Aankondigingen en feiten - juli/augustus 2000

In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Grotere beurzen
“Terwijl de aandelenbeurzen onbeheersbaar wankelen onder de gepaarde bestorming van hebzucht en angst, trachten de ‘mannen van het geld’ hun macht te versterken door de grootste markten samen te voegen ... De ‘buffers’ van spreiding worden prijsgegeven, en niets kan dan meer de spiraalsgewijze ondergang tegenhouden. (De Meester van Benjamin Creme, Share Nederland, juni 2000)

Euronext, het onlangs opgerichte samenwerkingsverband tussen de aandelenbeurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam, werkt nu aan een wereldwijde alliantie. Euronext is in onderhandeling met de beurzen van New York, Tokio, Canada, Mexico, Hongkong en Australië, om een wereldwijde aandelenbeurs te vormen waar 24 uur, onafgebroken gehandeld kan worden.
De voorgestelde Global Equity Market (GEM) krijgt een handelswaarde van meer dan 20 biljoen Amerikaanse dollar, ofwel 60 procent van de waarde van alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. De helft van deze omzet komt voor rekening van de beurs in New York. De New York Stock Exchange (NYSE) is optimistisch over de plannen. “Ik verwacht dat we voor de zomer de definitieve blauwdruk zullen hebben,” aldus Dick Grasso, directeur van de NYSE.
Rond dezelfde tijd dat Euronext werd opgericht in het voorjaar van 2000 kondigden de beurzen van Frankfurt en Londen hun fusie aan binnen iX, de grootste Europese beurs tot nu toe, die op haar beurt weer samenwerking zoekt met Nasdaq, de Amerikaanse beurs waar vele technologiefondsen verhandeld worden. (Bron: de Volkskrant)
 

Overdracht dorpen aan Palestijnen
“Israëli’s en Palestijnen zullen in grotere harmonie naast elkaar leven, ondanks alle moeilijkheden die ze hebben gehad, en de welvaart in het gebied zal beter worden verdeeld.” (Maitreya, november 1993)

Israëls wetgevers hebben een plan goedgekeurd om drie dorpen aan de rand van Jeruzalem volledig onder Palestijns bestuur te plaatsen. Op aandringen van premier Ehud Barak werd er in de Israëlische Knesset over het voorstel gestemd, waar het met 55 stemmen voor, 48 tegen en één onthouding werd aangenomen, waarna het door het Israëlische kabinet werd goedgekeurd. Barak vertelde de Knesset dat de overdracht van de dorpen Abu Dis, Suwahra en al-Azariya de controle van Israël over Jeruzalem zal versterken, waardoor het vredesproces meer kans maakt. De Palestijnen willen oost-Jeruzalem, met zijn Arabische meerderheid, als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat, maar dat is een controversieel onderwerp waar Israëlische aanhangers van de harde lijn sterk tegen gekant zijn.
Hanan Ashrawi, een lid van de Palestijnse Raad, zei dat de overdracht van de dorpen een positieve — zij het wat late — stap in de goede richting was. Ze zei dat de overdracht deel uitmaakt van een Israëlisch-Palestijns akkoord van meer dan een jaar geleden. Ashrawi uitte haar bezorgdheid dat de verlate overdracht de Palestijnen slechts bevestigt in hun angst dat er over elk eerdere afgesloten overeenkomst met de Israëli’s opnieuw gedebatteerd zal moeten worden. (Bron: CNN, VS; Associated Press; Reuters)