Brieven van lezers -- maart 1997


Hongerige student — hongerige wereld

Het was op zo’n dag in februari dat ik niet thuis kon blijven zitten, alsof rusteloosheid me naar buiten dreef. Ik doolde rond in Stara Ljubljana. Ik besloot een oude bekende te bezoeken die een winkeltje heeft in dat deel van de stad. Toen ik bij haar wegging, zag ik een jongeman, een student, met zijn hoofd voorovergebogen op de trap van een nabijgelegen galerij zitten. Naast hem stond een bord waarop stond: "Help me, ik heb honger". Ik werd in het diepst van mijn hart getroffen en dacht: "Waarom heb ik niet meer geld bij me?", maar ik was die dag niet van plan boodschappen te doen. Ik bedacht me dat hij niet eens een broodje kon kopen met het geld dat ik bij me had. Ik voelde me door hem aangetrokken en wilde zijn gezicht zien. Zoiets is me nog nooit overkomen. Op het moment dat ik voor hem ging staan, keek hij omhoog. Zijn uitdrukking, de blik in zijn ogen, raakte me zo diep dat ik op dat moment had kunnen huilen Ik kon mijn tranen nauwelijks bedwingen. Maar toen ik thuis kwam, begon ik onbedaarlijk te huilen. Deze gebeurtenis bleef mij lange tijd bij.

Ik weet dat deze ontmoeting iets bijzonders was, omdat geen enkele zwerver of dronkeman die om geld vraagt een dergelijk gevoel bij me teweeg zou kunnen brengen, terwijl zulke mensen me altijd om geld vragen. Het was heel vreemd dat deze man niet om geld vroeg; ik voelde me door hem aangetrokken. Dit was zo anders.

Een maand na deze gebeurtenis verloor ik mijn baan, waar ik erg veel moeite mee had, maar vrij snel daarna vond ik ander werk. Nu weet ik dat het op me lag te wachten.

Wie was de jongeman?

Zdenka Preseren, Ljubljana (Slovenië).

De meester van Benjamin Creme verklaart dat de "student" Maitreya was.


Koprol

In augustus 1978 wilde ik een auto inhalen op een tweebaansweg. Doordat ik een tegemoetkomende auto niet had gezien, reageerde ik iets te abrupt om deze te ontwijken en een frontale botsing te voorkomen. Ik raakte in een slip en sloeg daarna over de kop waarbij mijn VW van een 20 meter diep talud rolde en vlakbij de rivier ondersteboven landde. Hoewel nog lichtelijk gedesorienteerd door de val zag ik dat de accu, die normaal onder de achterbank staat, aan één kabel (de ander was afgebroken) naast mijn hoofd hing. Ik kon uit de auto komen door mezelf uit het bestuurdersraampje te wringen en met slechts een paar blauwe plekken kwam ik weer thuis. Daar pakte ik opnieuw een koffer en een paar uur later kwam ik veilig aan op het vliegveld van San Francisco.

Ron Cole, Ukiah (Californië, VS).

De meester van Benjamin Creme verklaart dat Maitreya de redder was.


Koplampen

De volgende gebeurtenis vond ongeveer 18 maanden geleden plaats en was erg belangrijk voor me. Er is echter nog één ding dat me bezighoudt en ik zou u bijzonder dankbaar zijn als u licht op deze zaak kunt werpen. Ik had de hele avond video’s bekeken over de komst van Maitreya, interviews met Benjamin Creme, enzovoort. Aan het einde van de laatste band, waar de opname even wordt stilgezet met het gezicht van meneer Creme in beeld ervoer ik, terwijl ik in zijn ogen keek, ineens een golf van energie die me overtuigde van de waarheid van hetgeen er gezegd werd en de noodzaak om daar meer mee te doen dan ik tot dan toe had gedaan. Ik nam mezelf plechtig voor dat ik er meer aan zou doen om het verhaal te verspreiden, ondanks het feit dat het moeilijk is (er zijn mensen die denken dat ik gered moet worden, of dat ik gewoon lichtelijk getikt ben!).

