Aankondigingen en feiten - september 2000

In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Aandelenbeurzen fuseren

"…weldra zal de transformatie van alle structuren een aanvang nemen, te beginnen met de ontbinding van de aandelenbeurzen zoals die nu functioneren. Dit zal … de ontwikkeling toestaan van een eerlijk en gelijkwaardig handelssysteem." (Benjamin Creme's Meester, Share Nederland, juli/aug. 1995)


De aandelenbeurzen van Londen en Frankfurt, die opgaan in een nieuwe beurs genaamd iX, hebben belangstelling getoond voor het opzetten van een mondiale aandelenbeurs in samenwerking met de Amerikaanse schermbeurs Nasdaq. In een verklaring stelde iX dat het kijkt naar "een volledige fusie van belangen om tot een mondiale beurs te komen." De beurzen van Milaan en Madrid hopen in 2001 samen te gaan met iX, waarmee het marktaandeel van de nieuwe beurs in de Europese aandelenhandel op 70 procent komt. In een afzonderlijke verklaring zei de voorzitter van de beurs in Frankfurt dat hij een eventuele fusie tussen iX en EuroNext, de nieuwe beurs die wordt gevormd door de beurzen van Parijs, Amsterdam en België, niet uitsluit.
In een toespraak tot de Raad van Buitenlandse Betrekkingen in New York zei de voorzitter van de Amerikaanse Federale Bank, Alan Greenspan, dat het onmogelijk is "de precieze aard van de volgende internationale crisis te voorspellen." Maar, zei hij: "Dat die er komt is zo zeker als de hardnekkigheid van de financiële onbezonnenheid van de mens."
Sir Donald Tsang, de algemeen gerespecteerde minister van Financiën van Hongkong, zei echter dat een mondiale financiële crisis in het jaar 2001 kan plaatsvinden. Sinds begin jaren '90 hebben zich elke twee of drie jaar crises voorgedaan: de crisis rond het Britse pond in 1992, de devaluatie van de Mexicaanse peso in 1994, de Aziatische crisis in 1997. Steeds bestond het probleem volgens Tsang uit een oververhitte economie en grillige kapitaalstromen. In 1998 kwamen meer dan 180 ministers van Financiën in Washington DC bijeen om de problemen te bespreken. Veel functionarissen beloofden actie te ondernemen. "En wat hebben we eraan gedaan?", vraagt Tsang. "Praktisch niks." 
(Bron: Associated Press; Parade, VS)


Vredesproces Midden-Oosten

"Het Palestijnse volk moet, en zal, zijn thuisland krijgen. Niets minder zal … een einde maken aan de steeds terugkerende crises…" (Benjamin Creme's Meester, SN nov. '90)
"Bovenal moeten Israël en de Palestijnen de rechtvaardige oplossing voor hun problemen vinden, zonder welke geen blijvende vrede mogelijk is." (Benjamin Creme's Meester, SN mrt. '91)


Ofschoon de vredesbesprekingen in juli 2000 in Washington in een patstelling eindigden, is er niettemin op veel kernpunten grote vooruitgang geboekt, waarmee mogelijk de basis is gelegd voor een overeenkomst in de nabije toekomst.
De ambitieuze topontmoeting tussen de Palestijnse leider Yasir Arafat en de Israëlische premier Ehud Barak heeft weliswaar geen definitief vredesakkoord opgeleverd, maar er werden wel moeilijke kwesties besproken, zoals de bestemming van Jeruzalem, een onderwerp dat voorheen taboe was. Beide leiders zegden toe aan een definitieve vredesregeling te zullen blijven werken. 
(Bron: New York Times, VS)