Aankondigingen en feiten - juni 1999

In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, Aankondigingen en feiten, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

"Huidige financiële stelsel is volstrekt instabiel"

"Zoals al eerder aangekondigd (december 1988) komt er een internationale beurskrach, die zal beginnen in Japan." (Medewerker van Maitreya in Share Nederland, juni 1989)

"Zoals ik al bij vorige gelegenheden heb gezegd, zijn er onevenwichtigheden in onze economie die, tenzij ze gecorrigeerd worden, een einde zullen maken aan deze lange periode van groei en lage inflatie." Aldus het commentaar van Alan Greenspan, de Amerikaanse voorzitter van de Federal Reserve (het stelsel van nationale banken in de VS), over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Bovenaan zijn lijst van potentiële probleemhaarden staat de dalende werkloosheid, waardoor op den duur de lonen en misschien de prijzen in een spiraal van inflatie terecht kunnen komen. Hierbij voegde hij de mogelijkheid van een daling van de beurskoersen, waardoor consumenten en bedrijven minder gaan uitgeven. Volgens Greenspan denken veel mensen dat de aandelen tot "ver boven een aanvaardbaar" niveau zijn gestegen.

In Japan, de tweede economie van de wereld, is de yen recentelijk harder geworden, zijn de beurskoersen gestegen en heeft de regering zich ingespannen om het haperende bankstelsel te repareren. Maar volgens deskundigen zijn er tekenen dat de Japanse economie nog lang niet hersteld is. "Het zal nog minstens twee jaar duren voor we weer enige serieuze groei in Japan zien, en misschien wel langer," zei Robert Allen Feldman, econoom van het beleggingskantoor Morgan Stanley Dean Witter.

Maar het uitblijven van herstel ligt niet aan passiviteit van de Japanse regering. Eind 1998 heeft de regering 1040 miljard gulden gereserveerd om banken die in de problemen waren geraakt, te redden. Ook werd een economisch stimuleringspakket, dat is bedoeld om de groei te stimuleren door middel van publieke werken en belastinghervormingen, uitgebreid met 414 miljard gulden. Maar de maatregelen hebben niet veel meer gedaan dan een verdere instorting van de economie te voorkomen. En de groei van de overheidsbestedingen hebben een begrotingstekort gecreëerd dat tot de hoogste in de geïndustrialiseerde wereld behoort — ongeveer 10 procent van het bruto binnenlandse product. De regering voorspelt dat de economie dit jaar slechts met 0,5 procent zal groeien, maar onafhankelijke economen zeggen dat zelfs dat bescheiden cijfer buitengewoon optimistisch is.

Volgens sommige economen moet de Japanse regering haar economie verder openstellen voor internationale concurrentie en minder regulering. De Japanse onderminister van Financiën Eisuke Sakakibara zei onlangs dat, hoewel "het versnellen van deregulering belangrijk is voor Japan", er risico’s kleven aan te veel vrijheid voor de financiële markten. "Het huidige financiële stelsel is volstrekt instabiel," zei hij, en riep op tot meer overheidstoezicht op valutaverplaatsingen en kapitaalstromen.

Vanuit dat oogpunt nam het Internationale Monetaire Fonds (IMF) een zeer belangrijke beleidswijziging aan waarmee het in staat is miljarden guldens aan landen ter beschikking te stellen in de hoop een toekomstige internationale financiële crisis te voorkomen. Het IMF besloot een nieuw "noodkredietlimiet" in te stellen zodat IMF-leningen beschikbaar komen voordat een crisis losbarst. Men hoopt dat de aankondiging van een van tevoren goedgekeurd krediet een teken voor beleggers is dat een bepaald land een gezond beleid voert en beschikt over een buitenlandse reserve om z’n munt te verdedigen tegen speculatieve aanvallen. Het idee is te voorkomen dat buitenlandse beleggers plotseling "naar de uitgang rennen" door hen ervan te overtuigen dat het land zelf voldoende reserves heeft om, samen met het IMF, z’n munt te verdedigen. Andere voorstellen om het internationale financiële bouwwerk opnieuw vorm te geven zullen naar verwachting in de komende maanden besproken worden.
(Bronnen: New York Times, Associated Press, VS)

