Vragen en antwoorden -- juni 1997


V. Is Maitreya nog aan groepen verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. Maitreya’s verschijning op 6 april was in Salt Lake City, Utah, VS. Op 13 april verscheen Maitreya in Rabat, Marokko, aan een groep van ongeveer 600 moslims. Hij sprak er 18 minuten en men luisterde in "stille verbazing". Van tevoren was in de omgeving water opgeladen.

Op 20 april verscheen Maitreya in Krakow, Polen, aan een groep van ongeveer 300 christenen. Hij sprak er 18 minuten. Eerder was water in de omgeving opgeladen.

Op 27 april verscheen Maitreya in Servië aan een groep van 250 à 300 Grieks-orthodoxe christenen. Hij sprak er 17 minuten. De respons was "tamelijk positief". In de omgeving was water opgeladen.

 

V. Jaren geleden, toen ik studeerde in St Paul (Minnesota, VS) en een moeilijke periode in mijn leven doormaakte, werd ik op een nacht toen ik alleen door een verlaten straat wandelde terwijl het sneeuwde, overweldigd door een gevoel van eerbied voor alles om me heen. Het was alsof ik de wereld voor het eerst zag en daarvoor alleen een soort tunnelvisie had. De meest gewone dingen — oude gebouwen, de vallende sneeuw, auto’s, enzovoort — leken opeens van een buitengewone en mystieke schoonheid. Ik ging uiteindelijk naar mijn appartement waar de ervaring nog een tijdje voortduurde. 1) Was dit een goddelijk geïnspireerde ervaring? 2) Kunt u verklaren wat er gebeurde?

A. 1) Nee. 2) Het was de reactie van de ziel op de schoonheid van de sfeer, de sneeuw, de eenzaamheid, enzovoort.

 

V. Wat is het standpunt van de Hiërarchie ten aanzien van draagmoederschap, waarbij een vrouw ermee instemt bevrucht te worden met het sperma van de echtgenoot van een andere vrouw, het kind draagt en ter wereld brengt ten behoeve van die vrouw en daarna alle banden met het kind verbreekt? Er zijn vaak hoge vergoedingen mee gemoeid.

Er is ook een groeiende behoefte (waarvoor in Groot-Brittannië groot geadverteerd wordt) aan vrouwen die eitjes willen doneren voor implantatie bij andere vrouwen. Nu steeds meer mensen met vruchtbaarheidsproblemen te kampen hebben, lijken beide methoden steeds gangbaarder te worden in onze samenleving en als ‘normaal’ te worden beschouwd. 1) Steunt de Hiërarchie deze methoden? 2) Wat zijn de karmische gevolgen? 3) Welke houding zou een vrouw, of een echtpaar, moeten aannemen, als ze zelf geen kinderen kunnen krijgen?

A. 1) Nee. 2) Niet te voorzien; dat is het probleem. 3) Als ze niet een of meer van ’s werelds wezen kunnen adopteren, moeten ze accepteren dat ze in dit leven kinderloos blijven.

 

V. 1) Kunt u de stralenstructuur en het evolutiepunt geven van de Duitse genezer Bruno Gröning (1906-1969)? 2) Werd hij overschaduwd wanneer hij genas? 3) Vaak werden tienduizenden mensen gelijktijdig genezen. Zo ja, door wie? 4) Waar kwamen de genezende energieën vandaan? 5) Waarom had hij zo’n zwaar leven? Werd dit veroorzaakt door zijn eigen evolutiepad of omdat hij niet erkend werd door de vertegenwoordigers van de reguliere geneeskunde?

A. 1) Ziel 2; persoonlijkheid 6, sub-straal 2; mentaal lichaam 6, sub-straal 2; astraal lichaam 4, sub-straal 2; fysiek lichaam 3, sub-straal 7. Zijn inwijdingsgraad was 1,5.

2) Nee. 3) Met respect, maar dat is niet helemaal waar. 4) Het vijfde astrale gebied. 5) Vanwege de tegenwerking van de reguliere geneeskunde, maar hij was niet de enige die werd tegengewerkt. Veel van zijn moeilijkheden waren het gevolg van zijn neiging tot dogmatisme en overgevoeligheid voor kritiek.

 

V. Kan ik naast het beoefenen van transmissie-meditatie doorgaan met mijn andere geestelijke oefeningen, zoals islamitische gebeden, of hinderen ze elkaar?

A. Transmissie-meditatie hindert of belemmert geen enkele andere geestelijke oefening die je doet. Integendeel, het zal de waarde van elke oefening verhogen. Ze moeten echter niet gelijktijdig beoefend worden.

 

V. Sant Thakar Singh is sinds 1976 de levende meester van Suratshabd Yoga. Is hij een van de meesters van wijsheid over wie u spreekt en schrijft?

