Vragen en antwoorden -- maart 1998


V. Is Maitreya nog ergens verschenen sinds het vorige nummer van Share Nederland?

A. De stad in Oregon, VS, waar Maitreya op 4 januari verscheen, was Portland.

Op 25 januari verscheen hij aan 200 christenen in Melo, Uruguay, die ongeveer 18 minuten in stilte naar hem luisterden. In de buurt is water opgeladen.

Op 8 februari verscheen Maitreya 20 minuten lang aan 600 christenen in Argentinie. Eerder was water in de omgeving opgeladen.


V. Kunt u zeggen waarom het televisie-interview met Maitreya eind 1997 niet plaatsvond, zoals gehoopt was? Kwam het misschien doordat de aandelenbeurs in de VS nog niet is ingestort?

A. Ja. Als de ineenstorting van de aandelenbeurzen van de Pacifische landen zich in de VS en Europa had voortgezet (in plaats van alleen maar een heftige schommeling teweeg te brengen), dan zou Maitreya, zoals verwacht, naar voren zijn getreden om zijn invloed aan te wenden en advies te geven over de situatie. Nu de enorme kapitaalinjectie van 114 miljard gulden door de VS en het IMF de situatie in Zuid-Korea (de grootste zorg van de Amerikaanse regering) en elders heeft gestabiliseerd (voor zolang het duurt!), heeft Maitreya besloten om te wachten - maar niet al te lang.


V. Maitreya en de meester Jezus verschijnen in allerlei gedaantes, leeftijden, enzovoorts. Zijn deze personages alle denkbeeldig of zijn sommige ervan gebaseerd op bestaande mensen?

A. De meeste ervan zijn zuiver eigen creaties, maar af en toe imiteren ze iemand min of meer exact. Ik weet van verscheidene van zulke contacten en ervaringen uit de ingezonden brieven aan Share International. Een duidelijk voorbeeld is, wat verschillende keren is voorgekomen, wanneer Maitreya precies, of bijna precies, op mij leek. Soms ziet degeen aan wie Hij verschijnt Maitreya en de werkelijke persoon op verschillende tijdstippen. In dat geval zal de betrokkene hen - dezelfde persoon als het ware - anders ervaren. Daaraan kan men de ervaring herkennen.


V. Is er altijd een diepere of symbolische betekenis voor de betrokkene wanneer Maitreya (of een meester) aan mensen verschijnt?

A. Nee. De bedoeling ervan is gewoonlijk alleen om zijn aanwezigheid op te merken. Hij weet dat de brieven aan de redactie gepubliceerd worden, waarmee het geloof en de hoop van de betrokkene en degenen die de brief lezen versterkt worden.


V. Kunnen we, in afwachting van een derde persoon om een driehoek te vormen, alvast met zijn tweeen beginnen als we een transmissie-meditatiegroep willen starten?

A. Ja. Het is beter om meteen (met z'n tweeën) te beginnen. Hierdoor wordt een brandpunt gevormd dat meer mensen aantrekt.


V. Als maar twee leden van een transmissiegroep komen opdagen, kunnen deze twee dan gaan transmitteren?

A. Ja, altijd.


V. 1) Is het uitgesproken nuttig voor onze dienstbaarheid als we in een grotere groep mediteren? 2) Kunnen de meesters krachtiger door ons werken als we met een grotere groep zijn?

A. 1) Ja. 2) Ja.


V. In onze groep hebben we een meningsverschil over hoe vaak we er tijdens de transmissie-meditatie aan herinnerd moeten worden om eenlijnig te zijn wanneer u er niet bij bent. Sommigen denken dat we elke tien minuten een geheugensteuntje nodig hebben, aangezien we maar 3-5 minuten werkelijk eenlijnig zijn. Anderen denken dat geheugensteuntjes om de 20 minuten voldoende zijn en weer anderen denken dat we helemaal geen geheugensteuntjes nodig hebben. Zou de meester zo vriendelijk willen zijn om ons een vuistregel te geven over hoe vaak we een geheugensteuntje zouden moeten hebben, zodat we tijdens onze lokale groepstransmissies het meest dienstbaar kunnen zijn?

A. Ongeveer om de 20 minuten.


V. Geldt dezelfde vuistregel ook voor ons "regionale transmissieweekend"?

A. Ja.


V. Maakt het veel verschil of we een transmissie-meditatieweekend plannen tijdens de volle maan in mei of in een gewoon weekend later in het jaar?

