Aankondigingen en feiten - december 2000

In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Overstromingen in Europa

"Dit 'einde van een tijdperk' gaat onvermijdelijk gepaard met een aantal natuurrampen, zoals overstromingen en aardbevingen, en we zien een dramatische climax in het aantal rampen dat wereldwijd plaatsvindt. Al deze energie is vrijgekomen door de onmenselijkheid tussen mensen onderling. De hebzucht der machtigen gaat ten koste van hun medemensen en van de natuur. Het milieu is vervuild en reageert. … Na een piek in het voorkomen van rampen zal er een periode van rust beginnen - het zal afgelopen zijn met gewelddadigheid en verwoesting…. Middels onze eigen vrije wil kunnen we leed verzachten door bereidwillig aan de menselijke nood te beantwoorden" (Maitreya's medewerker, Share Nederland, apr. 1988)
Na de recente watersnoodrampen in Frankrijk en Italië, waar modderstromen huizen en bewoners meesleurden, liggen nu, tijdens de ergste overstroming sinds 1947, grote delen van Engeland blank. Stortregens en stormwinden teisterden in oktober en november 2000 het land. De Severn en andere rivieren traden buiten hun oevers en trokken een breed spoor van vernietiging door het westen van Engeland.
Duizenden woningen en bedrijven stonden onder water toen gezwollen rivieren hun natuurlijke loop hernamen; er werd opgeroepen om het bouwen op uiterwaarden te verbieden. De regering ging akkoord met een noodfonds voor de verbetering van waterkeringen in Groot-Brittannië dat, sinds de verwoestingen van de grote storm in oktober 1987 in zuidwest-Engeland, onder meerdere ernstige stormen heeft geleden.
Meteorologen beamen dat de toename van slecht weer direct verband houdt met de opwarming van de aarde; zij waarschuwen ervoor dat Groot-Brittannië in de nabije toekomst vaker te lijden zal krijgen van hevige stormen. (Bronnen: BBC-tv; Independent Television News; Channel 4-tv, GB)


De stem van het volk

"Er is geen regering die de geconcentreerde, vastberaden wil van een juist geïnformeerde publieke opinie in de wereld kan weerstaan." (Benjamin Creme, okt. 1982)
JOEGOSLAVIË - De langdurige tirannie van de Servische dictator Slobodan Milosevic eindigde door toedoen van zijn eigen volk, toen oppositiekandidaat Vojislaw Kostunica, een 56-jarige staatsadvocaat, een ruime overwinning behaalde bij de Joegoslavische presidentsverkiezingen. De overwinning van de democratie ging niet van een leien dakje toen Milosevic weigerde zijn verlies toe te geven door te blijven staan op een tweede verkiezingsronde, ondanks zijn overduidelijke verlies. Maar de bevolking stelde zich teweer in een reeks protesten en demonstraties van burgerlijke ongehoorzaamheid, waarvan een staking bij de kolenmijnen van Kolubara, die de kolen produceren voor de helft van Serviës elektriciteit, het belangrijkste was. Ondanks de acties van de politie die opgeroepen was om het protest te breken, weigerden de stakers te buigen en vroegen om hulp, die kwam in de vorm van 20.000 medestanders die de mijnen indoken om de arbeiders te verdedigen. Een van de politiecommandanten merkte op: "Ik ben dit zat. Na afloop hiervan gooi ik mijn pet weg en ga ik naar huis. De politie van Servië is democratischer dan je denkt."
Uit de ruïnes van een verbrand parlementsgebouw en het staatsomroepcentrum kwam de bevolking tevoorschijn om Kostunica te steunen. De belangrijkste bastions van staatsmacht vielen uiteindelijk ook. Buigend voor de tegen hem gerichte, massale volksopstand trad Milosevic af.
Kostunica zei: "Wat mij geruststelt, is dat de bevolking mij vertrouwt." Hij heeft beloofd geen wraak te nemen op degenen die het oude regime dienden en is naar verluidt voor een soort waarheidscommissie die onderzoek doet naar de misdaden van alle bij de Joegoslavische oorlogen betrokken partijen. (Bron: New York Times, VS)
IVOORKUST - Een dag nadat hij zich, ondanks sterke aanwijzingen van het tegendeel, als de winnaar van de verkiezingen in Ivoorkust had uitgeroepen, werd militair leider generaal Robert Guei door een opstand van het volk uit zijn macht ontzet. Een reeks van gewelddadigheden en militaire represailles trotserend, namen tienduizenden inwoners en overgelopen soldaten gedurende twee protestdagen bezit van de straten van de hoofdstad Abidjan. Laurent Gbagbo, Guei's voornaamste opponent bij de verkiezingen, werd uitgeroepen tot staatsleider. De voormalige geschiedenisdocent en vakbondsman beloofde elektriciteit en stromend water voor de plattelandsdorpen, gratis onderwijs tijdens de eerste jaren van de middelbare school en de instelling van een algemeen ziekenfonds. Hoewel de politieke spanning in het land hoog blijft, geeft de volksopstand aan "dat de gewone man van Afrika democratie en een goede regering wil en dat dictators zich niet langer achter het leger kunnen verschuilen," aldus het Nationale Democratische Instituut van Ivoorkust. (Bron: Los Angeles Times, VS)
BOLIVIA - Na drie weken van wegblokkades die de economie ontwrichtten en daarmee de zittende president bijna dwongen tot aftreden, ging de Boliviaanse regering in op een serie eisen van Indiaanse boerenleiders. Aan een tafel gezeten tegenover de Indiaanse leiders, zegden ministers toe de maisprijzen te ondersteunen, een belastingverhogende herverkaveling terug te draaien en het waterbeheer weer in handen van de boeren te geven. Het was de tweede keer in zes maanden dat de Boliviaanse regering, geconfronteerd met burgerprotesten, gedwongen werd op haar schreden terug te keren. (Bron: New York Times, VS)