A. Nee, hij is een discipel van een van de meesters.

 

V. Tijdens mijn dagelijkse overpeinzingen heb ik vaak zeer verheffende ervaringen. Na transmissie-meditatie voel ik me niet verheven. 1) Betekent dit dat het niet voor mij geschikt is? 2) Kan ik in dat geval beter stoppen met transmissie-meditatie?

A. Het doel van transmissie-meditatie is dienstbaarheid, niet verheffing. Ik ken de vraagsteller niet, maar volgens mij is de "verheffing" die hij/zij ervaart tijdens "dagelijkse overpeinzingen" het gevolg van zijn/haar astrale aspiratie, mogelijk met enige invloed vanuit het hart. Transmissie-meditatie is een wetenschappelijk proces waarbij de energieën van de Hiërarchie omlaag getransformeerd en algemeen toegankelijk gemaakt worden voor de mensheid. Het werkt op de mentale gebieden en er zijn geen "ervaringen" mee gemoeid, verheffend of anderszins. Omdat ze mogelijk wat meer astraal gepolariseerd zijn, zeggen veel mensen echter dat ze transmissie-meditatie "verheffend" en vervullend vinden. 1) Nee, absoluut niet. 2) Mijn advies zou zijn om door te gaan, zonder uit te zien naar "ervaringen".

 

V. Wat is effectiever: eens per week drie uur transmissie-meditatie of drie maal per week één uur?

A. Deze vraag is bijna niet te beantwoorden. Het hangt af van de persoon en de omstandigheden: bijvoorbeeld hoeveel andere mensen er elke keer aanwezig zijn. Aangezien de meeste mensen in feite maar een fractie van de tijd eenlijnig zijn, zou ik de optie van drie keer per week een uur kiezen, omdat mensen gedurende de kortere tijd waarschijnlijk fitter en relatief geconcentreerder zijn.

 

V. Wat wordt bedoeld met de "heilige Tetrade" in de "Gouden Verzen" van Pythagoras?

A. De geestelijke triade: geestelijke intelligentie of manas, geestelijke liefde of buddhi en geestelijke wil of doel, atma.

 

V. Veel nieuwe publicaties gaan over creatieve visualisatie en hoe iedereen in materieel en spiritueel opzicht alles kan verwerven wat we maar bedenken, zoals volmaakte gezondheid, een nieuw huis of de "ware" Jacob of Jacoba. 1) Maar als het ons karma is om geen materiële rijkdom, huwelijk, volmaakte gezondheid, enzovoort, te ervaren, kunnen onze positieve visualisaties dat karma dan verlichten? 2) Zo niet, dan lijkt mij de beste benadering om ons zelf te visualiseren en te kennen als het Zelf en van daaruit open te staan voor de mogelijkheden en gaven van het leven die hiervan het gevolg zijn.

A. 1) Nee. Het gebruik van de scheppende verbeelding kan onze psychische toestand en onze reactie op (karmische) gebeurtenissen veranderen, maar niet de gebeurtenissen zelf. 2) Helemaal waar.

 

V. Incarneert de mensheid op andere planeten en in andere melkwegstelsels?

A. De Oude Wijsheid leert dat de mensheid in de gehele kosmos bestaat — alles in de kosmos is op weg om menselijk te worden, is menselijk, of is het menselijke stadium gepasseerd. Onze lichamen zijn opgebouwd uit engelachtige of devische levens — minuscule deva’s of engelen zijn de bouwstenen van ons fysieke, emotionele en mentale lichaam. Op deze manier, door hun levensactiviteit te geven voor het scheppen van deze lichamen, leren zij geleidelijk het bewustzijn van de mens kennen en worden uiteindelijk menselijk. Boven de mens staan natuurlijk de meesters en kosmische wezens.

Kun je je het bewustzijn voorstellen van het grote Wezen wiens uitdrukkingslichaam het zonnestelsel is? Dat is een Entiteit, een Bewustzijn. Als dat zo is, wat kan dan de aard zijn van het bewustzijn van het Wezen in het centrum van ons melkwegstelsel? Dit melkwegstelsel, met zijn ontelbare zonnestelsels, is het fysieke uitdrukkingslichaam van een of ander onvoorstelbaar Kosmisch Wezen. Net zoals een cel in ons lichaam, die zich niet bewust is van onze aard als menselijk wezen, de wetten gehoorzaamt van haar eigen aard als onderdeel van ons fysieke lichaam, zo is een planeet in het zonne- en melkwegstelsel gelijk aan de fysieke uitdrukking van een cel in het lichaam van een groter wezen.

