Vragen en antwoorden (uittreksel) -- september 1998


V. Is Maitreya sinds het vorige nummer van Share Nederland nog ergens verschenen?

A. De stad in Argentinië waar Maitreya op 31 mei verscheen was Neuquén.

Op 21 juni verscheen Maitreya aan 150 christenen in Mercedes, Uruguay. Hij sprak er 16 minuten. Tevoren was water in de omgeving opgeladen.

Op 5 juli verscheen Maitreya aan ongeveer 200 christenen in Medellín, Colombia. Hij sprak er 16 minuten. Tevoren was water in de omgeving opgeladen.

Op 26 juli verscheen Maitreya in Mbuji-Mayi, de Democratische Republiek Congo (voorheen Zaïre). Hij sprak 15 minuten tot ongeveer 200 christenen. Tevoren was water in de omgeving opgeladen.

Op 9 augustus verscheen Maitreya voor ongeveer 200 Grieks-orthodoxe christenen in Griekenland. Hij sprak er 18 minuten. In de omgeving werd water opgeladen.


V. 1) Zal de wederverschijning van Maitreya het karma oplossen? 2) Betekent dit dat daarom elke individuele ziel slaagt op deze aardse school?

A. 1) Nee. 2) Ze zullen slagen, maar niet om deze reden. Een meester kan karma aanpassen aan omstandigheden, maar niemand kan ons individuele karma wegnemen. Uiteindelijk leren we om zelf ons karma op te lossen.


V. Het lijkt alsof we volgens Maitreya voor veel van onze problemen op aarde een oplossing zullen vinden door het samen delen van de hulpbronnen. Maar dit "samen delen" werpt bij mij een belangrijke vraag op: ik zou graag weten hoe Maitreya denkt over het privé-bezit van mensen.

In mijn specifieke geval hebben mijn familie en ik door vele jaren van toewijding en hard werken een eerlijk en fatsoenlijk inkomen, waardoor we nu een beter leven hebben. Ik ben er absoluut zeker van dat vele andere werkende mensen zich in dezelfde positie bevinden. Natuurlijk help ik graag iemand die het nodig heeft, maar ik vind het niet eerlijk om het resultaat van jarenlange persoonlijke arbeid te delen met anderen, alleen omdat dit de enige weg zou zijn om deze wereld in orde te maken.

A. Maitreya heeft het niet over individueel privé-bezit, maar over de onaanvaardbare verschillen in levensstandaard tussen de ontwikkelde en de zich ontwikkelende landen. De spanningen die hierdoor ontstaan, bedreigen de stabiliteit en vrede in de wereld. Deze kunnen alleen maar worden opgelost door universele aanvaarding van het samen delen van de hulpbronnen van de wereld.


V. U hebt het heel vaak gehad over de uiterst belangrijke rol van de massamedia bij het verspreiden van Maitreya’s ideeën. Met alle respect wil ik u vragen of u denkt dat de eigenaars van deze communicatiekanalen het samen delen van hun eigendommen zullen accepteren, of kunnen we de socialisering van de media tegemoet zien?

A. Maitreya verwacht zeker dat de publieke opinie zijn verschijnen in de media zal eisen.


V. Hoe zit het met de mensen in de wereld die menen dat het in hun belang is om een oorlogszuchtige houding te handhaven en het moeilijk vinden om een schijnbaar onmogelijke uitnodiging tot het scheppen van vrede te aanvaarden?

A. Toen Jezus 2000 jaar geleden sprak, werd hij niet eens herkend en veel mensen zouden hem zeker gevolgd hebben als ze enig idee hadden gehad wie hij was, maar het denken van de mensen in die tijd werd volledig beheerst door degenen die konden lezen en schrijven — namelijk de priesters.

De priesters waren vervuld van een bijzondere verwachting van de Messias, als een krijger-koning uit het huis van David die het Joodse volk van de Romeinen zou bevrijden. Jezus kwam als een man van vrede, hij sprak zijn woorden van liefde, rechtvaardigheid, juiste verhoudingen, enzovoort, verkondigde de aard van de menselijke ziel en manifesteerde de liefde van God in volmaaktheid. Hij werd niet als zodanig herkend omdat dit zozeer afweek van de verwachtingen van de priesters en, via de priesters, van de verwachtingen van het volk, dat Jezus maar heel weinig volgelingen had.

