Aankondigingen en feiten - jan/feb 2001

Zware tijden op Wall Street

"[Door] wedijver is de samenleving zo sterk gecommercialiseerd. … De ineenstorting van het huidige economische stelsel zal er een eind aan maken en wedijver zal plaatsmaken voor samenwerking." (Benjamin Creme, Share Nederland, juli/aug. 1996) 
Het jaar 2000 was een moeilijk jaar voor de Amerikaanse beurzen. De Nasdaq-index van technologische fondsen verloor het afgelopen jaar 39,4 procent van zijn waarde, het slechtste resultaat sinds de invoering van de index in 1971. Het Dow Jones-gemiddelde van vooraanstaande aandelen verloor 6,2 procent, het eerste verlies sinds 1990, en het slechtste resultaat sinds 1981. De uitgebreidere S&P500-index verloor meer dan 10 procent ten opzichte van het begin van het jaar - het eerste verlies sinds 1994 en het slechtste resultaat sinds 1977. De dalingen op de aandelenmarkt, slechts één jaar nadat alle drie indices recordwinsten hadden laten zien, hebben het vertrouwen van beleggers geschokt, aldus deskundigen. "Het was een jaar van bewustwording voor de nieuwe belegger op Wall Street en de kansen zijn voor velen zeer snel en plotseling gekeerd," aldus Ned Riley, hoofd beleggingen bij State Street Global Advisers. Zelfs een renteverlaging door de voorzitter van de Amerikaanse Federale Bank, Alan Greenspan, in januari 2001 gaf de markten slechts een tijdelijke oppepper en volgens vele analysten is de daling nog niet ten einde. 
(Bron: CNN Financial Network, VS)

Soros voorspelt harde landing economie VS
"Het einde van commercialisering is nu in zicht. Voor de aandelenbeurzen zoals die nu bestaan zal er in het algemeen in de nieuwe samenleving geen plaats zijn." (Maitreya's medewerker, mei 1989)
Hernieuwde waarschuwingen voor een onvermijdelijke mondiale financiële crisis zijn afkomstig van de financier George Soros. Hij kritiseerde de Amerikaanse Federale Bank vanwege de traagheid waarmee deze reageerde op de signalen van zwakte in de Amerikaanse economie. Soros waarschuwt dat de VS een "hobbelige en harde" landing zal maken, wat wereldwijd gevolgen zal hebben, met name voor de ontwikkelingslanden. 
(Bron: BBC-tv Ceefax, GB)

Bankencrisis dreigt in Japan
Er dreigt een nieuwe crisis in de Japanse economie. Vanwege de grote hoeveelheid 'slechte' leningen die de Japanse banken op hun balans hebben staan, zijn zij gedwongen omvangrijke aandelenpakketten te verkopen, wat dramatische gevolgen heeft voor de aandelenbeurs. De Nikkei-index heeft vorig jaar 30 procent van zijn waarde verloren en de problemen bij de banken kunnen de ellende nog vergroten.
Tijdens de financiële crisis in Azië van 1998 kwamen veel bedrijven in financiële moeilijkheden en konden ze ineens hun leningen niet meer terugbetalen. Japanse banken hadden veel van dit soort 'slechte' leningen verstrekt en in 1998 nationaliseerde de Japanse overheid twee grote commerciële banken om te voorkomen dat ze failliet zouden gaan. Naar nu blijkt, is Japan in twee jaar niet veel opgeschoten en gaan de banken nog steeds gebukt onder een grote hoeveelheid slechte leningen.
Om de traditionele verwevenheid van het bankwezen en het bedrijfsleven te verminderen heeft de Japanse overheid de banken aangezet om hun aandelenbelangen in Japanse bedrijven te verkopen. Maar in augustus hadden zij nog niet eens de helft van de beloofde aandelen verkocht. De val van de Nikkei-index verscherpt de problemen van de banken, omdat de verwachte winsten door de koersval in rook opgaan.
Volgens de analist R. Feldman van zakenbank Morgan Stanley Dean Witter vinden "veel investeerders dat de nieuwe crisis in Japan al begonnen is". Hij vreest dat de Japanse overheid, net als in 1998, niet op de goede manier zal ingrijpen. 
(Bron: de Volkskrant)

Vooruitgang in schuldenverlichting
"[In] antwoord op de aanbeveling en de inspiratie van de Christus, en geconfronteerd met de dreiging van economische chaos, zullen velen de noodzaak inzien van een nieuwe benadering en een nieuwe urgentie om de dringende problemen van onze wereld aan te pakken." (Benjamin Creme's Meester, sept. 1995)
De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds hebben in totaal 22 miljard dollar aan schuldenverlichting toegekend aan 22 van de armste landen ter wereld, waarmee zij hun doel om tegen het einde van het jaar 2001 de schulden van 20 landen te verlichten, hebben overtroffen. President van de Wereldbank James Wolfensohn en algemeen-directeur van het IMF Horst Köhler hebben toegezegd te zullen blijven werken aan het verlichten van de schuldenlast van de overige landen.
De Wereldbank en het IMF hadden zich gehaast om voor het eind van 2000 beoordelingen te voltooien en te zorgen voor kwijtschelding aan ten minste 20 landen, twee keer het aantal dat in september gereed was. Volgens functionarissen van de bank werden sommige vereisten en belemmeringen versoepeld of opgeheven om het doel te bereiken, maar de belangrijkste voorwaarden die moeten waarborgen dat de schuldenverlichting de gewenste effecten heeft, bleven intact.
Activisten voor schuldenverlichting kritiseerden de Wereldbank en de IMF omdat het programma minder dan 50 procent van de schuld van de desbetreffende landen kwijtscheldt. "Ofschoon wij het kwijtschelden van schulden bovenaan de agenda hebben gezet, hebben de kredietverstrekkers nagelaten de schuldencrisis te beëindigen," aldus Ann Pettifor, directeur van de internationale actiegroep voor schuldenverlichting Jubilee 2000. "De armste landen zijn nog steeds gedwongen nieuwe leningen aan te gaan of hulpfondsen te gebruiken om schulden af te betalen. 
(Bron: VN; New York Times; Christian Science Monitor, VS)