Aankondigingen en feiten - december 2001

In de loop der jaren heeft Share Nederland artikelen gepubliceerd over Maitreya’s verwachtingen op het gebied van politieke, sociale, ecologische en geestelijke veranderingen in de wereld, zoals deze werden verstrekt door een van Maitreya’s medewerkers uit de gemeenschap in Londen waar hij verblijft. Van tijd tot tijd hebben ook Benjamin Creme en zijn meester hun prognoses van toekomstige ontwikkelingen gegeven. In deze rubriek, “Aankondigingen en feiten”, maken we melding van recent nieuws, gebeurtenissen en commentaren die verband houden met deze uitspraken.

Oneerlijk spelletje
“De nieuwe religie is geld… Elk middel dat het welzijn van de mensheid zou kunnen bevorderen, wordt gebruikt als een manier om een paar mensen rijk te maken ten koste van alle andere. Dat is de aard van de marktwerking. Die is gebaseerd op de grote, onmiskenbare leugen dat we allemaal vanuit een zelfde beginpositie handeldrijven… Slavernij is de basis van elke transactie op de effectenbeurzen. De tijd is gekomen om dat schandelijke verband te beëindigen, en dat zal gebeuren door hun ondergang.” (Benjamin Creme, De Grote Aantocht)
De financier George Soros schreef in zijn boek “De crisis van het mondiale kapitalisme” (1998):
“De ontwikkeling van de mondiale economie is niet in overeenstemming met de ontwikkeling van de mondiale samenleving. De basiseenheid van het politieke en sociale leven blijft bestaan binnen een land-staat. Internationale wetten en instituties, in zoverre ze bestaan, zijn niet krachtig genoeg om oorlogen of het op grote schaal schenden van de mensenrechten te voorkomen in afzonderlijke landen. Ecologische bedreigingen worden niet op bekwame wijze aangepakt. De mondiale financiële markten staan grotendeels buiten de controle van nationale of internationale autoriteiten. Ik suggereer dat de huidige stand van zaken ongezond en onhoudbaar is.”

In een televisie-interview over de huidige financiële situatie in de wereld in oktober 2001 maakte George Soros de volgende opmerkingen over mondialisering (Mondiali-sering, mooie bloem volgens mij. Mondiabolisering, akelig proces volgens mij) en de mogelijke gevolgen van de aanslagen van 11 september:
“Ik denk dat mondialisering blijft, maar wat telt, is welk soort mondialisering we hebben. Ik denk dat we een zeer onevenwichtige hebben. We hebben mondiale markten maar een politiek systeem dat gebaseerd is op de soevereine staat en het is een zeer oneerlijk spelletje. Ik denk dat we het eerlijker moeten maken en dat de gebeurtenissen op 11 september dit urgenter hebben gemaakt dan ooit ...
“[Mondialisering] creëert grotere verschillen tussen arm en rijk. Het wordt bepaald door de rijke landen en niet ten voordele van de armen. Dus ik denk dat ze meer met de belangen van de armere landen, de ondergeschikte landen, rekening moeten houden. Denk bijvoorbeeld aan een land als Brazilië, dat alles goed heeft gedaan, maar op dit moment meer dan het dubbele aan rente moet betalen dan de VS, vanwege alle risicopremies die het moet betalen...
“Waar we in de VS achter zijn gekomen is dat we niet onkwetsbaar zijn — dat hoe het toegaat in andere landen in feite van vitaal belang is voor onze veiligheid en we daarom een opbouwende en positieve visie op een betere wereld moeten hebben en niet slechts een oorlog moeten voeren tegen terrorisme, omdat dat alleen het karwei niet zal klaren. We moeten ook een positieve visie van een betere wereld ontwikkelen.” (Bron: Breakfast with Frost, BBC-tv, GB)

Economie VS wankelt
De economie in de VS is met 0,4 procent gedaald in het derde kwartaal van 2001, het slechtste resultaat in meer dan 10 jaar. De consumentenuitgave, die tweederde van alle economische activiteit voor haar rekening neemt, daalde met 1,8 procent in september 2001, de grootste maandelijkse daling in 15 jaar. Bovendien verloren in oktober 2001 meer dan 400.000 mensen hun baan, het grootste aantal in één maand in meer dan twee decennia, als reactie van het bedrijfsleven op een verslechterde economie met een toename van ontslagen. Het werkloosheidspercentage steeg van 4,9 procent in september naar 5,4 procent in oktober, het hoogste niveau sinds 1996. Volgens cijfers van de VS-regering was ongeveer een kwart van de verloren banen een direct gevolg van de terroristische aanslagen op 11 september.

Deskundigen vragen zich niet langer af of de Verenigde Staten in een recessie verkeren, maar hoe diepgaand deze zal zijn en hoeveel maanden voorbij zullen gaan voordat de banen weer voor het oprapen liggen. “Het belangrijkste punt is dat het slechter zal worden,” zei Michael Evans, leidend econoom van de American Economics Group, een adviesorgaan uit Washington DC. “De bedrijfsuitgaven zijn belabberd, de onroerend-goedsector begint bergafwaarts te gaan en de exportcijfers zijn verschrikkelijk. We zitten in een mondiale recessie. Tel het allemaal bij elkaar op en er is geen goed nieuws in het verschiet voor ten minste een aantal kwartalen.” (Bron: CNN; New York Times; San Francisco Chronicle, VS)

Japanse economie verslechtert
De Japanse economie gaat sneller achteruit dan verwacht volgens de minister van Economisch en Fiscaal Beleid. “De economische omstandigheden worden zelfs moeilijker,” zei Heizo Takenaka. Een vooraanstaande Japanse econoom gaf aan dat de regering de door haar beoogde economische groei van 1,7 procent voor het fiscale jaar 2001 zal bijstellen tot ongeveer 1 procent in navolging van een soortgelijke maatregel door de Bank van Japan. (Bron: The Japan Times, Japan)

Kelderende aandelenprijzen in Japan
Over de toenemende financiële crisis in Japan zei de directeur van de Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Yoshifumi Nishikawa, onlangs: “Banken zijn beroofd van bijna hun gehele vermogen dat ze in de 55 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden vergaard. Steeds lagere lonen en de abrupte val van aandelenprijzen heeft ons in een ernstige toestand gebracht.”
(Bron: The Nihon Keizai Shimbun, Japan)