Tekenen van de tijd - december 2000


Kruis van licht in Argentinie:

door Carmen Font

In 1992 had het Argentijnse blad Sin límites ("Grenzeloos") een omslagartikel over de verschijning van een kruis van licht in Argentinië. Tijdens een recent interview liet de schrijver van het artikel, Carlos A. Molina, weten dat de media nooit interesse in deze gebeurtenis hebben getoond en dat het wonder grotendeels onopgemerkt voorbijgegaan is.
Het artikel beschrijft hoe op 25 augustus 1991 een kruis van licht verscheen in het huis van José en Reina, een jong echtpaar dat in de stad Ingeniero Maschwitz (Escobar) woonde, 35 km ten noordwesten van de hoofdstad Buenos Aires. Bij het invallen van de duisternis op die dag zagen zij een kruisformatie in een raam van hun woonkamer, die eerst de vorm aannam van een zilveren kruis. Het karamelkleurige glas, dat aan de ene kant vlak was en aan de andere enigszins uitstak, was in een buitenraam geplaatst dat op de straat uitkeek.
José vertelde hoe Maria in een droom aan hem verscheen en hem vroeg te bidden en een klein kapelletje te bouwen in het huis. Aangezien José aannemer is, bouwde hij meteen een kapelletje bij het raam en plaatste er een beeldje van Maria in.
Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje: toen de buren over de verschijning van het kruis hoorden, haastten zij zich naar het huis van het echtpaar om het verschijnsel te bekijken. Ook mensen uit andere provincies trokken er al gauw naar toe. Er waren meldingen van genezingen en velen zagen Maria, of iets wat leek op een blauwe mantel rondom het kruis. Anderen voelden een overweldigende energie ter plaatse. De reacties waren verschillend, maar de gebeurtenis liet niemand onberoerd.
Carlos Molina, een filosoof en 'niet-katholiek', reisde erheen om het te zien: "Ik ging erheen om objectief te beschrijven wat ik zag en ik denk dat ik mij onbevooroordeeld opstelde. Ik was niet vooringenomen om dit verschijnsel te geloven of niet, maar ik was er zeker niet op uit om het in diskrediet te brengen." Wat Molina zag, was inderdaad een kruis van licht dat in een vensterglas verscheen, dat 's avonds zowel van buiten als binnenshuis zichtbaar was. Hij nam enkele foto's, maar Reina was bezorgd dat het kruis waarschijnlijk niet op de foto's te zien zou zijn. Ze zei dat velen, onder wie enkele journalisten met geavanceerde apparatuur, foto's hadden genomen, maar zonder resultaat. Maar toen Molina de film had ontwikkeld, was het kruis van licht duidelijk zichtbaar en het zag er precies zo uit als hij het had gezien. Zijn foto's zijn de enige die van het verschijnsel beschikbaar zijn.
"Mijn instelling moet de juiste zijn geweest", merkte Molina op, "omdat ik geen overhaaste gevolgtrekkingen maakte over wat ik zag. Journalisten en andere mediavertegenwoordigers probeerden een wetenschappelijke verklaring voor deze gebeurtenis te zoeken. Zelfs de Kerk en de plaatselijke bisschop schonken er geen bijzondere aandacht aan. Maar ik kan alleen maar zeggen dat er geen wetenschappelijke verklaring is voor dit verschijnsel: sommige wetenschappers brengen de theorie te berde dat aangezien één zijde van de glasoppervlakte schuin afloopt, het licht dat er doorheen gaat, gesplitst wordt. Maar eigenlijk besefte iedereen dat dit niet het geval was. Het kruis was van alle kanten duidelijk te zien, met licht dat van binnen of van buiten het huis kwam."
Hoewel het kruis lange tijd zichtbaar bleef, is het er volgens Carlos Molina nu niet meer; José en Reina zijn sindsdien verhuisd en kunnen niet worden opgespoord.
"Na de opwinding die het had opgeleverd en de vele mensen die het heeft aangetrokken, verdween geleidelijk de belangstelling voor de gebeurtenis," merkt Molina op. "Toen ik José en Reina maanden na de eerste verschijning van het kruis bezocht, kreeg ik de indruk dat zij ietwat ontmoedigd waren. Zij zagen de gebeurtenis duidelijk als een wonderbaarlijke manifestatie van Maria of Jezus, maar waren teleurgesteld dat er niet op grotere schaal bekendheid aan gegeven werd. Uit dat kruis, zo zeiden ze, straalde een sterke energie van liefde, iedereen kon haar voelen. En het wordt hoog tijd dat de wereld reageert op deze energie van liefde."
Vele mensen in Ingeniero Maschwitz delen dezelfde gevoelens: "Deze gebeurtenissen zijn iets goeds voor onze moeilijke tijden nu," zei een jonge lerares. "Mensen hebben duidelijke tekenen nodig die hun geloof en hoop schragen."
Molina bevestigt dat het zien van het kruis van licht een indrukwekkende en echte ervaring was. "Misschien kunnen mensen die deze wonderlijke gebeurtenissen over de hele wereld volgen en vergelijkingen trekken met soortgelijke verschijnselen, tot interessante en betekenisvolle conclusies komen. We moeten begrijpen dat we een andere, nieuwe tijd binnengaan; het teken des tijds - zoals de H. Paulus zou zeggen - moet door onszelf van binnenuit worden herkend."


(De Meester van Benjamin Creme verklaart dat het kruis van licht door Maitreya werd gemanifesteerd.)
Carmen Font is Share International-correspondent in Barcelona, Spanje.