Daarna ging ik naar bed en ’s ochtends werd ik heel vroeg wakker nadat ik drie zeer diepzinnige dromen had gehad die te maken hadden met eerlijkheid van denken, oprechtheid van geest en onthechting. Ik lag over deze dromen na te denken en leerde zo veel over mezelf. Maar direct hierna zag ik ineens een cirkel van wit licht op het plafond van mijn slaapkamer, precies boven mijn hoofd. Eerst dacht ik: "Dat is een reflectie van de gloeilamp", maar ik realiseerde me dat die meer naar het midden van het plafond hing. Plotseling verscheen er een gezicht aan de linkerkant van de cirkel dat op Jezus leek (ik weet niet zeker of het Jezus of Maitreya was) maar voor mij was het in elk geval de Christus. Dit gezicht veranderde daarna in een hele serie gezichten van links naar rechts over deze lichtcirkel heen. Het waren er zo veel dat ik ze niet allemaal kon tellen of zien — het ging heel snel en eindigde met een ander gezicht aan de rechterkant dat ik wel duidelijk zag. Nu vraag ik me af van wie dat laatste gezicht was. Ik herkende het niet. Het was een nogal rond gezicht met heel donker haar. Dit vervaagde en toen verscheen het gelaat van Christus weer aan de linkerkant, voordat het hele beeld vervaagde.

Voor mij betekende dit visioen dat de Christus veel vormen heeft gehad en nog heeft, maar ik zou u heel dankbaar zijn als u me zou kunnen vertellen van wie dat andere gezicht was. Ik had gehoopt dit inmiddels ontdekt te hebben. Het enige gezicht dat ik ken dat daar enigszins op lijkt is dat van Prema Sai — Sai Baba’s volgende incarnatie.

Gloria Gardiner, Kincardineshire (Schotland).

De meester van Benjamin Creme bevestigt dat het eerste gezicht dat van Maitreya was, en daarna een opeenvolging van meesters. Het gezicht aan de rechterkant was dat van Shri Sathya Sai Baba in zijn huidige incarnatie.


Uit de mond der zuigelingen...

Op 6 januari 1995 zat ik in een vliegtuig dat net op het vliegveld Chitose (in Japan) was geland. Ik wachtte tot de deur open zou gaan. De meeste passagiers stonden in het gangpad te wachten, maar ik zat nog steeds op mijn stoel. Tussen de mensen in het gangpad stond een jongetje van een jaar of vier, vijf, met een blanke huid, dat mij met toegeknepen ogen aankeek. Ik keek hem ook aan en vroeg hem rustig of hij mij iets wilde zeggen. Hij lachte een beetje en bleef me wat verlegen aankijken. De rij kwam in beweging, dus zei ik hem op zo’n zachte toon gedag dat anderen mij niet konden horen en zwaaide naar hem. De jongen lachte en sloeg zijn ogen neer, alsof hij boog bij wijze van groet. Dit volwassen gebaar verbaasde me en ik had een vreemd gevoel van intense sereniteit. Ik vroeg me af wie dat kind was en keek om me heen, maar zag hem nergens meer. In die tijd was ik nogal depressief door problemen thuis en de uitdrukking van dit jongetje maakte een diepe indruk op mij.

Drie of vier jaar daarvoor had ik een andere ervaring met een kind, een meisje van vier à vijf jaar oud. Ze kwam op me toe rennen alsof ze me kende en begon tegen me te praten. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt en vroeg me af of het iets te maken heeft met het feit dat ik destijds net met transmissie-meditatie was begonnen. Kunt u alstublieft iets zeggen over beide gebeurtenissen?

Pariko Shishido, Sapporo (Japan).

De meester van Benjamin Creme verklaart dat de jongen en het meisje de Japanse meester in Tokio waren.


Niet zomaar een sadhu

Het gebeurde in februari 1994 in het zuiden van India. Ik zat op een muurtje buiten een tempel die een vriend en ik zojuist bezocht hadden. Plotseling liep er een sadhu (heilige man — red.) langs, met een groep anderen, die voor ons stilstond en mij lange tijd heel intens aankeek. Ik kon niet anders dan hem ook recht aankijken, terwijl ik me afvroeg of ik hem wat geld moest geven. De sadhu bedelde echter niet. Uiteindelijk gaf ik hem wat geld en hij liep weg. Hoewel je overal in India sadhu’s ziet bedelen om te overleven, moet ik toch nog vaak terugdenken aan deze "bijzondere".

Mag ik u vragen: was dit zomaar een sadhu?

M.K.G., Zürich (Zwitserland).

De meester van Benjamin Creme verklaart dat deze sadhu Maitreya was.


