Artikel van de meester -- april 1997


De herkenning van Maitreya

door de meester —, via Benjamin Creme

Zeer spoedig zal de wereld de Leraar zien. De vraag doet zich voor: zullen de mensen hem herkennen? Voor de overgrote meerderheid zal herkenning niet moeilijk zijn: heel zelden treedt een man van zijn formaat, die zichtbaar voor iedereen de liefde, de wijsheid, het doel en de genade van God openbaart en uitstraalt, openlijk in ons leven. Miljoenen zullen reageren en zich aan zijn zijde scharen, popelend om de plannen uit te voeren die, zo zal hij adviseren, essentieel zijn voor de wederopbloei van het leven op aarde. Velen zullen geen uitstel dulden en zich in groepen en verbanden storten om daarmee de veelvoudige problemen en noodzakelijke veranderingen aan te pakken die de mensheid momenteel omringen. Als bezielde mensen — en dat zullen ze zijn — zullen miljoenen zich aan het werk van transformatie zetten, zeker in de wetenschap dat ze werken aan de vervulling van Gods Plan voor deze aarde. Zo zal het zijn. En zo zullen de mensen zichzelf op de juiste wijze leren zien, als broeders die gezamenlijk werken voor het welzijn van allen.

Heilige geschriften

Niet alle mensen echter zullen Maitreya herkennen als de Ene die door alle volken wordt verwacht. Geheel gedompeld in de heilige geschriften van de wereld, hoe onvolledig en hoe verkleurd ook door de tijd, zullen velen zich eerst afkeren van deze jongste openbaring van Gods ononderbroken Plan voor de wereld. Zij zullen moeite hebben om Maitreya’s eenvoudige en praktische benadering te rijmen met hun mystieke verwachtingen en dogma’s. Wees daarom niet verrast door hun boze en angstige afwijzing. Zo was het in de tijd van Jezus. Zo ook toen de Boeddha zijn werk begon. En ook Krishna kende oppositie en veroordeling. Zo is het altijd geweest wanneer het Nieuwe zich aan het Oude voorstelde.

Wees daarom niet bang wanneer de ‘clerus’ zijn stem verheft tegen de Grote Heer, en hem antikrist en aartsbedrieger noemt, want zij weten weinig van de wetten die aan hun religies ten grondslag liggen en zij handelen en spreken vanuit onwetendheid en angst. Ook zij worden op deze wijze op de proef gesteld.

Succes

Maitreya weet al op wie hij kan rekenen. Hun aantallen en hun overtuiging zijn aan de taak gewaagd. In hen schijnt het licht van herkenning en van hoop, en het vuur in hun hart verzekert het succes.

Spoedig zal Maitreya de mensen aan zijn zijde roepen en aanbieden om hen een nieuwe en betere wereld binnen te leiden. Spoedig, derhalve, zullen de mensen worden opgeroepen om de Leraar in hun midden te herkennen, en zich te scharen aan de zijde van de waarheid; het is de waarheid van Gods voortdurende zorg voor de noden van alle mensen, die Maitreya openbaart. Dat is het wat hem, aan het hoofd van zijn illustere groep, onder ons heeft gebracht.