Vragen en antwoorden -- jan/feb 1997


V. Is Maitreya nog ergens verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. Zijn verschijning in Afghanistan op 3 november vond plaats in het door oorlog verscheurde Kabul.

Op 17 november verscheen Maitreya aan ongeveer 450 boeddhisten in Seoul, Zuid-Korea. Hij sprak er 18 minuten voor een bedachtzaam, geïnteresseerd publiek. Eerder had hij al water opgeladen in de omgeving.

Op 1 december verscheen Maitreya in Mogadishu, Somalia, aan ongeveer 300 moslims, waar hij 17 minuten sprak. Redelijk goede ontvangst. In de omgeving werd water opgeladen.

Op 8 december verscheen Maitreya in Mbabane, Swaziland, aan ongeveer 300 christenen. Hij sprak er 16 minuten, het publiek luisterde met stomme verbazing. Eerder was in de omgeving water opgeladen.

Op 15 december verscheen Maitreya in Ayaguz, Kazachstan, aan 200 moslims, waar hij 17 minuten voor een stille menigte sprak. In de omgeving werd water opgeladen.

Op 22 december verscheen Maitreya in San Fernando, Venezuela, aan ongeveer 300 katholieken. Zeer goede ontvangst. Hij sprak er 18 minuten. Eerder was water in de omgeving opgeladen.

Op 29 december verscheen Maitreya in Kobe, Japan, aan ongeveer 400 boeddhisten, die hij bij een heel goede ontvangst 18 minuten toesprak. In de omgeving werd water opgeladen.

Op 5 januari 1997 verscheen Maitreya in Peru.

 

V. Wanneer Maitreya aan groepen verschijnt, ziet hij er dan altijd hetzelfde uit?

A. Nee, hij past zijn verschijning aan volgens de innerlijke gedachtevorm zoals de religieuze groep in kwestie hem verwacht.

 

V. Kunt u zeggen of Maitreya de weergekeerde Christus is, of was Christus zijn discipel?

A. Maitreya verscheen 2000 jaar geleden in Palestina op de gebruikelijke wijze voor een Leraar in elke cyclus middels overschaduwing. Het overschaduwingsproces begon toen Jezus 12 was (daarom kon hij ook met de rabbi’s discussiëren over diepzinnige theologische leringen). Toen Jezus 24 was, was het proces min of meer afgerond. Van zijn 30ste tot zijn 33ste (dat wil zeggen vanaf de Doop tot de Kruisiging) werd Jezus volledig door Maitreya overschaduwd. Soms werkte Maitreya alleen via het lichaam; op andere tijden werkte Jezus via het lichaam en op weer andere tijden werkten zowel het bewustzijn van Jezus als dat van Maitreya door dat lichaam. Dus Maitreya bracht de lering en Jezus was de waarnemer van alles wat via hem plaatsvond.

Jezus is een discipel van Maitreya die de meester is van alle meesters.

 

V. Wie of wat is het dat we ‘God’ noemen — de galactische Logos?

A. Deze planeet is de uitdrukking van een groot kosmisch wezen, een Hemelse Mens. Hij weerspiegelt zichzelf op het etherisch-stoffelijke gebied als Sanat Kumara, de Heer der wereld, in Shamballa. Sanat Kumara is al 18,5 miljoen jaar op deze planeet en is afkomstig van de planeet Venus; Hij is de etherisch-stoffelijke uitdrukking van de logos van onze planeet. Hij is niet de logos, maar hij weerspiegelt de logos. Hij is de "Oude der dagen" uit de bijbel, de "Jongeling van Eindeloze Zomers", de joodse "Jehovah" of "Onze Vader in de hemel".

 

V. Wat kunnen we nu doen om Maitreya te helpen?

A. In de allereerste plaats, als je gelooft — al is het maar als een mogelijkheid — dat Maitreya in de wereld is, het bekend te maken op elke mogelijke wijze, aan iedereen die het maar wil horen: via lezingen, radio, tv, pers, brieven, enz. Op deze manier help je een klimaat van hoop en verwachting te creëren voor zijn komst dat het hem mogelijk maakt om ons leven te betreden, zonder de vrije wil van de mensheid aan te tasten. Pleit voor samen delen en rechtvaardigheid als de enige weg naar ware vrede — en probeer naar zijn leringen te leven.

