Vragen en antwoorden -- mei 1998


V. Is Maitreya sinds het vorige nummer van Share Nederland nog ergens verschenen?

A. De stad in Canada waar Maitreya op 1 maart verscheen was Toronto.

Op 22 maart verscheen Maitreya 17 minuten lang aan 300 à 400 christenen in Graz, Oostenrijk. Eerder werd water in de omgeving opgeladen.

Op 5 april verscheen Maitreya aan ongeveer 200 christenen in Mexico. Hij sprak er 16 minuten. Eerder werd water in de omgeving opgeladen.


V. 1) Zal de aandelenmarkt alsnog ineenstorten, nu deze onlangs alleen maar schommelde en niet ineenstortte als gevolg van een grote geldinjectie of door het toedoen van de menselijke wil, en Maitreya zijn naar buiten treden dienovereenkomstig heeft uitgesteld? 2) Zal Maitreya deze gebeurtenis afwachten voordat hij naar buiten treedt?

A. 1) Ja. 2) Wel als het relatief snel plaatsvindt. Als het te lang gaat duren, treedt hij hoe dan ook naar voren.


V. U heeft gezegd dat Maitreya een wereldwijde ineenstorting van de aandelenmarkt heeft voorspeld. We hebben de financiële crisis in Azië gehad. Ik heb de indruk dat deze ‘niet erg genoeg’ was, we hebben een grotere ineenstorting nodig. De verantwoordelijkheid voor deze uitspraak zal iedereen treffen — onze baan, ons huis en ons bestaan — en dat zal enorme economische en sociale opschudding veroorzaken. Beseft u de verantwoordelijkheid van het scenario dat u in het vooruitzicht stelt?

A. In 1988 heeft Maitreya een reeks voorspellingen gedaan die door een van zijn naaste medewerkers aan twee journalisten werden doorgegeven met de instructie om ze aan mij door te geven voor publicatie in Share International. Wij publiceerden de voorspellingen in de volgorde waarin we ze ontvingen en verstuurden ze in persberichten naar alle media en regeringsinstanties in de wereld. Ze werden ongeveer drieëneenhalf jaar lang maandelijks op de hoogte gebracht van de voorspellingen van Maitreya. Op deze wijze maakte Hij het voor intelligente waarnemers overduidelijk dat er in Londen een man woonde met een buitengewone kennis, vooruitziendheid, met helderziend vermogen misschien, maar in elk geval met inzicht in niet alleen gebeurtenissen in de wereld maar ook in toekomstige gebeurtenissen. De gebeurtenissen die hij voorspelde, vonden stuk voor stuk plaats.

Een van de voorspellingen was dat er een wereldwijde ineenstorting van de aandelenmarkten zou plaatsvinden die zou beginnen in Japan. De Japanse markt begon meteen in te storten en is nu, voor zover het de Japanners betreft, ineengestort. De Japanse economie ligt nu op zijn gat en de banken en instellingen gaan één voor één failliet. Dat is niet mijn verantwoordelijkheid, maar iets dat plaatsvindt in de wereld. Maitreya heeft laten weten dat hij juist naar voren zou treden om te helpen de gevolgen van een dergelijke ineenstorting het hoofd te bieden. Als de ineenstorting in de herfst van 1997 had plaatsgevonden, wat mogelijk was geweest, dan zou hij onmiddellijk naar voren zijn getreden om zijn inzicht en advies aan te bieden aan de regeringen van de wereld — niet om de crash te vermijden, maar om de gevolgen ervan aan te pakken.

De wereldmarkten hebben zich gestabiliseerd, met name in het Westen, maar elke grote crash vindt plaats op het moment dat de index een recordhoogte bereikt. De Westerse aandelenmarkten hebben nog nooit zo hoog gestaan en juist wanneer iets een punt van maximale spanning bereikt, vindt de tegenovergestelde slingerbeweging plaats — de spanning wordt gebroken en de ineenstorting vindt plaats. Maitreya verwacht dit voor de Westerse markten en is bereid naar voren te treden op het moment dat dat lijkt door te zetten en niet slechts een fase is — vòòrdat de chaos begint.


V. U heeft in het artikel over samenwerking gezegd dat "als Japan zijn geld terugtrekt uit Amerikaanse staatsobligaties 25 procent van jullie nationale schuld (van de VS) op haar grondvesten zal schudden. Jullie zullen het moeten aanvullen of ineenstorten. Jullie economie zal ineenstorten." Mijn vraag is waarom andere kopers die obligaties niet zouden oppikken? De VS is toch zeker een van de stabielste landen om in te investeren? Er zullen toch genoeg kopers uit andere landen zijn die zich om zulke koopjes verdringen?

