Artikel van de meester -- juni 1997


Synthese

door de meester —, via Benjamin Creme

Waar men tegenwoordig ook kijkt, de tekenen van verandering worden steeds duidelijker. Overal, zo lijkt het, zijn de nieuwe energieën doorgedrongen en laten ze hun aanwezigheid voelen. De consternatie en beroering, nu zo wijdverspreid en hevig, zijn het bewijs van hun uitwerking. Zo verricht het zuiverend vuur zijn heilzame taak. Alles wordt vernieuwd en ontdaan van oud onrecht. Velen begrijpen deze tekenen van verandering niet en geven er een verkeerde betekenis aan; zij zien slechts de ineenstorting van wat zij kennen en het verlies van de symbolen waar zij op vertrouwden. Dus vrezen ze de toekomst en betreuren dat het verleden verdwijnt.

Orde

Van nu af aan zal een ander vergezicht zich voor de mens ontvouwen: een toenemend besef van orde zal het leven van de mensen kleuren en uiteindelijk leiden tot een ingeburgerde synthese. Zo zal het zijn. Zo zullen mensen de aard van het Nieuwe begrijpen en ernaar streven zijn vormen toe te passen.

Vaak trachten mensen hun eigen ideeën over orde op te leggen aan uiteenlopende groepen. Zo leiden de ideologieën van haat en verdeeldheid tot verwarring onder het volk. Onvermijdelijk vallen deze broze vormen uiteen door gebrek aan brede steun; dogma’s en doctrines kunnen niet eeuwig het leven van de mens beheersen.

Steeds meer zal de hoedanigheid van synthese het denken van de mensen bezighouden. Steeds meer zullen zij haar ware betekenissen ontdekken: een overeenstemming in denken en harten, gelijkheid van bedoeling, een versmelting en vermenging bij het ervaren van eenheid met elkaar en de Bron van alles.

Zo zullen mensen het geheim van leven en liefde kennen en zo zullen zij goden worden.

Ontdekken

Wanneer Maitreya voor de wereld verschijnt, zal hij de mensen aanmoedigen de aard van deze verwantschappen te ontdekken en te proberen hen uit te drukken via de opbouw van de nieuwe instituten. Alleen zo kunnen deze structuren de behoeften van iedereen verwezenlijken en kan de nieuwe cultuur de geest van inclusiviteit aanmoedigen.

Mensen moeten leren te leven in harmonie en met wederzijds respect. De geest van goede wil moet ten grondslag liggen aan hun gedachten en daden en voor altijd een einde maken aan de wedijver die de mensen tegenwoordig opjaagt. Alleen dan kan de achterliggende synthese haar unieke en natuurlijke vruchten dragen.

Uitdaging

Spoedig zullen de mensen de woorden van Maitreya horen en worden opgewekt te reageren. Zij hunkeren naar een beroep op hun hoogste goedheid en wanneer ze dat horen, zullen zij niet in gebreke blijven. Zo zal het zijn. Maitreya zal de wezenlijke aspiratie van de mens naar broederschap aanroepen, en er vorm en richting aan geven via de herstructurering van de wereld.