Vragen en antwoorden -- september 1996


V. Is Maitreya nog ergens verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. Maitreya’s verschijning op 9 juni was in Quito, Equador.

Op 23 juni verscheen Maitreya aan 200 à 300 fundamentalistische christenen in Chicago, Illinois (VS). Hij sprak er 18 minuten. (Geen al te negatieve reactie.) In de buurt werd water opgeladen.

Op 30 juni verscheen Maitreya aan 200 à 300 christenen in Charlotteville, North Carolina, VS. Hij sprak er 16 minuten. (Men was met ontzag vervuld.) In de buurt werd water opgeladen.

Op 28 juli verscheen Maitreya aan ongeveer 300 fundamentalistische christenen in Detroit, Michigan, VS. Hij sprak er 16 minuten, er was zwijgend ontzag en achterdocht. In de buurt werd water opgeladen.

Op 11 augustus verscheen Maitreya in Rusland aan ongeveer 150 Russisch-orthodoxe christenen. Hij sprak er ongeveer 15 minuten en de respons was zeer goed. In de buurt werd water opgeladen.


V. De commercialisering van het leven lijkt met de dag erger te worden. Hebben we het hoogtepunt van de marktwerking al gezien, of neemt die nog steeds toe? Zal de neergang pas na Verklaringsdag beginnen?

A. Ze neemt nog steeds toe en dat zal zo doorgaan tot na Verklaringsdag.


V. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die in de war is gebracht door het antwoord in Share Nederland van juli/augaustus 1996, op blz. 48, dat vanuit het gezichtspunt van de Hiërarchie de aangekondigde beurskrach al heeft plaatsgevonden. Gedurende een aantal jaren stond in elk nummer de aankondiging: "Zoals al eerder aangekondigd (december 1988) komt er een internationale beurskrach, die zal beginnen in Japan." Als de krach al heeft plaatsgevonden waarom werd dan in elk nummer aangegeven dat de krach nog moet komen?

A. Dit antwoord was een reactie op de vraag: "Heeft vanuit het standpunt van de Hiërarchie de voorspelde beurskrach al plaatsgevonden?" Het antwoord, zoals aangegeven, is ja, de Hiërarchie ziet de weerslag van gebeurtenissen, die vanuit ons standpunt gezien nog niet zijn gematerialiseerd, vooruit. Een direct antwoord op een directe vraag. Het was niet bedoeld om verwarring te scheppen, maar om te verduidelijken.


V. Wat betreft Krishnamurti’s bevestiging van de aanwezigheid van de Heer Maitreya in de wereld: dit is misschien een verrassing voor veel mensen die Krishnamurti’s leringen volgen en die ten onrechte geloven dat hij het bestaan van de meesters en de Heer Maitreya heeft ontkend. Dit is gewoon niet waar. In het tweede deel van haar biografie (Krishnamurti: Jaren van vervulling, blz. 194) schrijft Mary Lutyens dat Mary Zimbalist na lezing van het eerste boek (Krishnamurti: Jeugd en bewustwording) hem vraagt "waarom, vooropgesteld dat de meesters bestonden, zij toen wel spraken en nu niet meer?" Hij suggereerde dat "dit nu niet nodig is omdat de Heer gekomen is". Iedereen die het fijne weet van Krishnamurti’s leringen zal deze uitspraak van hem beschouwen als een duidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van de Heer Maitreya.

A. Het kan heel goed dat Krishnamurti verwees naar Maitreya’s aanwezigheid, maar volgens mij ligt het veel meer voor de hand dat hij doelde op de aanwezigheid van Maitreya, de Heer, in de zin dat Maitreya Krishnamurti overschaduwde.


V. Kunt u de stralen en het punt in evolutie geven van de beroemde dirigent Rafael Kubelik, die onlangs is overleden (1914-1996)?

A. Ziel 4; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 6, sub-straal 2; fysiek lichaam 7, sub-straal 3. Zijn graad van inwijding was 1,6.


V. 1) Als je mediteert en er zijn geen gedachten, bevind je je dan op het egoïsche gebied? 2) Zo niet, op welk gebied dan?

A. 1) Niet noodzakelijkerwijs; dat hangt af van het evolutiestadium. 2) Misschien op een of ander astraal of mentaal gebied. De afwezigheid van gedachten is geen garantie of aanwijzing voor een egoïsch brandpunt.