Papegaai-gewijs

Ik lees iedere maand met plezier Share International (de Japanse editie). Op een dag zat ik samen met mijn man in de trein, op weg naar huis van het werk en verheugde me erop om die avond een video te bekijken over Sai Baba van Shirdi. Bij een van de haltes stapten een man en een vrouw in. Ik was verbaasd toen ik hen zag, want er zat een papegaai op de schouder van de vrouw. De papegaai leek zich prima op zijn gemak te voelen.

Mijn echte verbazing kwam echter pas toen we weer thuis waren. Toen we de video over Sai Baba van Shirdi aan het bekijken waren, zagen we dat hij een papegaai op zijn schouder had. Ik weet zeker dat het hoogst ongebruikelijk is om een papegaai te zien in een trein in een grote wereldstad. En vlak daarna zagen we Baba met een papegaai op zijn schouder. Ik kon niet geloven dat dit toeval was. Was dit een grap van Sai Baba of is er nog een andere betekenis? Ik zou uw uitleg zeer op prijs stellen.

Emi Morishima, Ibaraki (Japan).

De meester van Benjamin Creme verklaart dat de man in de trein Maitreya was en de vrouw met papegaai de meester Jezus.


De hand van de meester

Ongeveer 20 jaar geleden had ik een bezoek gebracht aan een familielid in België toen ik aankwam in een plaats bij de Nederlands-Belgische grens. Ik stopte om te kijken of ik nog voldoende olie had. Het was erg donker en ik voelde me nogal emotioneel door allerlei familieomstandigheden die hadden plaatsgevonden tijdens mijn bezoek aan België.

Ik keek hoeveel olie er nog in zat en probeerde tevergeefs de peilstok weer terug te doen, maar ik kon niet zien waar die in moest. Ik dacht bij mezelf: "Was er nu maar iemand die me kon helpen." Plotseling stond er een man naast me, die zei: "Ik doe het wel." En hij deed het ook. Nadat ik de motorkap had dichtgedaan, realiseerde ik me dat de man geheel in het wit gekleed was, terwijl het een koude nacht was. Ik realiseerde me ook dat ik hem niet had bedankt. Toen ik opkeek om hem alsnog te bedanken, was hij al verdwenen.

Kunt u mij vertellen wie deze man was?

Gerda Herinckx, Bilthoven.

De meester van Benjamin Creme verklaart dat de behulpzame man de meester Jezus was.


Een gewone meester

Ik zou graag uw mening horen over het volgende verhaal. Op een vrijdag in juli 1996 fietste ik naar huis nadat ik boodschappen had gedaan, toen mijn oog viel op een andere fietser die uit tegengestelde richting kwam. Hij leek heel gewoon, droeg een bril en had een sportpet op, maar wat mij opviel was de brede grijns op zijn gezicht (alsof hij heel blij was met zichzelf). Omdat hij me recht bleef aankijken, en ik hem niet herkende als iemand die ik kende, groette ik hem met een verlegen knikje. Op hetzelfde moment vroeg ik me af waarom een volslagen vreemde mij zo nadrukkelijk zou groeten. Toen herinnerde ik me in een flits de vele brieven in Share International en ik keek om, om te zien of hij misschien verdwenen was ... en dat was hij ook!

Niet meer dan vijf seconden nadat de fietser me gepasseerd was, leek hij in het niets te zijn opgelost. Of draaide hij gewoon een zijstraat in of het pad van een huis? Ik zou graag willen weten wat u hiervan denkt. Maar als dit een van de meesters was, dan had hij met zijn gewone voorkomen iedereen voor de gek kunnen houden.

Paul Peeters, Laakdal-Veerle (België).

De meester van Benjamin Creme verklaart dat de man op de fiets Maitreya was. Hij verdween inderdaad.


Bewijs genoeg

Onlangs kreeg ik bezoek van iemand met paranormale gaven, die daar jarenlang over gezwegen heeft uit angst voor gek te worden versleten. Dit is zijn verhaal:

"Ik lag in bed en werd wakker doordat er iemand in mijn oor blies. Naast mijn bed stond een jongeman — zijn voeten kon ik niet zien, want er hing een witte mist om hem heen. Hij stelde zich voor als Ramon en zei dat hij mij ging helpen andere mensen te helpen. Ik vertelde hem dat ik niet in de God van de kerk geloofde en dat ik ook graag een bewijs wilde hebben van wat hij mij vertelde. Toen werd mijn hele plafond verlicht met een prachtig gouden licht en in een hoek van de kamer verscheen een man die opstond uit een grote stoel. Hij lachte mij toe en toen ik enigszins van mijn verbazing was bekomen, zei ik weer dat ik niet in een kerk of zo kon geloven. Maar de man lachte en zei "Geloof zit in je hart. Probeer goed te doen voor anderen en als je er niet uitkomt, kun je Ramon altijd om hulp vragen." Met deze woorden verdween hij en ook het licht ging langzaam weg.

