Er wacht een stralende toekomst - door Michiko Ishikawa


Eind mei 1998 voltooide Benjamin Creme opnieuw een succesvolle lezingentournee langs vier steden in Japan. De toehoorders leken overal nog ontvankelijker en serieuzer dan in voorgaande jaren. De Japanse groepen die de lezingen hadden georganiseerd, hadden posters en folders gemaakt met als ondertitel "Er wacht een stralende toekomst". Hetzelfde motto werd gebruikt in de advertentie voor de nieuwe editie van De wederverschijning van de Christus en de Meesters van Wijsheid door Benjamin Creme. Toen de advertentie van het boek met de aankondiging van de lezing in verscheidene kranten was verschenen, kwamen er veel telefoontjes binnen van zowel particulieren als boekhandels die vroegen naar het boek "Er wacht een stralende toekomst". De medewerker die deze telefoontjes beantwoordde, werd er op een gegeven moment ongemakkelijk onder en vroeg of de bellers wisten dat dit niet de titel van het boek was. En elke keer was het antwoord: "Ja, dat weet ik. Ik wil een exemplaar van ‘Er wacht een stralende toekomst ’." Alleen al tijdens de lezing van Creme in Tokio werden ongeveer 120 exemplaren van dit boek verkocht.

Zoals Share-lezers zullen weten, is het zeer slecht gesteld met de Japanse economie sinds het barsten van de ‘zeepbel’, met overal bedrijven die failliet gaan en een stijgende werkloosheid. Het was duidelijk dat mensen naar een uitweg zochten, iets moois voor de toekomst. Dit kwam duidelijk tot uitdrukking in het publiek dat naar de lezingen kwam. Er waren heel wat mannen van middelbare leeftijd en ouder in pak met stropdas onder de toehoorders die aandachtig naar Benjamin Creme luisterden. De lezing in Tokio, bijgewoond door meer dan 900 mensen, was als gewoonlijk het drukst bezocht en de meesten bleven tot het einde, ook al duurde het vijf-en-een-half uur (14.00-19.30 uur op een zaterdagmiddag)!

Zowel Maitreya als de meester in Tokio bezochten de vier lezingen. Bij de eerste lezing in Osaka verscheen Maitreya als een oudere, voornaam uitziende Japanse heer van omstreeks 65 en bleef bijna tot het einde (bijna vier uur). De meester in Tokio verscheen als een buitenlander en samen met Maitreya werd hij op de lezing herkend door een aantal van de organiserende groepsleden. (Zie de brievenpagina’s in het volgende nummer van Share Nederland voor sommige van hun ervaringen). Bij de lezing in Tokio verscheen Maitreya in vijf gedaanten, de meester uit Tokio vier keer, en ze schiepen heel wat verwarring onder de groepsleden, die meenden een ongewoon persoon te zien.

Een van de toehoorders, een vrouw van middelbare leeftijd, gaf aan het einde van de lezing in Tokio een briefje af dat leek weer te geven wat Creme zelf vaak zegt: "Ik kon in woorden horen wat ik innerlijk heb gevoeld en heb geprobeerd op mijn eigen beperkte niveau uit te drukken. Ik kon met niemand over deze gevoelens spreken uit angst niet serieus te worden genomen. Vandaag heb ik ze in duidelijke taal horen uitspreken. Heel hartelijk dank voor een zeer ontroerende en prachtige middag."