 

V. De voorstellingen van de illusionist David Copperfield zijn zeer spectaculair. Ik ben er bijna van overtuigd dat hij volledige beheersing heeft over zijn lichaam, op dezelfde wijze als de Heer Maitreya over zijn ‘mayavirupa’-lichaam. 1) Klopt dit of is zijn show gebaseerd op trucage? 2) Hij lijkt ook de wet van zwaartekracht te beheersen. Is dat zo? 3) Kunt u zijn inwijdingsgraad en stralenstructuur geven?

A. 1) Zijn optreden is gebaseerd op trucage. Hij is zoals u zegt een illusionist. 2) Klopt. Hij heeft zich geoefend in dit specifieke vermogen. 3) Nee. Het zou een aantasting zijn van zijn vrije wil. Mijn meester geeft geen inwijdingsgraad of stralenstructuur van levende mensen.

 

V. Ik stel mijzelf aan anderen voor als ‘magnetiseur-astroloog-voorspeller’, maar ook als ‘adviseur in esoterische zaken en gids op het pad van evolutie en inwijding’. Ik vind het tweede deel nogal pretentieus en probeer een nederiger manier te vinden om mijn interesse in deze zaken kenbaar te maken. Heeft u een suggestie? Wat denkt u van ‘Maitreya’s maatje’?

A. Dat vind ik nog veel pretentieuzer.

 

V. Ik magnetiseer, maar voornamelijk via foto’s, wat me de gelegenheid biedt om bekende personen te behandelen zoals acteurs, atleten, enzovoort, die aan ziekten lijden, of om hun prestaties te verbeteren zonder dat ze het weten. Een vriendin van mij beweert dat dit hun karma beïnvloedt en ook het mijne. Wat is uw mening hierover?

A. Uw vriendin heeft deels gelijk. Dit ongevraagde ‘genezen’ tast de vrije wil van mensen aan en hiermee creëert u negatief karma voor uzelf, niet voor hen.

 

V. Op de foto van Maitreya zoals hij verscheen in Nairobi draagt hij een gouden ketting met een medaillon of relikwie. Kunt u wat meer informatie geven over deze relikwie?

A. Het is een medaillon dat van Jezus was in Palestina.

 

V. Ik raak steeds in de war met die twee H. Johannessen. Mensen hebben het over Johannes, maar je weet niet of ze Johannes de Doper of Johannes de Geliefde bedoelen. 1) Waarom was Johannes de geliefde discipel van Jezus? 2) Welke meester was Johannes de Geliefde en welke was Johannes de Doper?

A. 1) Johannes de Geliefde was een van de meer gevorderde discipelen rond Jezus en een van de drie ‘vertrouwelingen’. 2) Hij is nu de meester Koot Hoomi, Chohan van de tweedestraals ashram in de Geestelijke Hiërarchie. Johannes de Doper is nu op Sirius.

 

V. U zegt dat verdeeldheid misdaad veroorzaakt; de niet-bezitters stelen van de bezitters. Wat veroorzaakt dan de misdaden en het zinloze geweld van onze tieners en jonge volwassenen, die schijnbaar voor de lol mensen ombrengen en plunderen?

A. Iedereen, niemand uitgezonderd, reageert op de nieuwe, krachtige kosmische energieën die de wereld binnenstromen. Dit heeft een diepgaande invloed op iedereen. Als je mentaal of emotioneel enigszins instabiel bent, is er niet veel voor nodig om het evenwicht te verstoren en deze waanzinnige geweldsuitbarstingen te veroorzaken waarvoor ogenschijnlijk geen aanleiding is. Dit is een van de redenen voor de toename van dit zinloze geweld in de hele wereld. Mensen reageren op krachtige energieën die ze niet kunnen beheersen, niet kunnen verdragen en waaraan ze zich niet kunnen aanpassen. Hun onevenwichtige mentale/emotionele lichamen raken al te opgewonden en ze ‘gaan door het lint’. Iedereen raakt wel eens uit balans: iedere moeder gaat weleens ‘door het lint’ in relatie tot haar kinderen en de kinderen geven eenvoudig het geweld door waar ze zelf aan blootgesteld zijn.