A. De economie van de VS lijkt vooralsnog stabiel — zelfs sterk groeiend — ondanks de nationale schuld van biljoenen dollars. Dit is echter geen juist beeld; de VS zullen meegesleurd worden in de wereldwijde economische ineenstorting zoals voorspeld door Maitreya. Geen enkel land is meer een eiland.


V. Zijn er volgens u negatieve krachten, op overheidsniveau, niet-gouvernementeel, organisaties die proberen Maitreya te verhinderen zijn werk uit te voeren en die de menselijke vooruitgang willen tegenhouden?

A. Ja, die zijn er volgens mij zeer zeker. Er zijn inderdaad zeer machtige negatieve krachten in de wereld die meestal worden aangeduid als de "krachten van het kwaad". Er zijn ook machtige groepen en mensen die het naar buiten treden van Maitreya zien als het einde van hun macht en voorspoed. Ze zitten in vele landen, vooral in de Westerse wereld. Ze beheersen nu enorme financiële en economische imperiums en zijn vastbesloten deze zo lang mogelijk veilig te stellen. Ze zullen hierin niet veel langer slagen.


V. Waarom zien sommige mensen de meesters en Maitreya en herkennen hen, zoals blijkt uit de brievenrubriek van dit blad, en anderen niet? 1) Maken zij zich bekend aan heel veel mensen en zijn slechts enkelen voldoende gewaar om hen te herkennen? 2) Kan het bijvoorbeeld zijn dat ik een meester of Maitreya heb gezien, maar dat ik zo door mij eigen gedachten in beslag werd genomen dat ik het niet heb opgemerkt? 3) Of is het om karmische of andere redenen dat ik het niet nodig heb om hen te zien?

A. 1) Ja. 2) Ja. 3) Nee.


V. Hoe kan iemand zijn of haar evolutiepunt vaststellen?

A. Het is een kwestie van gewaarwording, zoals met alles. De eenvoudigste manier om te beginnen, is om achterin Maitreya’s missie III de lijst van ingewijden te bekijken. Als je deze lijst bestudeert, geeft het je een idee op welk punt je staat.

Als je denkt dat je misschien een derdegraads ingewijde bent, zou ik je vragen: "Wat heb je in de wereld tot stand gebracht?" Je zult zien dat de inwijdingsgraad van Gandhi 2,0 was, die van Picasso was 2,4, van Cézanne 2,6 en die van Abraham Lincoln was 3,3. Stel jezelf de vraag: wat is mijn dienst aan de wereld geweest? Er is een gezegde onder de meesters: een discipel wordt herkend aan zijn invloed op zijn omgeving en een ingewijde aan de omvang en aard van zijn dienst aan de wereld. Als je nog niks in de wereld tot stand hebt gebracht is het onwaarschijnlijk dat je een tweedegraads, derdegraads of hogere ingewijde bent.

Het helpt als je het eerste boek van Alice Bailey leest, Mensen- en zonne-inwijding (uitg. Mirananda), dat de vereisten geeft voor elke inwijding. De eerste inwijding toont de beheersing aan over het stoffelijke lichaam (eigenlijk de beheersing van het fysieke elementaal waarmee het lichaam is samengesteld); de tweede inwijding toont de beheersing aan over het astraal/emotionele lichaam (eigenlijk de beheersing van het astrale/emotionele elementaal waarmee dat lichaam is samengesteld); de derde inwijding toont de beheersing aan over het mentale lichaam (van het mentale elementaal); de vierde maakt het individu los van het materie-aspect; en de vijfde inwijding, die de Verrijzenis wordt genoemd — en alle meesters zijn verrezen Wezens — toont aan dat er helemaal geen reactie meer is op de aantrekkingskracht van de materie.

Bestudeer Mensen- en zonne-inwijding en bepaal op welk punt je staat in verhouding tot de vereisten voor elke inwijding. Bedenk daarbij dat ze het ideaal zijn en dat het ideaal zelden wordt bereikt. Dus je zou de eerste inwijding kunnen nemen, ook al heb je nog geen volmaakte beheersing, zoals jij het zou zien, over het fysieke lichaam, of de tweede, ook al ben je nog niet helemaal vrij van persoonlijke begoocheling, enzovoort.


V. 1) Hoe kunnen we beginnen ons te onthechten van ons fysieke, astrale en mentale lichaam? 2) Doen we het door de wil van ons eigen ego? 3) Hoe kun je je onthechten van je denkvermogen zonder het denkvermogen zelf te gebruiken?

A. Het is geen kwestie om ons van deze drie lichamen te onthechten, maar eerder om onthecht te raken van de vereenzelviging met deze lichamen als het Zelf. Dit gebeurt door een groeiende gewaarwording van wie we werkelijk zijn.


