Artikel van de meester -- november 1997


De keuze is aan de mens

door de meester —, via Benjamin Creme

De betekenis van het leven in deze tijd is dat het allen de gelegenheid biedt om het Plan en de planeet te dienen als nooit te voren. Niemand hoeft zich tegenwoordig van deze unieke gelegenheid uitgesloten te voelen, hoe nederig of beperkt zijn omstandigheden ook zijn — de planeet behoort toe aan allen en het plan omvat allen.

Steeds meer laat de hachelijke onevenwichtigheid van de planeet, het gevolg van het misbruik door de mens, een waarschuwing horen die hij op eigen risico negeert. Zelfs de adem die mensen in leven houdt, wordt bedreigd; de lucht, verontreinigd en vergiftigd, verwoest het leven van miljoenen.

Temidden van deze crisis is Maitreya gekomen. Hij kent de gevaren beter dan wie ook. Wat kan hij doen om de mens te helpen zichzelf voor verder lijden te behoeden en de volle en stralende gezondheid van de planeet te herstellen?

Karmische wet

De karmische wet bestuurt de aard en de reikwijdte van de hulp die Hij kan geven. Men hoeft slechts te vragen om raad en begeleiding, maar de mensen moeten bereid zijn hun huidige leefwijzen te veranderen om de toekomst van de planeet en de toekomst van hun kinderen veilig te stellen. De hulpbronnen van de aarde zijn eindig, maar met goed beheer en samen delen voldoende voor de behoeften van allen.

De mens moet zijn behoeften daarom opnieuw bepalen en een nieuw en juister begrip krijgen van de betekenis en het doel van zijn leven. Dit zal gebeuren wanneer zelfs maar een mate van samen delen de huidige, vernietigende wedijver heeft vervangen en de mens heeft weggeleid van de afgrond. De keuze is aan de mens: samen delen en opbloeien of in dodelijke wedijver voortgaan en gezamenlijk omkomen.

Dat de mensen de weg van het Leven zullen kiezen staat vast — eenmaal op de proef gesteld, blijkt het hart van de mens altijd weer gezond te zijn.

Het Plan

Zo zullen de mensen worden voorbereid op de volgende fase van het plan: het vestigen van juiste menselijke verhoudingen, de uitdrukking door de mensen van de liefdesaard van God.

Velen twijfelen tegenwoordig of zo’n ideaal vervuld kan worden, gezien het uitgesproken egoïsme en de hebzucht van de huidige mensheid. Niettemin weten wij dat in de harten van alle mensen hetzelfde verlangen naar gerechtigheid en broederschap brandt, dezelfde hoop om een eind te maken aan de angst die aan het egoïsme en de hebzucht ten grondslag ligt.

Wij, jullie Oudere Broeders, hebben dezelfde hebzucht, diezelfde egoïstische begeerte en angst gekend. Dat wij hebben overwonnen is de waarborg dat alle mensen dat kunnen. Wij twijfelen niet. Wij weten dat de mens is opgewassen tegen de beproeving — en zal triomferen.