Aankondigingen en feiten - mei 2000

Meer land voor de Palestijnen

In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken

“Het Israëlische leger zal zich, tegen elke verwachting in, terugtrekken van de Westoever en uit de Gazastrook, en terugkeren naar zijn vaderland, met de bereidheid dat te verdedigen. Wanneer dit gebeurt, zullen de oorlogszuchtige politici als verlamd zijn. De wil van het Israëlische volk zal Israël behoeden en verdedigen.” (Juni 1989)

In maart 2000 stemde Israël in met terugtrekking uit 6,1 procent van de Westoever en gaf Palestijnen geheel of gedeeltelijke controle over meer dan 40 procent van het grondgebied. Tot de overgedragen gebieden behoren onder meer dorpen en steden rond de door de Palestijnen beheerde steden Ramallah, Bethlehem en Hebron. Het verzoek van de Palestijnen om gebieden die grenzen aan Oost-Jeruzalem werd voorlopig afgewezen, maar als compromis kregen de Palestijnen dorpen in de buurt van, maar niet grenzend aan Jeruzalem. De terugtrekking maakt deel uit van een reeks landoverdrachten die is overeengekomen onder voorlopige vredesakkoorden. Een volgende landoverdracht staat gepland voor juni 2000. De onderhandelingen voor een definitieve overeenkomst inzake kwesties als de status van Jeruzalem, definitieve grenzen, Palestijnse vluchtelingen en Joodse nederzettingen duren voort.

In een historische uitspraak waarmee de rechten van Israëls Arabische burgers worden beschermd, wees het Israëlische Hooggerechtshof het beleid af waarmee exclusief Joodse nederzettingen werden bevorderd, door een Israëlisch-Arabisch echtpaar toe te staan land te kopen in een Joodse coöperatieve nederzetting in noord-Israël. (Bron: New York Times; Associated Press, VS)


 

Vooraanstaand econoom: beurs-zeepbel zal barsten

 

 “Het einde van commercialisering is nu ophanden. In het algemeen zal er voor beurzen zoals ze nu draaien geen plaats zijn in de nieuwe samenleving.” (Mei 1989)

Franco Modigliani zegt dat de huidige rage van Internet- en andere technologische aandelen een zeepbel is die uiteen zal spatten. Modigliani, die in 1985 de Nobelprijs voor Economie won, zei in een artikel in de New York Times: “Er bestaat geen zeepbel die rustig leegloopt. Door zijn aard kan een zeepbel alleen maar barsten. Ik weet niet wanneer.” Maar het gaat gebeuren, zegt hij, en de pijn zal groter zijn naarmate de bel groter wordt. Hij zegt dat de Amerikaanse nationale bank (Federal Reserve) terecht de rente verhoogt, maar misschien niet snel genoeg handelt.

Het artikel stelt: “Het is niet moeilijk om financiers te vinden die privé zullen toegeven dat ze verbijsterd zijn, maar alles belegd hebben.” De meesten hebben Modigliani’s werk bestudeerd op de hogeschool en velen hebben gezien hoe hun leeftijdsgenoten werkloos werden doordat ze de nieuwe aandelen niet kochten. Hun nervositeit groeit met de wispelturigheid van de markt. Modigliani begon ongeveer een jaar geleden met het verkopen van aandelen en verontschuldigt zich er niet voor. “De enigen die het in 1929 goed deden, waren degenen die te snel hebben verkocht,” zo zei hij. (Bron: New York Times, VS)