Tekenen van de tijd - november 2000


"LICHT UIT DE HEMEL":
Madonna-verschijningen in Egypte

Aangetrokken door de talloze berichten over verschijningen van de Maagd Maria trekken duizenden mensen naar de zuid-Egyptische stad Assiut.
Ooggetuigen zeggen dat de verschijningen plaatsvinden bij de St Marcus-kerk, in de vroege uren van de ochtend. "Ik zag Maria, ze was mooi en droeg een blauwe sluier," zei Sarvat Hani Marzouk. "Er kwam licht van haar handen, en daarna duiven die wegvliegen, zo groot als eenden."
Anderen zeggen dat ze alleen stroboscoop-achtig licht zagen en grote duiven die rond de minaretten van de kerk vlogen.
Buiten de kerk zingen pelgrims elke nacht: "Kom Maria, kom," of "Uw licht is op het kruis" om Maria te smeken tussen de twee torens van de kerk te verschijnen zoals ze dat naar zeggen op voorgaande nachten ook gedaan heeft. Moslims eren Maria als de moeder van Jezus, die binnen de Islam als een profeet wordt beschouwd.
Mensen die rond de St Marcus-kerk wonen, begonnen in augustus 2000 over de verschijningen te berichten. "De eerste keer dat wij over Maria's verschijning hoorden, was op 17 augustus," zei een plaatselijke inwoner. "We hechtten er niet te veel belang aan omdat we dachten dat het een op zichzelf staand geval was." Maar de volgende dag, zei hij, "meldden meer mensen hetzelfde, en vervolgens honderden en duizenden." Vader Labib van het nabij gelegen orthodox koptische Dronka-klooster zei: "Als je naar de oorsprong van het licht zoekt, zul je die niet vinden. Dit is licht uit de hemel."
Bisschop Mina Hana, secretaris van de Raad van Kerken van Assiut, zegt dat de Madonna de stad Assiut heeft gekozen om te verschijnen omdat zij er tijdens de ballingschap van de heilige familie uit het Palestina van Herodes doorheen gereisd was. Koptische christenen, die de meerderheid uitmaken van de zes miljoen christenen in Egypte, geloven dat de heilige familie in Assiut verbleef op haar weg terug naar Palestina. Christenen vormen ongeveer een kwart van de bevolking van Assiut. Bisschop Hanna zei: "Dit is een zegening voor zowel de moslims als de christenen. Het is een zegening voor Egypte."
Sceptici zeggen dat de verschijningen samenvallen met een poging van de regering om het religieuze toerisme in het gebied te promoten in de nasleep van de aanslag op het populaire gebied rond Luxor in 1997 waarbij 58 toeristen omkwamen. Met een aantal andere steden langs de Nijl was Assiut om veiligheidsredenen van de buitenwereld afgesloten . Het grootste weekblad van Egypte, Rosa el Yousef, wijst de verschijningen van de hand als een "legende". Maar Britse en Egyptische journalisten die in Assiut zijn geweest, zeiden dat er plotseling lichtflitsen in de lucht waren en dat zij de oorsprong ervan niet konden vinden. (Bron: ABC News, VS)
(De Meester van Benjamin Creme verklaart dat de Meester die Maria was verantwoordelijk is voor dit wonder - en de grote duiven manifesteerde.)

Wonder-beeld in Texas
Een 40 centimeter hoog keramisch beeld van de Maagd Maria in Austin (Texas, VS) trekt duizenden bezoekers omdat het naar verluidt tranen van bloed huilt. Het beeld behoort toe aan Candy en Victor Gonzales, die in een bescheiden appartement in het noordoosten van de Texaanse hoofdstad Austin wonen.
Het verschijnsel deed zich begin augustus 2000 voor het eerst voor, toen Candy Gonzalez de kamer van haar dochtertje ging opknappen. Zij pakte het beeld op dat onder een kruisbeeld stond, waarop bloed geschilderd was dat uit het hoofd, de zijde, voeten en handen van Jezus kwam. Mevrouw Gonzalez zei dat zij iets roods in een van de ogen van het beeld zag, maar het gewoon wegpoetste. "Ik dacht er verder niet bij na," zei ze. Maar toen zij weer naar het beeld keek, zag zij iets uit het oog komen wat op bloed leek.
"De rillingen liepen over mijn rug," zei ze. "Ik holde de keuken in en zette het beeld voor het raam met het gezicht naar de straat." Mevrouw Gonzalez holde weg om een buurvrouw erbij te halen. "Ik zei: 'Kom gauw, mijn Maria-beeld weent bloed uit haar oog.' Zij kwam mee en zei: 'Kijk, het komt ook uit haar andere oog.'" Sindsdien, aldus mevrouw Gonzalez, komen en verdwijnen de tranen, en niemand weet wanneer het beeld gaat huilen. In het begin probeerde het echtpaar Gonzalez er weinig bekendheid aan te geven, maar toen het eenmaal aan vrienden, familie en buren was verteld, kwamen mensen uit heel midden-Texas naar hun appartement. Dag en nacht klopten bezoekers aan de deur van het echtpaar dat het moeilijk vond om hen weg te sturen.
Vicente Alonzo zei dat toen hij het huis van het echtpaar Gonzalez bezocht, de hand van de Maagd Maria had bewogen. "De hand bewoog zich heel langzaam, als in slow motion," herinnerde hij zich. "Ik keek er twee keer naar en bij de derde keer boog ik mijn hoofd om te bidden."
Er kwamen zoveel bezoekers naar het huis van het echtpaar Gonzalez dat de buren erover klaagden en de familie Gonzalez besloot het beeld in een katholieke kerk in de buurt neer te zetten ter bezichtiging. In twee dagen tijd kwamen naar schatting 10.000 mensen naar de kerk om het beeld te zien. Na een periode waarin het beeld bezichtigd kon worden, vroegen Candy en Victor Gonzalez aan de kerk om het beeld aan hen terug te geven. "Ik denk dat het hier veiliger staat," zei Candy Gonzalez, verwijzend naar hun appartement.
De eerwaarde Robert Tacker, pastoor van de kerk en geestelijk raadsman van de familie Gonzalez, zei dat het beeld alle logica tart. "Wat ik zag was rode vloeistof en, ja, het leek op bloed. Het kwam uit de ogen en liep over het gezicht," zei hij. Wanneer het beeld huilt, aldus Candy Gonzalez, "gebeurt er een wonder" voor de mensen die de verse tranen aanraken. De rug van een vrouw werd genezen, terwijl het gebrekkige gezichtsvermogen van een ander hersteld werd, vertelde ze. (Bron: Austin American-Statesman, VS)
(De Meester van Benjamin Creme verklaart dat de Meester die Maria was, dit wonder heeft gecreëerd.)