Aankondigingen en feiten - mei 1999

In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, Aankondigingen en feiten, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Amerikaanse en Britse leiders roepen op tot schuldenvermindering

"De schuld zal worden afgeschreven." (Medewerker van Maitreya in Share Nederland, mei 1989)

De Amerikaanse president Clinton heeft de rijkste landen van de wereld opgeroepen de schuldenlast van de armste landen te verminderen. Clinton zei dat wanneer hij in juni de jaarlijkse bijeenkomst van de meest geïndustrialiseerde landen bezoekt, hij zal voorstellen 140 miljard gulden aan schulden van de ontwikkelingslanden te schrappen, in ruil voor economische hervormingen.

Gordon Brown, de Britse minister van Financiën, heeft ook zijn steun uitgesproken voor schuldenvermindering. "We moeten de schulden afschrijven, en wel nu," zei hij tijdens een Jubeljaar 2000-bijeenkomst in Londen. Jubeljaar 2000 is een coalitie van organisaties die ijveren voor het afschrijven van de schulden van de ontwikkelingslanden. De schulden van de ontwikkelingslanden "zijn het grote morele vraagstuk van deze tijd en dit decennium," zei Brown. De schuld is "de belangrijkste oorzaak van armoede en onrecht in de gehele wereld en potentieel een van de grootste bedreigingen van de vrede."

Brown betuigde zijn persoonlijke steun aan Jubeljaar 2000 en stelde voor:

  • 100 miljard gulden aan schulden van de ontwikkelingslanden te schrappen voor het einde van het jaar 2000;
  • 2 miljard gulden aan goud van het Internationale Monetaire Fonds te verkopen om een deel van de kosten te dragen;
  • de daling van de internationale hulp te stoppen en terug te keren naar het niveau van 1992 van 120 miljard gulden per jaar;
  • het Britse volk aan te moedigen 2 miljard gulden te schenken aan ontwikkelingsorganisaties.

Brown zei: "Wij, allen die hier zijn, hebben het lef te vinden dat alle mensen elke dag voedsel moeten hebben... We hebben het lef te vinden dat alle kinderen overal ter wereld recht op onderwijs hebben... Nu, als nimmer tevoren, hebben we in de huidige generatie de middelen binnen bereik om troosteloze armoede voor eens en voor altijd uit te bannen. Dit is onze oproep tot handelen... Ik zeg nu, reis met ons mee uit de schaduw van de schuldenbergen."
(Bronnen: Jubilee 2000 Coalition, GB; Los Angeles Times, VS)

Japans economische problemen

"Zoals al eerder aangekondigd (december 1988) komt er een internationale beurskrach, die zal beginnen in Japan." (Juni 1989)

Nu Japan verwikkeld is in zijn ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog, heeft de Japanse centrale bank de ongeëvenaarde stap genomen om de dagrente noodgedwongen tot 0 te verlagen. Men hoopt dat, door Japanse banken toe te staan gratis te lenen, er meer geld wordt uitgeleend aan bedrijven en particulieren, zodat de economie gestimuleerd wordt. Dit betekent dat als er 1 miljoen gulden wordt geleend, de bank de volgende dag slechts 14 cent rente hoeft te betalen. Er kleven gevaren aan dit besluit, maar de kritieke toestand van de Japanse economie heeft de centrale bank tot deze risicovolle stap gebracht. (Bron: New York Times, VS)

"Het vooruitzicht van Japan is beroerder dan een paar maanden geleden," aldus de Amerikaanse onderminister van Financiën Lawrence Summers onlangs in Tokio. Summers zei dat de Japanse banken te weinig vermogen bezitten, dat hun gigantische berg van slechte leningen afgekocht moet worden en dat de hollen-of-stilstaan benadering van de regering om de economie te stimuleren niet werkt. Economen zijn het eens met Summers’ opvattingen. "Het is nogal deprimerend," zei de in Tokio gevestigde econoom Jardine Fleming. "Ik denk dat het juist is om pessimistisch te zijn." Een andere econoom, Hiroshi Kuribayashi, liet soortgelijke geluiden horen: "De afwachtende houding van de Japanse regering is heel gevaarlijk geweest. Ik ben zeer pessimistisch." Summers benadrukte het internationale belang van de Japanse economie: "Een internationale economie kan eenvoudig niet succesvol zijn zonder een succesvol Japan."
(Bron: Los Angeles Times, VS)