De wereld onder politie-toezicht

"Onder auspiciën van de Verenigde Naties zal de NAVO een nieuwe vorm aannemen. Het zal haar taak worden om voor volkeren en landen over de hele wereld te zorgen en ze tegen oorlog te beschermen. De Russen, de Chinezen en de Japanners zullen ook betrokken zijn bij deze beschermende ‘politie’-rol." (Januari/februari 1992)

De Servische vice-premier Vuk Draskovic, die ontslagen werd omdat hij de Serviërs opriep de waarheid onder ogen te zien, zei op 26 april: "De NAVO wordt sterker. Roemenië en Bulgarije zullen toetreden tot de NAVO ... misschien wordt het een militaire wereldorganisatie. Als Rusland toetreedt ... zal het het grootste leger ter wereld zijn. Daarom is het belangrijk dat de VN deze machinerie onder internationaal beheer plaatst... Als de Veiligheidsraad zegt dat de VN-missie [in Kosovo] ten dele moet bestaan uit NAVO-landen, dan moeten we dat respecteren", zei hij.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, bepleitte dat ieder optreden van de NAVO moet plaatsvinden onder auspiciën van de VN. Intussen vervult Rusland een cruciale rol in de onderhandelingen tussen Servië en de NAVO om een vredesakkoord te bereiken in Kosovo.
(Bronnen: The Independent, GB)

Prinses Diana’s "geschenk van God"

"[Prinses Diana] heeft beslist van Maitreya gehoord en begon interesse te krijgen voor het hele verhaal. Dit zou een nieuw licht geworpen hebben op de ervaring — een visioen — die Maitreya haar in 1989 had gegeven. Dit gaf haar leven een nieuwe wending in toegewijde dienst aan de achtergestelden en zieken. Sindsdien magnetiseerde Maitreya haar eigen energie van liefde, die zo’n sterke kracht was in haar liefdadigheidswerk dat erop volgde. Onder de duizenden getuigenissen na haar dood refereerden velen direct aan haar buitengewone genezende aanwezigheid en kracht. Zelfs als ze ernstig ziek of stervende waren, voelden mensen zich oneindig opgebeurd door haar aanraking en woorden." (Benjamin Creme, Share Nederland, oktober 1997)

Jongstleden april vertelde de moeder van prinses Diana, Frances Shand Kydd, over haar dochters "geschenk van God" om mensen te helpen. Ze zei dat Diana doelbewust probeerde de eenzamen, ouderen, zieken en armen te troosten, en voegde daaraan toe: "Haar ogen waren doordringend en ze luisterde met haar hart en haar hoofd. Volgens mij beschikte ze vaak over een geschenk van God. Ze reikte mensen op allerlei manieren de hand. Ze was een meisje dat graag knuffels gaf en kreeg."

Mevrouw Shand Kydd sprak bij de opening van een Aids-centrum in Bournemouth, Engeland, dat naar Diana is genoemd. Sinds de dood van haar dochter twee jaar geleden heeft Diana’s moeder 54.000 brieven ontvangen. Negentig procent daarvan is afkomstig van mensen die Diana nooit hebben ontmoet, maar het gevoel hebben dat hun leven door haar werd geraakt. (Bron: The Mirror, GB)

Italië schrijft schulden arme landen af

"De schuld zal worden afgeschreven." (Mei 1989)

Italië is van plan leningen ter waarde van 3,2 miljard gulden aan haar armste debiteuren af te schrijven. De minister van Financiën Carlo Azeglio Ciampi zei dat 40 schuldenlanden met een inkomen van 600 gulden of minder per hoofd in aanmerking komen.
(Bron: The Dominion, Nieuw-Zeeland)