Aankondigingen en feiten - oktober 2000

In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Chinese boeren protesteren
"... het zaad van bewustzijn barst nu open. Overal worden mensen bewust en zij zullen niet bereid zijn zich te laten overheersen door anderen terwijl het hun bestemming is vrij te zijn. Regeren zal plaatsvinden door de mensen voor de mensen." (Maitreya, Share International, sept. '88)
In augustus 2000 protesteerden ongeveer 20.000 Chinese boeren in zuid-China tegen de hoge belastingen. De oproerpolitie werd ingezet om te voorkomen dat een overheidskantoor in het stadje Yuandu geplunderd zou worden.
De aanleiding voor het incident was de ban die werd uitgesproken over het boekje getiteld De boerenvriend, waarin de maximale hoogte van de belastingen werd opgesomd die door Beijing is toegestaan, maar die op het platteland steevast wordt overschreden. De boeren waren furieus dat het drukwerk dat hun klachten rechtvaardigde, werd onderdrukt.
In een naburige provincie was de heer Li, een plaatselijke activist van de Communistische Partij, zo geschokt door het lot van de boeren dat hij Beijing om hulp schreef: "De boeren hebben echt te lijden; het land is arm en onze boerenbedrijven lopen gevaar."
Li beschreef een gemeenschap die zozeer gebukt ging onder de belastingheffing dat 15.000 van de 18.000 gezonde boeren hun boerderij hadden verlaten om in de stad te gaan werken. De traditionele stroom van boeren naar de steden is een heuse stormloop geworden, zodat 60 procent van de bevolking van het district nu vertrokken is.
De prijs voor graan en andere gewassen is de laatste jaren gelijk gebleven of gedaald, terwijl de belastingen in de afgelopen tien jaar de pan uit gerezen zijn. De prijzen zullen nog verder dalen wanneer China toetreedt tot de Wereldhandelsorganisatie, zodat zijn markt toegankelijker wordt voor Amerikaanse landbouwproducten.
De heer Li zegt: "Ik ontmoet vaak oude mensen die mijn hand vastpakken en huilen dat ze het liefst gauw doodgaan. Kinderen knielen voor me neer, bedelend om geld om naar school te kunnen gaan." (Bron: The Guardian, GB)