Ramon stond nog steeds naast mij en vroeg of dit bewijs genoeg was. Nadat hij mij gezegd had dat hij binnenkort terug zou komen, verdween ook Ramon en werd het weer donker in mijn kamer. Ik weet niet hoe lang het allemaal geduurd heeft, want daarna ben ik meteen in slaap gevallen. De volgende ochtend voelde ik mij zeer uitgerust en gelukkig."

Tot zover het verhaal van deze jongeman. Zelf heb ik het gevoel dat het om Maitreya of de meester Jezus gaat.

Mevrouw I. Sandee Melief, Goes.

De meester van Benjamin Creme bevestigt dat de man in de stoel Maitreya was, terwijl "Ramon" de meester Jezus was.


Zij dienen ook die...

Dit verhaal speelt zich af in 1993 in Lausanne. Zoals gewoonlijk nam ik de trein om naar transmissie-meditatie te gaan en moest ik me haasten om op tijd te komen. Op deze avond zat er een oude vrouw op het bankje bij de bushalte die vroeg of ik een beetje met haar wilde praten; ze zei erbij dat al twee andere mannen waren doorgelopen. Ik werd daardoor wat in verlegenheid gebracht, omdat ik op weg was naar transmissie en te laat zou komen. Het was een keus tussen dienstbaarheid aan de wereld en beantwoorden aan de nood van een medemens. Ik probeerde eronder uit te komen, maar ging uiteindelijk toch naast haar zitten. Ze vertelde me dat haar moeder haar mishandeld had en altijd gezegd had dat ze een lelijk en dom kind was. Aan het eind vroeg ze me of ik voor haar wilde bidden.

Ik ging weg en bedankte haar dat zij haar verhaal aan mij verteld had. Ze lachte, omdat ik geen reden had om haar te bedanken. Ik kan me dit verhaal herinneren doordat het de tweestrijd in mij belichtte tussen de aspiratie om de wereld te dienen en een praktische situatie waarin iemand mij om hulp vroeg.

Zou u mij kunnen vertellen of zij Maitreya was?

C. Grivet, Lausanne (Zwitserland).

De meester van Benjamin Creme verklaart dat de "oude vrouw" Maitreya was.


Op weg naar huis

Na een regressie-ervaring waarin ik kon zien welke kracht er in mij schuilde en Jezus ontmoette, was ik vervuld van dankbaarheid en liefde. Maar het was zo mooi, dat ik me begon af te vragen of ik het niet had zitten fantaseren omdat ik graag zo zou willen zijn.

Fietsend op de weg naar huis, zag ik een man lopen waar ik naar moest kijken, alsof hij mijn aandacht trok. Ik vroeg me al af waarom, want het was een sloeberig type en liep naar de grond te staren. Toen ik hem passeerde, keek hij me recht in de ogen aan, lachte en gaf me een knipoog alsof we een geheim deelden en hij me een bevestiging gaf van wat ik daarvoor had ervaren. Ik moest lachen, omdat ik zijn stralende, donkere ogen zo goed leek te kennen.

Terwijl ik hem zag dacht ik niet dat dit geen gewone man kon zijn. Maar een gevoel in me zei dat ik best achterom mocht kijken om te zien of hij er nog was. Achteraf dacht ik dat je dat niet zou voelen als het een ‘normale’ man zou zjn. Maar ik was zo betoverd dat ik het niet deed, omdat ik wist wat ik zou zien en geen bewijs nodig had.

Ik dacht later dat het Jezus was geweest of een engel, maar mijn ‘begeleidster’ dacht aan Maitreya. Nu weet ik het allemaal niet meer zo. Daarom zou ik u graag willen vragen wie het was.

G.T., Apeldoorn.

De meester van Benjamin Creme verklaart dat de man de meester Jezus was.