A. Er is verschil.


V. Sommige mensen vragen zich af wat het voordeel zou zijn als we vanuit de hele VS bijeenkomen om te mediteren, omdat we dit ook thuis kunnen doen met onze kleine groepen. Heeft het zin om geld uit te geven aan vliegtickets om naar zo'n grotere groepsbijeenkomst te reizen?

A. Ja.


V. Was het de bedoeling dat sommige groepen - met name de Theosofische Vereniging, de Arcane School en uw groepen - nauwer met elkaar zouden samenwerken? Of heeft elke groep haar bijzondere taak die het best min of meer afzonderlijk bereikt kan worden, op dezelfde wijze als andere discipelen en groepen hun eigen taken hebben op andere gebieden, zoals economie, politiek, enzovoort?

A. Het zou goed zijn als de Theosofische Vereniging, de Arcane School en onze groepen konden samenwerken. Ze moeten dan wel geloven wat wij zeggen en helaas doen ze dat niet.


De Arcane School houdt niet van onze boodschap. Bij de afdeling in Geneve bestaat de wens om samen te werken, maar niet in Londen en New York. In Geneve is men minder bevooroordeeld en heeft men gezegd dat het heel goed zou zijn om op de een of andere manier samen te werken. Het is moeilijk om een manier te vinden, omdat ze niet willen zeggen wat ik zeg, en ik zeg sowieso datgene wat zij zeggen. Je kunt alleen maar samenwerken met mensen die willen samenwerken. Als ze het deden, zou het werk sneller vorderen. Alhoewel, het blijven esoterische groepen en die zijn in het algemeen niet meer aanvaardbaar voor de media en het publiek dan wij dat zijn. Wanneer journalisten over mevrouw Blavatsky schrijven, is het steevast op minachtende toon. Er wordt als vanzelf vanuit gegaan dat ze een bedriegster was en dat niemand haar boeken nu nog zou kunnen geloven. Het is buitengewoon. Na 100 jaar wordt ze nog steeds niet gezien als een redelijk, intelligent mens, ofschoon ze een vierdegraads ingewijde was - op hetzelfde niveau als Jezus van Nazareth en Leonardo da Vinci.Was het de bedoeling dat we samen zouden werken?

A. Natuurlijk was het de bedoeling om samen te werken, maar je kunt niet samenwerken met mensen die weigeren samen te werken.


V. Als wat voor soort supermacht zal China verrijzen?

A. Een economische supermacht, geen militaire.


V. In het verleden was het communistisch. Momenteel staat het meer open voor kapitalisme.

A. Inderdaad, maar het zal verrijzen als een gemengd kapitalistisch-communistisch land. China zit nu in een grote overgangsfase en er vinden vele interessante experimenten plaats. Er zijn nieuwe facetten die niet eerder echt op deze schaal zijn beproefd. Met hun 3de-straals persoonlijkheid zijn de Chinezen buitengewoon flexibel. Als China niet flexibel was geweest, zou het nu niet meer bestaan. China bestaat al 4000 jaar door zich aan te passen aan de omstandigheden. Er leven meer dan een miljard mensen, het grootste volk in de wereld. Het buurland, India, volgt met ongeveer 900 miljoen mensen, maar is niet op dezelfde wijze georganiseerd. De Chinezen hebben nog steeds de disciplinerende, organiserende macht van het communistische regime, toen alles van bovenaf werd georganiseerd (waardoor het Russische experiment is mislukt).

De Chinezen zijn echter veel flexibeler en minder ideologisch dan de Russen en zij besturen het land op een geheel andere wijze. Met hun 1ste-straals ziel zijn ze enigszins meedogenloos in hun toepassing van de noodzakelijke disciplines, maar als je een bevolking hebt van meer dan een miljard mensen, moet je bepaalde stappen nemen om haar te beperken en moet je de economie van het land zeer zorgvuldig organiseren. Als je vanuit een heel arme positie begint en het kapitalistische Westen nastreeft, moet je hele kleine stappen nemen. Dat hebben ze gedaan en zij komen nu met een serie experimenten die een mengeling zijn van communisme en kapitalisme.

Maitreya heeft gezegd: "Een kar heeft twee wielen nodig. Een kar met een wiel komt niet vooruit." Een wiel is het kapitalisme en het andere het socialisme of communisme. Natuurlijk is het niet kapitalisme of communisme in de klassieke zin, maar een mengeling van de beste aspecten van beide. De Chinezen kunnen enorm hard werken. Velen hebben twee banen en lijken weinig slaap nodig te hebben. Zij zien het land als een geheel, het nieuwe China. Dat geeft het werk een enorme stimulans.


