Artikel van de meester -- maart 1998


Het zaad van wijsheid

door de meester -, via Benjamin Creme

Nooit eerder in de geschiedenis van de wereld was zoveel afhankelijk van de beslissing en de keuze van de mens. De mens is nu zelf de rechter van zijn lot. Zijn kindertijd ligt achter hem en hij is eindelijk in staat tot rationeel denken en handelen. Zeer spoedig zullen zijn inzicht en gezond verstand tot het uiterste worden beproefd.

Nu hij uit zijn lange staat van afhankelijkheid treedt, neemt de mens zelf het roer in handen en leidt hij zijn leven naar overwinning of verdoemenis. In elk opzicht is dit een keerpunt in de geschiedenis. Wat, kunnen we ons afvragen, zal de mens besluiten? De keuze is duidelijk; de toekomst, als hij faalt, zeer somber.

De mens moet leren alle mensen te zien als Een, allen broeders in oneindige verscheidenheid, van wie ieder de middelen nodig heeft om te leven. Dit eenvoudige besef moet haar plaats vinden in het hart van allen om voor allen de toekomst te waarborgen.

Om de mensen te helpen dit te zien, is Maitreya van plan vroegtijdig te verschijnen. Hij weet dat zijn lering voor velen onverteerbaar is, dat vele gevestigde belangen een onmiddellijke aanvaarding in de weg staan. Hij weet ook dat mensen in wezen verlangen naar rechtvaardigheid en vrede, dat slechts een kleine minderheid anders droomt en niet kan worden overgehaald. Zijn taak is niet eenvoudig, maar hij werkt evenmin vergeefs.

Reeds zijn bij mensen duidelijk de tekenen te zien van een nieuw besef van het gevaar waarin zij zich bevinden; langzaam maar zeker worden de lessen van het leven geleerd. Velen, al is het maar in hun denken, keren zich af van de rauwe en wrede wedijver die tegenwoordig overheerst. Zij zien uit naar nieuwe en betere manieren om in hun onderhoud te voorzien en met anderen om te gaan. De grond is daarom vruchtbaar voor Maitreya om te ploegen en te zaaien.

Het zaad van wijsheid en waarheid dat hij zal zaaien, zal het denken van mensen opnieuw scherpstellen, een nieuwe en ernstige afweging van de kritieke toestand waarin de mens verkeert opwekken en een besef dat de tijd voor genezing van de kwalen van de Aarde een dringende factor is.

Zij die reageren, zullen zich onder zijn banier scharen en zich inzetten voor de taken van voorlichting en handelen. Zo zal het zijn, en zo zullen mensen zelf de wonden van het verleden genezen en hun geboorterecht binnengaan als vrije vertegenwoordigers van goddelijkheid. De oude zekerheden zullen verdwenen zijn en verdwenen ook de oude conditionering. Een nieuwe, frissere en gezondere opstelling van onafhankelijk denken en praktische overweging zullen de huidige doctrines vervangen.

Ook zullen nieuwe helderheid en inzicht in de plaats komen van de tegenwoordige onwetendheid over uitgestrekte gebieden van bewustzijn en leven. De tentakels van het materialisme zullen hun greep op het denken van de mensen verliezen, en een bredere, omvattender werkelijkheidszin zal de nieuwe beschaving vormgeven. Zo zal het zijn.