Vragen en antwoorden -- januari 1998


V. Is Maitreya nog ergens verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. De Japanse stad waar Maitreya op 9 november 1997 verscheen, was Nagasaki.

Op zondag 30 november 1997 verscheen Maitreya in Oporto, Portugal, aan circa 200 christenen. Hij sprak er 18 minuten onder eerbiedige stilte. Eerder was water in de omgeving opgeladen.
Op 4 januari 1998 verscheen Maitreya aan 300 à 400 christenen in Oregon, VS. Hij sprak er 14 minuten. Eerder was water in de omgeving opgeladen.


V. U heeft gezegd dat Maitreya zeer spoedig op de Amerikaanse televisie zal verschijnen, maar hoe kunt u er zeker van zijn dat de media in Groot-Brittannië (en elders) het zullen oppikken en het bekendmaken aan het publiek?

A. Dat weet ik niet zeker, ze kunnen het wel of niet doen. Als het nieuws over dit interview zich verspreidt via de netwerken, zouden de wereldmedia wel erg dom zijn als ze het niet verder uitpluizen; ze zouden op z’n minst bekend moeten maken dat er een interview heeft plaatsgevonden met een ongewone man.
Ik heb geen invloed bij de Britse of andere media; ik kan niet voor hen spreken. Ik weet dat de BBC dit verhaal kent, net als alle media in de wereld — de BBC veel beter dan de meesten omdat ze Hem al geïnterviewd hebben in januari, februari en maart 1986. Ze hadden zelfs toegezegd om een persconferentie te organiseren waarop hij zijn geloofsbrieven aan de wereld zou kunnen presenteren. Het feit dat ze zich niet aan deze toezegging hebben gehouden, betekende dat Maitreya een lang, traag proces heeft moeten volgen en het via de moeilijke weg moest doen, zonder de hulp van de grote media.
Uiteindelijk heeft een grote omroep in Amerika hem uitgenodigd. De BBC heeft wat dit betreft de boot gemist. Nadat de Amerikaanse, Japanse, mogelijk de Nederlandse, Duitse, Franse en andere Amerikaanse media het serieus hebben genomen, denk ik niet dat de BBC het nog zal kunnen negeren.


V. Wat is er met de lijkwade van Turijn gebeurd direct na de dood van Jezus?

A. Ze werd door drie van zijn naaste volgelingen uit het graf gehaald waarin Jezus was neergelegd en werd twee jaar lang verborgen. Nadien werd ze, bij tijd en wijle, getoond aan christelijke pelgrims in Jeruzalem. In de 6e eeuw was het doek tamelijk goed bekend als de authentieke lijkwade van Jezus en was het een heilig relikwie.


V. Is koning Salomon nu een meester?

A. Ja.


V. Zal de meerderheid van de mensen begrijpen wat Maitreya zegt, wanneer hij op Verklaringsdag op telepathische wijze tot de hele mensheid spreekt terwijl hij via satellietverbindingen op de televisie te zien is?

A. Hij zal spreken over de geschiedenis van de mensheid, de hoge bron waaruit wij voortkomen, het evolutieproces, de Wet van oorzaak en gevolg, de Wet van wedergeboorte, over de noodzaak van onschadelijkheid, de behoeften van de wereld. Hij zal onze grootste problemen schetsen: de ecologische verstoring (dit wordt prioriteit nummer één), het lot van de miljoenen hongerenden, dat zijn allergrootste zorg is — en de oplossing ervan door samen delen en zodoende het creëren van rechtvaardigheid en vrede.

Hij zal eenvoudig van hart tot hart spreken. Als je de Boodschappen van Maitreya leest (gepubliceerd in Boodschappen van Maitreya de Christus, uitg. Share International), denk ik dat je elk woord ervan begrijpt; zo ook op Verklaringsdag. Hij zal in eenvoudige woorden spreken, niet over esoterie. Misschien dat hij kort even het pad van inwijding noemt als het laatste stadium van het leven op deze planeet, maar in eenvoudige termen. Hij zal spreken over een aanpassing van onze kijk op de aard van het leven, de zin en het doel ervan, waarom we hier zijn, op een manier die iedereen kan begrijpen.
Als hij tot ieder mens kan spreken in zijn eigen taal, moet hij ieder mens ervaren. Voor hem bestaat er geen afscheiding, dus onvermijdelijk zal alles wat hij tot ieder mens zegt door hun hersenen vertaald worden in hun eigen taal, in woorden die ze kunnen begrijpen. Hoe verhevener het denkvermogen is, hoe verhevener de ervaring vermoedelijk zal zijn.


