Vragen en antwoorden -- oktober 1996


V. Is Maitreya nog verschenen aan religieuze groepen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. Maitreya’s verschijning in Rusland op 11 augustus was in Novgorod.

Op 1 september verscheen hij aan 200 katholieken in Baie St Paul in Quebec, Canada. Hij sprak daar 17 minuten voor een redelijk open gehoor. In de omgeving was eerder water opgeladen.

Op 8 september verscheen Maitreya aan ongeveer 300 christenen in China, waar hij 16 minuten sprak. De respons was eerbiedige stilte. In de omgeving werd water opgeladen.

Correctie: Maitreya’s verschijning op 30 juni was in Charlotte (niet Charlotteville) in North Carolina, VS. Mijn excuses voor de verwarring.


V. U heeft het over de kinderen in de wereld die van honger omkomen. Er zijn duizenden mensen uit derde-wereldlanden — waar ze paleizen hebben en goudmijnen, enz. — die in het Verenigd Koninkrijk wonen: waarom sturen zij geen geld naar de armen in hun eigen land?

A. Bij mijn weten doen zij dat. Mensen uit de derde-wereldlanden die hier werken, sturen een groot gedeelte van hun inkomen naar hun vaderland om hun verwanten te helpen. Op individuele schaal doen zij wat ze kunnen, anders zouden hun gezinnen hier van honger omkomen. Ik denk niet dat er veel derde-wereldburgers zijn die paleizen en goudmijnen hebben.


V. Omvat het Plan van de Logos ook contact met andere zonnestelsels?

A. Op korte termijn behelst het zeker contact (dat al bestaat) met de andere planeten van ons eigen zonnestelsel, en met het dichtstbij zijnde zonnestelsel Sirius. Vele van de meesters gaan, wanneer ze meesters worden, direct van de aarde naar Sirius. Mensen als Gautama, die ‘optrad’ namens de Boeddha, Leonardo da Vinci, Michelangelo of Johannes de Doper zijn allen op Sirius. Jezus is hier, maar Johannes de Doper, die de weg voor hem voorbereidde, is zelf op Sirius. Als hij hier zou zijn, zou hij verder geëvolueerd zijn dan Jezus, omdat de evolutie op Sirius ongelooflijk snel gaat.

De Hiërarchieën van alle planeten staan continu met elkaar in contact. Dit zonnestelsel evolueert als stelsel, niet slechts als individuele planeten die hun eigen weg gaan. De Logoi van de verschillende planeten kennen, in meer of mindere mate, het Plan van de Zonnelogos, Die ‘God’ is voor dit zonnestelsel. Hun werk bestaat uit de vervulling van het plan van de Zonnelogos voor hun specifieke planeet.

Uiteindelijk zullen dit contact en deze communicatie het erfdeel worden van ons allen. Vooralsnog is dit beperkt tot de meesters en de hogere ingewijden, maar uiteindelijk, door wat we het verschijnsel UFO noemen (die hoofdzakelijk van Mars en Venus afkomstig zijn), zal de onderlinge betrekking tussen de planeten aan iedereen bekend zijn.


V. Heeft God onze vonk van Zichzelf nodig voor verdere uitbreiding in het heelal?

A. Te zijner tijd, wanneer juiste verhoudingen tot stand zijn gebracht, zal de mensheid de beschikking krijgen over een nieuwe technologie: de lichttechnologie. Dit zal ons de controle geven over de energieën van de kosmos, en dat zal rechtstreekse communicatie met het heelal mogelijk maken — met Sirius en verder — totdat wij de Melkweg gaan onderzoeken waarvan wij deel uitmaken. Maar we hebben eerst nog heel wat op deze planeet te doen. Ik zou me niet te veel bekommeren over wat er aan de andere kant van de Melkweg gebeurt, zolang mensen hier van honger omkomen en zolang wij dagelijks onze planeet vernietigen door de atmosfeer, de rivieren, de oceanen, de bodem te vervuilen. Iedereen op de planeet Aarde lijdt in meerdere of mindere mate onder de vervuiling; die is momenteel doodsoorzaak nummer één in de wereld.


V. Denkt u dat de mensen van andere planeten een bedreiging vormen?

A. Absoluut niet. Hun bedoelingen zijn volkomen heilzaam — zonder hun hulp zou deze planeet nu niet eens meer leefbaar zijn. Wij staan karmisch enorm bij hen in het krijt.


V. Aangezien de macht in de wereld bij de rijken en de machtigen blijft, moet de rest van ons dan maar wachten totdat zij van gedachten veranderen?

