Vragen en antwoorden -- juli/augustus 1997


V. Is Maitreya nog ergens verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. Maitreya’s verschijning op 27 april in Servië vond plaats in Vrsac.

Op 4 mei verscheen Maitreya aan 300 moslims in Ust Kut in centraal-Rusland. Hij sprak er 17 minuten. Het publiek was zeer ontvankelijk. Eerder was in de omgeving water opgeladen.

Op 11 mei verscheen Maitreya in Brasov, Roemenië, aan een groep van 250 Oosters-orthodoxe christenen. Hij sprak er 17 minuten voor een redelijk ontvankelijk publiek. Er was al eerder water opgeladen in de omgeving.

Op 18 mei verscheen Maitreya in Varna, Bulgarije voor 300-400 Oosters-orthodoxe christenen. Het publiek was redelijk ontvankelijk. Hij sprak er 18,5 minuut. Eerder was er water in de omgeving opgeladen.

Op 25 mei verscheen Maitreya aan meer dan 1000 moslims in Cairo, Egypte. Hij sprak er 25 minuten. De respons was tamelijk goed.

Op 8 juni verscheen Maitreya aan 200-300 christenen in Venezuela. Hij sprak er 18 minuten. Er heerste stomme verbazing. Eerder was er water opgeladen.

 

V. In een vorig nummer van Share Nederland zei u in de vragenrubriek dat mannen prostaatkanker kunnen helpen voorkomen door het drinken van gefilterd water. 1) Kun je ook zeggen dat het drinken van gefilterd water borstkanker bij vrouwen helpt voorkomen? 2) Welke andere ziekten kunnen hierdoor worden voorkomen?

A. Neem er alstublieft nota van dat het drinken van gefilterd water prostaatkanker niet voorkomt of geneest. Het helpt eenvoudig de giftige stoffen te verminderen en verkleint zodoende het risico. 1) Nee, maar iedereen zou water moeten drinken dat (met de best beschikbare methode) gefilterd is. 2) Gefilterd water moet niet worden gezien als preventief middel tegen ziekten, maar als verstandige voorzorgsmaatregel om onze inname van verontreiniging, die tegenwoordig de grootste veroorzaker van ziekten is, te verminderen.

 

V. In het Agni Yoga-boek Supermundane II door de meester M. via Helena Roerich, wordt op pagina 34 (en op veel meer plaatsen) gesproken over primaire energie: "Tot zijn grote geluk heeft de mens de beschikking over primaire energie, maar zijn ongeluk is dat hij deze gezegende kracht niet aanvaardt maar gewoonlijk verwerpt. Hoe verschrikkelijk dat de mens zijn grootste schat weigert." Wat is primaire energie eigenlijk? Hoe wordt het in de Alice Bailey-boeken genoemd?

A. Etherische energie.

 

V. Ik geloof dat ik het in de Bailey-boeken gelezen heb, of misschien in de informatie van Lucis Trust, of heb ik het gedroomd, dat het tijdens de volle-maanscyclus goed is je op creatieve wijze te verbinden met degenen die werken voor het licht: de ingewijden, aspiranten en mannen en vrouwen van goede wil, en dat je op deze manier de Hiërarchie helpt om deze groeiende kracht van licht te verenigen. Is dit gewoon begoocheling of kan het van waarde zijn om dit te doen?

A. Natuurlijk kan het van waarde zijn om dit te doen.

 

V. Waar is volgens uw filosofie de verblijfplaats van Krishna die hij zijn toegewijden in het vooruitzicht stelt?

A. Het is geen bepaalde plaats of lokatie, maar een Zijnstoestand, namelijk gelukzaligheid.

 

V. Krishna werd overschaduwd door Maitreya. Wie overschaduwde Heer Chaitanya?

A. Maitreya.

 

V. Wat is het nut, als dat er is, van een magneet in een glas water doen voordat je het drinkt? Er wordt gezegd dat het heilzaam is. Zo ja, hoe lang moet de magneet dan in het water blijven en werkt het?

A. Geen enkel.

 

V. Zal de uitstorting van Maitreya’s liefde op Verklaringsdag onze begoochelingen (samsara’s) en illusies verdrijven, zodat we bewust kunnen evolueren?