V. Werd Wolfgang Amadeus Mozart vergiftigd door Salieri, zoals het in het toneelstuk en de film "Amadeus" werd voorgesteld?

A. Nee. Hij werd wel langzaam vergiftigd, maar door het ‘geneesmiddel’ dat hij innam voor zijn nierziekte en andere problemen waaronder hij leed.


V. Na de Tweede Wereldoorlog boden de VS royaal hulp bij de heropbouw van een ontredderd Europa, via het fameuze Marshall-plan. Wat misschien minder bekend is, is het aanzienlijke bedrag dat door individuele burgers werd geschonken in een oprechte respons op het lijden van de Europese bevolking. Particuliere liefdadigheidsorganisaties wierven meer dan 500 miljoen dollar, wat ongeveer 3 dollar per man, vrouw en kind in de Verenigde Staten betekende (omgerekend naar de huidige geldwaarde misschien wel 20 keer zo veel). Is deze gulle respons van de Amerikaanse bevolking vergelijkbaar met de uitstorting van liefde onlangs in Groot-Brittannië, die volgde op de tragische dood van prinses Diana?

A. Ja. In beide gevallen was het de 2de-straals ziel (die het goddelijke liefdesaspect uitdrukt) van respectievelijk de Verenigde Staten en Groot-Brittannië die zich zo krachtig manifesteerde. Het verschil is dat de uitstorting van liefde door het Britse volk voor prinses Diana werd versterkt door Maitreya — een soort generale repetitie voor Verklaringsdag.


V. Incarneren menselijke zielen niet uit eigen keuze in lichamen die worden blootgesteld aan armoede en ziekte, met de bedoeling om te groeien?

A. Geen enkele ziel incarneert om van de honger te sterven; dat gaat in tegen de levenswet. Zelfs een worm wordt niet geboren om van honger om te komen. Als je in Afrika, delen van India, Zuid-Amerika, China geboren bent, kun je omkomen van de honger. Als je in Amerika of in Groot-Brittannië bent geboren, kun je wel honger lijden, maar zul je waarschijnlijk niet van de honger omkomen. Volgens Maitreya is de enige reden waarom mensen van de honger omkomen dat ze de pech hebben om te zijn geboren in het ene deel van de wereld en niet in een ander deel.

Niemand komt doelbewust in incarnatie om te verhongeren. Als je opzettelijk honger lijdt, dan doe je dat als geestelijke oefening of een ritueel — Jezus heeft naar verluidt 40 dagen in de woestijn gevast. Van vasten is al lang bekend dat het gunstige effecten heeft voor het lichaam en daarmee ook op de emotionele en mentale aspecten. Dat is heel wat anders dan wanneer je wordt geboren in volledige armoede en misère, zonder voedsel of werk en je misschien wel 20 kilometer moet lopen voor water of brandhout. Dat is momenteel de dagelijkse opgave van miljoenen mensen ten zuiden van de Sahara, maar ze zijn niet in incarnatie gekomen om dit te ervaren. We incarneren in groepen; deze groepen incarneren waarschijnlijk al eeuwen in dat gebied. Ze zijn de erfgenamen van een kolonisatieproces waaraan nu een einde gekomen is. Veel van het Afrika ten zuiden van de Sahara was in bezit van de Britten en toen we hen verlieten zodat ze voor zichzelf konden zorgen, hebben we hen niet onderwezen of opgeleid hoe en met welke middelen ze dat kunnen doen. Datzelfde geldt voor de Fransen, Belgen en Portugezen. De bevolking is opgezadeld met de gevolgen van onze kolonisatie. In sommige gevallen was dat volledig acceptabel; in andere gevallen een erbarmelijke tragedie, vooral in die gebieden die van nature niet zo rijk bedeeld zijn. Dit is de werkelijkheid en dit kun je op geen enkele manier wegredeneren met getheoretiseer dat men hiervoor gekozen heeft. Ze kiezen hier niet voor, ze treffen het aan als ze in incarnatie getrokken worden door de magneet van de groep waarvan ze deel uitmaken. We incarneren allemaal in groepen overal ter wereld: jij bent waarschijnlijk heel vaak je moeders vader geweest, of moeder, zus of broer; misschien leefde je de vorige keer wel in het Afrika ten zuiden van de Sahara.


