Artikel van de meester -- juli/augustus 2001


Eenheid

door de meester —, via Benjamin Creme

Wanneer mensen in grote groepen bijeenkomen, gaan zij zichzelf anders zien en kijken op een nieuwe manier naar elkaar. Ze worden aangemoedigd en versterkt in hun verlangen en trekken naar degenen die hun mening delen. Dit lijkt misschien natuurlijk, maar waarom zou het zo zijn? In wezen zoeken alle mensen innerlijk naar eenheid en vinden haar weerspiegeling in overeenkomst van denken en denkbeelden. Dit instinct ligt achter de formatie van politieke partijen en andere groepen. De ideologische eenstemmigheid werkt als een magneet en versterkt de kracht van het geheel. Groepen en partijen gaan ten onder wanneer de innerlijke eenheid wordt verstoord. Eenheid is een hoedanigheid van de ziel en wezenlijk voor de samenhang van de groep. Een te grote nadruk op individuen en persoonlijkheidsverschillen neigt ertoe de éénmakende banden te verzwakken die de groep bijeenhouden. Dit beginsel kan in elke tak van menselijke activiteit aan het werk gezien worden. De opkomst en ondergang van partijen, groeperingen en zelfs landen wordt bepaald door deze wet. Eenheid is kracht, zeggen de mensen, en zo is het, want zij is de wezenlijke aard van de mens.

Magnetisch
Eenheid is niet al te moeilijk te bereiken in de beginstadia van de vorming van een groep; als de aanvankelijke doelstelling magnetisch genoeg is, is dat voldoende om de groep bijeen te houden. Maar met de tijd treden verschillen en ontevredenheid naar voren. Sterke en uiteenlopende stemmen komen op en trachten hun wil op te leggen. Wanneer het verlangen naar eenheid is verdwenen, wordt de groep direct bedreigd. Het achterliggende doel van alle leven is de schepping van eenheid, zodat de onderlinge samenhang van alle atomen wordt uitgedrukt. De meeste mensen zien de kosmos als een verzameling afzonderlijke materiële voorwerpen, oneindig groot en ver, die traag mechanische wetten van de materie gehoorzamen. In werkelijkheid is de kosmos, de Ruimte Zelf, een levend wezen, de Bron van ons Wezen, onze Moeder en Vader. Als zielen weten we dat dit zo is en trachten uitdrukking te geven aan de wezenlijke eenheid van onze aard. Een groep die deze eenheid verliest, doet dat derhalve op eigen risico. Zonder die eenheid functioneert zij niet als een groep maar blind, zonder doel en samenhang, een ongelijksoortige verzameling van zienswijzen en conditionering.

Waterman
We gaan het Tijdperk van de Groep binnen; Waterman, en zijn energieën, kan alleen in groepsverband geleefd en ervaren worden. De voornaamste hoedanigheid van Waterman is ook Synthese. Zijn samenvoegende en vermengende stralen zullen zich aan het leven van allen opdringen totdat geleidelijk aan de hogere alchemie zijn weldadige doel bereikt en het mensenras Eén is. Zo zal het zijn. Zo zullen mensen de waarheid kennen dat Eenheid kracht is, de wezenlijke aard van ons Wezen, het doel waar alle mensen naar streven en waar alle activiteiten van de mens uitdrukking aan trachten te geven. Wanneer Maitreya Zelf tevoorschijn komt in de zeer nabije toekomst, zal Hij de noodzaak van eenheid in al onze ondernemingen benadrukken. Hij zal ons tonen hoe wezenlijk het is dat we een overeenkomstig doel zoeken, als mensen en als landen, voor het oplossen van menselijke problemen en zo onze krachtige persoonlijkheden in dienst van de groep stellen.