Vragen en antwoorden -- april 1998


V. Is Maitreya nog ergens verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. De stad in Argentinië waar Maitreya op 8 februari verscheen, was Bahia Blanca.

Op 15 februari verscheen hij 18 minuten aan ongeveer 100 moslims in Ouargla, Algerije. In de omgeving was water opgeladen.

Op 1 maart verscheen Maitreya 20 minuten aan 200 à 300 christenen in Canada. Eerder was water in de omgeving opgeladen.


V. 1) Was de Heer Maitreya betrokken bij de totstandkoming van het verdrag tussen Irak en de VN? 2) Werd Kofi Annan (secretaris-generaal van de VN) geïnspireerd of overschaduwd? 3) Werd Saddam Hoessein/de Irakese regering "beïnvloed"/geleid door de Heer Maitreya? 4) Zal de Irakese bevolking Saddam zal afzetten — binnenkort?

A. 1) Nee. 2) Nee. 3) Nee. 4) Onmogelijk te zeggen.


V. Is Verklaringsdag afhankelijk van de aanvaarding door de mensen van het beginsel van samen delen?

A. Nee. Verklaringsdag is afhankelijk van de uitnodiging aan Maitreya om tot de hele wereld te spreken, wat betekent dat de media als geheel moeten reageren en een wereldwijde uitzending via satellieten mogelijk maken. Dit zal het resultaat zijn van daaraan voorafgaande interviews in Amerika, Japan, hier in Groot-Brittannië — in de hele wereld. Ik verwacht zelf dat Verklaringsdag eind dit jaar of begin 1999 plaatsvindt.

De meesters werken niet met datums, zij hebben geen besef van tijd; voor hen bestaan verleden, heden en toekomst naast elkaar. Zij zien iets gebeuren, waardoor Maitreya een voorspelling kan doen. Nooit eerder in de geschiedenis van de wereld was er een verzameling voorspellingen met een dermate buitengewone graad van nauwkeurigheid als die welke Maitreya tussen 1988 en 1991 heeft gedaan (en direct werden gepubliceerd in Share International). Dit komt doordat a) hij ziet, door kennis van de Wet van oorzaak en gevolg, dat zus en zo onvermijdelijk is en b) hij het feitelijk ziet plaatsvinden. Wanneer het vanuit de hogere gebieden, waar het al plaatsvindt, neerslaat op het stoffelijk gebied is een andere zaak. Wat de meesters moeilijk vinden, is om de gewaarwording die zij hebben van een gebeurtenis voor ons in een tijdskader te plaatsen. Telkens wanneer zij een tijd doorgeven moeten zij in hun bewustzijn een aanpassing maken om zich af te stemmen op ons besef van tijd — die niet werkelijk bestaat; wij hebben een totaal verkeerd idee van tijd. Wij zien een opeenvolging van gebeurtenissen, maar zo is het niet echt. Er bestaat maar één Nu: het verleden en het heden zijn nog steeds actief, maar niet alles krijgt zijn beslag. Elk van onze gedachtevormen zal een keer neerslaan als hij maar krachtig genoeg is, door genoeg mensen wordt ondersteund. Als de gedachtevorm niet krachtig, te zwak is, dan zal hij niet neerslaan.


V. Waarom koos Maitreya u als woordvoerder?

A. Ach... Hij kon gewoon niets beters vinden en toen nam hij mij maar! Ik hing wat rond en deed niks belangrijks — ik ben schilder, wat op zich wel belangrijk is, maar dat geeft me ook de gelegenheid om te vertellen wat ik weet. Als ik bijvoorbeeld voor de regering zou werken, zou ik waarschijnlijk te bang zijn om naar voren te treden en te praten, omdat ze me gewoon op de keien zouden zetten. Letterlijk honderden journalisten kennen dit verhaal en hoewel sommige van hen er volkomen cynisch tegenover staan, nemen velen die het misschien niet echt geloven, het wel heel serieus. Maar ze doen er nooit iets mee, ze schrijven er nooit over, omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Ze vinden hun ‘carrière’ belangrijker.