V. Zal er ooit een einde komen aan het materialisme?

A. Het materialisme is nu oppermachtig — het heeft de overgrote meerderheid van de mensen in de ontwikkelde wereld in zijn greep — maar het gaat ten onder. Wij in de ontwikkelde wereld hebben onszelf een verschrikkelijk karma gecreëerd dat, als we niet van richting veranderen, al het leven op aarde zal vernietigen — daar hebben we nu de middelen voor. De spanningen die voortkomen uit het verschil in levensstandaard tussen de ontwikkelde en de derde wereld dragen het zaad in zich van een derde wereldoorlog. Dit zou een kernoorlog zijn die letterlijk al het leven op de planeet Aarde zou vernietigen. Zo’n catastrofe zal niet plaatsvinden. Maitreya en zijn groep weten dat de mensheid van richting zal veranderen en het leven op aarde zal hernieuwen.


V. Kunt u iets zeggen over de discussie over de vraag of de werken van William Shakespeare zijn geschreven door Francis Bacon en was Francis Bacon trouwens de meester ‘R’?

A. Francis Bacon werd de meester ‘R’. Hij was Francis Bacon, de filosoof en staatsman, en is nu de meester Racoczi. In de 18de eeuw was hij bekend als de Graaf van St Germain. Hij heeft een Hongaars lichaam, woont in de Karpaten en is de regent van Europa. Hij is een van de meesters die nu in de wereld naar voren treden. Je zou hem de ‘algemeen directeur’ van de Hiërarchie kunnen noemen; hij probeert de plannen van de meesters uit te voeren via de mensheid. Volgens mijn informatie was William Shakespeare, die een groot ingewijde was en zich nu op Sirius bevindt, de schrijver van Shakespeare’s werken; die hebben niets te maken met Francis Bacon.


V. Kunt u de positie van de Mahachohan in de Hiërarchie verduidelijken? In het boek "Door de ogen van de Meesters" van Peter Andreas wordt hij beschreven als "de baas van de meesters" — terwijl Maitreya de meester van alle meesters is, "de leraar van engelen en mensen gelijk".

A. De meesters kijken op naar Maitreya als hun leraar, zoals wij naar de meesters opkijken als de onze. Binnen onze Geestelijke Hiërarchie zijn er drie Grote Heren, zoals zij worden genoemd, en 60 meesters die verbonden zijn met de menselijke evolutie. De Grote Heren zijn de Manu, de Bodhisattva of Wereldleraar (dat is Maitreya), en de Mahachohan, de Grote Chohan, of de Heer van Beschaving. Het is zijn rol om het Plan te organiseren en af te stemmen op wat haalbaar is. Dit doet hij in samenwerking met Maitreya en de Manu.
De Manu is de volmaakte mens of het ideaal van een ras. Het voorlaatste ras, het Atlantische (het vierde wortelras) heeft 12 miljoen jaar bestaan en het ras daarvoor, het Lemurische, zes miljoen jaar. Beide hadden hun eigen Manu. (Hiervòòr waren er nog twee rassen, die niet volledig menselijk waren en niet grofstoffelijk.) De Manu van het Lemurische ras is niet langer op de planeet. Twaalf miljoen jaar is zo’n lange periode dat er een tweede Manu nodig was voor het Atlantische ras — er zijn dus twee Atlantische Manu’s, die beiden nog steeds in de wereld zijn, in China.
De huidige Manu belichaamt daarom de volmaakte uitdrukking van het Arische ras (wat niets te maken heeft met Hitlers idee van "Arisch"), waarvan wij in Europa en Amerika het vijfde sub-ras zijn.
De Mahachohan, de Heer van Beschaving, heeft tot taak het Plan van evolutie te organiseren en ten uitvoer te brengen. De meester Racoczi fungeert momenteel als de Mahachohan. Hij treedt op als algemeen directeur; hij maakt het Plan mogelijk door middel van de mensheid en de lagere natuurrijken.
Maitreya is het hoofd van de Hiërarchie. Hij is in feite een Boeddha, maar hij bekleedt de functie van de Bodhisattva, die net onder die van een Buddha ligt, als de wereldleraar voor deze tijd. Hij is 2500 jaar wereldleraar geweest en zal de komende 2500 jaar wereldleraar blijven. Hij is de eerste van alle meesters die gedurende twee opeenvolgende tijdperken de wereldleraar is.