A. Nee; dan kunnen we eeuwig wachten voordat dat gebeurt. Weinig rijken en mensen met macht zullen hun macht of rijkdom opgeven, tenzij het moet. Het mechanisme voor verandering is een wereldwijde beurskrach. Maitreya heeft heel veel dingen voorspeld die zijn uitgekomen. Hij heeft ook een wereldwijde beurskrach voorspeld, die naar zijn zeggen in Japan begint. Hij deed die voorspelling in 1988 en onmiddellijk begon de beurs van Japan ineen te zakken. Wat Japan betreft, weet iedereen dat de "zeepbel" zoals hij het noemde, gebarsten is. Deze beurskrach zal een einde maken aan de huidige onevenwichtige en onrechtvaardige economische structuren.

Speculatie wordt door de Hiërarchie gezien als een ziekte. Tegenwoordig bestaat meer dan 90 procent van alle beurstransacties uit speculatie met valuta’s. Volgens Maitreya zijn de beurzen "casino’s" geworden; daarvoor is geen plaats in een gezonde economische structuur die is gebaseerd op rechtvaardigheid.


V. 1) Is de meteoor die door wetenschappers wordt onderzocht op tekenen van leven inderdaad van Mars afkomstig? 2) Was er in het verleden op Mars leven op het grofstoffelijke gebied?

A. 1) Ja. 2) Ja.


V. In The Sunday Times beweerde een vrouw onlangs dat ze sinds een hart- en longtransplantatie in 1988 opmerkelijke persoonlijkheidsveranderingen ondergaat. Ze zei dat ze gewoonten en voorkeuren van de donor heeft overgenomen die ze daarvoor duidelijk niet had. Andere patiënten die een orgaantransplantatie hebben gehad, schijnen soortgelijke veranderingen te ervaren, maar durven er niet over te praten omdat ze bang zijn niet serieus te worden genomen. Artsen beweren dat het niet mogelijk is; dat organen geen geheugencapaciteit bezitten, dat geheugen alleen maar in de hersenen voorkomt.

1) Ziet u dit geval als bewijs voor uw visie dat op lange termijn kunstorganen worden ontwikkeld om zulke vermengingen (en alle karmische gevolgen vandien) te voorkomen? 2) Of beelden deze patiënten zich maar wat in?

A. 1) Ja. Elk atoom van een lichaam draagt het stempel van het bewustzijn van het individu. In theorie kan een getransplanteerd orgaan de persoonlijkheid van de ontvanger beïnvloeden. 2) Nee.


V. 1) Werd de Deense schrijver Martinus (1890-1981) overschaduwd of geïnspireerd door een lid van de Hiërarchie? 2) Zo ja, door wie? 3) Hoe kan het "kosmisch bewustzijn" van Martinus en zijn "kosmische analyses" verklaard worden, als zijn inwijdingsgraad ‘slechts’ 2,3 was?

A. 1) Ja. 2) De meester Hilarion. 3) Hij had geen kosmisch bewustzijn. Zijn "kosmische analyses" zijn te verklaren door de overschaduwing.


V. De Agni Yoga-Vereniging heeft onlangs twee nieuwe boeken uitgegeven, Supermundane (Bovennatuurlijk) deel I en II. Deze boeken zijn heel anders van toon dan de eerdere boeken uit de Agni Yoga-reeks die tussen 1924 en 1937 werden uitgegeven. We hebben begrepen dat de eerdere boeken telepathisch zijn doorgegeven aan Helena Roerich door de meester Morya en de meester Koot Hoomi, en in één geval door Maitreya zelf, om de discipelen in de wereld te inspireren en te galvaniseren met het oog op de oorlog die ophanden was. Hoewel ze kennelijk ook in de jaren ’30 werden geschreven, hebben deze nieuwe delen een onderhoudender toon dan de boeken die in die tijd zijn gepubliceerd. 1) Wat is het doel en wie is de schrijver van de ‘Supermundane’-delen en 2) waarom zijn ze pas in deze tijd uitgegeven?

A. 1) Ze werden hoofdzakelijk (hoewel niet helemaal) doorgegeven door de meester Koot Hoomi. Hun doel is dezelfde als van de andere boeken van de serie — verlichting. 2) Het was niet de bedoeling van de Hiërarchie dat hun publicatie tot deze tijd werd uitgesteld. Dat is een beslissing van de Agni Yoga-vereniging.


V. Nu volgens uw meester het tijdstip voor de verschijning van Maitreya op tv is vastgesteld, heeft het dan nog zin dat we doorgaan met "het bekendmaken", dat u lezingen blijft geven, enz.? Het lijkt erop dat het doel, zoals door u omschreven, bereikt is.