V. Komt Maitreya omdat we afstevenen op een grote crisis of omdat we, zoals u zegt, evolueren om één te kunnen worden?

A. Beide. Het is niet het één of het ander. Veel mensen in de wereld zijn gericht op vernietiging. Het is niet hun bedoeling om te vernietigen, maar ze volgen de oude leefwijzen die onvermijdelijk vernietiging veroorzaken. Als we op de huidige manier doorgaan, waarbij eenderde van de wereld zich driekwart van het voedsel in de wereld en 83 procent van de andere hulpbronnen toeëigent en verspilt en eenvijfde van de wereldbevolking officieel in absolute armoede leeft, dan zouden we een crisis veroorzaken die tot een kernoorlog zou leiden.

De mensheid bestaat eigenlijk uit twee groepen: degenen die concurreren en degenen die samenwerken. Degenen die concurreren winnen momenteel. Ze hebben een markteconomie gecreëerd op basis van concurrentie, maar het is oneerlijke concurrentie. Het is afkomstig uit Amerika, dat het machtigste en rijkste land ter wereld is en zodoende werkt het prima voor Amerika. Wie de grootste en de sterkste is, komt er onvermijdelijk het beste van af. Maar kun je je voorstellen dat Zaïre, Oeganda of Tanzania zouden pleiten voor een markteconomie? Natuurlijk niet, want ze zouden het altijd verliezen. Als iedereen dezelfde uitgangspositie zou hebben, zou er nog iets voor te zeggen zijn, maar de marktwerking is in feite tegengesteld aan evolutie.

Evolutie beweegt zich in de richting van steeds grotere eenheid, samensmelting, vermenging, de schepping van de ene mensheid; geen eenvormig bestaan, maar de vereniging van alle verscheidenheid. De grootste eenheid in de grootste verscheidenheid, dat is het doel van evolutie. De marktwerking beweegt zich in tegenovergestelde richting, door steeds meer verdeeldheid te creëren. Maitreya noemt de marktwerking de krachten van het kwaad, vanwege hun ingebouwde ongelijkheid. Ze hebben zoveel verdeeldheid in de wereld gecreëerd, dat die nu de afmetingen van een crisis heeft bereikt. Maitreya kan niet langer afzijdig blijven en toekijken bij wat hij noemt "de slachting van onschuldigen". Daarom is hij in de wereld gekomen, wetend dat er een groot aantal mensen is die ernaar verlangen en in staat zijn om samen te werken, die een levensvisie hebben van samenwerking, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen. Hij is hier om degenen die vasthouden aan de oude methoden van wedijver wakker te schudden en degenen die samenwerking als de weg voorwaarts zien te inspireren en daarin te bevestigen.

Als we niet gaan samenwerken, zullen we ons bestaan vernietigen, maar Maitreya zegt dat hij weet dat we gereed zijn om samen te delen — dat we de hulpbronnen van de wereld zullen delen, alleen al omdat we geen alternatief hebben.

Er zijn vele redenen waarom hij gekomen is. Hij komt aan het hoofd van zijn groep, de meesters van de Geestelijke Hiërarchie die terugkeren in de wereld van alledag en hij komt als hun leider. Maar dat is niet de enige reden; hij komt net op tijd, zou je kunnen zeggen, om te voorkomen dat de mensheid zichzelf vernietigt.


V. Is Maitreya verantwoordelijk voor de stigmata van Giorgio Bongiovanni? Zo niet, kunt u dan zeggen wie deze mogelijk maakt?

A. Hijzelf, door zijn astraal-emotionele vereenzelviging met de gekruisigde Christus.


V. Hoe gangbaar is verkiezingsfraude in de democratieën van de wereld?

A. In de oudere democratieën is het nu tamelijk zeldzaam. In veel nieuwere en opkomende ‘democratieën’ is dit helaas nog lang niet het geval; verkiezingsfraude viert daar hoogtij.


V. In Share Nederland van december 1997 schreef u: "Hitler was een medium en had een in-slechte persoonlijkheid.". Volgens Kriyananda, een naaste discipel van Paramhansa Yogananda, beweert zijn goeroe dat Hitler in een vorige incarnatie Alexander de Grote was. Alexander wordt gewoonlijk vereerd als een grote held en krijgsman met een gedegen scholing (Aristoteles was zijn leraar). Hoe is het mogelijk dat hij zo’n slecht karakter kon ontwikkelen?

A. Het is waar dat Alexander op zijn overwinningstochten barmhartig en edelmoedig was — en zeker niet slecht. Het is niet mogelijk dat Hitler Alexander geweest zou zijn, daar Hitler een 2de-straals ziel had, terwijl de Griek een 1ste-straals ziel had. De inwijdingsgraad van Alexander was 1,5. Hij is op dit moment in incarnatie en is nu een vierdegraads ingewijde. Hitler was een tweedegraads ingewijde en is niet in incarnatie.


