Aankondigingen en feiten - juli/aug 1998


Indonesische ‘stem van het volk’ gehoord

"Er is geen regering die de geconcentreerde, vastberaden wil van een juist geïnformeerde publieke opinie in de wereld kan weerstaan." (Benjamin Creme in Maitreya’s missie I, blz. 110)

Buigend voor toenemende binnenlandse en internationale druk trad president Soeharto na 32 jaar aan de macht te zijn geweest in mei af. Critici riepen al maanden om het aftreden van Soeharto, terwijl Indonesië in het moeras van de Aziatische financiële crisis zonk en duidelijk werd dat de autoritaire heerser niet in staat was greep te krijgen op de economische ontwikkelingen. Niettemin hield Soeharto tot afgelopen maart, toen hij alle oppositie onderdrukte en unaniem door de regeringspartij van het land voor een zevende termijn werd herkozen, het land stevig in zijn greep.

Pas nadat moslimleiders, gepensioneerde generaals en ex-ministers hun steun gaven aan de door studenten geleide anti-Soeharto-demonstraties, begon de greep van de president te verslappen. In de dagen voorafgaand aan zijn aftreden, werden de studentenprotesten en de rellen van de menigten heviger doordat de regering de brandstofprijzen met 70 procent verhoogde. De dood van zes studenten door het optreden van de oproerpolitie wakkerde de woede verder aan en vier dagen lang werd de hoofdstad Jakarta geplunderd, met 500 doden en bijna 5000 vernielde gebouwen als gevolg.

De week daarop namen de gebeurtenissen een buitengewone wending, toen de militairen honderden studenten van de universiteit toestonden het parlementsgebouw te bezetten voor vergaderingen met overheidsfunctionarissen Het nationaal gevoelen had zich toen inmiddels tegen Soeharto gekeerd, daar leden van het gewoonlijk gehoorzame parlement lieten weten dat als hij niet vrijwillig aftrad, ze zijn vertrek zouden afdwingen.

De opvolger van Soeharto is diens oude vriend en beschermeling B.J. Habibie. Habibie heeft enkele positieve stappen gezet. Hij kondigde aan dat burgers politieke oppositiepartijen mogen oprichten en lid kunnen worden van een vakbond, en dat de pers vrij was te publiceren wat zij wenste. Habibie beloofde ook binnen het jaar nieuwe verkiezingen en heeft een onderzoek ingesteld naar politieke en economische corruptie. Maar vele studenten en politieke opponenten hebben gezegd dat Habibie niet voldoende voortgang maakt en hebben zijn aftreden geëist. "We zijn somber gestemd over de regering," zei een protesteerder. "Ze is niet gelijk aan onze innerlijke stem." (Bronnen: New York Times, Reuter, CNN)


"Een grote dag voor Ierland"

"In Noord-Ierland zullen de kwesties lokaal worden geregeld en er zal een soort lokaal parlement ontstaan. Het Britse leger zal zich uit Noord-Ierland terugtrekken." (Medewerker van Maitreya in Share Nederland, oktober 1988)

Met nadrukkelijke instemming schaarden de mensen van een verdeeld Ierland zich eensgezind achter de vredesovereenkomst van Goede Vrijdag. De officiële telling liet zien dat 71 procent van de Noordierse stemmers en 95 procent in de Ierse Republiek er zijn goedkeuring aan gaf. Het was de eerste keer sinds 1918 dat de gehele Ierse bevolking tegelijkertijd over dezelfde kwestie heeft gestemd en het was een vredige verkiezingsdag. Het referendum sloot een periode af van 30 jaar sektarisch geweld tussen katholieken en protestanten en biedt hoop voor de belangrijkste transformatie van Noord-Ierland sinds zijn ontstaan in 1922 als zelfstandige provincie.

De stemming volgde op de bijna unanieme goedkeuring van Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse leger (de IRA) in mei. IRA-leider Gerry Adams zei dat de mensen gereed waren voor verandering en dat zij wellicht "de politici zijn voorgegaan met een gedurfd optimisme dat de hele situatie in beweging heeft gezet".

"Het plan zal niet volmaakt zijn. Maar uiteindelijk is het een stap naar de vrede, een stap die we moesten nemen in het belang van onze kinderen," zo zei een man uit Belfast na het stemmen. Tenslotte werd het vreugdevolle nationale cliché overal in het land herhaald: "Het is een grote dag voor Ierland." (Bronnen: New York Times, New York Daily News, VS)


De economische misère van Rusland

"Het einde van commercialisering is nu ophanden. In het algemeen zal er voor beurzen zoals ze nu draaien geen plaats zijn in de nieuwe samenleving." (SN, mei 1989)

Paniekerige beleggers brachten de financiële markten in Rusland op de rand van instorting, in wat veel analisten zien als de volgende fase in de Aziatische crisis.