V. Wat is de toekomst van nationale staten? Zullen ze blijven bestaan of zullen ze van de aarde verdwijnen?

A. Een land is, net als een individu, een entiteit met bepaalde doelen en een stralenstructuur. Zij zullen als zodanig blijven bestaan, maar dan om het hogere doel van wereldharmonie en wederzijdse afhankelijkheid te dienen in plaats van hun eigen belang.


V. Aangezien de geest na een maaltijd vaak versuft, wordt het afgeraden om te eten voorafgaande aan meditatie. 1) Geldt dit ook voor deelname aan transmissie-meditatie? 2) Zo ja, hoe lang van te voren kun je een maaltijd nuttigen? Of maakt het niets uit?

A. 1) Ja; een te zware maaltijd verflauwt de gewaarwording en het mentale brandpunt die noodzakelijk zijn voor transmissie-meditatie. 2) Niet iedereen verteert een maatijd even snel, dus het is moeilijk een vaste tijd aan te geven. Ik zou zeggen dat minimaal een uur tussen de maaltijd en de transmissie redelijk is en houd het bij een lichte maaltijd.


V. In Duitsland was er onlangs veel aandacht voor de tentoonstelling in de kathedraal van Trier van een ‘naadloos’ gewaad dat gedragen zou zijn door Jezus. Kunt u bevestigen of dit werkelijk van Jezus is geweest?

A. Nee, het heeft geen verband met Jezus.


V. Tijdens transmissie-meditatie zie ik vaak zeer helder, gekleurd licht, gewoonlijk blauw of paars, soms goud. Kunt u zeggen wat dit betekent?

A. Het zijn visuele manifestaties van de energieën die tijdens de meditatie worden neergetransformeerd.


V. 1) Als een zwangere vrouw Tlacote-medicijnen inneemt, heeft dit dan effect op de ongeboren baby? 2) Kan zij na de geboorte van de baby doorgaan met het gebruik van Tlacote-tabletten zolang ze borstvoeding geeft?

A. 1) Ja, een positief effect. 2) Ja.


V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van 1) Miyamoto Musashi, de beruchte Japanse samurai die leefde in de 16e en 17e eeuw en 2) Morihei Ueshiba (1883-1969), aikido-leraar, grootmeester in de Oosterse vechtsporten die beschouwd werd als een verlicht mens. Hij zei dat hij geïnspireerd werd en dat hij voelde dat hij de incarnatie was van de gouden Bodhisattva Maitreya. Zo is aikido ontstaan.

A. 1) Ziel 6; persoonlijkheid 6, sub-straal 1; mentaal lichaam 1, sub-straal 3; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 0,6.

2) Ziel 6; persoonlijkheid 6, sub-straal 4; mentaal lichaam 2, sub-straal 6; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,5.


V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van Robert Coulsen, de oprichter van de Fellowship of Contemplative Prayer?

A. Ziel 2; persoonlijkheid 3, sub-straal 7; mentaal lichaam 4, sub-straal 6; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,4.


V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van Arthur Bell, oprichter van een groep in Californië aan het eind van de dertiger jaren die zich de ‘Eengeworden mensheid’ noemde en zich toelegde op de beoefening van de Gouden Regel in het dagelijks leven (de latere Christ’s Church of the Golden Rule). Kunt u zeggen of hij een meester van wijsheid was of een discipel van een van de meesters?

A. Ziel 6; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,6 en hij was een discipel van een van de meesters.


V. Wie zal uw werk voortzetten als u dit stoffelijke lichaam heeft verlaten en niet meer op aarde zult zijn?

A. Ik kom wel weer terug.


V. 1) Is de meester die de Duitse meester zal zijn al actief in de uiterlijke wereld? Wat is zijn naam en in welke stad heeft hij zijn ashram? 2) Ben ik onderhevig aan begoocheling als ik geloof dat ik deel zou kunnen uitmaken van zijn ashram?

A. 1) Nee. 2) Ja.


V. Sommige geleerden menen dat de "Leraar van rechtvaardigheid" in de Dode Zee-rollen van de Essenen Johannes de Doper is. Klopt dat?