V. In een van de compilaties van de Bailey-boeken, De zielde bron van leven, staat dat emotionele reacties het gevolg zijn van de werkzaamheid van de deva’s. Kunt u dit uitleggen?

A. De drie lichamen van de ‘lagere mens’, fysiek, astraal en mentaal, zijn eigenlijk opgebouwd uit devisch of engelachtig ‘materiaal’ — de levensactiviteit van de deva’s van deze drie gebieden. De evolutie van bewustzijn vindt plaats naarmate we geleidelijk beheersing krijgen over de devische activiteit op de stoffelijke, astrale en, uiteindelijk, mentale gebieden. De eerste, tweede en derde planetaire inwijdingen zijn respectievelijk het gevolg van deze beheersing.

V. Wanneer begon Maitreya aan zijn evolutie als gewoon mens?

A. Ongeveer acht miljoen jaar geleden, in mid-Atlantische tijden.


V. De planeet Vulcanus werd ontdekt door de Franse astronoom Le Verrier, maar hedendaagse astronomen weigeren te geloven in haar bestaan. Bestaat deze planeet nog steeds en zo ja welke functie/doel heeft ze dan?

A. De 1e-straals planeet Vulcanus was al bekend bij de Ouden en bestaat natuurlijk nog steeds. Ze is de verstgevorderde van alle planeten in ons stelsel en nadert het einde van haar zesde ‘ronde’ (de Aarde is halverwege haar vierde ronde). Vulcanus staat heel dicht bij de zon, is klein en hierdoor wordt haar licht gemaskeerd of aan het gezicht onttrokken door de zon. Het is niet mogelijk om over het doel van een planeet te speculeren, behalve dat die in een omgeving voorziet voor haar incarnerende monaden.


V. Maitreya is een korte naam die in het Sanskriet "vriendelijkheid" betekent... Heeft Maitreya geen familienaam, zoals bijvoorbeeld Benjamin Creme de familienaam Creme heeft?

A. Nee, Maitreya heeft geen familie. Zijn lichaam heeft hij zelf gecreëerd. Maitreya betekent letterlijk "De Gelukkige" — degene die de wereld geluk brengt.


V. Hoe kun je er zeker van zijn dat deze Maitreya de echte Maitreya is en niet een nep-Maitreya (een bedrieger). Volgens de boeddhistische leringen is Maitreya een bodhisattva die nu in de Tushita-hemel verblijft. Hoe kan hij tegelijkertijd in de Tushita-hemel en op aarde zijn? Als deze Maitreya de echte Maitreya is, komt hij dan uit Nirvana of uit de Tushita? Of zal hij naar Nirvana gaan als hij zijn missie op aarde heeft volbracht?

A. Dat moet je voor jezelf uitmaken (na Verklaringsdag), dat wil zeggen nadat je hem hebt gezien en hem hebt horen spreken — met je eigen geestelijke intuïtie. Je hebt een vrije wil en bent niet verplicht om hem te accepteren. De Nirvana- en Tushita-hemel zijn bewustzijnstoestanden, geen fysieke verblijfplaatsen. Maitreya is — door zijn bewustzijn — een volmaakte Boeddha die een stoffelijk lichaam heeft gecreëerd om onder ons in de wereld te kunnen leven.


V. Ik ben geboeid door het idee van de "tweelingziel". Ik heb enkele definities gehoord die tegenstrijdig aan elkaar lijken. Alle definities (behalve één bron, waardoor mijn verwarring groter is geworden) stellen bijvoorbeeld dat iemand maar één tweelingziel heeft voor alle incarnaties. Ik vind dat te gek! Is dit waar en is die andere persoon echt je "wederhelft"?

A. Net zoals het fysieke tweelingschap niet universeel voorkomt (al is het niet zeldzaam), zo is ook het ziele-tweelingschap niet universeel; niet iedereen heeft een tweelingziel. Wanneer dit voorkomt, geldt dit voor alle incarnaties. Tweelingzielen zijn echter niet noodzakelijk tegelijkertijd in incarnatie.


V. Maitreya en Sai Baba zeggen dat we onze eigen religie moeten respecteren. Ik ben een geestelijk zoeker, maar het geval wil dat ik niet meer in mijn religie geloof (ik ben als protestant geboren). Kan ik dan gewoon alleen verder gaan? Ik voel me niettemin tot vele religies aangetrokken en met name tot vele meesters, met als gevolg dat ik niet kan kiezen welk pad ik het beste kan volgen. Kunt u hier iets over zeggen?

A. "Je eigen religie respecteren" betekent niet dat je in elk dogma of leerstelling van die religie gelooft. Je hebt een vrije wil, je kunt elk pad volgen dat je kiest. Waar het om gaat, is dat je de geestelijke basis van al het leven respecteert en dat is waar alle religies achterstaan, ondanks hun neiging tot verdeeldheid.