A. Beslist niet alle en niet helemaal, maar het zal wel enorm helpen.

 

V. Zal Maitreya het bewijs leveren voor reïncarnatie?

A. Maitreya zal zeker het feit van reïncarnatie onderwijzen als de fundamentele wet die — samen met de Wet van oorzaak en gevolg — de evolutie op deze planeet beheerst. De aanwezigheid van historische figuren (nu als meesters) zoals Jezus en de apostelen Petrus, Johannes en Paulus zal het bewijzen.

 

V. Welke nationaliteit heeft Maitreya

A. Maitreya heeft nu het Britse staatsburgerschap, maar in wezen heeft hij geen specifieke nationaliteit. Hij heeft duizenden jaren in de Himalaya’s geleefd, maar hij is geen Tibetaan of Nepalees. Hij heeft zijn lichaam zelf gemaakt en heeft daarom geen nationale afkomst.

 

V. Kunt u de stralenstructuur en het punt in evolutie geven van Raden Adjeng Kartina (1879-1904) die Indonesiërs eren als nationale held uit de vrijheidsstrijd en die zich ook inzette voor de emancipatie van Javaanse vrouwen? Is ze nu in incarnatie?

A. Ziel 4; persoonlijkheid 3, sub-straal 7; mentaal lichaam 6, sub-straal 3; astraal lichaam 4, sub-straal 6; fysiek lichaam 7, sub-straal 7. Haar inwijdingsgraad was 1,3. Ze is niet in incarnatie.

 

V. Wat is de beste manier om het rassenprobleem op te lossen?

A. Iedereen moet beseffen dat de meeste mensen gedurende hun vele incarnatie-ervaringen lid zijn geweest van elk ras, elke kleur en elke religieuze traditie. Ook bestaan er door de eeuwenlange volksverhuizingen van de mensheid en gemengde huwelijken geen zuivere rassen. Wanneer mensen deze feiten werkelijk begrijpen en accepteren, en wanneer het beginsel van samen delen in praktijk wordt gebracht, dan zal de angst voor de vreemdeling, de buitenlander, verdwijnen en daarmee ook de rassenhaat.

 

V. Sai Baba werkt al vele jaren in het openbaar. Waarom heeft Maitreya een uitnodiging nodig van de media om openlijk naar voren te treden?

A. Deze twee grote wezens belichamen dezelfde energie — de energie van liefde, maar ze hebben een totaal verschillende rol. Sai Baba is in de tweede van zijn drie incarnaties op aarde: als Sai Baba van Shirdi, nu als Sathya Sai en begin volgende eeuw als Prema Baba. Maitreya komt als wereldleraar voor het Watermantijdperk (2500 jaar) en vertegenwoordigt de mensheid in heel besliste zin en daarom heeft hij onze uitnodiging (via de vertegenwoordigers van de media) nodig om openlijk naar voren te treden en ons te leren hoe we ons leven zodanig kunnen transformeren dat we correct reageren op de Waterman-energieën en de nieuwe beschaving opbouwen.

 

V. Wist Einstein dat hij een tweedegraads ingewijde was?

A. Ja.

 

V. Er bestaat zoiets als karma. U zegt dat er een schitterende beschaving zal komen. Betekent dit dat ons karma vergeven wordt?

A. Karma kan niet "vergeven" worden, maar het kan worden opgelost door verdere positieve, altruïstische daden. Dienstbaarheid "brandt" karma op. Er komt een nieuwe en schitterende beschaving — als de mensheid dat wil. We hebben een vrije wil en onze beslissingen bepalen hoe de toekomst er uitziet.

 

V. 1) Als er menselijke klonen werden gemaakt, zouden ze dan een eigen ziel hebben? 2) Denkt u dat mensen gekloond zullen worden, of zal de Hiërarchie het niet toestaan?

A. 1) Nee, het zou alleen een kloon van het fysieke lichaam zijn. 2) Nee, althans niet op legale wijze. (Achter gesloten deuren wordt nu veel gerotzooid). De Hiërarchie zou het niet verbieden — dat zou een aantasting zijn van de vrije wil van de mens — maar zou het krachtig ontraden.