 

V. Wat bedoelt u als u zegt dat er 60 miljard zielen in incarnatie zijn op deze planeet?

A. Er zijn 60 miljard zielen, waarvan er op dit moment slechts 5,7 miljard werkelijk in incarnatie zijn; er is een potentieel van 60 miljard zielen die kunnen incarneren, maar ze incarneren niet allemaal tegelijkertijd.

Het evolutieplan vereist een zeker aantal wezens van een bepaalde energie op een bepaald punt in evolutie. Er zijn zeven grote stromen van energie die de "zeven stralen" worden genoemd en ieder van ons wordt, als ziel, door een van deze stralen beheerst. Dus, als er op een bepaald moment 200.000 tweede-straals zielen nodig zijn die ruwweg de eerste inwijding naderen, dan komen deze in incarnatie. Als we op een bepaald moment ongeveer 10.000 redelijk gevorderde derde-, vijfde- en zevende-straals zielen nodig hebben, dan worden zij in incarnatie gebracht. Op elk moment zijn er een beperkt aantal om het gegeven werk uit te voeren. De problemen van de mensheid worden in grote lijnen altijd opgelost, omdat elke generatie die mensen in incarnatie brengt die de mogelijkheden hebben om onze problemen op te lossen. Dit is de automatische reactie op het plan van de meesters, op de ideeën die zij in de gedachtengordel plaatsen, en op deze wijze vindt evolutie plaats.

 

V. Zou je kunnen zeggen dat mensen moeilijkheden in hun leven hebben omdat ze niet in een juiste relatie tot hun ziel staan?

A. De moeilijkheden in het leven zijn het gevolg van het niet ten uitvoer brengen van het zieledoel. We komen in incarnatie onder de Wet van wedergeboorte, maar ook in relatie tot de Wet van oorzaak en gevolg, en moeilijkheden zijn het gevolg van eerdere wandaden, persoonlijk of van het ras; we delen allen in het karma van het ras. Alles wat we doen, elke gedachte, elke daad zet een aantal oorzaken in gang. De gevolgen die uit deze oorzaken voortvloeien, bepalen ons leven, ten goede of ten kwade. Dus, als we schade berokkenen, zal deze schade in de loop van de tijd onvermijdelijk op ons terugslaan. We noemen het ‘tegenspoed’ of ‘pech’, maar pech bestaat helemaal niet. Elke pijnlijke gebeurtenis is het gevolg van een verkeerde daad in een vorig leven of in een vorige fase van dit leven: het resultaat van de karmische gevolgen van dat verleden — en bevrijdt ons zodoende van haar oorzaak.

Er zijn ook levens die zeer moeilijk zijn — die van de vierdegraads ingewijde, zoals Jezus bijvoorbeeld. Het leven van de vierdegraads ingewijde is gewoonlijk heel erg zwaar, maar we kunnen niet zeggen dat het komt doordat hij niet in een juiste relatie tot zijn ziel staat — hij is de ziel; de vierdegraads ingewijde is een levende ziel, de persoonlijkheid is volledig zieledoordrenkt, maar hij/zij ontwart de laatste karmische knopen voorafgaand aan de opstandingservaring van de bevrijde meester.

 

V. Kunnen de krachten van de"negatieve nieuwe-wereldorde" het effect van Verklaringsdag technisch teniet doen, daar de wereld weet dat ze Ufo-technologie hebben?

A. Nee. Er is geen enkele regering op aarde die over Ufo-technologie beschikt of die kan benutten.

 

V. Op de dag van de uitreiking van de Academy Awards berichtte het landelijke nieuws dat iemand die geholpen heeft bij het maken van het toestel dat de bioscoopfilm mogelijk maakte waar we tegenwoordig allen van genieten, op een trein stapte en daarna nooit meer is gezien. Er werd kwade opzet gesuggereerd en er is in een rivier naar zijn lichaam gezocht; er zouden mensen zijn geweest die van hem af wilden, zodat ze de royalties konden claimen. Ik vraag me af of dit misschien een voorbeeld is van een Hiërarchisch geschenk, waarbij een meester of een hoge ingewijde gewoon zijn werk deed en daarna verdween?

A. Er was geen meester of ingewijde bij betrokken; er waren mensen die hem uit de weg wilden ruimen.

 

V. Een jaar of wat geleden waren er berichten in het landelijke nieuws dat er glazen huizen te zien waren op foto’s van de maan. 1) Is dit waar? Zo ja, kunt u iets over dit interessante verschijnsel vertellen? Er is genoeg materiaal op de planeet om glas te maken. 2) Is dit misschien een nieuwe techniek die de mensheid binnenkort zal bezitten, zodat het daklozenprobleem verminderd kan worden?

A. 1) Nee. 2) Nee.