A. Weliswaar is het tijdkader (maar geen datum) "vastgesteld" voor Maitreya’s eerste tv-optreden, maar er zijn miljoenen (vele miljarden?) mensen die nog niet gehoord hebben dat deze gebeurtenis op stapel staat, of zelfs maar dat Maitreya in de wereld is. Bij elke lezing die ik in het buitenland geef, hoort het merendeel (zo’n 90 procent) van de aanwezigen de informatie voor het eerst. Dit houdt een geweldige voorlichtingstaak in voor degenen die in Maitreya’s aanwezigheid geloven, tot en met Verklaringsdag en daarna. Het werk om de achtergronden te leveren en een uitleg te geven van het doel van Maitreya’s komst en tot op zekere hoogte van zijn leringen en doelstellingen, gaat gewoon door voor iedereen die dit ‘geschenk van dienstbaarheid’ aanvaardt.


V. 1) Is het in orde als christenen alleen aan Maitreya denken als leraar en Jezus in hun gedachten als ‘hoger’ beschouwen? 2) Of zal dat hun evolutie vertragen?

A. 1) Ja. Ik kan me voorstellen dat het voor veel oudere christenen onmogelijk is om Jezus niet meer "de eniggeboren Zoon van God" te noemen. 2) Nee. Maitreya heeft duidelijk gezegd: "Aanbid mij niet."


V. 1) Zal minimaal de helft van de wereld Maitreya herkennen als degeen die hij is? 2) Zullen de mensen er veel over praten?

A. 1) Niet onmiddellijk, nee; uiteindelijk veel meer dan de helft. 2) Ja.


 Mensen en hun stralen

Een straal is "slechts de naam voor een bepaalde kracht of energiesoort, waarbij de nadruk ligt op de hoedanigheid die door deze kracht wordt uitgedrukt", aldus de meester DK. Stralen kenmerken zodoende de hele schepping, inclusief de samenstelling van de mens. Ziel, persoonlijkheid, mentaal lichaam, emotioneel lichaam en fysiek lichaam worden alle gekleurd door een van de zeven stralen.

Ten behoeve van de bestudering en het begrip van de stralen heeft de meester van Benjamin Creme in de loop der jaren de stralenstructuur (en de inwijdingsgraad) verstrekt van bekende figuren — om redenen van privacy echter nooit van levende mensen. De cijfers staan respectievelijk voor de straal van de ziel (Z), gevolgd door de hoofdstraal (en substraal) van de persoonlijkheid (P), het mentaal lichaam (M), het astraal/emotioneel lichaam (A) en het fysiek lichaam (F), en tenslotte de inwijdingsgraad (IG).

Zie de Alice Bailey-leringen (uitg. Mirananda), de boeken van Benjamin Creme en vorige nummers van Share Nederland voor meer bijzonderheden.

Recent verstrekte stralenstructuren:

De Roemeense dirigent Sergiu Celibidache (1912-1996) die onlangs is overleden.

Z: 4; P: 4 (4); M: 4 (6); A: 6 (6); F: 7 (3). IG: 1,5.

Victor Ambartsumian (1908-1996), de internationaal vermaarde Armeense astrofysicus die onlangs is overleden.

Z: 4; P: 4 (6); M: 3 (7); A: 4 (2); F: 3 (3). IG: 1,7.

Geoffrey Dearmer (1893-1996), de laatste Britse "oorlogsdichter" uit de oorlog van 1914-1918, die onlangs overleed op de leeftijd van 103 jaar.

Z: 2; P: 4 (6); M: 3 (7); A: 4 (6); F: 7 (3). IG: 1,4.

Sir Frank Whittle (1906-1996), de Britse uitvinder van de straalmotor.

Z: 2; P: 5 (4); M: 5 (1); A: 4 (6); F: 7 (3). IG: 1,5.

Edgar Degas (1834-1917), de Franse schilder.

Z: 3; P: 4 (6); M: 3 (7); A: 4 (6); F: 7 (7). IG: 1,75.

Kathleen Ferrier (1912-1953), geliefd Brits opera- en liederenzangeres, die op de jonge leeftijd van 41 jaar aan kanker overleed.

Z: 4; P: 4 (6); M: 4 (6); A: 2 (4); F: 7 (3). IG: 1,5.

Freddie Mercury (1946-1991), de popmuzikant.

Z: 4; P: 4 (4); M: 3 (7); A: 4 (6); F: 3 (7). IG: 1,3.

De Hongaarse componist van filmmuziek Miklós Rózsa (1907-1995).

Z: 4; P: 4 (4); M: 3 (7); A: 4 (6); F: 3 (7). IG: 1,3.

Koning Menes van Egypte (ca. 3000 v. Chr.), die naar verluidt Noord- en Zuid-Egypte heeft verenigd.

Z: 6; P: 6 (4); M: 3 (7); A: 6 (2); F: 4 (7). IG: 1,35.

Professor Richard Goodwin (1913-1996), econoom.

Z: 2; P: 4 (6); M: 3 (7); A: 4 (6); F: 7 (3). IG: 1,47.