 

V. Is een mens overleden als hij hersendood is?

A. Ja.

 

V. Wat is volgens u het effect van elektromagnetische golven op het menselijk lichaam? 1) Zijn ze schadelijk voor de mens? 2) Tegenwoordig kun je een sticker kopen die je tegen deze stralen zou beschermen. Moet ik er een kopen?

A. 1) We leven in een elektrisch universum en deze "golven" zijn overal. Het hangt heel sterk af van de sterkte of het vermogen, maar in normale omstandigheden zijn ze niet schadelijk. 2) Dat ligt aan u, maar ik zou het niet doen; ik geloof niet dat ze werken.

 

V. Kunt u iets zeggen over de vrijmetselarij? Heeft Maitreya banden met de vrijmetselarij?

A. Vrijmetselarij is de oudste esoterische groep of organisatie in de wereld en in haar rituelen zijn enkele van de geheimen van inwijding verborgen. Zoals het tegenwoordig door duizenden mensen wordt beoefend, is het (in haar uiterlijke aspect) niet meer dan een goedbedoelende club. Maar eenmaal ontdaan van de aangroeiïng van 8000 jaar, zal het weer een van de paden tot inwijding worden. En Maitreya is natuurlijk de Hiërofant bij de eerste twee van de vijf inwijdingen die de evolutie op deze planeet voleindigen.

 

V. Ik vraag me altijd af waarvoor ik werk en geld verdien. Ik weet niet waar ik voor leef, want het levert maar weinig geld op.

A. Misschien levert het u wel iets anders op.

 

V. Wat vindt u van het Japanse gezegde "Een mens kent zijn eigen behoeften"?

A. Van nature zouden we "onze eigen behoeften" moeten kennen, maar onze moderne materialistische cultuur bewijst dat het niet zo is — anders zouden de reclamejongens wel failliet zijn.

 

V. Is Karl Marx op dit moment in incarnatie?

A. Nee. Zijn werk voor deze tijd is gedaan.

 

V. Het is duidelijk dat veel groepen (dat wil zeggen fundamentalisten van veel religies) Maitreya en zijn boodschap niet meteen zullen accepteren. Is er anderzijds een bepaalde groep mensen die het meest ontvankelijk zullen zijn voor Maitreya’s komst?

A. Mensen met een ontwikkeld gevoel voor altruïsme (dat wil zeggen aspiranten, discipelen en ingewijden) zullen waarschijnlijk snel op Maitreya’s ideeën reageren. Wat betreft nationale groepen en rassen heeft de meester DK (via Alice Bailey) gezegd dat de Afrikaanse volken (ik neem aan dat hij de Zuidafrikaanse volken bedoelt) onder de eerste zullen zijn die Hem zullen herkennen en zijn leiding zullen volgen.

 

V. Maitreya heeft gezegd dat de identiteit van een mens en een land heilig is. Tegelijkertijd wordt de vermenging van etnische groepen in de Verenigde Staten gezien als een experiment van de Hiërarchie, terwijl aan de andere kant de (culturele) ontwikkeling van etnische groepen in het Verenigd Koninkrijk ook wordt gezien als een experiment voor het in stand houden van de eigen groepsidentiteit en -integriteit. Hoe kan het zijn dat in het ene geval de identiteit van een etnische groep geleidelijk verloren gaat en in het andere geval in stand wordt gehouden?

A. Dat is nu juist de aard van het experiment waarbij ook de verschillende, nu autonome, landen van de voormalige Sowjet-Unie betrokken zijn. Het is niet zo dat hele naties worden opgenomen in de "smeltkroes" van de VS, maar alleen exponenten van de verschillende naties, voornamelijk uit Europa. De oorspronkelijke naties behouden hun eigen identiteit, terwijl geleidelijk iets totaal nieuws ontstaat door de rassenvermenging in de VS.

 

V. Wie was de Christus vòòr de 2600-jarige periode waarin Maitreya deze functie vervulde?

A. De functie is die van wereldleraar (niet van de Christus) en werd daarvoor door de Boeddha, de belichaming van wijsheid, vervuld. Maitreya is de belichaming van liefde, het Christus-beginsel.