V. Wat is de rol van de 1ste-straal binnen samenwerkingsverbanden, vooral ten aanzien van leiderschap?

A. Deze vraag is volgens mij een uiting van een verkeerd beeld dat veel 2de- en 6de-straals mensen hebben over de 1ste straal. De 1ste-straals persoon wordt altijd beschouwd als de leider en vele 1ste-straals mensen hebben zeker leidinggevende eigenschappen. Maar deze eigenschap valt niet exclusief aan de 1ste straal toe. Als dat het geval was, zouden relatief heel weinig mensen in de wereld leiders zijn, omdat er relatief heel weinig 1ste-straals zielen in de wereld zijn. En omdat we in een 2de-straals zonnestelsel leven, is de 1ste straal altijd een substraal van de 2de straal. Er is geen zuivere 1ste straal in dit zonnestelsel.

De 1ste straal wordt altijd gezien als degene die met totale onverschrokkenheid voorwaarts gaat, die een leider van iemand maakt, anderen inspireert. Dat kan en is ook vaak het geval. Hitler was zo iemand, maar heeft dat de wereld enig goed gedaan? Het deed het Duitse volk geen goed en veroorzaakte veel leed voor miljoenen mensen. Alleen al in Rusland stierven 25 miljoen mensen die tegen Hitlers legers vochten. Zes miljoen joden en ongeveer een miljoen Hongaren, zigeuners, Polen en mensen uit andere etnische groepen stierven in de moordkampen van Hitler.

Evenals elke andere straal kan de 1ste straal destructief of constructief zijn, maar het is niet de enige straal voor leiderschap. Deze straal is relatief zeldzaam in de groepen die ik persoonlijk ken en ik ken de stralenstructuur van honderden mensen in de groepen over de hele wereld. De 1ste straal is zo zeldzaam dat je in deze groepen weinig mensen vindt met een 1ste-straals ziel. Hier en daar vind je een 1ste-straals denkvermogen. De 1ste-straals persoonlijkheid is, gelukkig, relatief zeldzaam, omdat er moeilijk mee om te gaan is. Enkelen hebben een 1ste-straals astraal lichaam. De enige astrale straal die ik nog niet heb gezien is de 5de straal. Ik heb een heel, heel zeldzame 7de-straals astraal ontmoet. De 3de-straals astraal is natuurlijk ook relatief zeldzaam.

De 1ste straal geeft een bepaald soort denkvermogen, een krachtig denkvermogen, dat een brede kijk op de zaken heeft en zich krachtig op ideeen kan concentreren en daarom veel invloed heeft. Als je de stralenstructuren bekijkt achterin Maitreya's missie III (en de eerdere delen), zul je zien dat heel veel van die ingewijden een 1ste-straals denkvermogen hadden. Als ze grote generaals of koningen waren, vind je misschien ook 1ste-straals persoonlijkheden, en heel vaak 1ste-straals fysieke lichamen. Een 1ste-straals denkvermogen vind je bij mensen die in hun leven veel invloed hadden, welk werk ze ook deden. Dat betekent niet dat ze leiders waren, maar ze waren intellectuele leiders. Ze waren niet noodzakelijk politieke leiders, alhoewel velen dat wel waren - zoals Hitler, Tito, Mao Tse-toeng en Winston Churchill. Zij gaven allen blijk van dit soort denkvermogen.


V. In West 113th Street, New York (VS) is een lichtkruis verschenen. Kunt u hier iets over zeggen?

A. Het is gemagnetiseerd door Maitreya.


V. 1) Kunt u iets meer vertellen over de manifestatie van dit lichtkruis?
2) Zal het een algeheel weldadig effect hebben op de bevolking van de stad New York zoals dat het geval was in El Monte, dat wil zeggen een vermindering van geweld, misdaad, agressie, enzovoorts, en een herstel van de familie- en gemeenschapsbanden?
3) Houd het verband met het naar buiten treden van een meester die openlijk in dit gebied zal werken?
4) Heeft de nabijheid van de Kathedraal van St Johannes de Goddelijke iets met het lichtkruis te maken?
5) Is er enig verband met de enorme rots die zich achter het gebouw bevindt?

A. 1) Nee. 2) Nee, alleen lokaal. 3) Nee. 4) Nee. 5) Ja. Die is ook gemagnetiseerd.