Iedereen zou moeten beseffen wat het buitengewone belang ervan is en wat voor enorme verantwoordelijkheid het is om kinderen te hebben en ervoor te zorgen. Geweld lokt geweld uit — het is onvermijdelijk. Alles wordt doorgegeven: van ouder op kind, van kind op kind, enzovoort, eeuwenlang. Er bestaat een lange geschiedenis van geweld die we eenvoudig ‘manieren bijbrengen’ noemen of ‘leren hoe ze zich moeten gedragen’ of, bovenal, ‘het verschil tussen goed en kwaad leren onderscheiden’. We leren hun het verkeerde door het verkeerd te doen. We leren mensen geweld door geweld tegen hen te gebruiken. Veel mensen zeggen: "Nou, ik ben helemaal niet agressief, ik sla ze heus niet in elkaar. Ik geef ze alleen af en toe een tik." Maar door dat ene tikje af en toe wordt een kind gekrenkt. Het ontvangt van zijn geliefde ouder een vorm van geweld die voor het kind onverwacht en zonder aanleiding is. Volgens de moeder of vader was het kind ondeugend en kreeg wat het verdiende. Een dergelijke relatie ontstaat in wat we een agressief milieu zouden noemen.

Een andere oorzaak is dat de wapens waarmee geweld gepleegd wordt, in de VS zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Vuurwapens zijn overal verkrijgbaar en in Amerika is het een groot symbool van individuele vrijheid dat terug te voeren is op de begindagen waarin dit enorme en grootse land werd gesticht. Maar tegenwoordig houdt het vuurwapen alleen nog maar een fantasie in stand. Zo is er het probleem van de nationale bond van vuurwapen-, geweer- en wapenbezitters tegen de rest van de samenleving. Totdat men het vuurwapen verbiedt en het op grote schaal illegaal verklaart, zul je zien dat jonge kinderen, tieners en jonge volwassenen naar de wapens grijpen wanneer ze ‘door het lint gaan’. Hoe gemakkelijker deze vuurwapens verkrijgbaar zijn, des te waarschijnlijker het is dat zulke geweldsuitbarstingen zullen plaatsvinden.

 

V. De voedselmarkten in de wereld worden steeds meer overspoeld door genetisch gemanipuleerde voedselprodukten. Veel mensen beschouwen dit voedsel, waarmee de natuurlijke scheidslijn tussen verschillende soorten (zelfs tussen planten en dieren) wordt overschreden, als vergift en als een grotere bedreiging voor het voortbestaan van de mensheid dan kerncentrales en atoomwapens. Deelt de Hiërarchie deze mening?

A. Nee. Men moet onderscheid maken. Sommige zijn nuttig.

 

V. Heeft de Hiërarchie een technologisch instrument tot haar beschikking om genetisch gemanipuleerde planten te herstellen, net zoals zij over een technologie schijnt te beschikken voor het neutraliseren van radioactief afval?

A. Nee.

 

V. Kan de verbreiding van genetisch gemanipuleerd voedsel worden beschouwd als een aanval op de mensheid door de krachten van het kwaad?

A. Nee.

 

V. Hoe is het mogelijk dat Maitreya zich kan inlaten met het alledaagse leven van heel gewone mensen? Ik denk hierbij aan de brievenrubriek van Share Nederland.

A. Hij verschijnt over de gehele wereld aan mensen in de groepen met wie ik werk. Dit zijn voor het grootste deel mensen die zich al jarenlang inzetten om het feit van zijn aanwezigheid bekend te maken, dus zij vormen een speciale categorie. Af en toe gaat het om mensen die, hoewel ze het nog niet weten, in de nabije toekomst bij het werk betrokken zullen raken.

 

V. Veel brieven komen van mensen met een christelijke, Westerse achtergrond. Geeft Maitreya ook ervaringen aan boeddhisten, taoïsten, confucionisten? Weet u in welke gedaante hij aan hen verschijnt? Beschouwen ze hem bijvoorbeeld als de nieuwe Boeddha?

A. Er zijn brieven geweest van Japanse lezers aan wie Maitreya verschenen is als een gewoon, alledaags mens, zoals hij gewoonlijk verschijnt.

 

V. Onlangs kocht ik een heel aardig boek, getiteld De jongen die helder zag (uitg. Ankh-Hermes) met een voorwoord van Cyril Scott. Het is het anonieme verslag van een jongen die in het Victoriaanse Engeland opgroeide met helderhorende en helderziende gaven.
1) Was de "Oudere Broeder" die uiteindelijk contact met hem zocht een oudere discipel of een van de meesters — misschien de meester DK of KH?

2) Was dit een van de Hiërarchische pogingen om het grote publiek rond de eeuwwisseling van hun bestaan op de hoogte te stellen?

3) Als volwassene werd de jongen kunstschilder en hij overleed in 1933. Is het u toegestaan om zijn naam, stralenstructuur en evolutiepunt te geven?

A. 1) Een oudere discipel. 2) Ja. 3) Nee.