A. Nee. De "Leraar van rechtvaardigheid" is Maitreya die Jezus overschaduwt.


V. Kunt u de stralenstructuur en punt in evolutie geven van de volgende personen:

1) Anne-Marie Schuurman (1607-1678) — zij sprak vele talen.

2) Professor Willem Banning (1888-1917), theoloog and socioloog.

3) Dr C. J. Schuurman (1889-1979), Nederlands psychiater.

4) Rinze Hamstra (1895-1974), schilder.

5) Arleen Auger (1939-1993), sopraan.

A. 1) Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 6; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Haar inwijdingsgraad was 1,4.

2) Ziel 2; persoonlijkheid 6, sub-straal 2; mentaal lichaam 4, sub-straal 6; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 3. Zijn inwijdingsgraad was 1,6.

3) Ziel 3; persoonlijkheid 6, sub-straal 7; mentaal lichaam 4, sub-straal 6; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 3. Zijn inwijdingsgraad was 1,5.

4) Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 4; mentaal lichaam 3, sub-straal 7; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,6.

5) Ziel 2; persoonlijkheid 4, sub-straal 4; mentaal lichaam 3, sub-straal 5; astraal lichaam 6, sub-straal 6; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Haar inwijdingsgraad was 1,3.


V. Ik ben katholiek en geloof in één God, en ik ben het niet eens met wat u zegt over Maitreya.

A. Ik zeg niet dat Maitreya God is. Hij is een leraar, zoals Jezus een leraar was. U zult zeggen Jezus was God, daar ben ik het niet mee eens. Ik zeg dat Jezus een goddelijk mens was; Maitreya is een goddelijk mens. Te zijner tijd zult u ook een goddelijk mens zijn. Ieder van ons heeft het in zich om te zijn als Jezus, Maitreya, Krishna of Boeddha, maar ik ben het met u eens dat er slechts één Bron is waaruit we allen voortkomen: dat is wat we God noemen.


V. Hoe kunnen we, als er werkelijk een ‘nieuwe tijd’ komt, mensen overtuigen die al uitgesproken ideeën hebben?

A. Miljoenen mensen in de wereld geloven in een of andere godsdienst — katholicisme, boeddhisme, hindoeïsme, enz. — en daar hebben zij het volste recht toe. Zij hebben gelijk noch ongelijk in hun geloof. Het is meer een kwestie van het brandpunt bijstellen. Elke godsdienst heeft een element van de waarheid en kan zodanig uitgebreid worden dat het een groter aspect van die waarheid geeft.

Jezus toonde de liefde van God voor de eerste keer in haar volmaaktheid, en hij deed dat omdat hij werd overschaduwd door de Heer Maitreya, die die hoedanigheid van liefde belichaamt. Ik heb daar geen probleem mee, maar anderen wel omdat zij denken dat ik over Maitreya spreek als God, en over vele verschillende Goden.

Maitreya zelf heeft gezegd: "Velen zullen mij volgen en mij zien als hun gids. Velen zullen mij niet kennen" (boodschap nr. 10). Ik denk dat het lang zal duren voordat iedere overtuigde christen, hindoe, boeddhist, moslim, jood, rastafari of wie dan ook, Maitreya kan aanvaarden als de wereldleraar. En dat doet er ook niet toe. Een christen zal waarschijnlijk veel eerder de meester Jezus aanvaarden dan Maitreya, maar er is geen verschil in de ideeën van Maitreya en die van de meester Jezus: de Hiërarchie heeft één (groeps)bewustzijn. De meesters demonstreren allen in meer of mindere mate dezelfde hoedanigheid. Omdat hij verder geëvolueerd is dan de anderen, is Maitreya de leider van die groep, maar alle meesters geven blijk van Gods liefde. Ongeacht welke hoedanigheden ze verder ook tonen, zij zullen bovenal blijk geven van het liefdesaspect van God.

Ik denk dat mensen die nu vasthouden aan verstarde religieuze tradities, iemand in de Hiërarchie zullen vinden om te volgen en in te geloven. Zij zullen tenslotte ertoe komen Maitreya te volgen omdat hij gezien zal worden als de Hoop voor de mensheid. Ontelbare miljoenen mensen zullen geloof aan hem hechten en om zijn raad en leiding vragen, en uiteindelijk zal het impopulair zijn om dat niet te doen; mensen zullen het moeilijk vinden om tegen deze golf van aanvaarding in te gaan.