Artikel van de meester -- jul/aug 1996


Een weerkerende keuze

door de meester —, via Benjamin Creme

De tijd nadert voor de grote beslissing van de mensheid. Ook de Heren zelf wachten gespannen op dat beslissende moment. Onder de grote massa zijn er maar heel weinigen die beseffen hoe belangrijk deze tijd is, deze keuze voor de mens: zich roekeloos, onbekommerd in een catastrofe storten, of het leven voor alle mensen reorganiseren, en heiligen met rechtvaardigheid en vrijheid.

Het is natuurlijk een steeds weerkerende keuze, die zich nu als nooit tevoren toespitst. Nooit eerder heeft zoveel afgehangen van de juistheid van het besluit van de mens, want heden heeft hij een wapen in handen met onbeheersbare vernietigingskracht. Groot is derhalve de noodzaak van kalm en zorgvuldig nadenken.

Wijsheid

Om de mensen te helpen de gevolgen van hun daden te begrijpen staat Maitreya gereed het openbare leven te betreden. Hij zal zijn overtuigende wijsheid voegen bij de roep om gezond verstand en vrede. Hij zal inspireren en onderwijzen. In groeiende aantallen zullen de mensen zijn daden en normen navolgen, en ten slotte zal de wereld zijn wijze raad opvolgen en voor mensen de vrede herstellen die hun geboorterecht is. Zo zal het zijn. Zo zal Maitreya zijn belofte en zijn plicht aan de mensheid vervullen.

Ongeduldig zien velen deze tijd tegemoet, weinig als ze weten van de vele factoren, kosmisch en anderszins, die Maitreya moet afwegen om de wet te vervullen. Niets is toegestaan dat de vrije wil van de mens aantast; niets dan de Wet en een begrip van de omstandigheden zijn van invloed op het oordeel van Maitreya over het moment van zijn openbare verschijning. Wees van één ding overtuigd: geen moment langer dan nodig zal Maitreya wachten met het begin van zijn openlijke missie van dienstbaarheid. Hij alleen beslist over dat tijdstip. Wacht, en vertrouw, op zijn oordeel.

Kosmisch

Dat oordeel berust op kennis die de mens niet heeft. Alleen met kosmisch inzicht kan die juist worden afgewogen. Niettemin moet Maitreya zwaarwegende beslissingen nemen op grond van schaarse — en veranderende — gegevens. Een zeer dunne lijn scheidt dat wat noodzakelijk van wat mogelijk is.

Vertrouw daarom op de vaardige hand van de Heer van Liefde. Erger je niet aan het schijnbare uitstel van zijn verschijning — in het alomvattende Nu bestaat zulk uitstel niet.

Binnenkort zal de Mensenzoon zijn rechtmatige plaats als leraar van de mensheid innemen. De meerderheid van de mensen zal blij en bereidwillig zijn raad opvolgen en zijn leringen ter harte nemen. Stap voor stap zullen zij dankbaar de structuren van de toekomst op hun plaats zetten, en in groeiende vaart zullen de oude fouten vervagen — vergeven en vergeten. Zo zal het zijn. Zo zal de Grote Heer en leider van de mens zijn bestemming vervullen, en zo zal de mensheid ware vreugde kennen.