V. Maakt u onderscheid tussen meditatie en Zelf-verwerkelijking?

A. Meditatie kan uiteindelijk leiden tot Zelf-verwerkelijking. Volgens mij is het een van de sleutelfactoren om tot Zelf-verwerkelijking te komen, maar het is niet hetzelfde als Zelf-verwerkelijking.

Het fundamentele doel van meditatie is iemand in contact te brengen met zijn of haar ziel. Zelf-verwerkelijking ontstaat wanneer een man of vrouw geëvolueerd is tot een punt van volledige identificatie met het Zelf, dat identiek is met God. De monade, de vonk van God, de goddelijke vonk — hoe je het ook wilt noemen, dat is wat we werkelijk zijn. Wanneer we dat verwerkelijken, dat wil zeggen als we die goddelijkheid uitdrukken, hebben we de evolutie op deze planeet voltooid.


V. Kunt u een manier aangeven om de leringen van DK op intelligente wijze te bestuderen? Veel mensen vinden het kennelijk droge en theoretische stof.

A. Voor intelligente studie is het gebruik van intelligentie en intuïtie nodig. Dat is moeilijk, want intuïtie is een hoedanigheid van de ziel. Het vereist ook een serieuze benadering, die de meeste mensen niet hebben. Ze zijn vaak alleen maar geïnteresseerd en hun interesse komt en gaat.

Je moet erin geïnteresseerd zijn en je moet het niet bestuderen als "droge, theoretische stof". (Ik weet niet of DK’s werk dat ooit kan zijn, maar laten we aannemen dat dat kan.) Ik zou voorstellen dat mensen de woorden van meester DK bestuderen op de manier waarop ze naar een lezing van Krishnamurti zouden luisteren. Je kunt op twee manieren naar Krishnamurti luisteren: wat hij zegt intellectueel in je opnemen en zeggen: "Wat goed. Ik ben het er helemaal mee eens. Ik begrijp alles en ben het er mee eens. Ik vind het een heel aardige en geweldige oude heer." Of je kunt luisteren en terwijl hij spreekt het op jezelf toepassen. Wanneer hij zegt: "Vraag jezelf af ‘Wie ervaart die angst?’", doe het dan ook, terwijl je luistert. Wie ervaart? Ik. Oké, maar wie ben ik? Zoek uit wie het ervaart. Sta ik los van deze ervaring? Onderga het, terwijl hij spreekt. Na afloop zul je zien dat je niet meer dezelfde bent.


V. De meesters drukken de liefde van God uit. Maar vinden zij hun discipelen eigenlijk wel aardig?

A. De meesters bezitten een totale, ongekwalificeerde en onvoorwaardelijke liefde. Vinden zij iedereen aardig? Ik denk dat de meesters het erg moeilijk vinden om sommige discipelen aardig te vinden (mijn meester noemt mij zijn karma!). Ze zullen wel met hun hoofd schudden en zeggen: "Ik wou dat ik deze aardig kon vinden. Oh, ik wou dat ik hem aardig vond. Maar ik heb hem lief, ik heb hem lief."


V. Hoeveel ingewijden leven er in de Verenigde Staten die de uitdrukking van de ziele-energie van het land kunnen beïnvloeden?

A. Drieduizend, misschien een paar meer of minder. Dat wil zeggen tweede-, derde- en vierdegraads ingewijden. Dat is niet erg veel, maar genoeg om de klus te klaren. Eén van hen, een vierdegraads ingewijde, die Abraham Lincoln was, woont in Washington DC. Hij is een ambtenaar op een lage post in de regering. Hij zal naar voren treden en, zelfs als hij niet herkend wordt, zijn macht, inzicht en vroegere ervaring verlenen aan die groep.