Artikel van de meester -- maart 1997


Het einde van conflict

door de meester —, via Benjamin Creme

In iedere mens huist het eenvoudige verlangen om in vrede te leven. Dat miljoenen dat niet kunnen, is een afschuwelijke smet op de huidige beschaving. Wat weerhoudt dan de openbaring van de diepste verlangens en hoop van de mens?

Natuurlijk spelen vele factoren een rol in het falen van landen en gemeenschappen om met elkaar in harmonie te leven: armoede temidden van overvloed moet gezien worden als een belangrijke factor die mensen van elkaar scheidt. Maar oude haat en vooroordelen, waarvan de oorsprong vaak verloren is gegaan in de vage herinneringen uit het verre verleden, hebben een enorme invloed op het leven en handelen van veel volkeren. Onder de oppervlakte van het moderne leven doen eeuwenoude rassen- en stammenverschillen nog steeds hun macht en invloed gelden.

Machtige politieke en economische krachten, nu met mondiale gevolgen, verbergen slechts (en verergeren vaak) de spanningen tussen Oost en West, Noord en Zuid, waarin de rassenconfrontaties zich weerspiegelen die al ontelbare eeuwen voortduren.

Politieke avonturiers

Waar de voorwaarden bestaan voor zo’n ramp, exploderen deze spanningen vandaag de dag in openlijke oorlogvoering. Politieke avonturiers, hongerig naar macht, buiten op cynische wijze het legitieme verlangen van mensen uit naar vrijheid en culturele identiteit. Enorme bedragen worden nodeloos verspild met de aanschaf van wapens, en de daaruit voortvloeiende oorlogen eisen hun onvermijdelijke tol. Zo is het momenteel in Afrika en Zuid-Amerika en, tot voor kort, in de Balkan-landen. De ontering van Bosnië en Kroatië, ingezet door de Servische leiders, weerspiegelt de verborgen haat die zo wreed aan de oppervlakte kwam in dat onrustige gebied.

De conflicten in het Midden-Oosten en Ierland voegen nog een andere factor toe aan dit eeuwenoude probleem: religieuze onverdraagzaamheid zaait, sinds de vroegste tijden, overvloedig het zaad van chaos.

Gelegenheid

Intussen wacht Maitreya op zijn gelegenheid om het tij verder te keren. Nu al stuwt de energie van Evenwicht, via hem gericht door de Geest van vrede, deze vernietigende krachten naar de openbaarheid. Daar kunnen ze worden opgelost en zo hun eeuwenoude greep op de mens verliezen.

Langzaam maar zeker, ondanks alle tekenen van het tegendeel, keert het tij. Deze machtige kosmische krachten zuiveren, onder de grote Wet van actie en reactie, de harten en het denken van de mensen. Er wordt een nieuw bestel gebouwd waarin een nieuwe harmonie zal heersen. In de mate van de huidige disharmonie zal ook de vrede zijn.

Sta klaar om de Grote Heer te zien, want het moment van zijn verschijning is nabij. Reageer snel op zijn oproep om hem te helpen bij zijn taak en maak voorgoed een einde aan de haat en onverdraagzaamheid onder de mensen.