karma is. Wij hebben het vermogen, individueel en als groep — als mensheid — om onze handelwijze te veranderen. Wij creëren de holocausten en oorlogen waardoor hele groepen slachtoffer worden van (sluip)moorden, verkrachting, plundering, enzovoort. Wij schiepen de Inquisitie — de wreedheid van de Inquisitie is de wreedheid van de mensheid zelf. Het kwam voort uit het fanatisme dat een direct gevolg is van het misbruik van de energie van Vissen. Het fanatieke geloof in het eigen ideaal veroorzaakte de holocaust, de Inquisitie en bijna elke oorlog. Sommige oorlogen draaiden om landuitbreiding, maar de oorlogen waarbij het om een ideologie ging waren het gevolg van het fanatieke geloof dat een bepaald ideaal het enige juiste was voor de mensheid. Dat heeft niets met de meesters van doen.

De meesters zijn volmaakt. Hun betrokkenheid met ons is een gunst: ze hoeven hier niet te zijn, ze zijn klaar met deze wereld en zijn hier louter om het plan van evolutie te dienen, waarvan wij deel uitmaken. Maar wij zijn niet het enige onderdeel van die evolutie — er is ook het dierenrijk, het planten- en mineralenrijk, de grote engelen- of deva-evoluties, dus het werk van de meesters ten aanzien van de mensheid is slechts een fractie van hun hele werk. Waar mogelijk, binnen de wet, komen zij tussenbeide en voorkomen zij lijden voor de mensheid.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van de Britse koning Edward VIII (de latere Graaf van Windsor; 1894-1972) die, in 1936, 11 maanden na zijn kroning, afstand deed van de troon? Hij werd op de Britse televisie geportretteerd als de "verrader-koning" en onlangs gepubliceerde documenten tonen aan dat hij pro-Hitler was.

A. Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 3. Zijn inwijdingsgraad was 1,3.

Hij was trouwens niet "pro-Hitler", maar stond sterk onder invloed van diverse vrienden uit de Britse aristocratie die wel degelijk vrienden en sympathisanten van Hitler waren en hem zagen als een bolwerk tegen het communisme. Hij werd ervan overtuigd dat een pact met Hitler of een Duitse zege hem in staat zou stellen weer koning te worden. Hij was natuurlijk zelfzuchtig en zwak, maar in wezen onschadelijk.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van Audlee Allison uit Oklahoma City (VS), mysticus, schrijver en stichter van een esoterische school die hij het ‘Lotus Center’ noemde? Hij stierf in 1988.

A. Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,3.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van de Engelse componist Henry Purcell (1659-1695), wiens driehonderdste sterfdag vorig jaar werd herdacht?

A. Ziel 4; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 3. Zijn inwijdingsgraad was 1,6.

 

V. Had Maitreya 2000 jaar geleden dezelfde mensen om zich heen als toen hij Jezus overschaduwde?

A. Sommige mensen rondom Maitreya zijn dezelfde als rond Jezus in Palestina. De meester Morya, een zeer bekende meester, was de H. Petrus. Johannes de geliefde apostel is nu de meester Koot Hoomi. De dicipel die na Jezus kwam, de H. Paulus, die het ‘kerkendom’ vestigde en het ‘christendom’ noemde, is nu ook een van de meesters: Hilarion. We zullen hen zeer binnenkort zien. De meester Jezus, de bekendste van alle meesters, is reeds in de wereld en woont al circa zeven jaar in een buitenwijk van Rome. Heel snel nadat we Maitreya zien, zullen we de meester Jezus en Maitreya zij-aan-zij zien. Mensen zien hen nu al samen in allerlei verschillende gedaanten, zoals blijkt uit brieven die wij publiceren.