V. In Share Nederland van oktober 1997 stond dat de inwijdingsgraad van Moeder Teresa 1,45 was. Gezien haar leeftijd en staat van dienst vind ik dit verbazingwekkend laag. Had zij werkelijk een inwijdingsgraad van 1,45?

A. Ja, het is geen vergissing.


V. In The New York Times stond dat de verloren Ark des Verbonds, het heiligste voorwerp van de oude Israëlieten, in de heilige stad Aksum in Ethiopië zou kunnen zijn, onder de hoede van orthodoxe christelijke monniken. In de bijbel wordt de Ark beschreven als een vergulde kist die Mozes maakte om de stenen tafelen met de tien geboden in op te bergen. Is de relikwie in Aksum de verloren Ark?

A. Nee. Volgens mijn informatie bestaat de Ark wel, maar ze is sinds 597 v. Chr. verborgen in Egypte.


V. Op blz. 94 van Maitreya’s missie III staat dat een medewerker van Maitreya een brief aan de Amerikaanse president Bill Clinton heeft gestuurd. In de laatste alinea gaf de medewerker van Maitreya in verband met Joegoslavië aan dat de krachten die zijn veroorzaakt en losgelaten op de mensheid en moorddadig lijden opleggen, "nu terug zullen kaatsen in de vorm van grote aardbevingen, verwoestende overstromingen en aerodynamische storingen. Laat uw generaals en wetenschappers nu opletten en de gebeurtenissen analyseren." Het is interessant om te zien dat in september 1997 binnen één week zes militaire vliegtuigen van de VS zijn neergestort; enkele zijn zelfs in de lucht in stukken gebroken. 1) Zijn deze vliegtuigstoringen, en ook de overstromingen en aardbevingen, het gevolg van het feit dat de VS geaarzeld heeft om betrokken te raken bij de oorlog in Joegoslavië? 2) Is Bill Clinton of iemand anders binnen de Amerikaanse regering begonnen met het "analyseren van de gebeurtenissen" van deze vliegtuigongelukken?

A. 1) Ja, niet alleen de VS, maar de Verenigde Naties in het algemeen en Europese landen in het bijzonder zijn hier debet aan. 2) Nee.


V. In 1997 zijn binnen één week zes Amerikaanse militaire vliegtuigen verongelukt. 1) Zijn dit ‘gevolgen’ die werden ‘veroorzaakt’ door de volharding van de VS om grote bedragen uit te geven aan een niet noodzakelijk militair apparaat? 2) Gebeurde dit vanwege de aarzeling van de VS om in te stemmen met een totaal verbod op landmijnen? 3) Is het mogelijk om op deze wijze op zoek te gaan naar de oorzaken van deze gevolgen, of 4) is dit een al te eenvoudige voorstelling van de Wet van oorzaak en gevolg?

A. 1) Nee. 2) Nee. 3) Ja. 4) Nee.


V. Er wordt wel gezegd dat wanneer de discipel gereed is de meester verschijnt, dus waarom vertrouwt u op de verschijning van één leraar — Maitreya — om dingen voor ons te doen?

A. Ik heb altijd benadrukt dat Maitreya niet is gekomen om "dingen voor ons te doen". Hij komt om te onderrichten; wij moeten onszelf redden door een juiste respons op de leringen. Hijzelf heeft gezegd: "Ik ben slechts de architect van het Plan; jullie zijn de bereidwillige bouwers van de tempel der waarheid." (Boodschappen van Maitreya, nr. 65) De tempel van waarheid is natuurlijk de nieuwe beschaving en wij moeten die bouwen. Elke baksteen, elke steen, heeft Maitreya gezegd, moet op zijn plaats gelegd worden door de mens zelf. Hij komt om ons de weg te wijzen, te adviseren, te onderwijzen, te inspireren, om de energie vrij te geven die ons galvaniseert, maar wij moeten bereidwillig, met vreugde de veranderingen accepteren, anders zullen die niet plaatsvinden.

