Artikel van de meester -- mei 1997


Omgaan met verandering

door de meester —, via Benjamin Creme

Wanneer Maitreya in het openbaar verschijnt, zal er voor de mens een periode van intens zelfonderzoek en bespiegeling beginnen. Het is onvermijdelijk dat dit voor velen een pijnlijke en zelfs traumatische tijd zal zijn. Miljoenen mensen zijn tegenwoordig zó doordrenkt van de werkwijzen en denkbeelden uit het verleden, zo bevreesd voor een onbekende en vreemde toekomst, dat men de balans zal willen opmaken van de nieuwe toestand die zich dan voordoet.

De noodzaak van drastische en fundamentele verandering zal spoedig het denken in beslag nemen van een groeiend aantal staatslieden en politici, die ernaar verlangen hun stem te laten horen en hun stempel te drukken op de tijd. Hoe vérstrekkend deze veranderingen ook moeten zijn, het is duidelijk dat ze moeten plaatsvinden in een tempo dat gelijke tred houdt met het aanpassingsvermogen van de mensen. Niets is gebaat bij een al te vurige poging om de snelheid van verandering te forceren. De nieuwe fundamenten moeten, rigoureus doch logisch, stap voor beproefde stap worden gebouwd. Alleen op zulke vaste rotsen kan het toekomstige evenwicht van de maatschappij verzekerd zijn.

Plannen

Wanneer Maitreya voor het eerst zijn plannen en verwachtingen voor het herstel van de wereld bekendmaakt, zal zijn energie van liefde, het Zwaard des onderscheids, de bestaande scheidslijnen nog scherper afbakenen. De mensen zullen partij kiezen — voor of tegen de nieuwe beginselen die hij zal voorleggen voor een beter leven voor iedereen. Zo zal het zijn. Zo zal een periode van tweedracht en misnoegen de aanvaarding van het nieuwe voorafgaan.

Geleidelijk zullen echter zelfs degenen met de minste hoop de noodzaak erkennen van de wederopbouw van de wereld en hun gewicht in de schaal leggen.

Aspiraties

Er breekt een tijd aan zoals de aarde nog nooit gekend heeft. Aan alle kanten en op elk niveau zullen de veranderingen hun logische weg volgen, waarbij ieders aspiraties worden vastgelegd in wet en beginsel en vorm. Zo zal de mens weer greep krijgen op zijn bestemming en zich voor altijd van de afgrond afwenden.

Natuurlijk zullen niet alle mensen even blij naar de toekomst uitzien. Op elk gebied wemelt het van onverzoenlijken die moeten worden overgehaald en omgepraat tot inschikkelijkheid. Mettertijd zullen zelfs zij die zich het meest verzetten, hun onbuigzaamheid afleggen en meewerken aan het welzijn van iedereen.

De bouwers van de nieuwe tijd wacht een eenvoudiger en beter bestaan. Dit is de tijd van beproeving en keuze. Wanneer de mensen dit beseffen, zullen zij zich rond Maitreya scharen en zelf om zijn begeleiding en bijstand vragen, graag dienstbaar willen zijn en hun vereenzelviging met zijn doelstellingen bevestigen.