 

V. Hoe is het mogelijk dat een vierdegraads ingewijde als Madame Blavatsky een kettingrookster was?

A. Je kunt je afvragen hoe het mogelijk is dat een vierdegraads ingewijde als Madame Blavatsky in het leger (van Garibaldi) kon gaan, vocht en gewond (voor dood) werd achtergelaten op het slagveld. In het leger leerde ze, behalve roken, ook diverse bijzondere krachttermen. Niet roken is geen teken van evolutionaire status. Winston Churchill (derdegraads ingewijde) rookte onophoudelijk dikke havannasigaren.

 

V. U hebt gezegd dat je een nieuwe incarnatie precies op het punt begint dat je bij je vorige dood hebt bereikt. 1) Heeft u het dan over de toestand van het stoffelijke lichaam? Hoe zit het in dat geval met iemand die aan een ernstige ziekte is overleden en wiens lichaam veel geleden heeft? 2) Kan een ziekte dienen om karma op te branden en te zuiveren? 3) Zo ja, kan iemand die door ziekte erg heeft geleden, herboren worden met een goede gezondheid?

A. 1) Nee, ik had het over de trillingssnelheid van de atomen van het fysieke, astrale en mentale lichaam. Na de dood blijft er één permanent atoom van deze lichamen bestaan. Rond deze permanente atomen worden de nieuwe lichamen gevormd met precies dezelfde trillingssnelheid. De trillingssnelheid van de lichamen geeft aan welk punt in ontwikkeling is bereikt. 2) Ja, dit is de meest gebruikelijke manier om karma op te lossen. 3) Ja. Hoe moeilijk dat ook voor velen te begrijpen is, de dood is vanuit het gezichtspunt van de meesters vaak het genezingsproces dat een ziekte-vrij lichaam in de volgende incarnatie mogelijk maakt.

 

V. Is ginseng goed voor de gezondheid?

A. Ja, het heeft heel specifieke opwekkende eigenschappen. Volgens mij kun je het het beste gebruiken in een homeopathische verdunning (C30).

 

V. Waarom hebben vrouwen en mannen een verschillende houding tegenover seksuele kwesties? Hoe kunnen we de problemen oplossen die hierdoor ontstaan?

A. Het is een kwestie van sociale zeden. Vooral in Latijnse landen (Italië, Frankrijk, Spanje) bestaat er een zeer krachtig macho-beeld in het mannelijk bewustzijn. ‘Macho’ is gewoon een ander woord voor egoïstisch; niettemin is het een wereldwijd probleem. Het is een kwestie van opvoeding.

In het algemeen hebben vrouwen, omdat zij vaker worden misbruikt, een betere houding tegenover seksuele kwesties dan mannen. Zij zijn vaak het lijdend voorwerp van seksueel misbruik en uitbuiting. Maar het kan ook wederzijds zijn: vrouwen gebruiken mannen, mannen gebruiken vrouwen. Ieder mens kent dit in zijn eigen bewustzijn; het is een groot probleem voor de hele mensheid. Voor een diepere beschouwing van dit onderwerp raad ik mensen aan te lezen wat de meester Djwhal Khul, via Alice A. Bailey, hierover schrijft in het boek Esoterische psychologie I, waarin een hoofdstuk voorkomt getiteld "Het sekse-probleem". Als je dat leest, begrijp je dat het probleem van seks zeer diep in het bewustzijn en de geschiedenis van het ras geworteld is, dus het is gericht op zowel mannen als vrouwen.

De problemen gelden vooral, maar niet uitsluitend, de mannen. Het mechanisme waardoor het probleem in het middelpunt van de belangstelling is gekomen verandert, omdat de rol van de vrouw in de samenleving verandert. Eeuwenlang waren vrouwen van mannen afhankelijk voor hun levensonderhoud, gewoon om te leven, te eten en voor het welzijn van hun gezin, maar dit verandert in snel tempo en er zijn al moderne samenlevingen waar meer vrouwen dan mannen een baan hebben. Als je kijkt naar wat er in de moderne wereld gebeurt, zie je dat er steeds meer mannen worden ontslagen en werkloos zijn, terwijl vrouwen aan het werk blijven voor een lager salaris. Dus wanneer vrouwen niet langer voor hun bestaan afhankelijk zijn van hun man verandert het mechanisme van de relatie drastisch. De dagen van de macho zijn langzaamaan geteld; de dagen van de vrouwelijke ‘draak’ zijn aangebroken.