Wanneer de uitdrukking "Als de discipel gereed is, verschijnt de meester" wordt gebruikt, dan geldt dit in individuele zin. Als een individuele discipel klaar is om de mensheid op enigszins krachtige wijze te dienen, voldoende mentaal gepolariseerd is en zodanig ontvankelijk is voor zijn eigen ziel dat de meester contact met hem kan hebben en met hem kan werken, dan kan de meester verschijnen. Maar waar ik op doelde was dat de mensheid als geheel gereed is voor de Wereldleraar. Maitreya is geen individuele meester: hij komt voor de gehele mensheid. De meesters zijn zijn discipelen.


 Mensen en hun stralen

Volgens de meester DK is een straal "slechts de naam voor een bepaalde kracht of energiesoort, waarbij de nadruk ligt op de hoedanigheid die door deze kracht wordt uitgedrukt". Stralen kenmerken zodoende de hele schepping, inclusief de samenstelling van de mens. Ziel, persoonlijkheid, mentaal lichaam, emotioneel lichaam en fysiek lichaam worden alle gekleurd door een van de zeven stralen.

Ten behoeve van de bestudering en het begrip van de stralen heeft de meester van Benjamin Creme in de loop der jaren de stralenstructuur (en de inwijdingsgraad) verstrekt van bekende figuren — om redenen van privacy echter nooit van levende mensen. De cijfers staan respectievelijk voor de straal van de ziel (Z), gevolgd door de hoofdstraal (en substraal) van de persoonlijkheid (P), het mentaal lichaam (M), het astraal/emotioneel lichaam (A) en het fysieke lichaam (F), en ten slotte de inwijdingsgraad (IG). Voor nadere informatie zie de Alice Bailey-leringen (uitg. Mirananda), de boeken van Benjamin Creme en vorige nummers van Share Nederland.

Recent verstrekte stralenstructuren:

James Aldred Wight (1916-1995), beter bekend als James Herriot, op wiens boeken de tv-serie ‘All Creatures Great and Small’ is gebaseerd.
Z: 2; P: 4 (6); M: 3 (7); A: 4 (6); F: 3 (7). IG: 1,3.

Roy Lichtenstein (1923-1997), Amerikaanse kunstenaar.
Z: 2; P: 4 (6); M: 3 (7): A: 4 (6); F: 7 (3). IG: 1,5.

Sir Michael Tippet (1905-1998), Engelse componist.
Z: 2; P: 4 (6); M: 3 (7); A: 4 (6); F: 3 (7). IG: 1,6.

Jamyang Khyentse Chokyi Lodro (1896-1959), Tibetaanse boeddhistische monnik.
Z: 3; P: 4 (6); M: 3 (7); A: 4 (6); F: 3 (7). IG: 2,0.
(In antwoord op de vraag van een lezer: Hij is momenteel niet in incarnatie.)

Justin Moreward Haig (JMH), Cyril Scott’s "De Ingewijde" (verborgen identiteit).
Z: 2; P: 6 (2); M: 4 (6): A: 2 (6); F: 3 (7). IG: 2,4.

H.W.L. Poonja (? - 1997), discipel van Sri Ramana Maharshi.
Z: 2; P: 4 (6); M: 3 (7); A: 4 (6); F: 3 (7). IG: 2,5.

Sir Isaiah Berlin (1909-1997), Britse ‘logisch positivist’, filosoof en geschiedschrijver van ideeën.
Z: 3; P: 4 (5); M: 6 (1); A: 2 (6); F: 3 (7). IG: 1,5.

Louis Antoine (1846-1912), bekend als "Père Antoine" en als "de Genezer", grondlegger van de Antoinisten-beweging.
Z: 3; P: 4 (6); M: 3 (4); A: 6 (6); F: 5 (7). IG: 1,4.

Catherine (1850-1940), bekend als "Moeder", vrouw van Louis Antoine, zette het werk van haar man voort en ontwikkelde de Antoinisten-tempels op in Frankrijk.
Z: 4; P: 6 (2); M: 4 (6); A: 6 (6); F: 7 (3). IG: 1,4.

Stephan Grapelli (1908-1997), jazz-violist.
Z: 2; P: 4 (6); M: 3 (7); A: 4 (6); F: 3 (7). IG: 1,2.

Cleopatra (69-30 v. Chr.), koninging van Egypte.
Z: 3; P: 4 (6); M: 3 (7); A: 4 (6); F: 3 (7). IG: 1,4.

Nuzrat Fatteh Ali Khan (1948-1997), Pakistaanse zanger/musicus.
Z: 4; P: 4 (4); M: 4 (6); A: 2 (4); F: 3 (3). IG: 1,6