Aankondigingen en feiten - november 2000

In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

"Kuddegedrag jaagt beleggers naar de afgrond"
"De structuren die nu ineenstorten, zijn slechts het noodzakelijke voorspel van een hoognodig besef van de werkelijkheid waardoor de mens zijn waarden kan bijstellen en een nieuwe betekenis en doel aan zijn leven kan geven." (Benjamin Creme's Meester, Share International, dec. 1998)
Terwijl het wereldwijde leger van beleggers groter is dan ooit, vormt hun kuddegedrag - zoals de recente duikeling van de koers van Apple Computer laat zien - een groot risico voor de wereldeconomie. Dat zegt A. Persaud, chefeconoom van Stale Street, de grootste vermogensbeheerder voor institutionele beleggers ter wereld.
De afgelopen jaren hebben de president van de Amerikaanse centrale bank Alan Greenspan en de Amerikaanse minister van Financiën Larry Summers elke bedreiging voor de aandelenbeurs gepareerd. Helaas, aldus Persaud, hebben zij daarmee tegelijk een monster gecreëerd, want de kudde is nog nooit zo groot geweest. Het bijbehorende kuddegedrag is uitgegroeid tot hèt grootste risico voor de wereldeconomie. Persaud, die onlangs van het Insitute of International Finance een onderscheiding kreeg voor zijn paper over het risico van kuddegedrag op de financiële markten, voorspelt dat "beleggers uiterst gevoelig zullen zijn voor slecht nieuws uit de technologiesector".
De enige reden waarom koersval van Apple Computer niet leidde tot een massale uitverkoop op de markt is omdat beleggers het bedrijf zien als een sector binnen een sector. Maar investeerders zijn eraan gewend geraakt dat zij beschermd worden tegen al te grote risico's, meent Persaud. In de nasleep van de roebelcrisis van 1998 verkeerden de beleggers in blinde paniek, maar drie renteverlagingen van Alan Greenspan hielpen de kudde tot staan te brengen. Nadat een val van 9000 tot 7500 punten was de Dow Jones-index binnen drie weken weer op het oude niveau terug. 
Meer recent maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën bekend dat de strategische oliereserves zouden worden aangesproken nadat tientallen Amerikaanse bedrijven hadden gewaarschuwd voor tegenvallende winsten door de hoge olieprijs en de dalende euro. Ook deze interventie bleek succesvol en intussen is de olieprijs weer gezakt tot 30 dollar per vat. Deze stuurmanskunsten hebben niet alleen voorkomen dat de kudde de technologiesector de rug toekeerde, maar hebben beleggers ook teruggebracht op de Aziatische markten. Persaud maakt zich zorgen over het gemak en het vertrouwen waarmee beleggers dit soort grote risico's nemen. Volgens hem zou het beter zijn als "Summers en Greenspan de beleggers af en toe in de steek lieten", zodat ze wat onzekerder worden over hun beleggingen. De chefeconoom denkt dat alleen een internationale financiële crisis de grote beleggerskudde uit elkaar kan jagen: "We leren alleen van onze fouten."
Wanneer zou zo'n crisis zich kunnen voordoen? Oktober is traditioneel een moeilijke tijd van het jaar voor de aandelenmarkten. Gezien de huidige onrust in de kudde beleggers, kan de geringste ordeverstoring de grootste gevolgen hebben. (Bron: de Volkskrant)

Japan: korte opleving van de markt
"Zoals al eerder aangekondigd (SN, dec. 1988) komt er een internationale beurskrach, die zal beginnen in Japan. Maitreya herhaalt: de beurscrisis is onvermijdelijk." (SN, juni 1989)
"De binnenlandse economie loopt nog steeds terug, wat een reden voor bezorgdheid is. We voorspellen dat de economie binnen zes tot twaalf maanden weer tot stilstand zal komen," aldus Mamoru Shimode, een hooggeplaatste functionaris van Japan Equity Research bij het Tokiose filiaal van Deutsche Securities Ltd. De opleving van de markt zal waarschijnlijk van korte duur zijn, ondanks een algemene opleving van de markt, vooral als de Amerikaanse markt instabiel is. (Bron: Nikkei Weekly, Japan)