De leringen van de kerken wekken de indruk dat hij zeer veel volgelingen had en erg populair was. Integendeel. Hij had drie zeer naaste discipelen, een besloten groep van 12, een grotere groep van 75 en een groep van 500 geïnteresseerde mensen. Dat waren alle volgelingen die Jezus had in die tijd. Het was voor de priesters erg gemakkelijk de zogenaamde volgelingen te manipuleren om Jezus in diskrediet te brengen en hem te laten kruisigen omdat hij niet voldeed aan hun verwachtingen.

De tijden zijn veranderd. Wereldwijd onderwijs heeft de mensheid volledig getransformeerd. Niemand moet uitzien naar iemand waarin iedereen zal geloven. Maitreya heeft zelf gezegd: "Velen zullen mij volgen en mij beschouwen als hun gids. Velen zullen mij niet kennen." (Boodschap nr. 10), maar hij weet dat de overgrote meerderheid van de mensen naar verandering smacht. Miljoenen smachten naar voedsel en zij zullen zeker de mogelijkheid van verandering niet afwijzen zolang zij het grootste deel van de bevolking van de Derde Wereld uitmaken, bijna driekwart van de wereldbevolking.

De mensen die in eerste instantie niet staan te springen bij de gedachte dat ze de rijkdommen van de Westerse wereld moeten delen met de Derde Wereld, zijn degenen die nu de leiding hebben over grote ondernemingen en financiële instellingen. Maar wanneer de aandelenbeurzen van de wereld instorten, zijn zij juist degenen die hulpeloos zullen zijn, die niet langer de macht hebben om de wil van het volk te weerstaan. Overal zal de wil van het volk door Maitreya georganiseerd, ontwikkeld, gestimuleerd, gegalvaniseerd en gericht worden en dit zal een mondiale publieke opinie creëren waar geen enkel land zich lang tegen kan verzetten.


V. Zal Maitreya ons redden zoals Jezus naar men zegt heeft gedaan?

A. Maitreya komt om te onderrichten. De mensheid moet zichzelf redden door een juiste respons op de leringen. Hij komt niet om ‘de mensheid te redden’; niemand kan je redden — Maitreya niet, de Boeddha niet, niemand die ooit op aarde is geweest kan je redden. Je kunt alleen jezelf redden in de esoterische zin door de aard van je wezen te vervullen en door de taak te vervullen om dit Wezen in zijn volmaaktheid te manifesteren op de planeet Aarde. Dat is waardoor je wordt gered; het heet "Zelf-verwerkelijking".

Alle meesters zijn Zelf-verwerkelijkt, volmaakt, gered. Als ik tegen je zou zeggen: "Geloof in Jezus en je zult gered worden" — wat elke christen je vertelt, vooral de fundamentalisten — of "Geloof in de Boeddha" of "Geloof in Krishna" en je zult het Nirvana bereiken of wat dan ook — dan is dat onzin. Geloof heeft er niets mee te maken. Geloof heeft te maken met religie. Maitreya zegt dat religies een functie hebben — ze zijn als een ladder die je helpt om op het dak te komen, maar als je daar eenmaal bent, kun je de ladder weggooien of aan iemand anders geven.

Het heeft te maken met gewaarwording, een groeiende, bewuste gewaarwording. Dat is het pad van evolutie; niet het geloof. Je kunt 15, 20, 30 jaar een overtuigd atheïst, christen, boeddhist, moslim zijn en dan plotseling ‘het licht zien’ en iets anders worden — een rozekruizer, een theosoof, of een ander ‘isme’ volgen. Maar het leven bestaat niet uit ‘ismes’ of ideologie; het heeft te maken met de grote Wet van actie en reactie, en deze zijn tegengesteld en gelijkwaardig. Als we de betekenis van deze wet kennen, leren we wat het is om onschadelijk te zijn. Onschadelijkheid is de kern van ons Wezen en dat is wat ons beschermt. Als we onschadelijk zijn creëren we geen karma dat mensen tot oorlogen, angst en dergelijke voert. Maitreya komt om ons dat op de eenvoudigste manier te laten zien, veel eenvoudiger dan ik dat zou kunnen.