Tegen het decor van de valutacrisis in Indonesië, die leidde tot het aftreden van president Soeharto, en een wijdverspreide overtuiging dat de economische zorgen in Azië bij lange na niet over zijn, mijden nerveuze beleggers in toenemende mate markten in zich ontwikkelende landen als Rusland waar de regering niet in staat is belasting te innen en dat een zieltogende economie heeft.

De aandelenbeurs van Moskou is momenteel de slechtst presterende markt ter wereld met een ontwaarding van meer dan 50 procent dit jaar; de prijzen van obligaties dalen en pogingen om de roebel te steunen door aankopen op de vrije markt kosten meer dan 1 miljard dollar per week, terwijl de kasreserve alarmerend laag is. Als de regering er niet in slaagt de nationale munt te stabiliseren, kan dat leiden tot devaluatie en een kettingreactie van Russische staatsschulden, het faillissement van banken, inflatie en politieke onrust.

De Russische regering heeft een beroep gedaan op steun van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dat onlangs akkoord ging met een nieuw voorschot van 700 miljoen dollar op een lening van 10 miljard dollar. Maar als Ruslands zorgen verergeren, konden de toezeggingen van het IMF weleens onvoldoende blijken om de nationale munt overeind te houden en aan de nationale schuldverplichtingen te voldoen. Ter vergelijking, Korea kreeg een reddingspakket ter waarde van meer dan 50 miljard dollar van het IMF en andere bronnen — ondanks een veel gezondere en verder ontwikkelde economie dan de Russische.

De Zuid-Koreanen behoorden tot de grootste investeerders in Rusland, die het land geld leenden en er fabrieken bouwden als onderdeel van hun strategie om Noord-Korea van zijn vroegere bondgenoten te isoleren. Nu de Zuidkoreaanse aandelenmarkt op het laagste punt staat sinds elf jaar en de Zuidkoreaanse fabrikanten zich overal ter wereld terugtrekken, is die bron opgedroogd. (Bron: New York Times, VS)


Gentherapie veelbelovend bij behandeling diabetes

"Wetenschappers in Rusland en de Verenigde Staten experimenteren al met genetische manipulatie; dit zal zich verder ontwikkelen totdat ze genetische informatie kunnen inplanten in een ziek orgaan en het regenereren zonder het gebruik van chirurgie." (SN, Juli/aug. 1989)

Een Amerikaans-Aziatisch onderzoeksteam, waaronder wetenschappers van de Universiteit van Yokohama, het universitair instituut voor geneeskunde van Mount Sinai in de VS en een in Yokohama gevestigd klinisch laboratorium, heeft een nieuwe, veelbelovende gentherapie ontwikkeld voor de behandeling van suikerziekte. Proeven met muizen hebben de doeltreffendheid van de techniek bevestigd en de hoop bestaat dat deze kan worden ontwikkeld tot een lange-termijn behandeling voor insuline-afhankelijke diabetes-mellituspatiënten.

De strategie behelst het inbrengen van het gen voor insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel verlaagt, samen met het gen voor PEPCK, een enzym dat de synthese van glycogeen stimuleert en actiever wordt wanneer de bloedsuikerspiegel daalt. Het PEPCK-gen wordt ingeschakeld om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te veel zal dalen. (Bron: The Nikkei Weekly, Japan)


Licht doodt kankercellen

"Medicijnen en chirurgie zullen niet meer nodig zijn nu artsen worden opgeleid in het gebruik van deze technologie (van het licht) voor de geneeskunde." (Juli/augustus 1989)

Een onderzoeker aan de faculteit geneeskunde van de Johns Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten heeft een fotodynamische methode ontwikkeld die slokdarmkanker- en longkanker-tumoren vernietigt. Een paar dagen voor de operatie slikken de patiënten een lichtgevoelig medicijn (Photofrin) dat de kankercellen opzoekt. Na toediening van een milde pijnstiller wordt dan een glasvezelbuis in de slokdarm gestoken, en het licht activeert de Photofrin. De fotochemische reactie produceert geen hitte, maar doodt de kankercellen door middel van een chemische reactie. Het meest voorkomende neveneffect is een tijdelijke gevoeligheid voor zonlicht. Proefpatiënten zijn nu vrij van kanker. Photofrin wordt inmiddels ook getest op kanker aan ingewanden en eierstokken. (Bron: US News & World Report)


Japanse faillissementen

Zoals al eerder aangekondigd (SN, december 1988), komt er een internationale beurskrach die zal beginnen in Japan. Maitreya herhaalt: de beurscrisis is onvermijdelijk. " (SN, juni 1989)

Zes Japanse kredietcoöperaties hebben onlangs hun faillissement aangevraagd vanwege de toegenomen oninbare leningen, en hebben hun activiteiten ondergebracht bij andere financiële instellingen. Een deel van deze oninbare leningen zal worden afgekocht door de Deposit Insurance Corporation, die ook instaat voor uitbetaling aan degenen die zich garant hebben gesteld. (Bron: El Pais, Spanje)