Artikel van de meester -- juli/augustus 1998


De komende eeuw

door de meester —, via Benjamin Creme

Wanneer de mensheid een moment van grote crisis nadert, reageert ze op een van twee manieren: of ze vervalt in apathie en wacht fatalistisch op het onafwendbare, of ze wordt opgewekt tot ongenuanceerd handelen en rent alle kanten op zonder zin of doel. Tegenwoordig, in deze tijd van verandering, heeft deze laatste reactie de overhand. Overal handelen mensen alsof de toekomst niet langer bestaat, alsof zij het einde van zin en waarde op aarde vertegenwoordigen. Hebzucht heeft hun harten en zinnen in zijn greep, en als in een waas lopen zij onbezonnen naar de afgrond toe.

Zo gaan mensen de komende eeuw tegemoet: velen in angst en de meesten in onzekerheid. Ze hebben geen idee van de wonderen die de verbaasde ogen van de mensheid te wachten staan. Ze weten nog minder van de wonderen die zij eens zelf zullen verrichten. Onwetend en bang grijpen ze blind naar alles wat hun hebberige handen kunnen vasthouden en denken zo veilig te zijn, verzekerd tegen toekomstige achteruitgang.

Harmonie

Terwijl velen zo leven, zijn er steeds meer mensen die zich bewust worden van een ander perspectief, die de mogelijkheid zien van een onvoorstelbare harmonie en zich verzetten tegen zowel apathie als chaos. Tot nu toe vormen zij de minderheid, maar spoedig zullen de krachten van chaos zwichten voor hun visie van rechtvaardigheid en vrede; uit hun onbevreesde greep op het leven en hun creatieve handelen zal een nieuwe wereld geboren worden.

Deze mannen en vrouwen van goede wil zullen de oude denkbeelden van afscheiding en conflict aanvechten en, stapsgewijs, de wereld opnieuw opbouwen. Zo zal het zijn. Niet alleen, maar begeleid en bezield door Maitreya en zijn Broeders zal deze groep moedigen krachtig en invloedrijk worden, aangemoedigd door het enthousiasme van de volgende massa’s.

In korte tijd zullen grote vorderingen worden gemaakt bij het oplossen van de vele problemen die de mensheid tegenwoordig teisteren: honger, ondraaglijke armoede en miskenning van fundamentele rechten; verwoestende wedijver tussen de volken en verval van het milieu; etnische onverdraagzaamheid en het leger van vluchtelingen dat daarvan het gevolg is, en bovenal de gesel van oorlog.

Oplosbaar

Wanneer de mens beseft dat deze problemen oplosbaar zijn, zal de beëindiging ervan niet lang meer duren. Vastberaden zullen mensen ze één voor één aanpakken, met groeiend begrip van de nood en de middelen.

Maitreya en zijn groeiende groep van meesters zullen de weg wijzen, de mogelijkheden en de valkuilen aangeven, bemoedigen en inspireren. De mensen zelf zullen het raamwerk van de nieuwe wereld bouwen op grond van noodzaak, uit een verlangen naar rechtvaardigheid en vrede, naar de vestiging van broederschap en het bewind van de goddelijke wet.